Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpisy otagowane „Maciej Kuroń”

  • piątek, 08 czerwca 2012
  • środa, 05 października 2011
    • Piersi kurczaka duszone w pomidorach według Kuronia

       

      Kolejnym przepisem przygotowanym z myślą o akcji Kuchnia Macieja Kuronia jest drób duszony w pomidorach. Sos, którego jednym ze składników są pomidory wzbogacony został o cebulę, czosnek, zioła, jabłko i startą skórkę z cytryny a kurczak w nim duszony nabiera zupełnie nowego smaku.

       

      piersi kurczaka duszone w pomidorach wg Kuronia

       

      800 g piersi kurczaka

      500 g pomidorów

      1 cebula

      2 ząbki czosnku

      1 kwaśne jabłko

      150 ml wywaru ( może być z kostki)

      2 łyżki przecieru lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego

      po 1 łyżeczce: tymianku i majeranku i skórki otartej z cytryny

      1 łyżka posiekanej natki pietruszki

      oliwa z oliwek

      cukier, sól, pieprz

       

      Piersi kurczaka myjemy, osuszamy. Oprószamy solą i pieprzem, a następnie obsmażamy na tłuszczu, osączamy i odkładamy do miski. Czosnek siekamy, ucieramy z odrobiną soli, cebulę obieramy i drobno siekamy, po czym wrzucamy na olej pozostały po obsmażeniu mięsa i smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w cząstki pomidory, doprawiamy suszonymi lub świeżymi posiekanymi ziołami: tymiankiem i majerankiem. Oczywiście możemy dodać inne zioła według upodobań, np.: oregano, czy bazylię. Po 10 minutach dodajemy obrane, pozbawione gniazda nasiennego i pokrojone jabłko. Mieszamy razem wywar i przecier lub koncentrat pomidorowy, dolewamy do pomidorów i cebuli, wkładamy również mięso i dusimy razem około 15 minut. Na koniec doprawiamy cukrem, solą i pieprzem (dobrze jest dodać jeszcze 2 ząbki czosnku i skórkę otartą z cytryny). Dusimy jeszcze przez kilka minut. Podobnie można przyrządzić całego, pokrojonego na części kurczaka lub same udka. Wtedy czas duszenia odpowiednio przedłużamy. 

      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Piersi kurczaka duszone w pomidorach według Kuronia”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 05 października 2011 19:38
  • poniedziałek, 03 października 2011
    • Gołąbki z ryżem i mięsem według Macieja Kuronia

       

      Miałam przyjemność poznać osobiście Pana Macieja Kuronia, kiedy na Międzynarodowych Targach Książki promował swoją książkę Kuchnia Domowa. Mam w domu kilka Jego książek i bardzo lubię gotować według tych przepisów. Dzisiejsze gołąbki pochodzą z książki Kuchnia Polska. Kuchnia Rzeczpospolitej Wielu Narodów.

       

      Klasyczne gołąbki wg. Kuronia

       

      1 główka kapusty

      250 g mielonej wieprzowiny

      250 g ryżu

      1 jajo

      1 l wywaru (może być z kostki)

      1 mała cebula

      60 g tłuszczu: masło, smalec

      sól, pieprz

      ew. 30 g masła i 30 g mąki do zasmażki 

       

      Ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Nie musi być całkiem miękki, gdyż „dojdzie” podczas duszenia lub wypiekania gołąbków. Ryż odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Cebulę siekamy i smażymy na maśle lub smalcu. Dodajemy do ryżu zmielone mięso, cebulę, jajo i przyprawy. Farsz dokładnie mieszamy i odstawiamy. Z kapusty usuwamy ostrym nożem głąb i wkładamy ją do gotującej się wody na co najmniej 5 minut. Ostrożnie oddzielamy kolejne liście. Osuszamy, i jeśli to konieczne zbijamy tłuczkiem nerw liścia u jego nasady. Brzydkie liście układamy na dnie rondla lub brytfanki, w której będą się dusiły gołąbki. Na każdy liść nakładamy porcję farszu i zwijamy dość ciasno od nasady. Zawijamy brzegi liścia do środka i tak przygotowane gołąbki układamy w garnku ściśle jeden obok drugiego. Zalewamy całość wywarem, tak, żeby gołąbki były przykryte. Możemy jeszcze dodatkowo przykryć gołąbki liśćmi kapusty. Brytfankę z gołąbkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200oC i zapiekamy lub dusimy na wolnym ogniu 1,5-2 godziny. Do wywaru możemy dodać zasmażkę. Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym, grzybowym, ziemniaczanym. Smaczne są także po odsmażeniu ich na patelni (na maśle lub smalcu) i polaniu ich świeżo topionym tłuszczem, czy posypaniu skwarkami.

       

      Przepis dodany do akcji Kuchnia Macieja Kuronia

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Gołąbki z ryżem i mięsem według Macieja Kuronia”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 03 października 2011 17:26
  • czwartek, 21 lipca 2011
    • Domowy budyń czekoldowy

       

      Już od dawna myślałam o tym, żeby przygotować budyń własnej roboty. Wiadomo, te z torebki robi się błyskawicznie a leniuch we mnie siedzący tylko o tym zawsze myślał. Okazało sie jednak, że przygotowanie domowego budyniu nie zajmuję więcej czasu niż tego sklepowego, a jak smakuje !!!!

      Budyń okazał sie deserem o konsystencji ptasiego mleczka i ku mojemu zaskoczeniu najlepiej smakował nie świeżo po zrobieniu, ale wtedy gdy pare godzin schłodził sie w lodówce. Niezbyt słodki, o wyczuwalnym smaku gorzkiej czekolady. Dla czekoladożerców (a ja się do nich zaliczam) budyn marzeń :)

      Przepis pochodzi z książki Macieja Kuronia Szkoła gotowania.

       

      domowy budyń czekoladowy

       

      50 g gorzkiej czekolady

      50 g cukru

      2 łyżki mąki ziemniaczanej

      500 ml mleka

      1 łyżka ciemnego kakao

      1 łyżeczka masła


      Odlewamy pół szklanki mleka, a resztę gotujemy z łyżeczką masła, cukrem i pokruszoną czekoladą. W pozostałym mleku rozpuszczamy kakao i mąkę ziemniaczaną. Gdy czekolada sie rozpuści, a mleko zagotuje, wlawamy do niego płynnym ruchem mąkę z kakao i cały czas mieszając, żeby nie było grudek doprowadzamy do wrzenia. Przelewamy do saleterek. Podajemy schłodzony.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Domowy budyń czekoldowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      czwartek, 21 lipca 2011 08:09
  • czwartek, 02 czerwca 2011
    • Wątróbka po żydowsku

       

      Przepis na wątróbkę po żydowsku znalazłam w książce Macieja Kuronia Potrawy z drobiu. Zawsze przygotowywałam wątróbkę tradycyjnie na drugie danie, nigdy jednak nie jadłam jej na kanapkach. Zgodnie z żydowską tradycją powinno się ją podawać na chałce, ja jednak takowej nie miałam, ale zapewniam, że pasta smakuje doskonale na każdym rodzaju pieczywa. 


       

      wątróbka po żydowsku

       

      30 dag wątróbek drobiowych

      duża cebula

      pół średniego kwaśnego jabłak

      2 ugotowane na twardo jajka

      2 ząbki czosnku

      szczypta majeranku

      sól, pieprz, łyżka mąki

      tłuszcz do smażenia

       

      Wątróbkę czyścimy, myjemy i usuwamy z niej tłuszcz. Obsuszamy, oprószamy mąką. Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim wątróbkę z obu stron do zrumienienia. Następnie dodajemy plastry cebuli, obrane, pokrojone w cząstki jabłko i rozgnieciony czosnek. Solimy, pieprzymy i posypujemy majerankiem. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Kiedy wystygnie siekamy wątróbkę i ugotowane na twardo jajka razem ze wszystkimi składnikami. Doprawiamy do smaku. Serwujemy na półmisku na kanapkach.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Wątróbka po żydowsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      czwartek, 02 czerwca 2011 17:44
  • poniedziałek, 18 kwietnia 2011
    • Żeberka w kapuście wg Kuronia

       

      Może ta potrawa nie należy do dietetycznych, ale żeberka duszone w kapuście należą do jednych z moich ulubionych dań obiadowych. Godzinka w piekarniku i już mogę delektować się smakiem żeberek i pysznej kapusty. Może to bardziej chodzi o ten wspaniały smak kapusty duszonej w wieprzowinie :) Przepis Macieja Kuronia.

       

      żeberka w kiszonej kapuście

       

       

      1 kg żeberek

      1 kg kiszonej kapusty

      po łyżeczce majeranku, kminku i cząbru

      liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego

      pół łyżeczki ostrej mielonej papryki

      kilka ząbków czosnku

      2-3 cebule

      2 łyżki tłuszczu

      2 łyżki mąki

      sól, pieprz

      Żeberka obsypujemy majerankiem, posiekanym, utartym z solą czosnkiem, kminkiem, cząbrem, pieprzem i ostrą papryką. Pozostawiamy na co najmniej 2 godziny. Następnie obtaczamy żeberka w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron aż się zarumienią. Kiszoną kapuste szatkujemy. Żeberka w kapuście przygotowuje się na dwa sposoby. Można układać w brytfance lub naczyniu żaroodpornym warstwami żeberka i kapustę, tak aby kapusta stanowiła ostatnią warstwę. Dodajemy pomiędzy warstwy cebulę obrana i pokrojoną w plastry, a następnie liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Dolewamy troche wody i dusimy w piekarniku w temp. 200*C przez godzinę.

      Drugi sposób polega na tym, że kapustę gotujemy z przyprawami i w trakcie gotowania dodajemy żeberka nie obtoczone w mące. Na koniec przygotowujemy zasmażkę z mąki, do której dodajemy usmażoną cebulę. Wszystko wlewamy do żeberek i mieszamy.

      Ja osobiście wybrałam pierwszy sposób przyrządzania żeberek.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Żeberka w kapuście wg Kuronia”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 18 kwietnia 2011 08:14

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters