Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpisy otagowane „drób”

  • niedziela, 19 maja 2013
    • Zrazy drobiowe ze szpinakiem

       

      Niedzielna propozycja na przygotowanie smacznego, wyrazistego dania z drobiu. Robi się go naprawdę bardzo szybko. Sos można przygotować sobie odrobinę wcześniej, rolady smarować zimnym a resztę, bo jest go naprawdę sporo, podgrzać tuz przed podaniem mięsa .

       

      zrazy drobiowe ze szpinakiem

       

      4 filety z piersi kurczaka

      1 opakowanie szpinaku mrożonego

      1 ser pleśniowy lazur niebieski (100 g)

      200 ml śmietany kremówki

      1 śmietankowy serek topiony

      100 ml bulionu drobiowego

      2 ząbki czosnku

      sól, pieprz

       

      Na rozgrzany olej wrzucić pokrojony drobno czosnek, następnie dodać rozmrożony wcześniej szpinak i dusić razem aż do odparowania wody. Dodać ser pleśniowy, serek topiony, śmietanę. Wszystko razem dokładnie wymieszać, przyprawić sola i pieprzem.

      Filety przeciąć wzdłuż na dwie części, rozbić tłuczkiem na cienkie kotlety. Każdy kotlet posmarować zielonym szpinakowym sosem, zawinąć, spiąć wykałaczkami i podsmażyć na patelni. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Do naczynia z ułożonymi zrazami wlać bulion i zapiekać pod przykryciem w piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180* C.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      niedziela, 19 maja 2013 10:24
  • niedziela, 21 kwietnia 2013
    • Kotleciki w niebanalnej panierce

       

      I znowu smażone mięso. Nie ukrywam, że z braku czasu na gotowanie, takie potrawy są często przygotowywane przeze mnie. Dlatego staram się wyszukiwać ciekawe panierki. Ta jest wyjątkowo ciekawa. Mamy tutaj i musztardę i czosnek, bazylię i wędzoną paprykę, słowem niebanalną oprawę banalnego mięsa.

       

      kotleciki w niebanalnej panierce

       

      4 piersi drobiowe

      2 jajka

      2 ząbki czosnku

      1 łyżka musztardy

      4 łyżeczki suszonej bazylii

      2 łyżeczki wędzonej, słodkiej papryki

      1 szklanka bułki tartej

      sól, pieprz,

      tłuszcz do smażenia

      Piersi drobiowe kroimy na paski szerokości 2 cm. W jednym naczyniu mieszamy rozbite widelcem jajka, musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek. W drugim bułkę tartą, bazylię, sól, pieprz i paprykę. Kawałki kurczaka maczamy w jajecznej miksturze i obtaczamy w bułce tartej z dodatkami. Smażymy na złoto na rozgrzanym tłuszczu. Ja ostatnio smażę na oleju ryżowym. Ma wysoką temperaturę dymienia i neutralny smak.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      niedziela, 21 kwietnia 2013 15:45
  • niedziela, 14 kwietnia 2013
    • Ziołowe kotlety w sosie szpinakowym

       

      Zwróciłam uwagę na ten przepis, bo zaciekawił mnie sos szpinakowy. Później dopiero zobaczyłam, że drobiowe kotlety nie są tradycyjne, ale w parmezanie, bazylii i oregano. Przepyszny był to obiadek :)

       

      kotlety ziołowe w sosie szpinakowym

       

      6 kotletów drobiowych

      100 g startego parmezanu

      pół łyżeczki suszonej bazylii

      pół łyżeczki suszonego oregano

      tłuszcz do smażenia

      sól, pieprz

      Wymieszać razem parmezan, bazylię i oregano. Przyprawione solą i pieprzem kotlety włożyć do woreczka. Dodawać stopniowo mieszankę serowo-ziołową i wymieszać w woreczku razem z kotletami. Kotlety smażyć na tłuszczu na złoty kolor.

      SOS SZPINAKOWY

      1 opakowanie mrożonego krojonego szpinaku

      2 cebule szalotki

      1 ząbek czosnku

      1 łyżka mąki

      pół szklanki mleka

      100 g kwaśnej gęstej śmietany

      masło do smażenia

      sól

      Na maśle podduszamy pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Jak zmiękną, dodajemy mąkę i mieszamy energicznie. Wlewamy zimne mleko i cały czas mieszamy aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy rozmrożony szpinak, doprawiamy do smaku. Gdy jak już dokładnie wszystko wymieszamy, ponownie podgrzewamy dodając śmietanę. Ciepłym sosem polewamy mięso.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      niedziela, 14 kwietnia 2013 17:43
  • środa, 23 stycznia 2013
    • Penne w kremowym sosie z kurczakiem

       

      Dzisiejsza propozycja to sycące danie z makaronu z dodatkiem lekkiego kurczaka. Szczypiorek dodaje tej kompozycji oryginalny smak a kremowy sos z pieczarkami doskonale "otula" makaronowe rurki. Jednym słowem - to jeden z moich ulubionych sosów.

       

      penne w kremowym sosie z kurczakiem

       

      300 g makaronu penne

      300 g pieczarek

      2 piersi kurczaka

      pęczek szczypioru

      masło

      250 ml bulionu drobiowego

      1 ząbek czosnku

      łyżka mąki

      200 g śmietany kremówki

      sól, pieprz, parmezan

       

      Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy. Kurczaka kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Na maśle podduszamy do miękkości pokrojone pieczarki i szczypior. Dodajemy bulion i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy aż wyparuje połowa płynu. Mąkę roztrzepujemy w 100 ml wody i dodajemy do bulionu. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 2 minuty. Dodajemy śmietanę i już bez przykrycia gotujemy sos jeszcze przez 5 minut. Dodajemy makaron i podpieczonego kurczaka. Przyprawiamy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i trzymamy jeszcze chwilę na ogniu, aż makaron będzie ciepły. Podajemy posypany tartym parmezanem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Penne w kremowym sosie z kurczakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 23 stycznia 2013 16:27
  • czwartek, 25 października 2012
    • Kotlety w krakersowo-parmezanowej panierce

      Z przyjemnością wynajduję przepisy na kotlety w ciekawych panierkach. A jeszcze jak nie trzeba ich piec na patelni tylko w piekarniku, czyni je tym bardziej obiektem mojego uwielbienia. Szybko, prosto i pysznie - to dewiza tego przepisu :)

       

      kotlety w krakersowo-parmezanowej panierce


      krakersy rozbite na drobno

      tarty parmezan

      Nie podaje dokładnej ilości , bo najważniejsze sa proporcje 2 porcje proszku krakersowego do 1 parmezanu.

      4-5 cienkich kotletów schabowych (lub piersi kurczaka)

      2 jajka

      pieprz, sól

       

      Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 *C. Mieszamy ze sobą krakersowy proszek i parmezan. Rozbijamy widelcem jajka a kotlety traktujemy tłuczkiem :) Jeżeli zdecydowaliśmy się zamiast schabu użyć piersi kurczaka, to musimy przeciąć w poprzek każdy płat tak, aby uzyskać 2 cieńsze kotlety i dopiero teraz rozbijamy je tłuczkiem. Przyprawiamy pieprzem i odrobinę solimy (krakersy są słone, więc musimy uważać, żeby z solą nie przesadzić). Każdy kotlet moczymy w jajku a następnie obtaczamy w panierce. Kładziemy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy w piekarniku ok. 10-12 minut. W połowie pieczenia można kotlety obrócić i podpiec z drugiej strony.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      czwartek, 25 października 2012 08:10
  • wtorek, 16 października 2012
    • Zapiekane risotto z kurczakiem i grzybami

       

      Do gotowania risotto najlepszy będzie ryż z okrągłymi ziarnami Arborio. Nie należy używać ryżu preboiled (o skróconym czasie gotowania) ani ryżu w torebkach, bo nie wchłoną sosu i nie zlepią się. Do risotta nie nadaje się też ryż długoziarnisty bo się nie sklei.Ważne tez jest aby go nie płukać, bo tylko wtedy ma odpowiednia kleistość.

      Zazwyczaj ryż gotuje się w bulionie, ja natomiast znalazłam przepis na upieczenie go :) i późniejsze połączenie ze składnikami przygotowanymi osobno.


      zapiekane risotto


      1 1/2 szklanki ryżu do risotto (Arborio)

      1 litr bulionu drobiowego

      3 łyżki masła

      30 dag pieczarek

      1 duża cebula

      2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku (lub 2/3 łyżeczki suszonego)

      pieprz, sól

      2 piersi kurczaka

      starty parmezan

       

      Nagrzać piekarnik do 180*C. Żaroodporne naczynie posmarować masłem, wsypać ryż i zalać bulionem. Wstawić do piekarnika i nieprzykryte piec ok. 45 minut aż ryż wchłonie cały bulion. Wymieszać po 25 minutach.

      Piersi kurczaka pokroić na małe kawałeczki i podsmażyć na maśle. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki (gdy są duże w półplasterki) i razem z posiekana cebulą również podsmażyć na maśle. Do grzybów dodać kurczaka i tymianek. Całość dodać do ryżu i razem wymieszać. Na koniec dodajemy też 2 łyżki masła aby całość nabrała aksamitnej konsystencji. Posypać wszystko startym parmezanem. Podawać od razu :)



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      wtorek, 16 października 2012 17:11
  • poniedziałek, 01 października 2012
    • Jambalaya

       

      Jambalaya – potrawa kreolska, składająca się głównie z ryżu, z dodatkiem cebuli, czosnku, papryki i pomidorów. To co później dodamy do potrawy jest całkowita dowolnością. Może to być mięso, mogą to być owoce morza. Ja kupiłam uda kurczaka, pozbawiłam kości i pokroiłam na małe kawałki. Do smaku dodałam też podsmażona szynkę i kiełbasę, a całość doprawiłam ostrym pieprzem cayenne.


      Jambalaya

       

      40 dag mięsa drobiowego

      25 dag szynki gotowanej

      25 dag kiełbasy

      2 łodygi selera naciowego

      jedna średnia czerwona cebula

      3 roztarte ząbki czosnku

      1 puszka pomidorów w kawałkach

      180 g ryżu

      250 ml bulionu warzywnego

      1 zielona papryka

      2 gałązki natki pietruszki

      6 szczypiorków

      sól, ostry pieprz cayenne

      oliwa z oliwek

       

      Mięso z kurczaka pokroić na 2-3 centymetrowe kawałki, podsmażyć na oliwie aż zbrązowieje. Odstawić. Szynkę pokroić w centymetrową kostkę a kiełbasę w plasterki. Również podsmażyć na patelni. Dodać do kurczaka. Seler naciowy pokroić w plasterki, cebulę w piórka i razem z przeciśniętym czosnkiem podsmażyć na patelni na oliwie aż zmiękną. Wymieszać z pomidorami, dodać ryż, bulion, pokrojoną w kostkę paprykę, natkę pietruszki i przyprawić według uznania. Dodajemy odstawionego kurczaka i wędlinę. Wszystko razem dokładnie mieszamy i wstawiamy w naczyniu żaroodpornym naczyniu do piekarnika (180* C) na 35-40 min. Potrawa musi być przykryta, więc jeżeli nie mamy naczynia żaroodpornego z przykrywką, spokojnie możemy wykorzystać folię aluminiową, matową strona do góry, aby przepuszczała ciepło. Po upieczeniu posypujemy szczypiorkiem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 01 października 2012 09:07
  • wtorek, 25 września 2012
  • poniedziałek, 27 sierpnia 2012
    • Kurczak w porach

       

      Dzisiejsza propozycja to danie dla zabieganych. Piersi kurczaka, por i trochę przypraw pozwoli nam wyczarować szybkie i pyszne danie. Ja przyprawiłam kurczaka klasycznie solą i pieprzem, ale możemy jeszcze dodać ulubione zioła.

       

      kurczak w porach

       

      2 piersi drobiowe pojedyncze

      1 duży por

      majonez

      sól, pieprz

      2 ząbki czosnku

      10 dag startego żółtego sera

       

      Por pokroić na półplasterki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Mięso pokroić na mniejsze kawałeczki, przyprawić solą i pieprzem i ułożyć na porach. Każdy kawałek posmarować cienką warstwa majonezu i posypać startym serem. Między mięso powciskać kawałki czosnku. Zapiekać pod przykryciem 40 minut w nagrzanym do 220*C.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak w porach”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 sierpnia 2012 19:38
  • środa, 04 lipca 2012

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters