Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpisy otagowane „drób”

  • środa, 23 stycznia 2013
    • Penne w kremowym sosie z kurczakiem

       

      Dzisiejsza propozycja to sycące danie z makaronu z dodatkiem lekkiego kurczaka. Szczypiorek dodaje tej kompozycji oryginalny smak a kremowy sos z pieczarkami doskonale "otula" makaronowe rurki. Jednym słowem - to jeden z moich ulubionych sosów.

       

      penne w kremowym sosie z kurczakiem

       

      300 g makaronu penne

      300 g pieczarek

      2 piersi kurczaka

      pęczek szczypioru

      masło

      250 ml bulionu drobiowego

      1 ząbek czosnku

      łyżka mąki

      200 g śmietany kremówki

      sól, pieprz, parmezan

       

      Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy. Kurczaka kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Na maśle podduszamy do miękkości pokrojone pieczarki i szczypior. Dodajemy bulion i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy aż wyparuje połowa płynu. Mąkę roztrzepujemy w 100 ml wody i dodajemy do bulionu. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 2 minuty. Dodajemy śmietanę i już bez przykrycia gotujemy sos jeszcze przez 5 minut. Dodajemy makaron i podpieczonego kurczaka. Przyprawiamy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i trzymamy jeszcze chwilę na ogniu, aż makaron będzie ciepły. Podajemy posypany tartym parmezanem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Penne w kremowym sosie z kurczakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 23 stycznia 2013 16:27
  • czwartek, 25 października 2012
    • Kotlety w krakersowo-parmezanowej panierce

      Z przyjemnością wynajduję przepisy na kotlety w ciekawych panierkach. A jeszcze jak nie trzeba ich piec na patelni tylko w piekarniku, czyni je tym bardziej obiektem mojego uwielbienia. Szybko, prosto i pysznie - to dewiza tego przepisu :)

       

      kotlety w krakersowo-parmezanowej panierce


      krakersy rozbite na drobno

      tarty parmezan

      Nie podaje dokładnej ilości , bo najważniejsze sa proporcje 2 porcje proszku krakersowego do 1 parmezanu.

      4-5 cienkich kotletów schabowych (lub piersi kurczaka)

      2 jajka

      pieprz, sól

       

      Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 *C. Mieszamy ze sobą krakersowy proszek i parmezan. Rozbijamy widelcem jajka a kotlety traktujemy tłuczkiem :) Jeżeli zdecydowaliśmy się zamiast schabu użyć piersi kurczaka, to musimy przeciąć w poprzek każdy płat tak, aby uzyskać 2 cieńsze kotlety i dopiero teraz rozbijamy je tłuczkiem. Przyprawiamy pieprzem i odrobinę solimy (krakersy są słone, więc musimy uważać, żeby z solą nie przesadzić). Każdy kotlet moczymy w jajku a następnie obtaczamy w panierce. Kładziemy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy w piekarniku ok. 10-12 minut. W połowie pieczenia można kotlety obrócić i podpiec z drugiej strony.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      czwartek, 25 października 2012 08:10
  • wtorek, 16 października 2012
    • Zapiekane risotto z kurczakiem i grzybami

       

      Do gotowania risotto najlepszy będzie ryż z okrągłymi ziarnami Arborio. Nie należy używać ryżu preboiled (o skróconym czasie gotowania) ani ryżu w torebkach, bo nie wchłoną sosu i nie zlepią się. Do risotta nie nadaje się też ryż długoziarnisty bo się nie sklei.Ważne tez jest aby go nie płukać, bo tylko wtedy ma odpowiednia kleistość.

      Zazwyczaj ryż gotuje się w bulionie, ja natomiast znalazłam przepis na upieczenie go :) i późniejsze połączenie ze składnikami przygotowanymi osobno.


      zapiekane risotto


      1 1/2 szklanki ryżu do risotto (Arborio)

      1 litr bulionu drobiowego

      3 łyżki masła

      30 dag pieczarek

      1 duża cebula

      2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku (lub 2/3 łyżeczki suszonego)

      pieprz, sól

      2 piersi kurczaka

      starty parmezan

       

      Nagrzać piekarnik do 180*C. Żaroodporne naczynie posmarować masłem, wsypać ryż i zalać bulionem. Wstawić do piekarnika i nieprzykryte piec ok. 45 minut aż ryż wchłonie cały bulion. Wymieszać po 25 minutach.

      Piersi kurczaka pokroić na małe kawałeczki i podsmażyć na maśle. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki (gdy są duże w półplasterki) i razem z posiekana cebulą również podsmażyć na maśle. Do grzybów dodać kurczaka i tymianek. Całość dodać do ryżu i razem wymieszać. Na koniec dodajemy też 2 łyżki masła aby całość nabrała aksamitnej konsystencji. Posypać wszystko startym parmezanem. Podawać od razu :)



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      wtorek, 16 października 2012 17:11
  • poniedziałek, 01 października 2012
    • Jambalaya

       

      Jambalaya – potrawa kreolska, składająca się głównie z ryżu, z dodatkiem cebuli, czosnku, papryki i pomidorów. To co później dodamy do potrawy jest całkowita dowolnością. Może to być mięso, mogą to być owoce morza. Ja kupiłam uda kurczaka, pozbawiłam kości i pokroiłam na małe kawałki. Do smaku dodałam też podsmażona szynkę i kiełbasę, a całość doprawiłam ostrym pieprzem cayenne.


      Jambalaya

       

      40 dag mięsa drobiowego

      25 dag szynki gotowanej

      25 dag kiełbasy

      2 łodygi selera naciowego

      jedna średnia czerwona cebula

      3 roztarte ząbki czosnku

      1 puszka pomidorów w kawałkach

      180 g ryżu

      250 ml bulionu warzywnego

      1 zielona papryka

      2 gałązki natki pietruszki

      6 szczypiorków

      sól, ostry pieprz cayenne

      oliwa z oliwek

       

      Mięso z kurczaka pokroić na 2-3 centymetrowe kawałki, podsmażyć na oliwie aż zbrązowieje. Odstawić. Szynkę pokroić w centymetrową kostkę a kiełbasę w plasterki. Również podsmażyć na patelni. Dodać do kurczaka. Seler naciowy pokroić w plasterki, cebulę w piórka i razem z przeciśniętym czosnkiem podsmażyć na patelni na oliwie aż zmiękną. Wymieszać z pomidorami, dodać ryż, bulion, pokrojoną w kostkę paprykę, natkę pietruszki i przyprawić według uznania. Dodajemy odstawionego kurczaka i wędlinę. Wszystko razem dokładnie mieszamy i wstawiamy w naczyniu żaroodpornym naczyniu do piekarnika (180* C) na 35-40 min. Potrawa musi być przykryta, więc jeżeli nie mamy naczynia żaroodpornego z przykrywką, spokojnie możemy wykorzystać folię aluminiową, matową strona do góry, aby przepuszczała ciepło. Po upieczeniu posypujemy szczypiorkiem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 01 października 2012 09:07
  • wtorek, 25 września 2012
  • poniedziałek, 27 sierpnia 2012
    • Kurczak w porach

       

      Dzisiejsza propozycja to danie dla zabieganych. Piersi kurczaka, por i trochę przypraw pozwoli nam wyczarować szybkie i pyszne danie. Ja przyprawiłam kurczaka klasycznie solą i pieprzem, ale możemy jeszcze dodać ulubione zioła.

       

      kurczak w porach

       

      2 piersi drobiowe pojedyncze

      1 duży por

      majonez

      sól, pieprz

      2 ząbki czosnku

      10 dag startego żółtego sera

       

      Por pokroić na półplasterki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Mięso pokroić na mniejsze kawałeczki, przyprawić solą i pieprzem i ułożyć na porach. Każdy kawałek posmarować cienką warstwa majonezu i posypać startym serem. Między mięso powciskać kawałki czosnku. Zapiekać pod przykryciem 40 minut w nagrzanym do 220*C.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak w porach”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 sierpnia 2012 19:38
  • środa, 04 lipca 2012
  • piątek, 15 czerwca 2012
    • filety drobiowe w papryce i kukurydzy

       

      Jeśli znudziły Wam się tradycyjnie panierowane kotlety z piersi kurczaka, to zapraszam na wyjątkowo smaczne kotlety panierowane masą jajeczna z dodatkiem czerwonej papryki i kukurydzy. Wyjątkowo dobrze smakują też na zimno (oczywiście wcześniej usmażone :)), można je zjeść w kanapce lub dodać do sałatki.

       

      filety drobiowe w papryce i kukurydzy

       

      2 podwójne piersi kurczaka

      2-3 cebule

      1 czerwona papryka

      1 puszka kukurydzy

      3 jajka

      3 łyżki maki ziemniaczanej

      sól, pieprz

      łyżka mielonej słodkiej papryki

      tłuszcz do smażenia

       

      Kurczaka pokroić w 2-3 centymetrowe kawałki, paprykę i cebulę w drobna kostkę, połączyć z kurczakiem. Dodać kukurydzę i wbić całe jajka, wymieszać . Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, paprykę w proszku, sól i pieprz. Ponownie wszystko dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie smażyć na rozgrzanym tłuszczu małe kotleciki. Masa z jajka powinna połączyć kawałki kurczaka w jedna całość. Warunkiem musi jednak być to, aby kotlety nie były zbyt duże, gdyż w trakcie przewracania na druga stronę mogą nam się rozlecieć.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „filety drobiowe w papryce i kukurydzy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      piątek, 15 czerwca 2012 12:10
  • wtorek, 17 kwietnia 2012
    • Pieczony kurczak zapiekany na ryżu

       

      Kurczak zapiekany na ryżu, to danie z jednego naczynia, gotowe do podania na stół tuż po upieczeniu. Przygotowujemy tylko jarzynowy dodatek i zdrowy, dietetyczny obiad gotowy.

       

      pieczony kurczak zapiekany na ryżu

       

      6-7 udek kurczaka

      4 łyżki vegety

      2 łyżki słodkiej papryki

      3 torebki ryżu basmati

      3 ząbki czosnku

      1 cebula

      oliwa z oliwek

      Udka dzielimy na 2 części. Myjemy i suszymy. W miseczce mieszamy vegetę i paprykę i tą mieszanką obtaczamy kawałki kurczaka. Pieczemy bez tłuszczu na teflonowej blaszce ok. 30 minut w temperaturze ok. 200*C. Mięso podlewamy niewielką ilością wody, aby wytapiany tłuszcz się nie przypalał i aby mięso było soczyste. Mniej więcej w połowie pieczenia kawałki kurczaka przewrócić na druga stronę, aby wszystko pięknie nam się przyrumieniło.

      Ryż ugotować al dente w osolonej wodzie (ok. 15 minut). Przesypać do miski. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie na złoty kolor, pod koniec smażenia dodać do cebuli drobno pokrojony czosnek. Podsmażać jeszcze 2 minutki, ale nie dopuścić do zbrązowienia czosnku, bo zgorzknieje. Cebulę z czosnkiem wymieszać razem z ryżem.Dodać do ryżu również wytopiony tłuszcz z upieczonego kurczaka.

      W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ryżu, a na warstwie ryżu układamy kawałeczki upieczonego kurczaka. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15-20 minut.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczony kurczak zapiekany na ryżu”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      wtorek, 17 kwietnia 2012 10:20
  • piątek, 09 marca 2012

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters