Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

racuchy, naleśniki, placki

  • środa, 22 stycznia 2014
  • czwartek, 01 marca 2012
    • Naleśniki z serem na słodko

       

      Dziś propozycja dla tych, którzy dopiero zaczynają zabawę w kucharzenie. Pyszne naleśniki z serem i rodzynkami, potrafi przygotować chyba każdy, a jak nie za bardzo sobie w kuchni radzi, to ta propozycja jest doskonała do ćwiczeń w terenie :) Wzorowałam się na przepisie znalezionym w dodatku Palce lizać.

       

      naleśniki z serem

       

      Ciasto

      2 szklanki mąki pszennej

      1 1/2 łyżki cukru

      4 jajka

      1 szklanka mleka

      3/4 szklanki maślanki

      szczypta soli

      masło klarowane do smażenia

      cukier puder do posypania


      Farsz

      1/2 kg twarogu sernikowego

      1-2 żółtka

      3 łyżki śmietany 22 proc.

      cukier puder do smaku

      1-2 garście rodzynek

       

      Mikserem dokładnie wymieszać wszystkie składniki ciasta. Jeżeli wydaje się za gęste można dodać odrobinę gazowanej wody mineralnej. Odstawić na pół godziny. Następnie na patelni smażyć cienkie naleśniki.

      Wymieszać ser, żółtka i śmietanę. Doprawić do smaku cukrem pudrem i dorzucić rodzynki. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Farszem smarować ciepłe naleśniki, każdy z nich złożyć na cztery i takie ciepłe podawać. Posypać cukrem pudrem przed podaniem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      czwartek, 01 marca 2012 11:12
  • poniedziałek, 06 lutego 2012
    • Ziemniaczane małe pizze

       

      Dzisiejsza propozycja to danie z niczego. Pusta lodówka to nie przeszkoda. Z kilku ziemniaków, pieczarek, cebuli i żółtego sera w niecałe pół godziny możemy wyczarować pożywny i niebanalny obiad. 

       

      ziemniaczane małe pizze

       

      1/2 kg ziemniaków

      3 łyżki mąki

      1 jajko

      30 dag pieczarek

      1 mała cebula

      tarty zółty ser

      olej do smażenia

      sól, pieprz

       

      ziemniaczane małe pizze1

       

      Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do startych ziemniaków dodać mąkę i jajko. Wszystko dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć na nim małe placuszki.

      Pieczarki umyć i oczyścić. Pokroić w plastry. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju razem z pieczarkami. Doprawić do smaku.

      Usmażone placuszki układać na dużej blaszce do pieczenia, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym placku położyć warstwę pieczarek, a na niej starty żółty ser.

      Rozgrzać piekarnik do 200* C. Zapiekać placki przez parę minut, do momentu aż ser się roztopi.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ziemniaczane małe pizze”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 06 lutego 2012 10:02
  • środa, 01 lutego 2012
  • piątek, 13 stycznia 2012
  • piątek, 06 stycznia 2012
    • Kryzysowe placki ziemniaczano-serowe

       

      Ewa Wachowicz nazwała odcinek swojego programu, w którym przygotowała te placki "kuchnią na czas kryzysu". Ma to oczywiście związek z kryzysem lat osiemdziesiątych, kiedy to brakowało wszystkiego, tylko ziemniaków było w bród i jeżeli mnie pamięć nie myli w sklepach królował także ocet :).

      Troszeczkę zmodyfikowałam przepis. Zmniejszyłam o połowę ilość zółtego sera (oryginalna wersja to 1 szklanka) i dodałam majeranek. Udały się znakomicie, chrupiące na wierzchu z wilgotną masą serową wewnątrz. Wspaniałe nie tylko na czas kryzysu ;)

       

      placuszki ziemniaczane wg Ewy Wachowicz

       

      1/2 kg ziemniaków

      3-4 łyżki mąki

      1 jajko

      1 ząbek czosnku

      1 łyżeczka majeranku

      ½ cebuli drobno posiekanej

      1/2 szklanki startego sera żółtego

      1-2 łyżki jogurtu

      sól

      pieprz

      olej do smażenia

      Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać roztrzepane jajko, drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Połączyć z mąką. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać starty ser i jogurt. Jeżeli konsystencja ciasta będzie za rzadka, należy dodać jeszcze odrobinę mąki. Łyżką formować niewielkie placki i smażyć w oleju.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Kryzysowe placki ziemniaczano-serowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      piątek, 06 stycznia 2012 18:26
  • poniedziałek, 07 listopada 2011
    • Lekkie i puszyste cytrynowe pankejki

       

      W poszukiwaniu przepisu na racuchy doskonałe postanowiłam sięgnąć do zagranicznych źródeł. Te puszyste paklejki, lub jak kto woli racuchy, zaskoczyły mnie swoja delikatnością. Nie dodałam do nich ani grama cukru, swoją słodycz zawdzięczają tylko i wyłącznie miodowi. To czy posypiemy placki cukrem pudrem przed podaniem czy nie, to już zależy od indywidualnych potrzeb, a więc cukier puder się nie liczy :)

      Przepis pochodzi z książki Marka Bittmana How to cook everything vegetarian.

      lekkie i puszyste cytrynowe pankejki

       

      160 g mąki

      pół łyżeczki proszku do pieczenia

      1/8 łyżeczki soli

      4 jajka

      240 ml maślanki

      2 łyżeczki miodu

      skórka starta z jednej cytryny

      2 łyżki soku z cytryny

      tłuszcz do smażenia

      cukier puder do posypania

       

      W misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstawić. Oddzielić żółtka od białek. W drugiej misce połączyć maślankę, żółtka, miód, sok i skórkę z cytryny. Przy czym należy pamiętać o tym aby miód dodawać do maślanki o temperaturze pokojowej, wtedy ładnie się rozprowadzi. Wlać maślankową miksturę do mąki i dobrze razem połączyć składniki. Ubić pianę z białek. Delikatnie wymieszać z ciastem.

      Piec na rozgrzanej patelni z obu stron na brązowy kolor. Posypać cukrem pudrem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Lekkie i puszyste cytrynowe pankejki”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 07 listopada 2011 08:16
  • piątek, 28 października 2011
    • Racuchy z jabłkami - Apple pancakes

       

      I kolejny racuchowy piątek :) Tym razem będą to racuchy z grubo tartymi jabłkami. Są przepyszne. Chrupiące z zewnątrz, dzięki jabłkom mokre wewnątrz.

      Przepis znaleziony na blogu Smitten kitchen

       

      racuchy z jabłkami

       

      Przepis na ok. 40 racuchów

       

      2 jajka

      1,5 szklanki mleka (360 ml)

      2 szklanki mąki (35 dag)

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      1/2 łyżeczki soli

      4 łyżki cukru

      3 średnie jabłka (obrane i starte na tarce o grubych oczkach)

      zapach waniliowy lub cukier waniliowy z prawdziwą wanilią

      olej do smażenia

      cukier puder do posypania

       

      Ubić jajka a następnie zmiksować z mlekiem. W osobnej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia sól i cukier. Połączyć mokre i suche składniki razem. Chwilę miksować. Dodać starte jabłka i jeszcze raz wszystko razem wymieszać. Jeżeli chcemy dodać zapach to zróbmy to teraz :) Smażyć racuchy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Przed podaniem racuchy posypać cukrem pudrem.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      piątek, 28 października 2011 21:19
  • piątek, 02 września 2011
  • czwartek, 07 lipca 2011
    • Pikantne placki ziemniaczane

       

      Zaczęły sie wakacje, a ja zamiast mieć wiecej czasu, mam go coraz mniej i trochę zaniedbałam gotowanie. Obiecuję poprawę :).Dzisiejsza propozycja została znaleziona na  blogu Figowe smaki i od razu przypadła mi do gustu. Pyszne, chrupiące, z dodatkiem żółtego sera i delikatną nutą czosnku placki ziemniaczane, to doskonała propozycja na szybki obiad. Zawsze tarłam ziemniaki na placki na drobnej tarce, prawie na miazgę. Tym razem zrobiłam to na grubych oczkach. Nie dość, że przygotowywanie ciasta jest szybsze, to jeszcze placki sa bardziej chrupiące.

       

      pikantne placki ziemniaczane

       

      1/2 kg ziemniaków

      1 jajko

      2 łyżki mąki

      10 dag żółtego sera gouda

      1 ząbek czosnku

      natka pietruszki

      sól, pieprz

      Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wiórki. Doprawić solą i pieprzem. Dodać wyciśnięty czosnek, jajko, mąkę, starty na tarce ser i posiekaną natkę pietruszki (ilość dowolna, ja dorzuciłam 2 łyżki). Małe placuszi smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Pikantne placki ziemniaczane”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      czwartek, 07 lipca 2011 14:17

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters