Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

zapiekanki

  • środa, 12 lutego 2014
    • Zapiekanka z kurczakiem i zieloną fasolką szparagową

       

      Zimą generalnie zjadamy mało warzyw, a to błąd. Mrożonki są nie mniej wartościowe niż warzywa świeże i te właśnie zimą powinny królować na naszym stole.

      Dzisiejsza propozycja to wykorzystanie zielonej fasolki szparagowej w zapiekance drobiowej. Pomysł jak najbardziej trafiony :) 

       

      zapiekanka z kurczakiem i zieloną fasolką

       

      450 g zielonej fasolki szparagowej (o tej porze roku można użyć mrożonki)

      oliwa z oliwek lub olej rzepakowy

      4 duże płaty piersi z kurczaka

      30 dag pieczarek

      średniej wielkości cebula

      2 ząbki czosnku

      1 łyżka suszonego tymianku

      sól, pieprz

      2 łyżki mąki

      2 kubeczki śmietany

      pół szklanki bułki tartej

      pół szklanki startego parmezanu

      Fasolkę szparagową wrzucić do osolonego wrzątku i gotować parę minut, tak by była al dente. Odcedzić i zalać zimną wodą, aby nie straciła koloru.

      Kurczaka pokroić na średniej wielkości kwadraty, przyprawić solą i pieprzem i obsmażyć na złoto na patelni. Odstawić, a na tym samym tłuszczu podsmażyć pieczarki, posiekaną cebulę, drobno pokrojony czosnek i tymianek. Przyprawić solą i pieprzem. Gdy już pieczarki będą gotowe posypać je mąką i szybko zamieszać. Dodać śmietanę i chwilę jeszcze razem podgotować i odstawić na 10 minut.

      W międzyczasie przygotować mieszankę parmezanu z bułką tartą i wymieszać razem z łyżką oleju.

      Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać fasolkę i polać wszystko sosem śmietanowym. Całość posypać mixem bułki i parmezanu. Zapiekać przez 10-15 minut w temperaturze ok 220 *C.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka z kurczakiem i zieloną fasolką szparagową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 12 lutego 2014 08:25
  • środa, 29 stycznia 2014
    • Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami

       

      Uwielbiam lazagne. Doskonale zdaję sobie sprawę, że jest to bomba kaloryczna, ale nie mogę się jej oprzeć. Wszak wszystko zależy nie od kaloryczności, a od wielkości zjedzonej porcji :) Dzisiejszy przepis podpatrzyłam w książce kucharskiej Lidla, gdzie swoimi przepisami dzielą się Karol Okrasa i Pascal Brodnicki. Dzisiejsza lasagna to wariacja na temat klasycznej lasagne bologneze, gdzie oprócz warstwy sosu mięsno-pomidorowego i beszamelowego, dodajemy krojone suszone pomidory i warstwy mozzarelli.

       

      lasagne z mozzarellą

      400 g mozzarelli

      9 płatów makaronu lasagne

      1 słoik suszonych pomidorów

      1 cebula

      500 g mielonego mięsa wieprzowego

      2 puszki krojonych pomidorów

      1 łyżka ziół prowansalskich

      oliwa z oliwek

      30 g masła

      50 g mąki

      300 ml mleka

      gałka muszkatołowa

      sól, pieprz

      Zaczynamy od przygotowania mięsnego sosu pomidorowego czyli bolognese. Na oliwie z oliwek szklimy pokrojona w drobną kostkę cebulę. Dodajemy mięso mielone i smażymy razem, aż mięso straci czerwony kolor. Następnie dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Dusimy razem ok. 5 minut.

      Pierwszą warstwę już mamy przygotowaną, teraz zabieramy się za kolejną czyli za sos beszamelowy. W garnku podgrzewamy mleko. W kolejnym roztapiamy masło i dodajemy do niego mąkę. Przez ok. 2 minuty intensywnie mieszamy i podgrzewamy. Po tym czasie dodajemy cieple mleko i całość dokładnie mieszamy trzepaczką tak, aby nie było w sosie grudek. Doprawiamy mielona gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

      Pomidory suszone kroimy na półcentymetrowe paski, mozzarelle na cienkie plastry.

      Kiedy już wszystkie składniki mamy przygotowane, zabieramy sie za układanie warstw naszej zapiekanki. Na dno naczynia żaroodpornego wkładamy pierwszą warstwe sosu bolońskiego. Przykrywamy 3 płatami makaronu nastepnie smarujemy makaron pierwszą warstwą  sosu beszamelowego, połowę pomidorów i połowę mozzarelli. Ponownie sos boloński 3 płaty lasagne, sos beszamelowy, suszone pomidory i ponownie sos boloński. Zakrywamy wszystko 3 płatami makaronu, dokładnie przykrywamy makaron warstwa sosu beszamelowego i warstwą pokrojonej mozzarelli.

      Całość wkładamy do nagrzanego do 180 *C piekarnika i pieczemy ok. 30 minut (przy termoobiegu czas skracamy o 5 minut).


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 29 stycznia 2014 09:50
  • poniedziałek, 14 października 2013
    • Rakott burgonya - Węgierska zapiekanka ziemniaczana

       

      Ta węgierska zapiekanka nim trafi do piekarnika jest już prawie gotowa. Ziemniaki i jajka ugotowane, kiełbasa tylko do pokrojenia. Więcej czasu poświęcamy tylko cebuli i boczkowi, które podsmażamy nim dołożymy do pozostałych produktów i serowi, który należy zetrzeć. Układamy tylko warstwy produktów, zalewamy śmietana, posypujemy serem i gotowe.

      Przepis pochodzi z książki Nobel dla papryki Tadeusza Olszańskiego.

      węgierska zapiekanka ziemniaczana

       

      1 kg ziemniaków

      4 jajka

      300 g kiełbasy

      100 g wędzonego boczku

      200 g śmietany

      100 g tartego żółtego sera

      1 cebula

      masło

      tarta bułka

      słodka papryka w proszku

      pieprz, sól

      Ziemniaki ugotować, ostudzić i pokroić w plasterki. Jajka ugotować na twardo i również pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i obsypać tartą bułką. Układać warstwami ziemniaki, jajka i pokrojona w plastry kiełbasę, którą posypujemy papryką w proszku. Dodajemy tez pokrojony w kostkę boczek wędzony i podsmażoną na maśle cebulę. Ostatnią warstwą powinny stanowić ziemniaki, którą zalewamy śmietaną, posypujemy tartą bułką i startym żółtym serem. Dekorujemy plasterkami boczku. Zapiekamy w piekarniku ogrzanym do 200*C najpierw przez 20 minut pod folią, a potem bez folii do przyrumienienia warstwy wierzchniej na chrupiąco.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 października 2013 08:34
  • niedziela, 25 sierpnia 2013
  • niedziela, 04 sierpnia 2013
    • Pierś indyka zapiekana z brokułami

       

      Lubie przeglądać cotygodniowy dodatek do GW Palce lizać. Oczywiście nie wszystkie przepisy mnie interesują. Czasami przyglądam się tylko pięknym fotografiom, czasami przepisy odkładam z adnotacją "do zrobienia w przyszłości", a czasami, jak było w tym przypadku, rezerwuję sobie pierwszy wolny termin na wypróbowanie przepisu.

      Zapraszam więc na przepyszną zapiekankę znalezioną w dodatku Palce lizać.

       

      Pierś indyka zapiekana z brokułami

       

      500 g piersi indyka

      30 dag pieczarek

      1 brokuł, nie za duży

      1/2 szklanki bulionu drobiowego

      kubeczek śmietany kremówki

      2 łyżki mąki

      150 g sera gouda

      pieprz, sól

      łyżka masła

      łyżka oleju

      Mięso myjemy i kroimy na cienkie plastry. Pieczarki oczyszczamy i pokrojone w ćwiartki podsmażamy na suchej patelni. Kiedy już się odrobinę podsmażą dodajemy masło i olej, i smażymy jeszcze 3 minuty. Do pieczarek dodajemy bulion i kiedy się zagotuje dodajemy do pieczarek pokrojone mięso. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 15-20 minut. W międzyczasie blanszujemy różyczki brokuła w osolonej i posłodzonej wodzie. Odcedzamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Do mięsa pod sam koniec gotowania dodajemy śmietanę wymieszana z mąką. Doprawiamy solą i pieprzem. Przelewamy zawartość patelni do naczynia, w którym jest już brokuł. Całość posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy ok. 15-20 minut w temperaturze 220 *C.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pierś indyka zapiekana z brokułami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      niedziela, 04 sierpnia 2013 17:45
  • niedziela, 14 lipca 2013
    • Lazania ze szpinakiem i pieczarkami

       

      Dziś coś bez mięsa:) Pyszna lazania ze szpinakiem, pomidorami i pieczarkami. Całość dopełnia ser mozzarella. 

      lazania ze szpinakiem i pieczarkami

       

      płaty lazanii

      30 dag pieczarek

      1 opakowanie liści szpinaku

      500 ml sosu pomidorowego

      suszona bazylia

      200 g sera mozzarella

      sól, pieprz

      Pieczarki kroimy na plasterki i dusimy na patelni w odrobinie wody ok. 5-8 minut. Dodajemy wcześniej rozmrożony szpinak. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

      W naczyniu żaroodpornym układamy płaty lazanii. Smarujemy miksem pieczarkowo-szpinakowym (połową). Druga warstwa to sos pomidorowy, na który następnie sypiemy suszona bazylię. Ostatnia warstwa, to 1/3 część startego sera mozzarella. Czynność powtarzamy: makaron, szpinak, sos pomidorowy, bazylia i ser. Ostatnią warstwą jest makaron, dokładnie posmarowany sosem pomidorowym. Całość przykrywamy folą aluminiową (matową warstwą na zewnątrz) i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180* na ok. 40 minut (termoobieg). Po tym czasie na wierzch upieczonej lazanii układamy pozostały ser i już bez przykrywania wkładamy do piekarnika aż do jego rozpuszczenia.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      niedziela, 14 lipca 2013 15:39
  • środa, 02 stycznia 2013
    • Zapiekanka z chleba

       

      Już dawno nosiłam się z zamiarem zrobienia zapiekanki chlebowej czy raczej puddingu chlebowego, jak mówią na Wyspach. Chociaż pudding chlebowy robiony jest raczej na słodko. Przepis na wytrawna zapiekankę z chleba znalazłam w miesięczniku Family Circle i z nią właśnie postanowiłam przywitać Nowy Rok.

       

      zapiekanka z chleba

       

      4 kiełbasy np. śląskie

      1 duża cebula

      2-3 ząbki czosnku

      5 jajek

      olej rzepakowy

      1 szklanka śmietany

      3 szklanki mleka

      sól, pieprz

      1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

      250 g sera cheddar

      12-14 kromek chleba

       

       

      zapiekanka z chleba 1

       

      Kiełbasę pokroić w półplasterki i podsmażyć na oleju rzepakowym przez ok. 4 minuty. Dodać posiekaną cebulę i jeszcze przez parę minut smażyć i pokrojony w drobna kosteczkę. Wymieszać i po minucie zdjąć patelnie z ognia.

      Wymieszać razem jajka, śmietanę, mleko, sól, pieprz i pieprz cayenne. Dodać pokrojony w dwucentymetrowe kawałki chleb i podsmażona kiełbasę z cebulą, wymieszać. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i połowę porcji dodać do chleba. Ponownie wszystko wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na pół godziny.

      Rozgrzać piekarnik do 190 *C, przełożyć schłodzone produkty do żaroodpornego naczynia, posypać pozostałą porcją sera i piec ok. 40 minut lub do momentu zbrązowienia.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka z chleba”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 02 stycznia 2013 08:50
  • środa, 05 grudnia 2012
    • Zapiekanka brokułowo-serowa

       

      Pyszna była ta brokułowa zapiekanka :) Nic trudnego - brokuły, ser, odrobina boczku, a wszystko to w mleczno-musztardowej zalewie z dodatkiem czarnego pieprzu.

       

      zapiekanka brokułowo-serowa

       

      2 małe brokuły

      3 paseczki boczku wędzonego

      1/3 szklanki mąki

      5 jajek

      1/2 szklanki śmietany

      1 szklanka mleka

      świeżo zmielony czarny pieprz (od 1/2 do 1 łyżeczki)

      sól

      2 łyżeczki ostrej musztardy

      200 g startego ostrego zółtego sera

       

      Brokuły dzielimy na kawałki i gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut (brokuły muszą być al dente). Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Kawałki bekonu podsmażamy na lekko brązowo. Odkładamy.

      W misce mieszamy jajka (wcześniej ubite widelcem), mąkę, mleko i śmietanę. Dodajemy pieprz, sól i musztardę oraz 1/3 część żółtego sera. Wszystko razem dokładnie mieszamy.

      Formę żaroodporną smarujemy masłem, układamy w niej brokuły. Posypujemy 1/3 częścią sera i układamy kawałki boczku. Wszystko to zalewamy mleczno-serowa masą, posypujemy pozostałą częścią sera i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 *C. Pieczemy bez przykrycia ok. 30 minut.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 05 grudnia 2012 08:30
  • niedziela, 28 października 2012
    • Zapiekany ryż z brokułami

       

      Czasami w kuchni jestem monotematyczna, mam etapy kulinarnych zachwytów i wtedy uparcie przygotowuje jeden składnik w wielu wariantach. to mogą być warzywa, makarony, mięso, ostatnio padło na ryż i stąd u mnie kolejna odsłona ryżowego dania. Przyznam się szczerze, że jeżeli już używam ryżu w potrawach to staram się biały zastąpić brązowym, ale to oczywiście całkowita dowolność. W przepisie więc nie zaznaczyłam o jaki ryż chodzi.


      ryż zapiekany z brokułami

       

      200 g ryżu

      1 duża cebula

      ok. 20 dag sera żółtego

      200 ml śmietany

      300 ml bulionu grzybowego

      2/3 szk. mleka

      1 mały brokuł

      2 kromki chleba

      masło

      sól, pieprz

      Ryż gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Brokuły myjemy i dzielimy na małe kawałki. Ser kroimy w kostkę. Łączymy śmietanę z bulionem grzybowym.

      Na maśle smażymy cebulę pokrojona w kostkę, mieszając od czasu co czasu. Dodajemy ser, śmietanę z bulionem i mleko. Gotujemy aż cały ser się rozpuści. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Dodajemy brokuły i ugotowany wcześniej ryż. Mieszamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia wyrównując powierzchnia tak, aby każdy kawałek brokuła był przykryty.

      W rondelku roztapiamy 2 łyżki masła. Chleb pozbawiamy skórki i kroimy w kostkę. Mieszamy z roztopionym masłem. Posypujemy nim zapiekankę, którą wstawiamy odkrytą na 35 minut do piekarnika nagrzanego do 180*C.



       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      niedziela, 28 października 2012 12:34
  • sobota, 20 października 2012
    • Zapiekanka z brązowym ryżem i szpinakiem

       

      I znowu ryżowo. Tym razem brązowy ryż w towarzystwie warzyw. Zapiekanki to jedne z moich ulubionych dań. Trochę czasu zajmuje przygotowanie produktów, ale później to już tylko czekanie na rezultat. Nie trzeba stać przy kuchni, mieszać, smażyć, gotować. Wkładamy nasza potrawę do piekarnika i mamy przepyszną (w przypadku tej zapiekanki to nie są puste słowa) kolację.

      Szpinak nie jest za bardzo fotogeniczny, ale zapewniam, że zapiekanka smakuje wyśmienicie :)

       

      zapiekanka z brazowym ryżem i szpinakiem

       

      3 średnie marchewki

      20 dag selera

      1 średnia cebula

      1 ząbek czosnku

      400 ml bulionu grzybowego

      400 g śmietany 18 %

      opakowanie (450 g) mrożonego rozdrobnionego szpinaku, rozmrożonego i wyciśniętego

      250 g brązowego ryżu

      15-20 dag gotowanej szynki

      150 dag sera Cheddar

      2-3 łyżki startego parmezanu

      oliwa z oliwek

      sól, pieprz

      zioła prowansalskie

       

      Marchewkę, seler, czosnek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy parę minut na patelni, na oliwie z oliwek, aż się warzywa zeszklą. Mieszamy śmietanę z bulionem grzybowym i dodajemy do warzyw. Doprowadzamy do zagotowania. Następnie dodajemy szpinak, ryż, zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku. Ponownie zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy pokrojona w kosteczkę szynkę, 1/3 sera cheddar i parmezan. Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy pod przykryciem (folia aluminiowa) na 50 minut do piekarnika nastawionego na 180 *C. Po tym czasie zdejmujemy folie, posypujemy zapiekankę pozostałym serem i wstawiamy ponownie, tym razem już bez przykrycia, do piekarnika do czasu aż ser się roztopi.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      sobota, 20 października 2012 16:51

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters