Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

sosy

  • niedziela, 28 grudnia 2014
    • Domowy majonez

       

      Domowy majonez to było moje marzenie. Niestety odkładałam jego zrobienie, ponieważ nie wierzyłam w to, że uda mi się go zrobić (tyle się słyszy o tym, że majonez często się warzy). Zmusił mnie do tego przypadek. Sałatka już pokrojona a w lodówce majonezu brak. Co wtedy robić ? Jak to co? Odważyć się :) i właśnie ta odwaga sprawiła, że już nigdy nie kupię majonezu, zrobię go sobie sama :)

       

      domowy majonez

       

      1 jajko

      2 łyżki octu ryżowego

      250 ml oleju słonecznikowego

      sól

      szczypta cukru

       

      W wąskim naczyniu roztrzepujemy jajko, dodajemy cukier, sól i ocet i ubijamy wszystko razem blenderem. Cienką stróżką, cały czas ubijając, wlewamy olej. Dosalamy do smaku.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Domowy majonez”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      niedziela, 28 grudnia 2014 10:17
  • niedziela, 30 listopada 2014
    • Domowy zdrowy ketchup

       

      Od dawna rozglądałam się za zdrowym ketchupem. Niestety, ceny mnie odstraszały. Na blogu Kwestia Smaku znalazłam przepis na pyszny, zdrowy (bez masy niepotrzebnego cukru w środku) i niedrogi ketchup. Wypróbowałam przepis i jestem zachwycona.

       

      domowy ketchup

       

      oliwa z oliwek

      1 ząbek czosnku

      700 g passaty pomidorowej

      1 mała czerwona cebula

      3 łyżki cukru trzcinowego

      3 łyżki octu ryżowego

      1/2 łyżeczki soli

      1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu

      1/2 łyżeczki suszonego oregano

      1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku

      1 łyżeczka nasion gorczycy

      1/3 łyżeczki kminu rzymskiego

      1/3 łyżeczki nasion kopru włoskiego

      1/3 łyżeczki czosnku w proszku

       

      W garnku o grubym dnie na łyżce oliwy z oliwek zeszklić pokrojony na plasterki czosnek. Dodać passatę pomidorową i pokrojona drobno cebulę. Zagotować. Dodać cukier, ocet i przyprawy.Gotować pod przykryciem na małym ogniu 45 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie całość zmiksować blenderem. Przechowywać w lodówce. Można również poddać ketchup pasteryzacji w gorącej wodzie.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Domowy zdrowy ketchup”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      niedziela, 30 listopada 2014 19:32
  • czwartek, 07 listopada 2013
    • Sos winno-śmietanowy

      Do wczorajszych piersi kurczaka duszonych w maśle doskonale pasuje sos winno-śmietanowy Julii Child. Delikatnej drobiowej potrawie nadaje on wyrazistego smaku. A natka pietruszki dodatkowo potęguje wrażenia smakowe :)

      Zapraszam dziś na drugi przepis z najnowszej książki Julii Child Francuski szef kuchni.

       

      sos winno-śmietanowy

       

      1/4 szklanki bulionu wołowego

      1/4 szklanki białego wytrawnego wina

      2 łyżki masła

      200 g tłustej śmietany

      sól, pieprz

      kilka kropel soku z cytryny

      2 łyżki posiekanej natki pietruszki

      Masło rozpuścić w naczyniu, dodać bulion i wino. Gotować na dużym ogniu, aż płyn nabierze konsystencji syropu. Dodać śmietanę i nadal gotować na dużym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Polać sosem piersi kurczaka i posypać natką pietruszki.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Sos winno-śmietanowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      czwartek, 07 listopada 2013 08:43
  • sobota, 21 września 2013
    • Sos cebulowy

       

      Aniela Rubinstein zyskała sławę w wyższych sferach nowojorskich dzięki swej znakomitej kuchni polskiej. Wszystkie przepisy autorka zawarła w jedynej napisanej przez siebie książce "Kuchnia Neli". Już wcześniej korzystałam z przepisów pani Anieli - domowa pomidorowa i barszcz ukraiński (tag Nela Rubinstein), tym razem przygotowałam sos cebulowy.

       

      sos cebulowy

       

      3 duże cebule

      4 łyżki masła

      4 łyżki mąki

      pół litra bulionu wołowego

      1 1/2 łyżki octu jabłkowego

      7 łyżek cukru

      Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle na złotobrązowy kolor. Posypać mąką i dobrze wymieszać. Dodać gorący bulion, postawić na małym ogniu i mieszać tak długo, aż sos zgęstnieje. Dodać ocet i karmel, który robimy stapiając cukier w rondlu o grubym dnie i mieszając, aż zbrązowieje. Doprawić do smaku.

       

       

       

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      sobota, 21 września 2013 09:47
  • niedziela, 14 kwietnia 2013
    • Ziołowe kotlety w sosie szpinakowym

       

      Zwróciłam uwagę na ten przepis, bo zaciekawił mnie sos szpinakowy. Później dopiero zobaczyłam, że drobiowe kotlety nie są tradycyjne, ale w parmezanie, bazylii i oregano. Przepyszny był to obiadek :)

       

      kotlety ziołowe w sosie szpinakowym

       

      6 kotletów drobiowych

      100 g startego parmezanu

      pół łyżeczki suszonej bazylii

      pół łyżeczki suszonego oregano

      tłuszcz do smażenia

      sól, pieprz

      Wymieszać razem parmezan, bazylię i oregano. Przyprawione solą i pieprzem kotlety włożyć do woreczka. Dodawać stopniowo mieszankę serowo-ziołową i wymieszać w woreczku razem z kotletami. Kotlety smażyć na tłuszczu na złoty kolor.

      SOS SZPINAKOWY

      1 opakowanie mrożonego krojonego szpinaku

      2 cebule szalotki

      1 ząbek czosnku

      1 łyżka mąki

      pół szklanki mleka

      100 g kwaśnej gęstej śmietany

      masło do smażenia

      sól

      Na maśle podduszamy pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Jak zmiękną, dodajemy mąkę i mieszamy energicznie. Wlewamy zimne mleko i cały czas mieszamy aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy rozmrożony szpinak, doprawiamy do smaku. Gdy jak już dokładnie wszystko wymieszamy, ponownie podgrzewamy dodając śmietanę. Ciepłym sosem polewamy mięso.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      niedziela, 14 kwietnia 2013 17:43
  • środa, 23 maja 2012
    • Sos pomidorowy

       

      Ten sos pomidorowy przygotowuje do gołąbków, ale jest to jak najbardziej sos pomidorowy do wszystkiego :)

      Przecier pomidorowy możemy zrobić samodzielnie, podduszając kawałki obranych pomidorów na odrobinie masła i miksujemy blenderem.

       

      gołąbki z młodej kapusty

       

      1/2 kg przecieru pomidorowego

      2 łyżki cukru

      1/2 łyżeczki mąki

      łyżeczka masła

      2-3 łyżki gęstej śmietany

      sól do smaku


      Do zimnego przecieru pomidorowego dodajemy wszystkie składniki, dokładnie roztrzepujemy aby nie było grudek, podgrzewamy i mieszając zagotowujemy.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 23 maja 2012 10:17
  • piątek, 07 stycznia 2011
    • Kolendra

      Kolendra

       

      Nasion kolendry używa się do przyprawiania wszystkich prawie gatunków mięsa, dziczyzny, drobiu i ryb. Dodaje się je także do marynowania warzyw, kwaszenia kapusty, ogórków, buraków i grzybów.

      Gałązka kolendry (urwana z krzaka na którym dojrzały juz owoce), zalana białym wytrawnym winem i odstawiona w zakorkowanej butelce na kilkanaście dni, daje aromatyczny ocet.

      Można też łyżkę nasion zalać wrzątkiem i trzymać w ciepłym miejscu pod przykryciem. Ostudzonym i przecedzonym naparem aromatyzuje się ocet winny.

      Kolendra wyjątkowo szybko traci walory smakowe, wietrzeje też jej aromatyczny zapach. Starajmy sie więc kupować całe jej ziarna i przechowujmy w naczyniu z ciemnego szkła.

       

      SOS KOLENDROWO-PIETRUSZKOWY

       5 jajek

      1/2 szkl. oliwy

      sok z cytryny

      2 łyżki posiekanych kaparów

      2 łyżki posiekanej natki pietruszki

      4 łyżki posiekanej kolendry

      sól, pieprz

      Ugotować na twardo 4 jajka. Po ostudzeniu wyjąć żółtka i przetrzeć przez sitko. Rozetrzeć z surowym żółtkiem, dwoma łyżkami soku z cytryny i szczyptą soli. Wlewać powoli oliwę, bez przerwy mieszając. Gdy zużyjemy całą jej ilość, powinna powstać gęsta masa. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przed podaniem dodać posiekane białka z dwóch jajek, kapary, kolendrę i natkę. Można też wymieszać z pianą ubitą z białka, ale wówczas trzeba sos natychmiast stawiać na stole. Dobrze komponuje się z potrawami rybnymi, karpiem w galarecie, jajkiem na twardo i pasztetem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      piątek, 07 stycznia 2011 08:34
  • piątek, 31 grudnia 2010
    • Jałowiec

      Jałowiec

       

      Jałowiec to iglasty krzew, wiecznie zielony. Owoce jałowca dojrzewają dopiero w drugim roku i wówczas ciemnieją. Dojrzałe owoce mają słodki smak, tzw. leśny, czyli przypominający rozgrzaną igłę sosnową. W ustach pozostawiają uczucie lekkiego palenia.

      Jałowiec kupujemy w całości, pamiętając, że owoce powinny być czarne, z lekkim nalotem popielato-niebieskim, pomarszczone, ale jeszcze jędrne. Trzeba sprawdzić, czy nie ma na nich śladów pleśni. Zmielone owoce mają barwępurpurowo-czerwoną z widocznym brązowym miąższem.

      Jałowcem przede wszystkim aromatyzujemy dziczyznę. Spróbujmy dodać kilka jagódek do bigosu i innych dań z kapusty kwaszonej. Nie tylko uszlachetniają smak, ale co ważne, zmniejszają przykry zapach, wydzielany podczas gotowania. W tym samym celu stosujemy je też do kalafiorów.

      Groch, fasola, soja i soczewica doprawione jałowcem nie wywołuja wzdęć i innych przykrych objawów przewodu pokarmowego. Słowem ułatwia trawienie. Dlatego jest doskonałym dodatkiem do wszystkich tłustych mięs.

      Gałązke z krzewu jałowcowego, podobnie jak gałązke oregano, warto położyć na dogasającym żarze w chwili, gdy na ruszcie układamy kotlety.

      Z jałowcem nie można jednak przesadzać. Duże dawki mogą drażnić nerki i przewody moczowe. Kobiety ciężarne muszą go wykreślić ze swojego jadłospisu. 

       

      SOS JAŁOWCOWY

      1 łyżka masła

      łyżka mąki

      szklanka bulionu

      kilka łyżek czerwonego półsłodkiego mleka

      szczypta mielonego jałowca

      sól, pieprz

      Mąkę zarumienić na suchej patelni, aż uzyska jasnobrązowy kolor. Dodać masło. Gdy się stopi, wlewać chłodny rosół, stale energicznie mieszając. Gdy zgęstnieje, zdjąć z ognia, doprawić jałowcem, solą i pieprzem. Podawać do dziczyzny, ale także do wędlin i pieczonych mięs ciemnych podawanych na zimno. 

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      piątek, 31 grudnia 2010 08:11

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters