Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

ryby

  • poniedziałek, 09 kwietnia 2012
  • czwartek, 22 grudnia 2011
  • niedziela, 24 kwietnia 2011
    • Rybne zawijańce

       

      Propozycja, która zagościła na naszym Wielkanocnym stole. Rybne tunele z warzywną masą w środku.Pyszne i dietetyczne :)

       

      nadziewana ryba

       

      Filety z dorsza lub makreli

      1 marchewka

      2 małe czerwona cebule

      1 czerwona papryka

      2 pomidory

      4 ząbki czosnku

      krążki suszonych jabłek

      oliwa

      przyprawa do ryb

      sól, pieprz, czerwona papryka w proszku


      Filety pociąć w drobne paski, aby bez problemu, móc zrobić rulon, który należy spiąć wykałaczką. Jeżeli ryba była mrożona, należy ją wcześniej rozmrozić i wytrzeć do sucha. Ryby posypać przyprawą do ryb i skropić cytryną.

      Paprykę, czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę, marchew w krążki. Pomidory pozbawione skóry, należy również pokroić w kostkę. Na rozgrzanej oliwie, smażymy warzywa (kolejność według twardości - najpierw czosnek, cebulę i paprykę , a na końcu marchew i pomidory). Masa jest gotowa jeżeli marchew jest krucha, ale nie rozgotowana. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku wg uznania.

      Na krążku suszonego jabłka (jeżeli nie mamy suszonego, można pokroić w krążki nizbyt słodkie jabłko) układamy rulony z ryby, a do środka nakładamy masę warzywną. Pieczemy w temp. 180*C ok. 30 minut.

      Przepis podpatrzony w TVN Style, w programie Rewolucja na talerzu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      niedziela, 24 kwietnia 2011 14:31
  • środa, 05 stycznia 2011
    • Ziele angielskie

      ziele angielskie

       

      Ziele angielskie, zwane też pieprzem angielskim albo pieprzem wonnym, ma zapach prawie tak ostry jak pieprz, przypominający goździki, z lekkim odcieniem gałki muszkatołowej. Smak ma bardzo ostry o odcieniu korzennym.

      Kupić ziele angielskie można jako całe ziarna lub zmielone na proszek. Całe ziarna wybieramy jak najciemniejsze, a zmielone powinny być ciemnobrązowe. Bardzo szybko wietrzeją, lepiej więc kupować je w całości i zmielić tuż przed dodaniem do potrawy.

      Aromatyzuje się nimi mięso duszone. Szczypta ziela potrafi całkowicie odmienić smak zwykłych kotletów mielonych. Dodawane obowiązkowo do kwaśnych zup.

      Ziele angielskie dodaje sie do potraw w minimalnych ilościach. W całości na początku gotowania, a zmielone na 15 minut przed jego zakończeniem. Pamiętajmy, że w tym przypadku powiedzenie "co za dużo, to niezdrowo" ma duże zastosowanie.

       

      ŚLEDZIE KORZENNE

      6 filetów matiasów

      2 cebule

      2 pory (ich biała część)

      1/4 szkl. oliwy

      1/2 cytryny

      2/3 szkl. białego wytrawnego wina

      8 ziaren ziela angielskiego

      łyżeczka cukru

      natka pietruszki

      3-4 plastry cytryny

      Filety pokroić w kawałki. Cebulę drobno posiekać. Pory pokroić w plasterki. Wino zagotować z grubo zmielonym zielem angielskim i cukrem. Ostudzić pod przykryciem. Do zimnego wina wycisnąć sok z cytryny i dolać oliwę. W słoju układać na przemian warstwami - śledzie, cebulę i pory. Zalać przygotowaną zalewą. Przygotować potrawę na dobę przed podaniem. Podając, udekorować natką i plasterkami cytryny.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 05 stycznia 2011 18:56
  • niedziela, 02 stycznia 2011
    • Tymianek

      tymianek

       

      Tymianek odznacza się ostrym, mocnym smakiem i podobnym, ale o lekko cytrynowej nucie, zapachem. Ziele świeże pachnie dużo intensywniej od suszonego. Ostry, czasem nazywany korzennym, smak i zapach tymianku dobrze kojarzy się ze wszystkimi prawie potrawami. Naciera się nim mięso, wkłada do tuszek drobiu i ryb, doprawia sosy do sałat, zwłaszcza zielonej sałaty po włosku. Jest typową przyprawą śródziemnomorską.

      Ze względu na dość silny aromat, tymianek stosuje się przeważnie sam, chociaż dobrze harmonizuje z natką pietruszki, czosnkiem, cebulą i liściem laurowym. Nie należy go łączyć z majerankiem.

      Nie wolno stosować większych dawek tymianku w diecie osób cierpiących na osłabienie czynności serca.

       

      ZAPIEKANKA RYBNA Z WARZYWAMI

      60 dag filetów

      łyżka nasion kopru

      biała część pora

      2-3 twarde mięsiste pomidory

      1 żółta papryka

      sok i skórka otarta z cytryny

      kieliszek białego wytrawnego wina

      2-3 łyżki masła

      2 łyżki posiekanego świeżego tymianku lub łyżka suszonego

      sól, pieprz

      Umyć filety, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, odstawić na 30 minut do lodówki. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w plastry. Umyty por pokroić w cienkie pierścienie, paprykę w paski.

      W płaskim rondlu stopić łyżkę masła, włożyć por i paprykę, chwilę smażyć, przykryć i trzymać na małym ogniu. Żarootporny półmisek wysmarować łyżką masła, rozłożyć por i paprykę, potem ryby posypać tymiankiem, solą i pieprzem, obłożyć pomidorami. Można rybę przed zapiekaniem podsmażyć na maśle, ale nie jest to konieczne.

      Polać stopionym masłem i winem, posypać skórką startą z cytryny. Wstawić do nagrzanego piekarnika 40-45 minut.

       

      ZIELONA SAŁATA Z TYMIANKOWYM SOSEM

      Główka zielonej sałaty

      10 dag rukoli

      pęczek rzodkiewki

      średni ogórek zielony

      kilka gałązek świeżego tymianku

      1 jajko na twardo

      3 łyżki oliwy, łyżka octu winnego, sól, pieprz

      Obydwa rodzaje sałaty umyć, osuszyć, porwać. Tymianek opłukać, oderwać listki i grubo posiekać. Ogórek, rzodkiewki i jajko pokroić w talarki. Oliwę połączyć z octem, dodać tymianek, przyprawić solą i pieprzem. Połaczyć składniki, polać sosem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      niedziela, 02 stycznia 2011 13:39

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters