Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

śniadania

  • niedziela, 05 lipca 2015
    • Szakszuka

       

      Szakszuka to oryginalne, syte, weekendowe śniadanie. Pełne aromatów świeżych pomidorów , papryki i bazylii. To śniadanie kuchni izraelskiej, marokańskiej, tunezyjskiej i egipskiej. Szakszuka po arabsku znaczy wielki bałagan.......i rzeczywiście patelnia tak wygląda :) Podstawą są jajka, pomidory i papryka, reszta to dowolność. Niektórzy dodają ostre kiełbaski, bakłażana czy ser kozi.

       

      szakszuka

       

      2 jajka

      2 pomidory

      1 mała czerwona papryka

      ząbek czosnku

      świeża bazylia

      sól, pieprz

      oliwa z oliwek

      Pomidory obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. W kostkę kroimy także paprykę. Rozgrzewamy oliwę na patelni, kroimy czosnek w cienkie plasterki i podsmażamy, uważając aby go nie spalić, bo wtedy potrawa nabierze goryczy. Do czosnku dodajemy pomidory i paprykę i smażymy kilka minut. Jeśli pomidory są za kwaśne, odrobinę dosładzamy. Gdy sos jest już gotowy, wbijamy 2 jajka, doprawiamy i smażymy do momentu, aż białka jajek będą ścięte. Potrawę posypujemy bazylią.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (70) Pokaż komentarze do wpisu „Szakszuka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      niedziela, 05 lipca 2015 12:18
  • poniedziałek, 10 grudnia 2012
  • poniedziałek, 19 listopada 2012
    • Francuskie tosty

       

      Śniadanie na słodko? dlaczego by nie ... zapraszam wiec na tosty francuskie. Można tostować po francusku i bułkę i chleb, ja zamiast chleba użyłam chałki.

       

      francuskie tosty

       

      kilka kromek chałki

      2 jajka

      2/3 szklanki mleka

      cukier waniliowy z prawdziwa wanilią lub waniliowy cukier puder - 1 łyżeczka

      masło do smażenia

      dżem owocowy

      odrobina soli

       

      W płaskim naczyniu mieszamy razem mleko, cukier, jajka i sól . W takę mieszaninę zanurzamy kromki chałki. Powinny nasiąkać ok. 2 minut z każdej strony. Delikatnie przekładamy na patelnie i smażymy na maśle z obu stron. Ważne żeby nie przypalić masła, wiec chyba najlepsze będzie masło klarowane.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 listopada 2012 08:43
  • niedziela, 23 września 2012
  • czwartek, 03 listopada 2011
    • HOT DOG z nowojorskiej ulicy

       

      W czerwcowej Kuchni znalazł się artykuł o ulicznym jedzeniu. Burger z londyńskiej ulicy, sałatka z zielonej papai jedzona w Bangkoku i hot dog sprzedawany na nowojorskiej ulicy, to specjały, które chciałabym wypróbować. Niestety nic nie wskazuje na to, że w najbliższym czasie zrealizuję to marzenie :) Dzisiejsza propozycja jest dla wszystkich, którzy chcieliby skosztować nowojorskiego hot doga bez wychodzenia z domu.


      hot dog

       

      (dla 2 osób)


      2 bułki na hot dogi

      1 ząbek czosnku

      1 cebula

      2 cielęce kiełbaski

      2 ogórki konserwowe

      sól, pieprz


      SOS:

      1 łyżka ketchupu

      1 łyżka majonezu

      1 łyżeczka musztardy

      1 łyżka oliwy

      1 łyżka soku z cytryny

      Bułki podgrzewamy w piekarniku lub na parze. Ja mam toster z opcją podgrzewania bułek, więc wykorzystałam tę możliwość. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek oraz cebulę pokrojoną w słupki. Podsmażamy, aż cebula zmięknie. Można podlać odrobiną wody. Dodajemy kiełbaski i chwilę podgrzewamy (jeżeli ktoś zamiast kiełbasek kupi parówki cielęce, musi pamiętać o tym, by parówki wcześniej trochę podgotować). Doprawiamy solą i pieprzem.

      Mieszamy składniki sosu. Bułki przecinamy i smarujemy w środku sosem, wkładamy cebulę z kiełbasą i plasterki ogórka.



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „HOT DOG z nowojorskiej ulicy ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      czwartek, 03 listopada 2011 08:33
  • sobota, 09 kwietnia 2011
  • sobota, 12 lutego 2011
    • Jajecznica z grzybami

       

      Dziś sobota, więc spokojnie mogę przyszykować ciekawe śniadanie. Latem kiedy mamy sezon kurkowy, pamiętam też o tym, żeby zadbać o dni, kiedy mam na nie ochotę, a niestety świeżych grzybów nie ma ;). Po prostu je mrożę. Kurka jest miękkim grzybem, więc przed zamrożeniem nie wymaga obgotowania.

      Szukając przepisu na jajecznicę z grzybami ponownie zajrzałam do książki Piotra Galińskiego "Taniec z garami".

       

      jajecznica z grzybami

      cebula

      20 dag grzybów (najlepsze będą kurki)

      6 jaj

      tłuszcz do smażenia

      sól, pieprz

       

      Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na patelni, dodajemy grzyby pokrojone na drobne kawałki. Smażymy do chwili, aż sos odparuje, doprawiamy solą, pieprzem i wbijamy jaja. Mieszamy do chwili, aż całość się zetnie. Można przed podaniem posypać szczypiorkiem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      sobota, 12 lutego 2011 10:09
  • niedziela, 06 lutego 2011
    • Jajecznica rozmaitości

       

      Bardzo lubię jajecznicę. Dziś na śniadanie też ją przygotowałam. Postanowiłam ją tylko odrobinę urozmaicić :). Przepis na taką urozmaiconą jajecznicę znalazłam w książce "Taniec z garami" Piotra Galińskiego.

       

      jajecznica rozmaitości

       

      6 jaj

      duży ogórek kiszony

      1/2 puszki groszku konserwowego

      2 plastry szynki

      4-5 pieczarek

      sól, pieprz

       

      Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę szynkę, dodajemy cebulę i po jej zeszkleniu wrzucamy pokrojony w drobną kostkę ogórek. Na drugiej patelni dusimy pieczarki pokrojone w plastry, łączymy je z pozostałymi produktami. Dodajemy groszek konserwowy, zwiększamy ogień i kiedy groszek lekko się zmarszczy, wbijamy jaja. Jajecznicę mocno mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      niedziela, 06 lutego 2011 12:49
  • czwartek, 03 lutego 2011
  • czwartek, 20 stycznia 2011
    • Pasty do kanapek - serowa i rybna

       

      Zimą warzywa, takie jak pomidory i ogórki, nie smakują najlepiej. Sama wędlina na kanapki ? trochę monotonne. Ja miałam jeszcze inny problem. Moje dziecko reagowało negatywnie na ser i rybę. Za wędliną też nie przepadało. Natomiast kiedy robiłam, pasty do kanapek według przepisu Bożeny Dykiel z przyjemnością patrzyłam jak je. Mnie osobiście też te pasty bardzo smakują. Ostatnio przygotowałam na spotkanie z przyjaciółmi malutkie kanapeczki, posmarowane właśnie tymi pastami. Zrobiły furorę :)

       

      pasty

      PASTA SEROWA

      SKŁADNIKI: zółty ser (np. podlaski), biały twarożek, szczypiorek, jajko ugotowane na twardo, sól, pieprz

      Ścieramy na grubej tarce ser żółty ( ja starałam się aby proporcje serowe były 1:1), dodaje biały twarożek (kupiłam "łezkę', sera półtłustego, więc aby nadać paście odpowiednią konsystencję dodałam śmietanę, aby składniki łatwo się połączyły), dodajemy szczypiorek, drobno pokrojone jajko i przyprawiamy. Dokładnie mieszamy i gotowe.

       

      PASTA RYBNA

      SKŁADNIKI: Makrela wędzona, cebula, jajko ugotowane na twardo, ogórek kiszony, natka pietruszki, duża łyżka majonezu, cukier, pieprz ziołowy, papryka mielona

      Makrele obieramy i rozdrabniamy. Dodajemy do niej drobno pokrojona cebulę i drobno pokrojone jajko, ogórek kiszony obrany ze skóry i pokrojony w drobną kosteczkę, pokrojoną natkę pietruszki i łyżkę majonezu. Całość mieszamy i doprawiamy cukrem, pieprzem i papryką.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Pasty do kanapek - serowa i rybna”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      czwartek, 20 stycznia 2011 08:24

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters