Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

przystawki

  • sobota, 22 grudnia 2012
    • Śledzie z marchewką

       

      Przepis na świąteczne śledzie z marchewką. Posmakowane na koleżeńskim stole, zapisane i przekazane dalej :)

       

      śledzie z marchewką

       

      1/2 kg śledzi

      1/2 kg cebuli

      1/2 kg marchewki

      2 liści laurowe

      kilka ziarenek ziela angielskiego

      kilka ziarenek pieprzu

      1 słoik koncentratu pomidorowego 30 %

      1 łyżka octu winnego

      sól, pieprz, olej

      1 łyżeczka cukru

       

      Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, posolić, popieprzyć i odstawić do wystygnięcia.

      Marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach, poddusić na oleju, przyprawić solą i pieprzem, wystudzić.

      Koncentrat, ocet, cukier, liść laurowy, ziele i ziarenka pieprzu podgotować razem na małym ogniu przez 15 minut. W trakcie dodać 2 łyżki wody. odstawić do wystygnięcia.

      Połączyć razem cebulę i marchewkę. Dodać pokrojone, wcześniej namoczone, śledzie. Dokładnie wymieszać. Zalać sosem i ponownie dobrze . Wstawić do lodówki przynajmniej na 24 godziny.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      sobota, 22 grudnia 2012 19:56
  • wtorek, 26 czerwca 2012
  • wtorek, 19 czerwca 2012
    • Bruschetta

       

      Bruschetta, to włoska przystawka, której podstawa jest podpieczone pieczywo z dodatkiem pomidorów, czosnku i bazylii. Oczywiście warianty dodatków mogą być przeróżne, ale mnie najbardziej smakuje właśnie taka wersja - pachnące pomidory z siekanym czosnkiem, bazylią i odrobiną oliwy.

       

      bruschetta

       

      3-4 duże pomidory

      3 ząbki czosnku

      bazylia

      3 ciabaty

      oliwa z oliwek

      Pomidory pozbawione skóry i nasion kroimy w drobną kostkę. Ząbki czosnku również drobno siekamy i mieszamy z pomidorami. Listki świeżej bazylii płuczemy i kroimy na kawałeczki, dodajemy do pomidorów. Mieszamy z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Doprawiamy solą do smaku.

      Ciabaty przekrawamy na pół, smarujemy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika pod grill rozgrzany do 250*C. Podpiekamy chwilkę i na ciepłe kromki kładziemy pomidory.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Bruschetta”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 czerwca 2012 20:23
  • poniedziałek, 02 kwietnia 2012
  • piątek, 16 marca 2012
    • Mięsny keks z kolorową papryką i mozzarellą

       

      Kiedy sklepowe półki uginają się pod ciężarem niewiadomego pochodzenia i składu wędlin, warto od czasu do czasu poświęcić chwilkę i przygotować coś pysznego do chlebka. Pisze, że do chlebka, ponieważ mnie najbardziej ten keks smakował na zimno,nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby kawałki paprykowego mięsa podawać podgrzane z ziemniaczkami i surówką. Na tym polu istnieje całkowita dowolność :) Ten przepis znalazłam bardzo dawno temu w Claudii. Keks smakuje wyśmienicie, a na przygotowanie go potrzeba naprawdę niewiele czasu, około pół godzinki (po uprzednim już zmieleniu mięsa).


      mięsny keks z kolorową papryką i mozzarellą

       

      800 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego

      po strąku czerwonej, żółtej i zielonej papryki

      250 g mozzarelli

      ząbek czosnku

      pół łyżeczki suszonego tymianku lub 2 łyżeczki świeżego

      2 łyżki musztardy

      2 łyżki ketchupu

      2 jajka

      sól, pieprz

      olej do smażenia

       

      Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w drobna kostkę. Czosnek posiekać i razem z papryką podsmażyć na oleju. Mozzarellę również pokroić w kostkę. Razem dokładnie wymieszać mielone mięso, podsmażoną paprykę, mozzarellę, jajka, musztardę, ketchup i tymianek. Doprawić sola i pieprzem. Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia, tak by wystawał poza brzegi formy. Dokładnie wypełnić przygotowana mięsna masą. Wierzch keksu wyrównać. Przykryć papierem do pieczenia.

      Keks wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 *C. Piec 15 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200*C i piec jeszcze przez 45 minut.

       

      

      Wielkanocne Smaki 2

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Mięsny keks z kolorową papryką i mozzarellą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      piątek, 16 marca 2012 08:31
  • wtorek, 17 stycznia 2012
    • Pasztet z selera

      Jeżeli ktoś ma ochotę na wyśmienity pasztet z selera to serdecznie zapraszam :) Dostałam ten przepis od koleżanki już jakiś czas temu, ale dopiero teraz udało mi się znaleźć parę godzin na to, by spokojnie, bez pośpiechu go przyrządzić. Tak więc dziś zapraszam na wegetariański pasztet z selera.

       

      pasztet z selera

       

      1 kg selera

      2 duże cebule

      250 g masła

      3-4 ząbki czosnku

      1 szklanka wody

      1 szklanka bułki tartej

      6 jaj

      2 kostki bulionu grzybowego

      sól, pieprz

       

      Seler i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać wodę, przyprawę grzybową, czosnek przeciśnięty przez praskę i masło. Doprowadzić do wrzenia a następnie, od czasu do czasu mieszając, gotować na małym ogniu przez 1 godzinę. Masę selerową ostudzić. Do zimnej masy dodać jajka i bułkę tartą. Dokładnie wszystko wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. 2 małe 25 cm foremki (lub 1 dużą keksówkę)  nasmarować masłem i posypać bułką tartą. Pasztet piec 1,5 godziny w temperaturze 190*C.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Pasztet z selera”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      wtorek, 17 stycznia 2012 15:56
  • czwartek, 10 listopada 2011
    • Pikantna brukselka

       

      Brukselka inaczej zwana kapustą brukselską, swoją nazwę zawdzięcza stolicy Belgii - Brukseli. W Belgii uprawiana jest od stuleci, ale znalazła uznanie w całej Europie. Również w Polsce potrawy z brukselką często goszczą na naszych stołach i całkiem słusznie, gdyż brukselka jest warzywem o dużej wartości odżywczej, pełną witamin, soli mineralnych i błonnika.

      Dzisiejszy przepis na brukselkę w suszonych pomidorach znalazłam w listopadowym Moim Gotowaniu.

       

      pikantna brukselka

       

      50 dag brukselki

      cebula

      ząbek czosnku

      2 łyżki oliwy

      szklanka suszonych pomidorów

      sól, pieprz

       

      Brukselkę opłukać, odciąć twarde końcówki i usunąć wierzchnie liście. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Brukselkę, cebulę i czosnek włożyć do dużego rondla, wlać oliwę i około 1/2 cm wody na dno. Przykryć szczelnie pokrywą i wstawić na średni ogień. Gotować 10-15 minut, aż brukselka będzie miękka i nabierze jasnozielonego koloru. Dodać drobno pokrojone suszone pomidory, wymieszać, doprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Podawać od razu na ciepło.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pikantna brukselka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      czwartek, 10 listopada 2011 08:33
  • czwartek, 02 czerwca 2011
    • Wątróbka po żydowsku

       

      Przepis na wątróbkę po żydowsku znalazłam w książce Macieja Kuronia Potrawy z drobiu. Zawsze przygotowywałam wątróbkę tradycyjnie na drugie danie, nigdy jednak nie jadłam jej na kanapkach. Zgodnie z żydowską tradycją powinno się ją podawać na chałce, ja jednak takowej nie miałam, ale zapewniam, że pasta smakuje doskonale na każdym rodzaju pieczywa. 


       

      wątróbka po żydowsku

       

      30 dag wątróbek drobiowych

      duża cebula

      pół średniego kwaśnego jabłak

      2 ugotowane na twardo jajka

      2 ząbki czosnku

      szczypta majeranku

      sól, pieprz, łyżka mąki

      tłuszcz do smażenia

       

      Wątróbkę czyścimy, myjemy i usuwamy z niej tłuszcz. Obsuszamy, oprószamy mąką. Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim wątróbkę z obu stron do zrumienienia. Następnie dodajemy plastry cebuli, obrane, pokrojone w cząstki jabłko i rozgnieciony czosnek. Solimy, pieprzymy i posypujemy majerankiem. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Kiedy wystygnie siekamy wątróbkę i ugotowane na twardo jajka razem ze wszystkimi składnikami. Doprawiamy do smaku. Serwujemy na półmisku na kanapkach.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Wątróbka po żydowsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      czwartek, 02 czerwca 2011 17:44
  • czwartek, 05 maja 2011
  • sobota, 16 kwietnia 2011
    • Pieczone ziemniaki po szwedzku

       


      Tak naprawdę to nie wiem czy jest to potrawa szwedzka, ponieważ znalazłam ten przepis w kulinarnym dodatku do kobiecego tygodnika, a nie w książce jednoznacznie to wyjaśniającej. Mam więc nadzieję, że może ktoś kto mieszka w Szwecji, a zagląda na ten blog, potwierdzi bądź zaprzeczy, czy ziemniaki tak przyrządzone są potrawą szwedzką. Ziemniaki te można podawać jako, jak mówi mój znajomy, starterek ;) bądź jako danie obiadowe.

       

      ziemniaki po szwedzku

       

      Składniki na 4 porcje

      8 ziemniaków

      125 ml bulionu warzywnego

      125 ml gęstej, kwaśnej śmietany

      3 kromki chleba tostowego

      2 gałązki rozmarynu

      4 gałązki tymianku

      5 dag szynki konserwowej

      pieprz mielony

      2-3 łyżki masła

      gruba sól do posypania ziemniaków

       

      Ziemniaki starannie wyszorować szczoteczką lub cienko obrać, wytrzeć do sucha, każdy głęboko ponacinać w kilku miejscach (przed nacięciem układamy ziemniak na łyżce, nie ryzykujemy wtedy, że przetniemy go do końca, zamiast wykonać nacięcia).

      Bulion wymieszać ze śmietaną, wlać na dno żaroodpornej formy. Włożyć ziemniaki, zapiekać 50-60 minut w temp. 200*C. Chleb tostowy pokruszyć. Rozmaryn i tymianek opłukać, posiekać. Plasterki szynki pokroić w kosteczkę.

      Okruchy chleba połączyć z szynką i posiekanymi ziołami. Polać stopionym masłem, wymieszać, doprawić pieprzem do smaku. Przygotowana masę rozłożyc na ziemniakach na 15 minut przed końcem pieczenia. Gotową zapiekankę posypać solą.

      Najlepiej oczywiście jeśli do potrawy dodamy świeże zioła. W przypadku użycia ziół suszonych należy pamiętać o proporcjach - 3 do 1 - na każdą łyżeczke ziół świeżych przypada 1/3 łyżeczki ziół suszonych.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczone ziemniaki po szwedzku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      sobota, 16 kwietnia 2011 08:35

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters