Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

ciastka

  • wtorek, 23 października 2012
    • Mocno czekoladowe ciasteczka miętowe

       

      Najpierw był przepis, potem dostałam w prezencie olejek miętowy, za który bardzo serdecznie dziękuję :)) , a potem nie pozostało mi nic innego jak zabrać się do stworzenia ciasteczek miętowych. Mięta jest delikatnie wyczuwalna, ale nie przytłacza swą "miętowościa" . Jedni lubią ja w potrawach, inni wręcz przeciwnie. Mnie miętowe ciasteczka smakowały :)


      mocno czekoladowe ciasteczka miętowe

       

      320 g mąki pszennej

      100 g gorzkiego kakao

      1 łyżeczka sody oczyszczonej

      1/4 łyżeczki soli

      kostka miękkiego masła

      200 g białego cukru

      130 g brązowego cukru

      2 jajka

      1 łyżeczka olejku miętowego

      tabliczka gorzkiej czekolady

      pół paczki orzechów włoskich (ok. 75 g)

       

      Orzechy i czekoladę posiekać na kawałki. Razem zmieszać mąkę, sodę, kakao i sól. W osobnej misce zmiksować razem masło i cukier, aż powstanie puszysta masa. Dodać jajka i olejek miętowy i ponownie wszystko razem wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę z kakao, miksować aż do całkowitego połączenia. Już łyżką wymieszać masę z czekoladą i orzechami.

      Rozgrzać piekarnik do 180 *C. Nakładać łyżką małe kupki ciasteczkowej masy. My decydujemy o wielkości ciastek, musimy tylko pamiętać o tym żeby zachować odstęp między nimi , po ciasto troszeczkę urośnie i mogą się nasze ciasteczka połączyć w jedno duże ciacho :) Pieczemy je króciutko 8-10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Mocno czekoladowe ciasteczka miętowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      wtorek, 23 października 2012 17:57
  • wtorek, 14 lutego 2012
    • Mini pączki serowe

       

      Te przepysznie chrupiące serowe pączki są wspaniałą propozycja na nadchodzący Tłusty Czwartek.  Pączki te, w przeciwieństwie do tradycyjnych drożdżowych, nawet na drugi dzień zachowują świeżość, więc nie trzeba pomimo tego, że z przepisu powstanie ich całkiem sporo, zjeść wszystkich od razu :)

       

      mini pączki serowe

       

      1/2 kg twarogu sernikowego

      2 szklanki mąki

      1 cukier waniliowy

      4 jajka

      1 łyżeczka spirytusu

      1 szklanka cukru

      1 łyżeczka sody oczyszczonej

      tłuszcz do głębokiego smażenia

       

      Wszystkie składniki wymieszać razem mikserem. Rozgrzać tłuszcz. Nabierać ciasto małą łyżeczką, drugą zrzucać ciasto bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz. Pączki po upieczeniu odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym a po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Mini pączki serowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 lutego 2012 08:21
  • poniedziałek, 23 stycznia 2012
  • poniedziałek, 02 stycznia 2012
    • Maślane ciasteczka migdałowo-cytrynowe

       

      Na przywitanie Nowego Roku, słodki prezent. Ciasteczka maślane z mielonymi migdałami i nutką cytrynowego smaku. Z podanego przepisu wychodzą 3 duże blachy ciasteczek. Ponieważ u mnie w domu każdy preferuje inny stopień ich przypieczenia, na każdej z blach upiekłam ciastka o innym stopniu zbrązowienia ;)

       

      maślane ciasteczka migdałowo-cytrynowe

       

      25 dag mąki pszennej

      25 dag masła

      10 dag tartych migdałów

      15 dag cukru pudru

      3 żółtka

      1 cytryna

       

      Migdały wymieszać z przesianą mąką i cukrem pudrem. Jeżeli nie udało nam się kupić mielonych migdałów, lub chcemy je przygotować samodzielnie, to całe należy obrać ze skórki i zmielić. Gotowe mieszanki mielonych migdałów mają to do siebie, że są mielone w całości, więc te ciemne plamy na moich ciasteczkach, to właśnie zmielone skórki migdałów.Do mieszanki migdałów, maki i cukru dodajemy masło i całość siekamy. Następnie dodajemy żółtka, otarta skórkę z cytryny i wyciśnięty cytrynowy sok. Szybko zagniatamy ciasto rekami, formujemy kulę, zawijamy w folie spożywczą i schładzamy w lodówce minimum godzinę. Po tym czasie wyjmujemy placek, dzielimy na mniejsze części i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3 mm. Z ciasta wycinamy foremkami dowolne kształty. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 200*C. Można udekorować dowolnie np. lukrem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Maślane ciasteczka migdałowo-cytrynowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 02 stycznia 2012 08:23
  • czwartek, 15 grudnia 2011
    • Kokosanki

       

      Koleżanka z pracy zapytała się mnie czy lubię kokosanki. Lubię, odparłam zgodnie z prawdą. A czy już je kiedyś samodzielnie zrobiłaś ? Zawstydzona odparłam , że nie - zawsze  je kupowałam ......czym prędzej więc naprawiam ten błąd i zamieszczam dziś bajecznie prosty i mega szybki w wykonaniu, przepis Roberta Makłowicza na fantastyczne i tak smakowite kokosanki, że chyba już nigdy się od nich nie uwolnię :))))

       

      kokosanki

       

      2 jajka

      14 dag cukru pudru (12 łyżek)

      200 g wiórków kokosowych

       

      Rozdzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Masę wymieszać z wiórkami kokosowymi. Nakładać łyżeczką małe porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można też uformować ręcznie małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego), pamiętając o odstępach między ciastkami, ponieważ w trakcie pieczenia delikatnie się rozpłaszczą i mogą się posklejać. Piec 15 minut w temperaturze 170 *C do lekkiego zrumienienia.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Kokosanki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      czwartek, 15 grudnia 2011 12:24
  • wtorek, 13 grudnia 2011
    • Miodowe pierniczki

       

      Czas grudniowy, to czas pieczenia pierniczków. Powtarzałam to sobie co roku, ale nigdy jakoś nie zabrałam się za ich przygotowywanie. W tym roku  jest inaczej, pierniczki upieczone, dom pachnący cynamonem...tylko śniegu jak na lekarstwo :)

      Przepis podpatrzony w dodatku Palce lizać.

       

      miodowe pierniczki

       

      125 g miękkiego masła

      1/2 szklanki brązowego cukru

      1/2 szklanki płynnego miodu

      2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

      1 łyżeczka mielonego imbiru

      1 łyżeczka cynamonu

      1 łyżeczka sody oczyszczonej

       

      Masło z cukrem utrzyj mikserem na puszysty krem. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Jeśli jest bardzo klejące, dosyp mąki i odwrotnie, jak za suche, dolej ostrożnie miodu. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

      Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na stolnicy, w razie potrzeby podsypując mąka. Foremkami wycinamy pierniczki (jeśli chcemy powiesić nasze pierniczki na choince, trzeba pamiętać o wycięciu dziurki np. rurką do picia).

      Gotowe pierniczki układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 *C i pieczemy 8-10 minut na złocistobrązowy kolor.

      Po wyjęciu z piekarnika pierniczki są miękkie, twardnieją w miarę stygnięcia. Wystudzone pierniczki dekorujemy według uznania :)



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Miodowe pierniczki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      wtorek, 13 grudnia 2011 08:24
  • niedziela, 23 października 2011
    • Rożki serowe z jabłkami

       

      Kiedy zobaczyłam ten przepis w ostatnim, listopadowym Moim Gotowaniu wiedziałam już co podam do popołudniowej weekendowej kawy. Niezbyt słodkie, cudownie chrupiące i pyszne serowe rogaliki z uwięzionymi wewnątrz kawałkami jabłka okazały się strzałem w dziesiątkę.

       

      rozki serowe z jabłkami

       

      Przepis na ok. 40 rożków

      25 dag mąki

      1 opakowanie cukru waniliowego

      25 dag masła

      25 dag mielonego twarogu

      2 jabłka

      cukier puder do posypania

       

      Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier waniliowy i masło. Posiekać nożem. Dodać twaróg i razem posiekać. Szybko zagnieść ciasto, ulepić z niego kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.

      Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, każdą ćwiartkę pokroić na paski. Ciasto podzielić na 2 części i kolejno rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy placki ok. pół-centymetrowej grubości. Szklanką wycinać w cieście kółka, na każdym placku położyć kawałek jabłka i zlepić brzegi ciasta. Układać na dwóch blaszkach i piec na złoty kolor ok. 20 min. w temperaturze 200*C. Studzić na metalowej kratce. Przed podaniem oprószyć obficie cukrem pudrem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Rożki serowe z jabłkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      niedziela, 23 października 2011 19:47
  • sobota, 02 kwietnia 2011
    • Chrupiące batoniki KOSTKA BRUKOWA

       

      I znowu przepis Nigelli Lawson z książki Nigella ekspresowo. Blok czekoladowy wzbogacony o kawałeczki ciastek maślanych i ptasiego mleczka. Jak dla mnie bomba :)

       

      kostka brukowa

      125 g miękkiego masła

      300 g dobrej gorzkiej czekolady - 70 %

      3 łyżki płynnego golden syrup (lub sztucznego miodu albo masy krówkowej)

      200 g twardych maślanych herbatników

      100 g małych pianek marshmallow (ja dodałam pokrojone ptasie mleczko)

      2 łyżeczki cukru pudru do posypania

       

      W rondlu o grubym dnie roztopić masło oraz czekoladę i zmieszać to z syropem. Odlać 125 ml tego kremu i odstawić na bok.

      Włożyć herbatniki do woreczka foliowego i pokruszyć je, uderzając wałkiem do ciasta. Mają się rozpaść na mniejsze i większe kawałki.

      Zmieszać pokruszone ciastka z pozostałym kremem i dodać piankę.

      Przełożyć masę do foremki, wyrównać powierzchnie najlepiej jak się da i zalać masę odstawionym wcześniej kremem czekoladowym.

      Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej jednak jak będzie to cała noc).

      Pokroić na małe batoniki. Można posypać cukrem pudrem, ja jednak z tego zrezygnowałam.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Chrupiące batoniki KOSTKA BRUKOWA”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      sobota, 02 kwietnia 2011 07:06
  • środa, 23 marca 2011
    • Czekoladowe croissanty

       

      To najprostszy przepis na croissanty jaki znam. Najprostszy i najszybszy. Od momentu wyjęcia ciasta francuskiego z lodówki do momentu wyjęcia z piekarnika croissantów upłynęło 20 minut. Przepis zaczerpnęłam z książki Nigella ekspresowo.

      czekoladowe croissanty

       

      1 opakowanie rozwałkowanego ciasta francuskiego

      gorzka lub mleczna czekolada (wg uznania)

      1 roztrzepane jajko

       

      Rozgrzej piekarnik do 220*C, rozwiń płat ciasta francuskiego i wytnij z niego 6 równych kwadratów.

      Przetnij każdy kwadrat po przekątnej na 2 trójkąty. Układaj trójkąty dłuższym bokiem do siebie, a wierzchołki do siebie.

      Układaj 1 centymetrowe kawałki czekolady na każdym trójkącie, w odległości mniej więcej 2 cm od najdłuższego boku.

      Ostrożnie zwijaj napakowany czekoladą trójkąt od siebie w stronę wierzchołka trójkąta.

      Powinnaś teraz mieć przed sobą coś na kształt wyprostowanego rogalika. Uszczelnij go delikatnie czubkami palców i nadaj mu kształt półksiężyca.

      Ułóż 12 rogalików na wyłożonej papierem do pieczenia, ale nie natłuszczonej blaszce i posmaruj roztrzepanym jajkiem.

      Pieczemy 10-15 minut, do momentu aż zrobią się złociste i puchate.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Czekoladowe croissanty”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 23 marca 2011 00:05
  • środa, 09 marca 2011
    • Ciasteczka orkiszowe

       

      Św. Hildegarda twierdziła, że głównym pokarmem, który daję radość jest orkisz. Postanowiłam podzielić się tą radością z innymi i upiec coś orkiszowego. Wybór padł na ciasto, które po upieczeniu kroimy w kwadraty, a w związku z tym, że jest bardzo cienkie otrzymujemy przepyszne ciasteczka orkiszowe. Sęk w tym, że w przepisie jest mowa o 250 ml maślanki, którą dodajemy do ciasta przed zagnieceniem. Kiedy już ją dodałam, uświadomiłam sobie, że maślanki (mimo, że wyraźnie było napisane 250 ml) nie powinno sie dodać w takiej ilości. 25 ml, może 50 ale na pewno nie 250 ml. Moje ciasteczka, które pierwotnie miały być kruchymi, wyszły trochę rzadsze, więc nie chrupiące, ale wyszły pyszniutkie.

       

      ciastka orkiszowe

       

      100 g masła

      200g cukru trzcinowego

      200 g mąki orkiszowej

      łyżka cynamonu

      Wszystko to zagniatamy, aż będzie kruche. Zachowujemy kubek ciasta na kruszonkę, a do reszty dodajemy

      1 jajko

      łyżkę sody oczyszczonej

      maślankę (dodać jej tyle ile będzie konieczne do zagniecenia ciasta)

      Ciasto wyrabiamy, rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno brytfanny o wymiarach 20 X 40 cm. Posypujemy 2 łyżkami cukru i kruszonką z zachowanego ciasta. Pieczemy 20 min w temperaturze 200* C.

      Przepis z marcowej Kuchni

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasteczka orkiszowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 09 marca 2011 08:10

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters