Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

dania mięsne

  • poniedziałek, 27 października 2014
  • niedziela, 19 października 2014
    • Kurczak z suszonymi pomidorami

       

      Bardzo lubię suszone pomidory. Zazwyczaj dodaję je do dań z makaronem, ale tym razem postanowiłam przyrządzić z nimi kurczaka (podpatrzone u Pascala). Ponieważ sama nie suszę pomidorów, muszę się wiec zadowolić kupnymi. W słoiku powinny znaleźć się tylko pomidory, olej i przyprawy, więc na takie właśnie poluję. Upolowałam je dzięki firmie Społem. Kupiłam je raz i zdobyły moje najwyższe uznanie. Nie wszystko więc co polskie jest gorsze. 


      kurczak z suszonymi pomidorami

      8-10 pałek kurczaka

      1 por

      słoiczek suszonych pomidorów

      1 cebula

      2 ząbki czosnku

      olej ryżowy

      suszona bazylia

      sól, pieprz

      Podudzia solimy, pieprzymy i smażymy w żeliwnym garnku na oleju ryżowym aż zbrązowieją. W międzyczasie ucieramy czosnek z solą, kroimy por, cebulę w piórka i pomidory w paski. Podsmażonego kurczaka wyciągamy na talerz, a do garnka dodajemy czosnek i cebulę. Po chwili dodajemy por i wszystko razem podduszamy. Solimy do smaku i dodajemy pokrojone suszone pomidory. Na koniec posypujemy wszystko suszoną bazylia, dodajemy kurczaka, zalewamy wszystko wodą (ok. 1/2 l) przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na ok. 45 minut (190*C - termoobieg lub 210*C - bez).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak z suszonymi pomidorami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      niedziela, 19 października 2014 13:00
  • niedziela, 14 września 2014
  • niedziela, 15 czerwca 2014
  • piątek, 06 czerwca 2014
    • Pieczony kurczak z kalafiorem

       

      Po długiej nieobecności powracam przepisem, w którym w niebanalny sposób można wykorzystać kalafiora. Po młodej kapuście jest to warzywo, po które o tej porze roku sięgam najczęściej. Do tego dania już nic więcej nie jest potrzebne, chociaż jak pomyśle o młodych ziemniaczkach z koperkiem to .....;)

       

      pieczony kurczak z kalafiorem

       

      1 kg pałek drobiowych

      1 kalafior

      olej

      kilka gałązek rozmarynu

      4 ząbki czosnku

      3 łyżki posiekanej natki pietruszki

      1 cytryna pokrojona w plastry

      sól, pieprz

      Pałki drobiowe nacieramy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni na oleju. Kiedy już mięso zbrązowieje przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Równomiernie układamy na drobiu plastry cytryny. Dodajemy cztery zmiażdżone ząbki czosnku i gałązki rozmarynu. Pieczemy do miękkości mięsa w temperaturze 200 *C.

      W międzyczasie dzielimy kalafior na różyczki i podsmażamy na patelni. Po kilku minutach wlewamy ok. 1 cm. wody przykrywamy pokrywką i tak na małym ogniu gotujemy kalafior do miękkości. Doprawiamy.

      Przekładamy mięso i kalafior na półmisek i posypujemy natką pietruszki.

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczony kurczak z kalafiorem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      piątek, 06 czerwca 2014 18:37
  • wtorek, 17 grudnia 2013
  • środa, 06 listopada 2013
    • Piersi kurczaka duszone w maśle

      Pierwszy obiad francuskiego szefa kuchni w moim wykonaniu. 25 października miała miejsce premiera książki Julii Child "Francuski szef kuchni" czyli zbiór wszystkich przepisów jakie Julia zaprezentowała w swoim kulinarnym show. Czekałam na tę książkę już od bardzo dawna i jak tylko ją kupiłam, zasiadłam wygodnie w fotelu i zaczęłam niecierpliwie przerzucać kartki. No nie, tak nie można, muszę od czegoś zacząć i wybrałam ... pierś kurczaka duszona w maśle, podana z sosem winno-śmietanowym z dodatkiem zielonej fasolki z sokiem cytrynowym i zieloną pietruszką.

      Dziś przepis na mięso, jutro zapraszam na sos, a zakończymy przepisem na fasolkę :)


      piersi kurczaka duszone w maśle

      4 filety piersi kurczaka

      sok z cytryny

      sól, pieprz

      4 łyżki masła

      Natrzyj piersi kurczaka sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Rozgrzej masło w naczyniu żaroodpornym. Gdy masło zacznie się pienić, szybko obtocz w nim filety i zostaw w naczyniu. Przykryj pokrywką i wstaw do nagrzanego do 200 *C piekarnika. Po 6 minutach sprawdź czy są upieczone i czy w dotyku są jędrne i sprężyste. Jeżeli nie, należy jeszcze chwilę je podpiec.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 06 listopada 2013 19:15
  • poniedziałek, 28 października 2013
    • Karkówka prowansalska z leśnymi grzybami

      Połączenie smaków Francji i Polski. Wieprzowina w ziołach prowansalskich z sosem z grzybów leśnych. W mojej opinii całkiem udana próba.


      karkówka prowansalska

       

      1200 g karkówki wieprzowej

      sól, pieprz

      zioła prowansalskie

      garść suszonych grzybów

      100 g śmietany

      łyżeczka mąki

      tłuszcz do smażenia

      1 cebula

      Karkówkę nacieramy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Tłuszcz rozgrzewamy na patelni i smażymy na brązowo. Cebulę obieramy, dzielimy na pół i również podsmażamy na tłuszczu. Kiedy już wszystko mamy pięknie podsmażone, usuwamy cebulę, dodajemy odrobinę (ok. 1 cm) wody i wrzucamy grzyby. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 2 godzin, aż mięso będzie mięciutkie, w razie czego dolewając wody. Wyciągamy karkówkę na deskę i jak odrobinę przestygnie kroimy w plastry. W międzyczasie rozrabiamy mąkę z odrobina wody, dodajemy śmietanę i wlewamy do sosu. Przyprawiamy solą i pieprzem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 28 października 2013 08:18
  • poniedziałek, 07 października 2013
    • Pieczona łopatka z cebulą i jabłkami

       

      Duszona łopatka, klasyka polskiej kuchni. Długo duszona w naczyniu z przykryciem i często polewana sokiem z mięsa, jest mięciutka i aromatyczna. Tak upieczona łopatka jest doskonała zarówno na ciepło jak i na zimno z cebulą i jabłkami. Ja dodatkowo zrobiłam do tej potrawy sos cebulowy.

      Przepis pochodzi z książki Andrzeja Fiedoruka Prywatne smaki PRL-u.

      pieczona łopatka z cebulą i jabłkiem

       

      1,5 kg łopatki wieprzowej

      4 cebule

      dwa jabłka

      4 goździki

      sól, pieprz

      Mięso myjemy i wrzucamy na 2 minuty do wrzątku, aby ścięła się powierzchnia mięsa. Wyjmujemy, czekamy aż przestygnie i nacieramy solą i pieprzem. Wkładamy do brytfanny, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 150*C na godzinę. Po tym czasie odwracamy na drugi bok i obkładamy pokrojonymi cebulami. Wstawiamy do piekarnika ponownie na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy brytfannę i dokładamy do naszego mięsa jabłka z wbitymi w nie goździkami. Wstawiamy jeszcze na godzinkę. Cały czas podlewamy mięso wytworzonym sosem. Na pół godziny przed końcem duszenia podnosimy temperaturę do 180  *C. Po upieczeniu pozostawiamy łopatkę jeszcze pół godziny w otwartym piekarniku.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczona łopatka z cebulą i jabłkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 07 października 2013 09:06
  • środa, 25 września 2013
    • Kurczak z suszonymi śliwkami

       

      Kolejnym przepisem Neli Rubinstein, który chciałam wypróbować jest kurczak z suszonymi śliwkami i rodzynkami. Przepis jest nieskomplikowany i wyjątkowo ciekawy. Jeszcze nigdy nie łączyłam drobiu ze śliwkami. Wynik eksperymentu okazał się wyjątkowo smaczny. Już od jakiegoś czasu byłam znudzona drobiem, a tym przepisem odkryłam go na nowo.


      kurczak z suszonymi śliwkami

       

      Kurczak o wadze ok. 1400 g.

      sól i pieprz

      2 łyżki masła

      masło do natarcia mięsa

      20 śliwek suszonych

      pół szklanki rodzynek

      2 szklanki bulionu drobiowego

      Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Do środka włożyć 2 łyżki masła. Brytfannę wysmarować masłem, położyć na niej kurczaka, wysmarować masłem i zalać szklanką bulionu. Mięso wstawić do nagrzanego do 180 *C i piec ok. 45 minut. Co jakiś czas przewracać kurczaka i polewać sosem.

      Śliwki i rodzynki zalać pozostałym gorącym bulionem i moczyć przez czas pieczenia się kurczaka. Po 45 minutach dodać je do mięsa wraz z płynem, w którym się moczyły. Ponownie pieczemy 45 minut, co jakiś czas przewracając mięso i polewając je sosem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak z suszonymi śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 25 września 2013 08:25

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters