Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

zupy

  • środa, 23 października 2013
    • Bograczgulasz

      Gulasz gotowany w kociołku (bograczu) jest najbardziej znaną węgierską zupą. Najlepiej przygotować ją z wołowiny, w tym przypadku najlepszą jest pręga wołowa. Jeżeli natomiast chcemy wykorzystać wieprzowinę, to autor Nobla dla papryki, którego przepis z drobnymi zmianami prezentuję, poleca szynkę. Na bograczgulasz z jagnięciny lub baraniny najlepiej nadaje się podudzie.

       

      bograczgulasz

       

      800 g pręgi wołowej

      1/3 kostki smalcu

      2 duże cebule

      2-3 ząbki czosnku

      1 marchewka

      1 pietruszka

      kawałek selera

      puszka krojonych pomidorów

      2 strąki papryki

      5-6 średniej wielkości ziemniaków

      ok. 100 g makaronu łazanek

      3 czubate łyżki słodkiej papryki w proszku

      łyżeczka ostrej papryki

      sól, pieprz, kminek

      Posiekaną cebulę przysmażyć na smalcu na złoty kolor. Odsunąć z ognia, skropić wodą i dopiero wtedy dosypać paprykę. Odparować i następnie obsmażyć pokrojoną w kostkę wołowinę. Dodać kminek, ząbki czosnku, pokrojone w paski jarzyny, pomidory oraz pokrojoną w drobne paski paprykę. Posolić, zalać wodą tak, aby nie przykrywała zawartości garnka i dusić na wolnym ogniu. Dodać ostrą paprykę. W miarę potrzeby dolewać wodę. Gdy mięso jest już prawie gotowe dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i dopiero zalać wodą tak, aby ta przykryła wszystko. Gotować do momentu aż mięso i ziemniaki będą miękkie. Dodać łazanki. Doprawić jeszcze solą i jeżeli trzeba słodką papryką w proszku i chwilę jeszcze razem gotować aż makaron będzie miękki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Bograczgulasz”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 23 października 2013 08:46
  • poniedziałek, 30 września 2013
    • SZCZI - zupa rosyjska

       

      Szczi to bardzo popularna zupa rosyjska przygotowywana z warzyw liściastych, z dodatkiem mięsa, grzybów lub ryb. W zależności od zastosowanego wywaru, szczi może być  kapuśniakiem, zupą grzybową lub rybna,  przy czym kapusta dodajemy w każdej z tych wersji.

      Nie ukrywam, że szczi jest zupą czasochłonną. Rosół wołowy ugotowałam dzień wcześniej. Na drugi dzień zajęłam się gotowaniem kapusty i generalnie skończyłam zupę, która jak się dopiero później okazało najsmaczniejsza była dnia następnego :)

       

      szczi - zupa rosyjska

       

      50 dag kapusty kiszonej

      4 łyżki masła

      2 litry rosołu wołowego

      1 marchewka

      1 pietruszka

      1 cebula

      3-4 łyżki koncentratu pomidorowego

      sól, pieprz

      listek laurowy

      śmietana

      koperek i zielona pietruszka

      Rosół ugotować można dzień wcześniej.

      Przepłukać i dobrze odcisnąć kiszoną kapustę. Włożyć do garnka, dodać 3 łyżki masła i wlać tyle rosołu aby kapusta nam się nie przypaliła. Gotować pod przykryciem ok. 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie pokroić marchewkę i pietruszkę na krótkie paseczki, a cebulę w kostkę. Warzywa zeszklić na pozostałym maśle. Dodać przecier pomidorowy i smażyć razem jeszcze przez chwilę. Warzywa z przecierem dodać do kapusty na 10 minut przed końcem gotowania. Dokładnie wymieszać. Wlać resztę wrzącego rosołu i gotować jeszcze razem przez ok. 20-30 minut. Doprawić do smaku, dodać listek laurowy i jeszcze chwilę razem gotować.

      Można dodać także pokrojone w kosteczkę mięso z rosołu.

      Przełożyć na talerze a każdą porcję udekorować kleksem ze śmietany i posiekanym mixem koperku i zielonej  pietruszki.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „SZCZI - zupa rosyjska”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 września 2013 08:40
  • wtorek, 18 grudnia 2012
    • Żurek z kapustą

       

      Gorąca zupa, na zimowe popołudnie? Zapraszam na żurek z kapustą :) Przyznam się szczerze, że pierwszy raz spotykam się z takim połączeniem. W przepisie, który znalazłam w starej gazecie, nie figurowały ziemniaki. Ja jednak je dodałam, bo bez nich wydawała mi się mało treściwa.

       

      żurek z kapusta

       

      Kawałek mięsa z kością lub boczku

      włoszczyzna do zupy

      pół małej kapusty słodkiej

      3 szklanki zakwasu na żurek

      liść laurowy

      ziele angielskie

      sól, pieprz, majeranek

      kilka ziemniaków

      2/3 szklanki śmietany

       

      Na mięsie i warzywach gotujemy wywar (ok. 2-3 litrów) Dodajemy do niego pokrojona w paseczki kapustę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Przyprawiamy, dodajemy ziele i listek laurowy.

      Gotujemy aż kapusta i ziemniaki będą miękkie. Wlewamy zakwas i jeszcze chwile gotujemy razem. Zabielamy śmietaną i posypujemy majerankiem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      wtorek, 18 grudnia 2012 08:45
  • niedziela, 19 sierpnia 2012
    • Zielono-żółta zupa kukurydziana

       

      Po wakacyjnej przerwie zapraszam na przepyszną zupę kukurydzianą. Kukurydza w niej nie jest osamotniona, towarzyszą jej ziemniaki, seler naciowy, biała fasola i zielona papryka. Pierwszy raz zrobiłam zupę z dodatkiem kukurydzy, choć samą kukurydzę bardzo lubię, ale nawet nie przypuszczałam, że będzie mi tak smakowała.

       

      zupa kukurydziana

       

      2 łyżki masła

      2 łyżki oleju słonecznikowego

      1 cebula

      1 ząbek czosnku

      2 łodygi selera naciowego

      1 zielona papryka

      puszka białej fasoli

      puszka kukurydzy

      3 ziemniaki

      filiżanka śmietany

      1/2 litra bulionu warzywnego

      sól, pieprz

       

      W garnku rozpuścić masło i olej. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony drobno czosnek. Chwilę razem podsmażyć. W międzyczasie pokroić drobno seler naciowy i paprykę. Dodać do cebuli i ponownie podsmażyć. Dodać do warzyw bulion i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować około 10 minut na małym ogniu. Śmietanę wymieszać z odrobina gorącej zupy, tak aby się nie zważyła i wlać do garnka. Następnie dodać odsączoną z zalewy fasolę i razem gotować przez parę minut. Ostatnia do garnka wędruje kukurydza, którą także musimy pogotować jeszcze przez 10 minut. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Zielono-żółta zupa kukurydziana”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      niedziela, 19 sierpnia 2012 15:13
  • środa, 16 maja 2012
    • Koperkowa z kaszą manną

       

      Tradycyjna zupa koperkowa, która zamiast ziemniakami kusi nas pysznymi kluseczkami z kaszy manny, to moja dzisiejsza propozycja. Na straganach już pojawiają się pęczki tegorocznych warzyw, więc nie pozostaje mi nic innego by zaapelować - gotujmy wiosenne zupy, pachnące i zdrowe :)

       

      koperkowa z kaszą manną

       

      włoszczyzna

      kawałek mięsa wołowego

      1 pęczek koperku

      2 jajka

      4 łyżki kaszy manny

      szklanka śmietany 18 %

      łyżka masła

      sól, pieprz

      Z kawałka mięsa i włoszczyzny ugotować ok. 2 litry bulionu. Opłukać i drobno pokroić koperek, dodać do bulionu i gotowac razem ok. 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem.

      Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, źółtka natomiast utrzeć z 1 łyżką masła i szczyptą soli. Pianę z białek dodać do utartej masy z żółtek. Wsypać mannę i dokładnie wymieszać. Na gotującą się zupę nakładać małą łyżczką kluseczki i gotować az do momentu aż wszystkie wypłyną. Na koniec dodać do zupy śmietanę, można także już do wyłączonej zupy dodać łyżkę masła do smaku.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Koperkowa z kaszą manną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 16 maja 2012 19:33
  • środa, 28 marca 2012
    • Krupnik ze śliwkami

       

      Zdrowa zupa dla poszukiwaczy nowych smaków. Dodatek śliwek sprawia, że zupa jest w smaku lekko słodka, taka trochę orientalna, ale bardzo ciekawa.

       

      krupnik ze śliwkami

       

      15 dag kaszy jęczmiennej

      1 filet z piersi kurczaka

      2 marchewki

      1 pietruszka

      kawałek selera

      10 dag suszonych śliwek

      2-3 ząbki czosnku

      2 liście laurowe

      ziele angielskie

      tymianek

      sól, pieprz

      oliwa z oliwek


      Suszone śliwki zalać letnią woda, odstawić do namoczenia na 10 minut. Następnie pokroić na mniejsze kawałki. Kurczaka umyć i pokroić w paski. Włoszczyznę obrać, umyć i drobno pokroić. Czosnek obrać i posiekać. W dużym garnku na rozgrzanej oliwie podsmażyć warzywa z czosnkiem (ok. 3-4 minuty). Dodać opłukana na sicie kaszę jęczmienną, mięso kurczaka, śliwki, liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego. Wlać 1,5 litra wrzątku. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Gotować ok. 40 minut.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Krupnik ze śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 28 marca 2012 08:52
  • środa, 07 marca 2012
    • Pomidorowa na bogato z pulpetami

       

      Kiedyś dawno temu natrafiłam na tę zupę na blogu "Przy kuchennym stole". Spodobał mi się pomysł połączenia groszku, pieczarek i niezabielanej zupy pomidorowej. Całość cudownie uzupełniały małe pulpeciki. Wczoraj postanowiłam przygotować ją na obiad. Zrobiłam po swojemu, bazując jednak na pomyśle koleżanki-blogerki.

       

      pomidorowa na bogato z pulpetami

       

      kawałek mięsa drobiowego

      2 marchewki

      1 pietruszka

      kawałek selera

      5-6 łyżek koncentratu pomidorowego

      25 dag pieczarek

      15 dag mrożonego groszku zielonego

      50 dag mielonego mięsa wieprzowego

      1 cebula

      2 jajka

      sól, pieprz, cukier

      oliwa

       

      Ugotować na kawałku mięsa i warzywach bulion drobiowy (ok. 2-3 litrów). Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i podsmażyć na łyżce oliwy. Dodać do bulionu i chwilę jeszcze podgotować. Następnie wrzucić groszek a po 5 minutach koncentrat pomidorowy. Całość doprawić solą i cukrem do smaku.

      Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do mięsa razem z jajkami. Masę dokładnie wymieszać, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Formować małe klopsiki i wrzucać je do gotującej się wody. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Pomidorowa na bogato z pulpetami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 07 marca 2012 08:22
  • czwartek, 26 stycznia 2012
    • Porowa z lanymi kluseczkami

       

      Jest to jedna z moich ulubionych zup. Znakomita zupa porowa z lanymi kluseczkami. Oryginalny przepis bazował na wywarze z kostki bulionowej, ja nigdy tego nie robię. Podstawą zupy musi być mięso i muszą być warzywa. Aby gotowanie szło sprawniej, można raz na jakiś czas ugotować wielki gar bulionu, poporcjować i zamrozić (oczywiście jeżeli warunki domowe w postaci wielkiej zamrażarki na to pozwalają) i wtedy już bez marnowania czasu na gotowanie bulionu, wyczarowywać przepyszne, esencjonalne zupy jak np. porowa z lanymi kluseczkami :)


      porowa z kluseczkami

       

      pół kg porów

      1 cebula

      kawałek mięsa i warzywa na wywar

      3 łyżki masła

      1-2 jajka

      1,5 - 3 łyżek mąki

      starty ser do posypania

      sól, pieprz

       

      Na mięsie i warzywach ugotować bulion (ok. 1,5 litra). Pory oczyścić, usunąć zbyt grube liście i pokroić drobno w paseczki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Wrzucić pokrojone pory i cebulę, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć cały czas mieszając 2-3 minuty. Następnie przełożyć do garnka i zalać czystym bulionem. Gotować na małym ogniu ok. 40 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec rozpuścić w zupie pozostałe masło.

      W osobnym naczyniu wymieszać rozkłócone jajka i mąkę, odrobinę posolić. Powstałe ciasto wlewać strumieniem do wrzącej zupy. Gdy kluski stwardnieją, tak mniej więcej po 2 minutach, zdejmujemy zupę z ognia. Już na talerzach posypujemy startym serem i dekorujemy zieleniną.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Porowa z lanymi kluseczkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      czwartek, 26 stycznia 2012 08:23
  • środa, 30 listopada 2011
    • Zupa kalafiorowa do kalafiorowej niepodobna

       

      Przepis na tę zupę dostałam od sąsiadki. Kalafiorowa jak kalafiorowa, wielkiej filozofii do jej przygotowania nie potrzeba. W jak wielkim byłam błędzie okazało się już w trakcie czytania...biała kiełbasa, papryka, zielony groszek i oczywiście kalafior.....pomyślałam wtedy, ta zupa do kalafiorowej niepodobna, i tak już zostało :)


      kalafiorowa

       

      marchewka. pietruszka, kawałek selera, kawałek pora

      mały kalafior

      20 dag białej kiełbasy

      3 łyżki ryżu pełnoziarnistego

      pół strąka zielonej i czerwonej papryki

      1 cebula

      pół puszki groszku konserwowego

      łyżka mąki

      2 łyżki masła

      pół szklanki kwasu z ogórków

      pęczek posiekanego koperku

      sól, pieprz

       

      Ugotować wywar z warzyw. Wsypać do niego opłukany ryż, dodać białą kiełbasę i gotować pod przykryciem 15 minut. Kiełbasę wyjąć, pokroić na plasterki. Kalafior podzielić na małe różyczki i wraz z pokrojona w cienkie paski papryką dodać do gotującej się zupy.

      Cebulę posiekać, podsmażyć na tłuszczu na złoto, dodać mąkę i energicznie wymieszać. Zdjąć z ognia, rozprowadzić kwasem z ogórków i wlać do zupy gdy warzywa będą prawie miękkie. Na sam koniec dodać groszek i pokrojona białą kiełbasę. Doprawić do smaku i posypać koperkiem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa kalafiorowa do kalafiorowej niepodobna”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 30 listopada 2011 08:33
  • wtorek, 15 listopada 2011
    • Parzybroda

       

      Parzybroda jest jednogarnkową potrawą wiejską, rodzajem słodkiego kapuśniaku pochodzącą z regionu częstochowskiego. W dawnych czasach, z uwagi na łatwość przyrządzania i dostępność produktów była serwowana w czasie żniw lub wykopków. Zupa ta jest kolejnym produktem, który znalazł się na liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. Promujmy więc nasze regionalne przysmaki :)

       

      Parzybroda


      główka białej kapusty

      kawałek żeberka

      włoszczyzna

      50 dag ziemniaków

      10 dag wędzonego boczku

      1 łyżka smalcu

      1 łyżka mąki

      cukier, sól, pieprz

      1 łyżeczka nasion kminku

       

      Na mięsie i warzywach ugotować bulion. Umytą kapustę pokroić w niezbyt cienkie kawałki, włożyć do garnka i zalać 1 litrem bulionu. Gotować ok. 30 minut. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, kminek, sól oraz pieprz, zamieszać i dusić ok. 20 minut.

      Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, dodać smalec i mąkę, zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją odrobiną bulionu i dodać do zupy. Doprawić do smaku solą , pieprzem i szczypta cukru.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Parzybroda”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 listopada 2011 21:10

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters