Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

ciasta

  • niedziela, 19 kwietnia 2015
    • Czekoladowe muffiny

      Zaniedbałam ostatnio mój blog. W międzyczasie wypróbowałam kilka nowych przepisów, ale zabrakło mi czasu aby usiąść i je zaprezentować :)

      Moja bratanica Magda piecze bajeczne muffiny. Ponieważ bardzo dawno nie upiekłam tych pysznych babeczek, dzisiejszy wpis jest odpowiedzią na wspomnienie muffinek, które jadłam u Madzi, a ponieważ jestem czekalodoholiczką, to są to muffiny czekoladowe.

       

      czekoladowe muffiny

      2 szklanki mąki

      pół szklanki cukru

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      2 czubate łyżki kakao

      100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady

      1/2 szkl. oleju

      1 jajko

      1 szklanka mleka

      W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre. Czekoladę kroimy na kawałki. Dodajemy mokrą mieszankę do suchych i łączymy składniki. Dodajemy czekoladę. Krótko mieszamy i napełniamy papilotki. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180*C.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (24) Pokaż komentarze do wpisu „Czekoladowe muffiny”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      niedziela, 19 kwietnia 2015 16:58
  • piątek, 27 lutego 2015
  • wtorek, 10 czerwca 2014
    • Brownie z orzechami

       

      Uwielbiam brownie. Zawsze robiłam je z dodatkiem rozpuszczonej gorzkiej czekolady. Tym razem znalazłam przepis z kakao. Poza tym reszta bez zmian... bez proszku, prawie bez mąki i cudnie w środku niedopieczone :)

       

      brownie z orzechami

       

      170 g masła

      1 szkl. cukru

      1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

      1/4 łyżeczki soli

      3 jajka

      3/4 szkl. kakao

      1/3 szkl. mąki

      szklanka orzechów (dowolne)

      Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy i sól. Mieszamy. Następnie kolejno dodajemy jajka i ubijamy na kremowa masę. Dodajemy mąkę i kakao i wszystko dokładnie mieszamy. Posiekane orzechy dodajemy do masy i mieszamy łyżką. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 *C i pieczemy brownie ok 25 minut.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Brownie z orzechami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      wtorek, 10 czerwca 2014 18:02
  • niedziela, 01 września 2013
    • Francuskie ciasto czekoladowe

       

      Jestem w trakcie lektury fantastycznej książki amerykańskiego cukiernika Davida Lebovitza "Słodkie życie w Paryżu". Z niesamowitym humorem autor przedstawia nam absurdy i smaczki francuskiego życia. W książce znajdziemy też około 50 przepisów (nie tylko na ciasta), ale ja właśnie od ciasta zaczynam swoją przygodę ze słodkim życiem w Paryżu. Ciasto jest przepyszne, wewnątrz mokre okolone twardszym brzegiem, a co najważniejsze zrobione bez dodania proszku do pieczenia ani żadnych innych wspomagaczy.

       

      francuskie ciasto czekoladowe

       

      250 g gorzkiej czekolady

      120 g masła

      1/3 szkl. cukru

      4 jajka (wcześniej wyjęte z lodówki)

      2 łyżki mąki

      szczypta soli

      W misce postawionej na garnku z gotującą wodą rozpuścić czekoladę i masło. Mieszać aż do uzyskania gładkiej masy. Zdjąć miskę garnka i dodać połowę cukru do czekoladowej masy. Oddzielić żółtka od białek. Do czekolady dodać same żółtka. Na koniec dodajemy mąkę. Wszystko pięknie wymieszać (chyba właśnie od tego mieszania powstały w cieście powietrzne dziury :)). Ubijamy białka na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy pozostały cukier. Piana na być gładka i lśniąca. Ubite białka mieszamy z czekoladą. Na początek dodajemy 1/3 piany aby masa czekoladowa zrobiła się lżejsza, później już resztę białek dokładnie mieszamy z ciastem, aż masa stanie się gładka i jednolita.

      Wysmarować masłem keksówkę o długości ok. 23 cm i wyłożyć dno papierem do pieczenia. Ciasto piec w temperaturze 180 *C ok. 25-30 minut uważając żeby go nie przypiec za bardzo. Z formy wyjmujemy po całkowitym wystygnięciu ciasta.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Francuskie ciasto czekoladowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      niedziela, 01 września 2013 10:34
  • wtorek, 06 listopada 2012
    • Babeczki brownie z orzechami

       

      Uwielbiam ciasto brownie i tak samo pokochałam te babeczki, można by powiedzieć od pierwszego kęsa. Ci, którzy liczą na pięknie wyrośnięte czekoladowe cuda, mogą się rozczarować, gdyż brownie ma to do siebie, że nie rośnie i jest odrobinę zakalcowate. Tym, którzy chcą spróbować czegoś wyjątkowego - polecam z czystym sumieniem, babeczki są przepyszne :)

      Przepis podpatrzony na blogu Moje Wypieki.


      babeczki brownie z orzechami


      80 g masła

      150 g gorzkiej czekolady

      100 g brązowego cukru

      2 jajka

      cukier waniliowy lub olejek

      100 g mąki pszennej

      1 łyżka kakao

      50 g czekoladowych kuleczek lub drobno posiekanej gorzkiej czekolady

      1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich

       

      Masło, czekoladę, cukier i cukier waniliowy (jeżeli wybraliśmy tę opcję) rozpuszczamy, cały czas mieszając, w rondelku o grubym dnie na małym ogniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Jajka roztrzepujemy i dodajemy do przestudzonej masy, następnie dodajemy przesianą mąkę, kakao i ewentualnie olejek waniliowy. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojona czekoladę lub gotowe kuleczki czekoladowe. Ciastem napełniać foremki do muffinek. Na wierzchu każdą muffinkę posypać posiekanymi orzechami. Piec ok. 20 minut w temperaturze 185 *C.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      wtorek, 06 listopada 2012 16:58
  • wtorek, 09 października 2012
    • Cynamonowy jabłecznik

       

      Dawno niczego nie piekłam. Po pierwsze dlatego, że z czasem ostatnio u mnie krucho. Po drugie, jak upiekę to później zjadam bez opamiętania, bo straszny ze mnie łasuch. Ale... gość w dom, ciasto na stół, postanowiłam upiec sezonowe ciasto. Jabłek zatrzęsienie a więc czas nastał na cynamonowy jabłecznik :) Nieskromnie powiem, że był przepyszny.

       

       cynamonowy jabłecznik

      490 g maki pszennej

      3 łyżeczki cynamonu

      1 łyżeczka sody oczyszczonej

      1 łyżeczka soli

      230 g miękkiego masła

      60 ml oleju

      400 g cukru

      cukier waniliowy

      3 duże jajka

      3 duże jabłka

      1 łyżka cukru brązowego

      polewa:

      150 g cukru pudru

      5 łyżeczek mleka


      W misce mieszamy razem mąkę, 2 łyżeczki cynamonu, sodę i sól. W drugiej mikserem ucieramy na gładka masę masło, olej, cukier i cukier waniliowy. Dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Następnie stopniowo wsypywać suchą mieszankę.

      Jabłka obrać, pokroić w szesnastki, a następnie w jedno centymetrowe kawałki. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką, tak aby każdy kawałek jabłka był dokładnie oblepiony.

      Foremkę posmarować tłuszczem i obsypać mąką. Ciasto nakładać łyżką. Całość wyrównać i posypać brązowym cukrem wymieszanym z 1 łyżeczką cynamonu.

      Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C na 1 godzinę 10 minut. Po upieczeniu należy odczekać 15-20 minut nim wyjmiemy ciasto z formy.

      Można polać polewą zrobioną z cukru pudru i mleka.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      wtorek, 09 października 2012 18:21
  • czwartek, 19 stycznia 2012
    • Ambasador

       

      Murzynek albo kakaowiec, różnie mówimy na ciemne ciasto na bazie kakaa. W mojej rodzinie, właśnie to ciasto zawsze funkcjonowało pod nazwa ambasador. Nie wiem skąd wzięła się ta nazwa, może to za sprawą czerwonego wina dodanego do ciasta, które nadaje mu odrobinę szlachetności? Nie mam pojęcia :)


      Przepraszam za ciemne zdjęcia, ale nim je obejrzałam i stwierdziłam, że przydałoby się sesję fotograficzną powtórzyć, ciasto zostało zjedzone ;)

       

      ambasador

       

      3 jajka

      1 1/2 szkl. cukru

      2 szkl. maki

      1 cukier waniliowy

      5 łyżek wina

      4 łyżki kakao

      6 łyżek wody

      1 margaryna lub masło

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      orzechy, rodzynki

       

      Wodę, cukier, margarynę, cukier waniliowy i kakao rozpuścić razem w garnku i gotować przez 7 minut. Odlać pół szklanki powstałej masy a resztę ostudzić. Do zimnego syropu dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, wino i bakalie, a na koniec pianę ubitą z białek. Wszystko starannie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej i posypanej bułką tartą średniej wielkości keksówki i piec 1 godzinę w temperaturze 180*C. Jeszcze ciepłe smarujemy pozostawioną polewą.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Ambasador”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      czwartek, 19 stycznia 2012 10:11
  • środa, 11 stycznia 2012
    • Cytryniak

       

      Cytryniak to jedno z tych ciast, które znikają z talerza błyskawicznie. Dodana do ciasta cytryna nadaje ciastu delikatny posmak, nie przytłaczając go zbytnią kwaskowatością. Prawdziwie cytrynowy jest dopiero lukier i właśnie to połączenie delikatnego ciasta z mocno cytrynowym lukrem sprawia, że sięgamy po niego z taką chęcią :)


      cytryniak

       

      6 jajek

      2 szklanki maki tortowej

      1 1/2 szklanki cukru

      1 kostka masła

      1 cytryna

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

       

      Żółtka ubić z cukrem na parze. Osobno przesiana mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Miękkie masło utrzeć w misce stopniowo dodając ubite żółtka. Wszystko razem zmiksować. Dodać startą skórkę z cytryny i wcisnąć cytrynowy sok. Do masy dodawać stopniowo mąkę i ubitą z pozostawionych białek pianę. Wszystko razem dokładnie połączyć. Ciasto wlewamy do średniej wielkości keksówki i wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika. Po wstawieniu podnieść temperaturę do 180*C i piec ok. 1 godziny.

      Lukier cytrynowy

      1 szklanka cukru pudru

      3 łyżki soku z cytryny

      Cukier i sok dokładnie wymieszać. Lukrować ostudzone już ciasto.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Cytryniak”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 11 stycznia 2012 09:35
  • piątek, 30 grudnia 2011
    • Postrzępiona szarlotka

       

      Dzisiejsze ciasto jest z gatunku tych, którego przepis przekazujemy sobie na wyrwanych z zeszytu kartkach. Przynajmniej wśród moich znajomych ono krąży pod taką postacią. Nie znam pochodzenia tego przepisu, wiem jedno, ta postrzępiona szarlotka uzależnia:)

       

      postrzępiona szarlotka

       

      1 1/2 szklanki mąki pszennej

      1 1/2 szklanki mąki krupczatki

      6 żółtek

      1 margaryna

      1 łyżka smalcu

      1/2 szklanki cukru

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

       

      Wszystkie składniki razem posiekać nożem na stolnicy. następnie zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć ja w folie spożywczą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

       

      1 1/2 kg jabłek (najlepsza będzie szara reneta)

      3 łyżki cukru

      sok z połówki cytryny

      6 białek

      1 szklanka cukru

      2 łyżki mąki ziemniaczanej

       

      Obrane jabłka utrzeć na tarce o grubych oczkach. Odparować w garnku dodając kilka łyżek wody. Pod koniec dodać 3 łyżki cukru. Odstawić do wystygnięcia, po czym już do ostudzonych dodać sok z cytryny.


      Ciasto podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować i wyłożyć na posmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką blachę. Na warstwę ciasta nałożyć jabłka , wyrównać.

      Białka ubić na sztywna pianę, dodając stopniowo szklankę cukru. Jak piana będzie bardzo sztywna wymieszać ją z mąką ziemniaczaną. Pokryć pianą warstwę jabłek. Pianę natomiast przykryć drugą warstwą ciasta, tym razem utartą  na tarce o grubych oczkach.

      Piec 45-50 minut w temperaturze 180-200* C. Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Postrzępiona szarlotka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      piątek, 30 grudnia 2011 08:12
  • poniedziałek, 28 listopada 2011
    • Ciasto cynamonowe z jabłkami

       

      W poszukiwaniu doskonałego ciasta na Boże Narodzenie, zaczęłam od wypróbowania przepisu na cynamonowy jabłecznik. Już w trakcie przygotowywania miałam wątpliwości czy ciasto w ogóle się uda. Po wymieszaniu składników mokrych i suchych powstała dość gęsta masa, którą należało połączyć z pokrojonymi jabłkami. Jabłek dużo, masa gęsta.... powstało coś na kształt kawałków owoców obtoczonych w budyniu czekoladowym ;))) Z pesymistycznym nastawieniem włożyłam blaszkę tego "tworu" do piekarnika i po godzinie otrzymałam pyszne ciasto o ciekawym, nierównym wierzchu, pełne jabłek, których po upieczeniu wcale nie było za dużo :)


      ciasto cynamonowe z jabłkami

       

      1 kg jabłek

      1/2 szklanki rodzynek

      1/2 szklanki orzechów włoskich

      1 szklanka cukru

      1 szklanka oleju

      3 jajka

      3 szklanki mąki

      1 łyżeczka sody oczyszczonej

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      1 łyżka ciemnego kakao

      1 łyżka cynamonu

       

      Jabłka obieramy i kroimy w dużą kostkę. Orzechy siekamy, rodzynki należy sparzyć. Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą, natomiast jajka, cukier i olej ucieramy. Do suchych składników dodajemy utarta masę jajeczną, mieszamy, a następnie dodajemy jabłka i bakalie. Całość próbujemy wymieszać łyżką. Ciasto przekładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170-180*C na ok. 1 godzinę.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto cynamonowe z jabłkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 28 listopada 2011 08:32

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters