Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

dania bezmięsne

  • piątek, 02 stycznia 2015
  • sobota, 27 grudnia 2014
  • czwartek, 03 października 2013
  • czwartek, 05 września 2013
    • Ryżowo-jajeczne kotlety ze szpinakiem

       

      Prawda, że cudownie wyglądają te zielone kotleciki? Robocza ich nazwa to kotlety marsjańskie. Pachną cudownie, smakują jeszcze lepiej. To kolejny przepis z dodatku Palce lizać, który postanowiłam wypróbować. Użyłam tylko zamiast świeżego i zblanszowanego, mrożony szpinak. Odmrażam go tylko dzień wcześniej.

       

      ryżowo-jajeczne kotlety ze szpinakiem

       

      1 1/2 szklanki ryżu

      4 jajka

      200 g szpinaku siekanego (ja użyłam mrożonego)

      mały pęczek natki pietruszki

      łyżka śmietany 18 %

      sól, pieprz

      tarta bułka do panierowania

      tłuszcz do smażenia

       

      Ryż gotujemy w 2 szklankach wody. Ponieważ jest ugotowany na półtwardo, zostawiam go jeszcze na 30 minut w szczelnie zamkniętym rondlu, żeby "doszedł w ciepełku". Zawsze miałam drobne problemy z gotowaniem ryżu, więc staram się, aby pod koniec gotowania częściej do niego zaglądać i mieszać by się nie przypalił. W międzyczasie jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu siekamy na drobne kawałki. Natkę też siekamy.

      Kiedy ryż nam ostygnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodajemy śmietanę , sól i pieprz. Formujemy kotleciki, panierujemy w bułce i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      czwartek, 05 września 2013 08:35
  • czwartek, 14 marca 2013
    • Penne ze szpinakiem i grzybami

       

      Uwielbiam szpinak. Wstyd przyznać, ale odkryłam go stosunkowo niedawno. Dotychczas na słowo szpinak reagowałam - nie dziękuję, nie przepadam. Aż do czasu, gdy spróbowałam tarty ze szpinakiem. Oniemiałam. To było pyszne, szpinak jest pyszny.

      Zapraszam więc wszystkich na przepyszne danie, Penne ze szpinakiem i pieczarkami.

       

      penne ze szpinakiem i grzybami

       

      500 g makaronu penne

      1 opakowanie mrożonych liści szpinaku

      30 dag pieczarek

      6 łyżek masła

      2 szklanki mleka

      2 cebulki szalotki

      2 łyżki mąki

      łyżeczka soli

      pieprz

      1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej

       

      Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy na bok. Na 3 łyżkach masła podsmażamy posiekaną szalotkę i pokrojone w półplasterki pieczarki. Po ok. 7 minutach kiedy woda z pieczarek całkowicie odparuje dodajemy rozmrożony szpinak i całość dokładnie mieszamy. Chwilę trzymamy na ogniu i odstawiamy. W drugiej, głębokiej patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła dodajemy 2 łyżki mąki i energicznie robimy zasmażkę. Wlewany mleko i mieszamy aż do zgęstnienia. Dodajemy szpinak z grzybami, mieszamy. Na koniec dodajemy makaron i wszystko razem podgrzewamy mieszając.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 marca 2013 09:32
  • niedziela, 09 września 2012
    • Knedle z chleba

       

      Tegoroczne wakacje spędziłam za naszą zachodnią granicą. Tam skosztowałam bardzo oryginalnego dania - knedli z chleba lub bułki paryskiej (wersje są różne) w połączeniu z pysznym sosem gulaszowym.  Co ciekawego mogło być w bułce paryskiej wymieszanej z mlekiem, jajkiem i cebulą, zastanawiałam się. Kiedy pozostają nam kawałki niezjedzonego chleba lub bułki, po prostu wysuszmy je i stwórzmy rewelacje na talerzu. Knedle z chleba to moje odkrycie sezonu wakacyjnego.

      knedle z chleba 1


      40 dag wysuszonej bułki paryskiej

      3/4 litra mleka

      1 cebula

      masło

      2 jajka

      mąka ziemniaczana

      sól

      knedle z chleba


      Dzień wcześniej kroimy w kromki bułkę paryską i suszymy. Na drugi dzień w dużej misce łamiemy na kawałki wysuszona bułkę i solimy. Zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy pod przykryciem na 30 minut. W międzyczasie na maśle szklimy posiekana w drobna kostkę cebulę. Kiedy minie 30 minut i bułka jest już miękka dodajemy do niej cebule i 2 jajka. Wszystko razem dokładnie mieszamy ręką. Formujemy małe knedle , obtaczamy je w mace ziemniaczanej i wkładamy do gotującej się osolonej wody. Tak na granicy wrzenia trzymamy knedle ok. 20 minut. Odcedzamy i podajemy z gulaszem. Potrzebujemy bowiem dużo pysznego sosu :) wtedy knedle są najsmaczniejsze.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Knedle z chleba”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      niedziela, 09 września 2012 14:43
  • środa, 04 stycznia 2012
    • Muszle w sosie z ukrytych warzyw

       

      Seler naciowy, por i  papryka omijane są przez moje dziecko szerokim łukiem. Staram się więc wszystko rozdrabniać i maskować, aby chociaż tak "przemycić" trochę witamin. Szczególnie chodzi mi o seler naciowy, nie do ugryzienia na surowo ;) a bardzo wartościowy, gdyż zawiera dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy i jest prawdziwą skarbnicą pierwiastków naturalnych .. i jeszcze jedno 100 g tego warzywa to zaledwie 7 kcal :)

       

      muszle w sosie z ukrytych warzyw

       

      1 duża cebula, drobno pokrojona

      2 łodygi selera naciowego, pokrojone w 1 cm paski

      2 marchewki, pokrojone w talarki

      1 por, pokrojony w paski

      2 papryki, obrane i drobno pokrojone

      2 puszki pokrojonych pomidorów z czosnkiem

      1 łyżka cukru pudru

      300 g dużych makaronowych muszli

      rukola

      oliwa z oliwek

      Cebulę, por, seler i marchewki dusić  na małym ogniu przez 20 minut na oliwie. Po tym czasie dodać paprykę i gotować jeszcze przez 10 minut. Następnie dodać do warzyw pomidory i cukier puder. Wszystko razem wymieszać i gotować przez następne 20 minut. W tym czasie ugotować makaron. Odcedzić i trzymać w ciepłym miejscu, aż sos będzie gotowy. Ugotowany sos rozdrobnić blenderem a następnie nakładać do wnętrza muszelek. Podawać z rukolą.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Muszle w sosie z ukrytych warzyw”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 04 stycznia 2012 08:12
  • piątek, 07 października 2011
  • wtorek, 16 sierpnia 2011
    • Ratatuja

       

      Ta znakomita potrawa pochodzi z ludowej kuchni prowansalskiej. Nie jest jakimś szczególnie wyszukanym daniem, ale smakuje wyśmienicie i jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Robi się ją z różnych warzyw - kabaczków, cukinii, pomidorów, cebuli, a także z dodatkiem bakłażana. Proporcje nie są ważne, dodajemy to, co nam smakuje najbardziej. Ja zrobiłam ratatuję tylko z dodatkiem cukinii z dużą ilością papryki. Całość posypałam też grubo krojoną natką pietruszki, aby złamać tą żółto-czerwona kolorystykę potrawy, ale nie jest to konieczne. Zielony kolor możemy uzyskać dodając zieloną paprykę i nie obierając cukinii (wydawało mi się, że mam zielona paprykę w domu, dlatego dokupiłam tylko żółtą i czerwoną, niestety nie miałam :( ). Ratatuja powinna mieć konsystencje gulaszu. Kawałki warzyw nie mają prawa się rozpaść w trakcie gotowania, z wyjątkiem pomidorów oczywiście. Powinny być raczej jędrne niż miękkie.

       

      raratuja

       

      1 kg cukinii i (albo) kabaczków

      50 dag pomidorów

      3 strąki kolorowej papryki

      1-3 łyżki przecieru pomidorowego

      3 cebule

      oliwa z oliwek

      ząbek czosnku

      3-4 łyżeczki ziół prowansalskich

      sól, pieprz

      ew. natka pietruszki

       

      Zaczynamy od przygotowania warzyw. Kabaczki i cukinię umyj, cieniutko obierz, z dużych sztuk wykrój środki z pestkami i pokrój w grube półplasterki. Pomidory zalej wrzątkiem i ściągnij skórkę a następnie pokrój na ćwiartki. Z papryki powykrawaj białe zgrubienia, usuń nasiona i pokrój w szerokie paski. Cebulę posiekaj. Każde warzywo przełóż do osobnej miski.

      Do dużego rondla wlej oliwę z oliwek. Gdy się rozgrzeje, wsyp cebulę i podsmaż na jasnozłoty kolor, często mieszając. Do cebuli dodaj pomidory i pokrojony ząbek czosnku, a po 2-3 minutach paprykę i zioła prowansalskie. Wymieszaj wszystko delikatnie i duś parę minut pod przykryciem, dopraw sola i pieprzem. Dodaj cukinię i kabaczka i duś, aż staną się lekko szkliste. Pod koniec duszenia dodaj przecier pomidorowy.

       

      Warzywa psiankowate

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Ratatuja”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      wtorek, 16 sierpnia 2011 08:23
  • piątek, 22 lipca 2011
    • Sznycle z kalafiora

       

      Od dawno już nosiłam się z zamiarem zrobienia sznycli z kalafiora. Słyszałam, że są pyszne, ale nigdy jakoś nie mogłam się zmobilizować by je przygotować. Kalafiorowe kotlety okazały się wspaniałym daniem,  doskonale smakują również na drugi dzień po podgrzaniu.

      Przepis pochodzi z książki Bożenny Mann Pasja pokoleń.

       

       

      sznycle z kalafiora

       

       

      1 kalafior

      4 jajka

      2 łyżki masła

      sól i cukier do smaku

      ok. 1/2 - 3/4  szkl. bułki tartej

      olej do smażenia

       

      Kalafior ugotować, odcedzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Do utartego masła dodać 4 żółtka, kalafior , bułkę tarta i dokładnie wymieszać. Nie należy przesadzać z bułką tartą, chociaż w trakcie mieszania będzie nam się wydawało, że wciąż jest jej za mało. Kalafior to nie mięso, masa zawsze będzie delikatna. Do masy dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Przyprawić do smaku solą i cukrem, wyrobić. Formować małe, podłużne sznycle, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Sznycle z kalafiora”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      piątek, 22 lipca 2011 08:18

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters