Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

bezglutenowe

  • poniedziałek, 02 marca 2015
    • Papryka nadziewana kaszą jaglaną

       

      Kasza jaglana - żywieniowe dobrodziejstwo. Nie zawiera glutenu, nie uczula, wspomaga trawienie oraz skutecznie zwalcza zgagę. Zawiera krzemionkę, która ma zbawienny wpływ na skórę, włosy i paznokcie, a także przeciwdziała odwapnianiu kości. To wszystko zjemy wraz z dzisiejszą propozycją - nadziewaną papryką. Pysznie i bardzo zdrowo.

      Kasza jaglana zawiera krzemionkę, mającą zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Krzem pełni też ważną rolę w mineralizacji kości (zapobiega ich odwapnianiu)

      http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.ht

      

      Kasza jaglana zawiera krzemionkę, mającą zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Krzem pełni też ważną rolę w mineralizacji kości (zapobiega ich odwapnianiu)

      http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.htm

      papryka faszerowana kaszą jaglaną

       

      4 papryki

      1 szkl. kaszy jaglanej

      300 g pieczarek

      1 duża cebula

      8 suszonych pomidorów

      2 łyżki sosu sojowego

      2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów

      oliwa z oliwek

      sól, pieprz

      garść posiekanej zielonej pietruszki

       

      Kaszę jaglaną przepłukujemy kilka razy na zmianę zimną wodą i wrzątkiem, a następnie gotujemy na wolnym ogniu, w dwóch szklankach wody około 15 minut. Studzimy. W tym czasie kroimy pieczarki na małe kawałki i podsmażamy na suchej patelni kilka minut. Dodajemy do kaszy. Pokrojoną w drobna kostkę cebulę podduszamy na oliwie z oliwek. Pomidory kroimy i wraz z olejem z zalewy, sosem sojowym i cebulą dodajemy do kaszy. Przyprawiamy do smaku sola i pieprzem. Dokładnie mieszamy.

      Paprykę myjemy, przekrawamy na pół i oczyszczamy. Faszerujemy kaszą i układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą z oliwek. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180*C. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (20) Pokaż komentarze do wpisu „Papryka nadziewana kaszą jaglaną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 02 marca 2015 18:27
  • środa, 07 stycznia 2015
    • Kotlety mielone jaglane

       

      Kotlety mielone zawsze kojarzyły mi się z bułka moczoną w wodzie i dodawanej do mięsa. Potem, jakby tej bułki pszennej było mało, panierowało się w niej jeszcze kotlety przed smażeniem. Odkąd zrezygnowałam z pszenicy, nie robiłam kotletów mielonych, aż do teraz.... po prostu postanowiłam zastąpić bułkę pszenną - kaszą jaglaną.

       

      mielone jaglane

       

      500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego

      1-2 jajka

      1/2 szkl. kaszy jaglanej

      1 cebula

      olej ryżowy

      pół pęczka zielonej pietruszki

      sól, pieprz

      mąka kukurydziana

      Gotujemy kasze jaglaną w jednej szklance wody, pamiętając o tym, aby przed gotowaniem przelewać kaszę naprzemiennie, raz gorącą, raz zimna wodą. Wystudzoną, ugotowana kaszę dodajemy do mięsa. Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju i również dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko, dodajemy sól i pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Zielona pietruszkę siekamy na drobno i mieszamy z mięsem. Formujemy kotlety, obtaczamy w mace kukurydzianej i smażymy na oleju ryżowym na złoto.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Kotlety mielone jaglane”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 07 stycznia 2015 09:56
  • wtorek, 30 grudnia 2014
    • pizza gryczana - bezglutenowa

       

      Pizza z mąki gryczanej jest zdrową alternatywą pizzy pszennej. Ciasto różni się oczywiście smakiem, ale również konsystencja. Dlatego według mnie im cieńsze ciasto tym lepsze. Ponieważ uwielbiam moje ostatnie odkrycie czyli domowej roboty ketchup, dodałam go do pizzy zarówno jako podkład, jak również później jako dodatek.

       

      pizza gryczana

       

      1 szklanka mąki gryczanej

      1 szklanka mąki kukurydzianej

      25 g drożdży

      1 łyżeczka cukru

      odrobina mleka

      2 szklanki ciepłej wody

      sól, oliwa z oliwek

      domowy ketchup lub sos pomidorowy

      i dodatki - według uznania

      Z mleka, drożdży i cukru zrobić zaczyn. Do miski wsypać mąkę gryczana i kukurydzianą, posolić, dodać zaczyn i ciepłą wodę. Dokładnie wymieszać, dodać trochę oliwy  oliwek i wyrobić ciasto. Jak za rzadkie dodać mąkę, jak za gęste dolać wody :). Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie, a może być troszkę wilgotne, formujemy pizzę cały czas maczając palce w mące gryczanej. Smarujemy ciasto sosem pomidorowym lub domowym ketchupem: przepis tutaj domowy ketchup 

      Na wierzch kładziemy dodatki według własnego uznania, mogą to być pieczarki, cebula, szynka, wszystko to co lubimy.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „pizza gryczana - bezglutenowa”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      wtorek, 30 grudnia 2014 08:15
  • niedziela, 21 grudnia 2014
    • Bezglutenowe pierniczki

       

      Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta ..... a na świątecznym stole i choince nie może zabraknąć pierniczków. W tym roku po raz pierwszy zrobiłam pierniczki bezglutenowe. Różne bezglutenowe mąki, miód, cukier waniliowy, masło i żółtka i odrobina sody oczyszczonej.... tak niewiele potrzeba, aby wyczarować te pyszne i zdrowie pierniczki.

      bezglutenowe pierniczki

       

      150 g mąki migdałowej

      150 g mąki kukurydzianej

      50 g mąki kokosowej

      50 g mąki ryżowej

      100 g masła

      2 żółtka

      11 łyżek miodu

      2 łyżki cukru waniliowego

      1 łyżeczka sody oczyszczonej

      1 łyżka przyprawy do piernika

      2 łyżki jogurtu naturalnego lub niskotłuszczowej śmietany

      Podgrzewamy miód, rozpuszczając w nim masło. Odstawiamy do wystudzenia. W osobnej misce mieszamy mąki, cukier waniliowy, przyprawę do piernika i sodę. Na gładką masę ubijamy żółtka. Do mieszanki suchych składników dodajemy miód, śmietanę i żółtka, i dokładnie mieszamy. Gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy mąkę kokosową.

      Na stolnicy rozsypujemy mąkę kokosową i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 8 mm. Wykrawamy pierniczki i pieczemy w temperaturze 180*C 10 minut.

      Z tego przepisu upiekłam 3 blaszki ciastek.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Bezglutenowe pierniczki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      niedziela, 21 grudnia 2014 14:46
  • środa, 03 września 2014
    • Babka bezglutenowa - przepis baza

       

      Przepis baza czyli doskonała podstawa naprawdę pysznej babki bezglutenowej. Przed rezygnacją z glutenu, obawiałam się, że ciasta bez normalnej mąki będą niezjadliwe. Nic mylnego. Ta babka jest rewelacyjna. Prosty przepis baza, na podstawie którego można tworzyć babkowe wariacje. Bez żadnych dodatków tez smakuje wyśmienicie. Na razie wypróbowałam przepis podstawowy, z dodatkiem 2 łyżek kakao a także dodając skórkę i sok z cytryny - i tak powstała babka czekoladowa i cytrynowa :)

      babka bezglutenowa - baza

      4 jajka

      220 g mąki bezglutenowej

      200 g cukru

      125 g miękkiego masła

      2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)

      125 ml mleka

      Masło z połowa cukru rozetrzeć na puszysta masę. Rozdzielić żółtka od białek. Białka ubić z pozostałym cukrem a żółtka dodać do masła. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, połączyć z ciastem. Dodać mleko i wszystko razem dokładnie wymieszać. Na sam koniec delikatnie połączyć ciasto z ubitymi białkami. Nagrzać piekarnik do 180* C. Piec około 35-40 minut.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Babka bezglutenowa - przepis baza”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 03 września 2014 13:39
  • wtorek, 02 września 2014
    • Bezglutenowe mleczne ciasto czekoladowe

       

      Wszelkie bezglutenowe ciastka są o wiele droższe od tradycyjnych. Mąki i mieszanki bezglutenowe też nie należą do najtańszych, mimo to najekonomiczniejszym (czy istnieje takie słowo ;) ) wyjściem jest upieczenie ciasta. Ponieważ dopiero zaczynam moją bezglutenową przygodę, testuję wyszperane w internecie przepisy.

      To mleczne czekoladowe ciasto nie należy do suchych wypieków. Spora ilość mleka i jogurtu sprawia, że jest  bardzo delikatnie nasączone. Niewypałem jest tylko polewa, z uwagi na sporą ilość mleka jest za rzadka. Polałam nią mimo wszystko ciasto po upieczeniu i jak widać wsiąkła a nie zastygła.


      bezglutenowe mleczne ciasto czekoladowe

       

      5 łyżek kakao

      125 ml mleka

      200 g masła

      250 g cukru

      250 g mąki bezglutenowej

      1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

      1 jajko

      200 g jogurtu naturalnego

       

      Mleko, masło, cukier i kakao rozpuścić w rondlu. Odlać 1/3 szklanki do polania ciasta. Pozostałą mieszankę wystudzić. Przesianą mąkę wymieszać z sodą i po łyżce dodawać do masy czekoladowej. Następnie dodajemy jajko i stopniowo jogurt. Całość ubijać około 3 minut. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180 * (wstawiamy do nagrzanego piekarnika). Ciasto po wystudzeniu należy trzymać w lodówce.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Bezglutenowe mleczne ciasto czekoladowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      wtorek, 02 września 2014 17:10
  • środa, 20 sierpnia 2014
    • Bezglutenowe placuszki z cukinii

       

      Od jakiegoś czasu jestem "bezglutenowa". Nie będę wchodzić w szczegóły, ale moja dieta zmieniła się o 45 stopni. Tylko o tyle, ponieważ owoce, warzywa , mięso, nabiał - to wszystko zostaje bez zmian, zmiana dotyczy tylko glutenu, a właściwie jego eliminacja. Zamiast mąki pszennej używam kukurydzianej lub mąki "Mehl-Farine" firmy Schar i właśnie dodałam do cukiniowych placków. Przepis Ewy Wachowicz jest rzeczywiście rewelacyjny. Mimo, że cukinia nie należy do wyrazistych w smaku warzyw, to dodatek koperku sprawia, iż całość jest bardzo aromatyczna.

       

      bezglutenowe placuszki z cukinii

       

      1 średnia cukinia lub 2 małe

      4 łyżki mąki bezglutenowej

      2 jajka

      1 mała cebula

      1 ząbek czosnku

      2 łyżki jogurtu

      kilka gałązek koperku

      sól, pieprz

      olej do smażenia

      Cukinie umyć, odciąć końcówki i nie obierając ze skórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić i odstawić na chwilę a następnie dokładnie odcisnąć wodę. Do cukinii dodać pokrojoną w kostkę cebulę, mąkę, jajka, jogurt, przeciśnięty czosnek i pokrojony koperek. Przyprawić do smaku. Smażyć małe placuszki na tłuszczu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Bezglutenowe placuszki z cukinii”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 20 sierpnia 2014 18:53

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters