Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

napoje

  • wtorek, 01 października 2013
    • Jagody Goji

       

      Ci, którzy śledzą program Masterchef, widzieli w ostatnim odcinku stół zastawiony przeróżnymi owocami i warzywami z całego świata. Zawodnicy musieli odgadnąć ich nazwy. Na stole tym były również Jagody czy jak kto woli Owoce Goji. Jako, że stałam się szczęśliwą ich posiadaczką, postanowiłam napisać parę słów o ich zdrowotnych właściwościach.

      owoce Goij1

      Owoce kolcowoju (Lycium) znane jako owoce Goji to jedne z najzdrowszych owoców. W porównaniu z innymi owocami, świeże owoce Goji zawierają najwięcej zeaksantyny, β-karotenu, ryboflawiny, selenu i żelaza. zawierają także witaminy: C, E oraz z grupy B (B1, B2, B6), a także takich składników mineralnych, jak: wapń, potas, i cynk. Dodatkowo są bogate w błonnik pokarmowy, antyoksydanty luteinę, flawonoidy oraz polisacharydy i german wzmacniające układ odpornościowy. Owoce goji ze względu na ogromną zawartość witaminy C, są trzecim na świecie jej naturalnym źródłem zaraz za południowoamerykańskim camu camu oraz australijską śliwką kakadu. W 100 gramach goji znajduje się aż 2500 mg tej dobroczynnej witaminy. Jagoda Goji jest wyjątkowo mocnym antyutleniaczem. Ze względu na substancje, które zawiera przeciwdziała procesom starzenia się i nazywana jest owocem długowieczności.

      Słodki smak owoców Goji zachęca do spożywania ich prosto z drzewa. Smakują równie wyśmienicie w postaci suszonej. Mogą być dodatkiem do napojów i różnych posiłków, jak np. zup, ryżu czy potraw warzywnych. Zarówno owoce, jak i liście są składnikami zdrowych, naturalnych herbat. 

      Zalecana dzienna dawka spożycia owoców Goji to 5-15 g, z tym, że dzieci powinny spożywać połowę tej dawki. Przeciwwskazania stosowania jagód Goji dotyczą jedynie kobiet w ciąży i karmiących piersią, prócz tego zalecane one są każdemu w każdym wieku. 

      A jak można spożytkować dobroczynne właściwości owoców? Robiąc np. herbatkę

       

      Zdrowa herbatka z Jagód Goji

      Jagody Goji dodaje się do herbat, by uszlachetnić ich zapach oraz smak. Można także sporządzić wywar jedynie z samych jagód. W tym celu kilka suszonych owoców należy zalać wrzącą wodą i pozostawić pod przykryciem na około 10 – 15 minut. W tym czasie herbatka dokładnie się zaparzy i nabierze właściwości zdrowotnych. Do wywaru można dodać także łyżkę miodu. Owoce wykorzystane do sporządzenia herbatki można skonsumować, gdyż nie tracą one pod wpływem ciepła swoich dobroczynnych właściwości.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Jagody Goji”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      wtorek, 01 października 2013 08:51
  • wtorek, 03 września 2013
  • piątek, 03 lutego 2012
    • Po prostu lemoniada

       

      Pogoda za oknem raczej nie zachęca do popijania orzeźwiających napojów. Mimo to proponuje dzisiaj szklankę lemoniady domowej roboty. Pojawiają się już w mediach artykuły na temat szkodliwości herbaty z cytryną. W liściach herbaty znajduje się glin (aluminium). Po zalaniu liści wrzątkiem, do naparu trafia około 25 proc. pierwiastka. Nasz organizm w takiej postaci na szczęście go nie przyswaja. Jeśli jednak dodamy do herbaty sok z cytryny, to powstanie cytrynian glinu. I w takiej postaci, aluminium jest już przyswajalne przez nasz organizm. Cytryna jednak jest bardzo zdrowa i należy ją spożywać, najlepiej właśnie w postaci lemoniady.

       

      lemoniada

       

      1 litr wody mineralnej gazowanej lub niegazowanej jak kto woli

      2 cytryny + 2-3 plastry cytryny do dekoracji

      3 łyżki cukru

       

      Niewielką ilość wody podgrzać, rozpuścić w niej cukier i ostudzić. Po ostudzeniu dodać resztę zimnej wody mineralnej. Wycisnąć sok z cytryn i dodać do wody. Całość wymieszać. Do dzbanka z lemoniadą wrzucić plastry cytryny.

      Latem oczywiście całość schładzamy w lodówce i dorzucamy kostki lodu :))

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Po prostu lemoniada”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      piątek, 03 lutego 2012 08:43
  • wtorek, 31 maja 2011

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters