Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpisy

  • niedziela, 19 maja 2013
    • Zrazy drobiowe ze szpinakiem

       

      Niedzielna propozycja na przygotowanie smacznego, wyrazistego dania z drobiu. Robi się go naprawdę bardzo szybko. Sos można przygotować sobie odrobinę wcześniej, rolady smarować zimnym a resztę, bo jest go naprawdę sporo, podgrzać tuz przed podaniem mięsa .

       

      zrazy drobiowe ze szpinakiem

       

      4 filety z piersi kurczaka

      1 opakowanie szpinaku mrożonego

      1 ser pleśniowy lazur niebieski (100 g)

      200 ml śmietany kremówki

      1 śmietankowy serek topiony

      100 ml bulionu drobiowego

      2 ząbki czosnku

      sól, pieprz

       

      Na rozgrzany olej wrzucić pokrojony drobno czosnek, następnie dodać rozmrożony wcześniej szpinak i dusić razem aż do odparowania wody. Dodać ser pleśniowy, serek topiony, śmietanę. Wszystko razem dokładnie wymieszać, przyprawić sola i pieprzem.

      Filety przeciąć wzdłuż na dwie części, rozbić tłuczkiem na cienkie kotlety. Każdy kotlet posmarować zielonym szpinakowym sosem, zawinąć, spiąć wykałaczkami i podsmażyć na patelni. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Do naczynia z ułożonymi zrazami wlać bulion i zapiekać pod przykryciem w piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180* C.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      niedziela, 19 maja 2013 10:24
  • środa, 01 maja 2013
    • Kolorowe ptasie mleczko

       

      Dzisiaj coś słodkiego. Przyznam się szczerze, że staram się unikać słodyczy w nadmiarze (to moje coroczne wiosenne postanowienie :)) ale kiedy spróbowałam tego ptasiego mleczka momentalnie podbił moje serce.


      kolorowe ptasie mleczko

       

      2 puszki mleka skondensowanego słodzonego

      1 galaretka cytrynowa

      1 galaretka malinowa

      8 łyżeczek żelatyny

      3 łyżki kakao


      kolorowe ptasie mleczko1


      Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w połowie wody podanej na opakowaniu. Studzimy. Miksujemy z połową puszki mleka skondensowanego. Wlewamy do formy i wstawić do lodówki.

      Kakao mieszamy dokładnie ze szklanką zimnej wody. 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Kakao miksujemy z pozostałą połówką mleka. Dodajemy ostudzoną żelatynę i ponownie mieszamy. Masę wlewamy na warstwę cytrynową i ponownie schładzamy.

      Pozostałe 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w szklance gorącej wody, studzimy i miksujemy z całą puszką mleka skondensowanego. Wylewamy na dwie wcześniej schłodzone warstwy i ponownie wstawiamy do lodówki.

      Ostatnią warstwą naszego kolorowego ptasiego mleczka będzie galaretka malinowa, którą należy przygotować według przepisu na opakowaniu.

      Całość chłodzimy jeszcze kilka godzin, aż do momentu kiedy galaretka całkowicie stężeje.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Kolorowe ptasie mleczko”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 01 maja 2013 17:03
  • niedziela, 21 kwietnia 2013
    • Kotleciki w niebanalnej panierce

       

      I znowu smażone mięso. Nie ukrywam, że z braku czasu na gotowanie, takie potrawy są często przygotowywane przeze mnie. Dlatego staram się wyszukiwać ciekawe panierki. Ta jest wyjątkowo ciekawa. Mamy tutaj i musztardę i czosnek, bazylię i wędzoną paprykę, słowem niebanalną oprawę banalnego mięsa.

       

      kotleciki w niebanalnej panierce

       

      4 piersi drobiowe

      2 jajka

      2 ząbki czosnku

      1 łyżka musztardy

      4 łyżeczki suszonej bazylii

      2 łyżeczki wędzonej, słodkiej papryki

      1 szklanka bułki tartej

      sól, pieprz,

      tłuszcz do smażenia

      Piersi drobiowe kroimy na paski szerokości 2 cm. W jednym naczyniu mieszamy rozbite widelcem jajka, musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek. W drugim bułkę tartą, bazylię, sól, pieprz i paprykę. Kawałki kurczaka maczamy w jajecznej miksturze i obtaczamy w bułce tartej z dodatkami. Smażymy na złoto na rozgrzanym tłuszczu. Ja ostatnio smażę na oleju ryżowym. Ma wysoką temperaturę dymienia i neutralny smak.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      niedziela, 21 kwietnia 2013 15:45
  • niedziela, 14 kwietnia 2013
    • Ziołowe kotlety w sosie szpinakowym

       

      Zwróciłam uwagę na ten przepis, bo zaciekawił mnie sos szpinakowy. Później dopiero zobaczyłam, że drobiowe kotlety nie są tradycyjne, ale w parmezanie, bazylii i oregano. Przepyszny był to obiadek :)

       

      kotlety ziołowe w sosie szpinakowym

       

      6 kotletów drobiowych

      100 g startego parmezanu

      pół łyżeczki suszonej bazylii

      pół łyżeczki suszonego oregano

      tłuszcz do smażenia

      sól, pieprz

      Wymieszać razem parmezan, bazylię i oregano. Przyprawione solą i pieprzem kotlety włożyć do woreczka. Dodawać stopniowo mieszankę serowo-ziołową i wymieszać w woreczku razem z kotletami. Kotlety smażyć na tłuszczu na złoty kolor.

      SOS SZPINAKOWY

      1 opakowanie mrożonego krojonego szpinaku

      2 cebule szalotki

      1 ząbek czosnku

      1 łyżka mąki

      pół szklanki mleka

      100 g kwaśnej gęstej śmietany

      masło do smażenia

      sól

      Na maśle podduszamy pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Jak zmiękną, dodajemy mąkę i mieszamy energicznie. Wlewamy zimne mleko i cały czas mieszamy aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy rozmrożony szpinak, doprawiamy do smaku. Gdy jak już dokładnie wszystko wymieszamy, ponownie podgrzewamy dodając śmietanę. Ciepłym sosem polewamy mięso.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      niedziela, 14 kwietnia 2013 17:43
  • piątek, 29 marca 2013
    • Polędwiczki w pomidorach

       

      Może trochę mało wielkanocny mój dzisiejszy przepis, ale nie samym jajkiem człowiek żyje :) W pracy urwanie głowy, terminy gonią, a tu święta tuz, tuż. W tagach pod hasłem WIELKANOC jest sporo przepisów na świąteczne potrawy i ciasta. Ale Wielkanoc to nie tylko śniadanie. Dlatego dziś moja nietypowa świąteczna propozycja - przepyszna polędwica w pomidorach.

       

      polędwiczki w pomidorach

       

      60-70 dag polędwiczek wieprzowych

      1 puszka krojonych pomidorów

      3 cebule

      pół łyżeczki suszonego oregano

      pół łyżeczki suszonej bazylii

      sól, pieprz, mąka

      odrobina oleju

       

      polędwiczki w pomidorach1

       

      Polędwiczki umyć, osuszyć i pokroić na plasterki. Każdy plaster delikatnie rozbić tłuczkiem, posolić, oprószyć pieprzem i mąką. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na odrobinie oleju. Zdjąć z patelni. Następnie z obu stron podsmażyć mięso. Kiedy już jest zarumienione, dodać ponownie cebulę i razem wszystko wymieszać.  Dodać puszkę pomidorów i dusić na małym ogniu około 30 minut. Już na sam koniec duszenia dodajemy bazylię i oregano, i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Polędwiczki w pomidorach”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      piątek, 29 marca 2013 08:34
  • czwartek, 14 marca 2013
    • Penne ze szpinakiem i grzybami

       

      Uwielbiam szpinak. Wstyd przyznać, ale odkryłam go stosunkowo niedawno. Dotychczas na słowo szpinak reagowałam - nie dziękuję, nie przepadam. Aż do czasu, gdy spróbowałam tarty ze szpinakiem. Oniemiałam. To było pyszne, szpinak jest pyszny.

      Zapraszam więc wszystkich na przepyszne danie, Penne ze szpinakiem i pieczarkami.

       

      penne ze szpinakiem i grzybami

       

      500 g makaronu penne

      1 opakowanie mrożonych liści szpinaku

      30 dag pieczarek

      6 łyżek masła

      2 szklanki mleka

      2 cebulki szalotki

      2 łyżki mąki

      łyżeczka soli

      pieprz

      1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej

       

      Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy na bok. Na 3 łyżkach masła podsmażamy posiekaną szalotkę i pokrojone w półplasterki pieczarki. Po ok. 7 minutach kiedy woda z pieczarek całkowicie odparuje dodajemy rozmrożony szpinak i całość dokładnie mieszamy. Chwilę trzymamy na ogniu i odstawiamy. W drugiej, głębokiej patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła dodajemy 2 łyżki mąki i energicznie robimy zasmażkę. Wlewany mleko i mieszamy aż do zgęstnienia. Dodajemy szpinak z grzybami, mieszamy. Na koniec dodajemy makaron i wszystko razem podgrzewamy mieszając.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 marca 2013 09:32
  • niedziela, 10 marca 2013
    • Kotlety schabowe w migdałach

       

      Dawno niczego nowego nie przygotowywałam.  Wyszukiwałam przepisy, planowałam zakupy i zawsze kończyło się na zrobieniu potrawy już wcześniej zamieszczonej na blogu, bo coś wypadło, bo czasu mało, bo zimowa depresja....każdy pretekst był dobry. Koniec z tym. Dziś nieśmiało wracam prościutkim przepisem na kotlety schabowe panierowane w płatkach migdałowych.

       

      kotlety schabowe w migdałach

       

      4 kotlety schabowe

      10 dag płatków migdałowych

      1/2 szk. bułki tartej

      2 jajka

      mąka

      olej do smażenia

      sól

      ostra papryka w proszku

      Płatki migdałowe połamać na mniejsze kawałki i pomieszać z bułką tartą. Jajka roztrzepać. Kotlety rozbić tłuczkiem, posolić i oprószyć papryką. Panierować w mące, jajku i migdałach z bułką. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      niedziela, 10 marca 2013 14:48
  • środa, 23 stycznia 2013
    • Penne w kremowym sosie z kurczakiem

       

      Dzisiejsza propozycja to sycące danie z makaronu z dodatkiem lekkiego kurczaka. Szczypiorek dodaje tej kompozycji oryginalny smak a kremowy sos z pieczarkami doskonale "otula" makaronowe rurki. Jednym słowem - to jeden z moich ulubionych sosów.

       

      penne w kremowym sosie z kurczakiem

       

      300 g makaronu penne

      300 g pieczarek

      2 piersi kurczaka

      pęczek szczypioru

      masło

      250 ml bulionu drobiowego

      1 ząbek czosnku

      łyżka mąki

      200 g śmietany kremówki

      sól, pieprz, parmezan

       

      Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy. Kurczaka kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Na maśle podduszamy do miękkości pokrojone pieczarki i szczypior. Dodajemy bulion i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy aż wyparuje połowa płynu. Mąkę roztrzepujemy w 100 ml wody i dodajemy do bulionu. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 2 minuty. Dodajemy śmietanę i już bez przykrycia gotujemy sos jeszcze przez 5 minut. Dodajemy makaron i podpieczonego kurczaka. Przyprawiamy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i trzymamy jeszcze chwilę na ogniu, aż makaron będzie ciepły. Podajemy posypany tartym parmezanem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Penne w kremowym sosie z kurczakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 23 stycznia 2013 16:27
  • piątek, 18 stycznia 2013
    • Risotto z kaszy

       

      Risotto na sposób regionalny ? - Dlaczego nie :) zamiast ryżu kasza jęczmienna. Dodajemy tylko zielony groszek i pyszne danie gotowe.

       

      Risotto z kaszy

       

      1 cebula

      2 ząbki czosnku

      1 szklanka kaszy jęczmiennej

      800 ml bulionu warzywnego

      pół łyżeczki tymianku suszonego lub 1 łyżka posiekanego świeżego

      szklanka mrożonego zielonego groszku

      szklanka startego parmezanu

      sól, pieprz, olej

       

      Na odrobinie oleju podsmażamy posiekaną cebule. Kiedy zmięknie dodajemy drobno pokrojony czosnek i tymianek. Chwilkę jeszcze razem smażymy, dodajemy bulion i kaszę. Mieszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż cały bulion się wchłonie. Dodajemy groszek i 3/4 porcji parmezanu. Gotujemy aż do roztopienia się sera. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypane pozostałą częścią sera.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      piątek, 18 stycznia 2013 18:26
  • środa, 02 stycznia 2013
    • Zapiekanka z chleba

       

      Już dawno nosiłam się z zamiarem zrobienia zapiekanki chlebowej czy raczej puddingu chlebowego, jak mówią na Wyspach. Chociaż pudding chlebowy robiony jest raczej na słodko. Przepis na wytrawna zapiekankę z chleba znalazłam w miesięczniku Family Circle i z nią właśnie postanowiłam przywitać Nowy Rok.

       

      zapiekanka z chleba

       

      4 kiełbasy np. śląskie

      1 duża cebula

      2-3 ząbki czosnku

      5 jajek

      olej rzepakowy

      1 szklanka śmietany

      3 szklanki mleka

      sól, pieprz

      1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

      250 g sera cheddar

      12-14 kromek chleba

       

       

      zapiekanka z chleba 1

       

      Kiełbasę pokroić w półplasterki i podsmażyć na oleju rzepakowym przez ok. 4 minuty. Dodać posiekaną cebulę i jeszcze przez parę minut smażyć i pokrojony w drobna kosteczkę. Wymieszać i po minucie zdjąć patelnie z ognia.

      Wymieszać razem jajka, śmietanę, mleko, sól, pieprz i pieprz cayenne. Dodać pokrojony w dwucentymetrowe kawałki chleb i podsmażona kiełbasę z cebulą, wymieszać. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i połowę porcji dodać do chleba. Ponownie wszystko wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na pół godziny.

      Rozgrzać piekarnik do 190 *C, przełożyć schłodzone produkty do żaroodpornego naczynia, posypać pozostałą porcją sera i piec ok. 40 minut lub do momentu zbrązowienia.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka z chleba”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 02 stycznia 2013 08:50

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters