Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpisy

  • czwartek, 05 września 2013
    • Ryżowo-jajeczne kotlety ze szpinakiem

       

      Prawda, że cudownie wyglądają te zielone kotleciki? Robocza ich nazwa to kotlety marsjańskie. Pachną cudownie, smakują jeszcze lepiej. To kolejny przepis z dodatku Palce lizać, który postanowiłam wypróbować. Użyłam tylko zamiast świeżego i zblanszowanego, mrożony szpinak. Odmrażam go tylko dzień wcześniej.

       

      ryżowo-jajeczne kotlety ze szpinakiem

       

      1 1/2 szklanki ryżu

      4 jajka

      200 g szpinaku siekanego (ja użyłam mrożonego)

      mały pęczek natki pietruszki

      łyżka śmietany 18 %

      sól, pieprz

      tarta bułka do panierowania

      tłuszcz do smażenia

       

      Ryż gotujemy w 2 szklankach wody. Ponieważ jest ugotowany na półtwardo, zostawiam go jeszcze na 30 minut w szczelnie zamkniętym rondlu, żeby "doszedł w ciepełku". Zawsze miałam drobne problemy z gotowaniem ryżu, więc staram się, aby pod koniec gotowania częściej do niego zaglądać i mieszać by się nie przypalił. W międzyczasie jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu siekamy na drobne kawałki. Natkę też siekamy.

      Kiedy ryż nam ostygnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodajemy śmietanę , sól i pieprz. Formujemy kotleciki, panierujemy w bułce i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      czwartek, 05 września 2013 08:35
  • wtorek, 03 września 2013
  • niedziela, 01 września 2013
    • Francuskie ciasto czekoladowe

       

      Jestem w trakcie lektury fantastycznej książki amerykańskiego cukiernika Davida Lebovitza "Słodkie życie w Paryżu". Z niesamowitym humorem autor przedstawia nam absurdy i smaczki francuskiego życia. W książce znajdziemy też około 50 przepisów (nie tylko na ciasta), ale ja właśnie od ciasta zaczynam swoją przygodę ze słodkim życiem w Paryżu. Ciasto jest przepyszne, wewnątrz mokre okolone twardszym brzegiem, a co najważniejsze zrobione bez dodania proszku do pieczenia ani żadnych innych wspomagaczy.

       

      francuskie ciasto czekoladowe

       

      250 g gorzkiej czekolady

      120 g masła

      1/3 szkl. cukru

      4 jajka (wcześniej wyjęte z lodówki)

      2 łyżki mąki

      szczypta soli

      W misce postawionej na garnku z gotującą wodą rozpuścić czekoladę i masło. Mieszać aż do uzyskania gładkiej masy. Zdjąć miskę garnka i dodać połowę cukru do czekoladowej masy. Oddzielić żółtka od białek. Do czekolady dodać same żółtka. Na koniec dodajemy mąkę. Wszystko pięknie wymieszać (chyba właśnie od tego mieszania powstały w cieście powietrzne dziury :)). Ubijamy białka na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy pozostały cukier. Piana na być gładka i lśniąca. Ubite białka mieszamy z czekoladą. Na początek dodajemy 1/3 piany aby masa czekoladowa zrobiła się lżejsza, później już resztę białek dokładnie mieszamy z ciastem, aż masa stanie się gładka i jednolita.

      Wysmarować masłem keksówkę o długości ok. 23 cm i wyłożyć dno papierem do pieczenia. Ciasto piec w temperaturze 180 *C ok. 25-30 minut uważając żeby go nie przypiec za bardzo. Z formy wyjmujemy po całkowitym wystygnięciu ciasta.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Francuskie ciasto czekoladowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      niedziela, 01 września 2013 10:34
  • czwartek, 29 sierpnia 2013
    • Papryka nadziewana indykiem

       

      Dzisiejsza propozycja to pieczona papryka nadziewana mięsem indyka i pieczarkami. To taka lżejsza wariacja na temat nadziewanej papryki, chude mięso, pieczarki i garść natki pietruszki. Samo zdrowie :)

       

      Papryka nadziewana indykiem

       

      2 zółte i 2 czerwone papryki

      1 cebula

      400 g mielonego mięsa z indyka

      25 dag pieczarek

      oliwa z oliwek

      15 dag startego sera gouda

      4-5 łyżek posiekanej natki pietruszki

       

      Papryka nadziewana indykiem1

       

      Papryki umyć, odciąć czapeczki i oczyścić z nasion. Na oliwie z oliwek zeszklić posiekana na drobno cebulę, dodać pieczarki, pocięte w plasterki. Chwile razem podsmażyć i dodać mielone mięso indyka. Smażymy ok. 10 minut . Dodajemy natkę pietruszki i jeszcze chwile dusimy. Ponieważ mięso indyka jest dość suche, można dodać do mięsa jeszcze odrobinę oliwy z oliwek. Odstawić na bok. Ostudzić i dopiero wtedy dodać starty ser. Dokładnie wymieszać. Nabić farszem papryki, przykryć czapeczkami. Wstawić papryki do żaroodpornego naczynia i piec 20 minut w temperaturze 180* C.

      Przepis bierze udział w akcji

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Papryka nadziewana indykiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      czwartek, 29 sierpnia 2013 08:26
  • niedziela, 25 sierpnia 2013
  • środa, 21 sierpnia 2013
    • Leczo z cukinią

       

      Zaczęło się od tego, że dostałam sporej wielkości cukinię. Dzięki :) A że sezon w pełni to pomyślałam, że nie mogę jej użyć do niczego innego jak do lecza. Na leczo miałam też ogromny apetyt, tak więc innej propozycji nawet nie rozważałam :)


       leczo z cukinią

       

      Duża cukinia

      40 dag dobrej kiełbasy

      3 czerwone papryki

      3 średniej wielkości cebule

      4-5 pomidorów (wersja dla leniwych 2 puszki pomidorów krojonych)

      szklanka soku pomidorowego

      6 ząbków czosnku

      sól, pieprz

      łyżka słodkiej papryki w proszku

      oliwa z oliwek

      Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na oliwie z oliwek. Przerzucić do sporego garnka. Następnie na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Dorzucamy do cebuli i zabieramy się za paprykę i pomidory. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Paprykę kroimy w dwu centymetrowe paski. Pomidory i paprykę wrzucamy do garnka, w którym już mamy przygotowaną cebulę i kiełbasę. Na koniec ścieramy na tarce cukinię, wcześniej obraną i z usuniętymi nasionami. Wszystko razem mieszamy w garnku, dodając na koniec przecier pomidorowy i szklankę wody. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką w proszku.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Leczo z cukinią”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 21 sierpnia 2013 08:20
  • niedziela, 04 sierpnia 2013
    • Pierś indyka zapiekana z brokułami

       

      Lubie przeglądać cotygodniowy dodatek do GW Palce lizać. Oczywiście nie wszystkie przepisy mnie interesują. Czasami przyglądam się tylko pięknym fotografiom, czasami przepisy odkładam z adnotacją "do zrobienia w przyszłości", a czasami, jak było w tym przypadku, rezerwuję sobie pierwszy wolny termin na wypróbowanie przepisu.

      Zapraszam więc na przepyszną zapiekankę znalezioną w dodatku Palce lizać.

       

      Pierś indyka zapiekana z brokułami

       

      500 g piersi indyka

      30 dag pieczarek

      1 brokuł, nie za duży

      1/2 szklanki bulionu drobiowego

      kubeczek śmietany kremówki

      2 łyżki mąki

      150 g sera gouda

      pieprz, sól

      łyżka masła

      łyżka oleju

      Mięso myjemy i kroimy na cienkie plastry. Pieczarki oczyszczamy i pokrojone w ćwiartki podsmażamy na suchej patelni. Kiedy już się odrobinę podsmażą dodajemy masło i olej, i smażymy jeszcze 3 minuty. Do pieczarek dodajemy bulion i kiedy się zagotuje dodajemy do pieczarek pokrojone mięso. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 15-20 minut. W międzyczasie blanszujemy różyczki brokuła w osolonej i posłodzonej wodzie. Odcedzamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Do mięsa pod sam koniec gotowania dodajemy śmietanę wymieszana z mąką. Doprawiamy solą i pieprzem. Przelewamy zawartość patelni do naczynia, w którym jest już brokuł. Całość posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy ok. 15-20 minut w temperaturze 220 *C.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pierś indyka zapiekana z brokułami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      niedziela, 04 sierpnia 2013 17:45
  • sobota, 27 lipca 2013
    • Piersi kurczaka w kremowym sosie szczypiorkowym

       

      Szczypiorkowo-śmietanowy sos z dodatkiem musztardy Dijon ? Dlaczego nie. Przepis ten znalazłam w amerykańskim czasopiśmie kulinarnym. Z początku nie byłam pewna połączenia szczypiorku i musztardy, ale okazało się, że szczypiorek doskonale neutralizuje ostrość musztardy i nadaje sosowi doskonały smak.

       

      piersi kurczaka w kremowym sosie szczypiorkowym

       

      4 piersi kurczaka

      mąka (1 łyżka do sosu + obtaczanie kotletów)

      tłuszcz do smażenia kotletów

      2 duże szalotki

      pół kieliszka białego wytrawnego wina

      400 ml bulionu drobiowego

      pół kubeczka śmietany 18 %

      1 łyżeczka musztardy Dijon

      pęczek szczypiorku

      oliwa z oliwek


      Piersi kurczaka umyć i podzielić wzdłuż na cienkie kotlety, delikatnie rozbić. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Przyprawione kotlety obtaczać w mące i smażyć na patelni na złoty kolor.

      W międzyczasie na drugiej patelni zeszklić na łyżce oliwy z oliwek pokrojoną drobno szalotkę. Dodać łyżkę mąki i energicznie mieszając połączyć składniki. Ciągle mieszając dodać bulion i białe wino, doprawić solą. Gotować ok. 6 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Dodać śmietanę i musztardę. Dokładnie wymieszać. Chwilę jeszcze pogotować i dodać pokrojony szczypiorek.

      Szczypiorkowym sosem polewać upieczone kotlety.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Piersi kurczaka w kremowym sosie szczypiorkowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      sobota, 27 lipca 2013 17:19
  • niedziela, 14 lipca 2013
    • Lazania ze szpinakiem i pieczarkami

       

      Dziś coś bez mięsa:) Pyszna lazania ze szpinakiem, pomidorami i pieczarkami. Całość dopełnia ser mozzarella. 

      lazania ze szpinakiem i pieczarkami

       

      płaty lazanii

      30 dag pieczarek

      1 opakowanie liści szpinaku

      500 ml sosu pomidorowego

      suszona bazylia

      200 g sera mozzarella

      sól, pieprz

      Pieczarki kroimy na plasterki i dusimy na patelni w odrobinie wody ok. 5-8 minut. Dodajemy wcześniej rozmrożony szpinak. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

      W naczyniu żaroodpornym układamy płaty lazanii. Smarujemy miksem pieczarkowo-szpinakowym (połową). Druga warstwa to sos pomidorowy, na który następnie sypiemy suszona bazylię. Ostatnia warstwa, to 1/3 część startego sera mozzarella. Czynność powtarzamy: makaron, szpinak, sos pomidorowy, bazylia i ser. Ostatnią warstwą jest makaron, dokładnie posmarowany sosem pomidorowym. Całość przykrywamy folą aluminiową (matową warstwą na zewnątrz) i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180* na ok. 40 minut (termoobieg). Po tym czasie na wierzch upieczonej lazanii układamy pozostały ser i już bez przykrywania wkładamy do piekarnika aż do jego rozpuszczenia.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      niedziela, 14 lipca 2013 15:39
  • środa, 22 maja 2013

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters