Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpisy

  • niedziela, 28 października 2012
    • Zapiekany ryż z brokułami

       

      Czasami w kuchni jestem monotematyczna, mam etapy kulinarnych zachwytów i wtedy uparcie przygotowuje jeden składnik w wielu wariantach. to mogą być warzywa, makarony, mięso, ostatnio padło na ryż i stąd u mnie kolejna odsłona ryżowego dania. Przyznam się szczerze, że jeżeli już używam ryżu w potrawach to staram się biały zastąpić brązowym, ale to oczywiście całkowita dowolność. W przepisie więc nie zaznaczyłam o jaki ryż chodzi.


      ryż zapiekany z brokułami

       

      200 g ryżu

      1 duża cebula

      ok. 20 dag sera żółtego

      200 ml śmietany

      300 ml bulionu grzybowego

      2/3 szk. mleka

      1 mały brokuł

      2 kromki chleba

      masło

      sól, pieprz

      Ryż gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Brokuły myjemy i dzielimy na małe kawałki. Ser kroimy w kostkę. Łączymy śmietanę z bulionem grzybowym.

      Na maśle smażymy cebulę pokrojona w kostkę, mieszając od czasu co czasu. Dodajemy ser, śmietanę z bulionem i mleko. Gotujemy aż cały ser się rozpuści. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Dodajemy brokuły i ugotowany wcześniej ryż. Mieszamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia wyrównując powierzchnia tak, aby każdy kawałek brokuła był przykryty.

      W rondelku roztapiamy 2 łyżki masła. Chleb pozbawiamy skórki i kroimy w kostkę. Mieszamy z roztopionym masłem. Posypujemy nim zapiekankę, którą wstawiamy odkrytą na 35 minut do piekarnika nagrzanego do 180*C.



       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      niedziela, 28 października 2012 12:34
  • czwartek, 25 października 2012
    • Kotlety w krakersowo-parmezanowej panierce

      Z przyjemnością wynajduję przepisy na kotlety w ciekawych panierkach. A jeszcze jak nie trzeba ich piec na patelni tylko w piekarniku, czyni je tym bardziej obiektem mojego uwielbienia. Szybko, prosto i pysznie - to dewiza tego przepisu :)

       

      kotlety w krakersowo-parmezanowej panierce


      krakersy rozbite na drobno

      tarty parmezan

      Nie podaje dokładnej ilości , bo najważniejsze sa proporcje 2 porcje proszku krakersowego do 1 parmezanu.

      4-5 cienkich kotletów schabowych (lub piersi kurczaka)

      2 jajka

      pieprz, sól

       

      Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 *C. Mieszamy ze sobą krakersowy proszek i parmezan. Rozbijamy widelcem jajka a kotlety traktujemy tłuczkiem :) Jeżeli zdecydowaliśmy się zamiast schabu użyć piersi kurczaka, to musimy przeciąć w poprzek każdy płat tak, aby uzyskać 2 cieńsze kotlety i dopiero teraz rozbijamy je tłuczkiem. Przyprawiamy pieprzem i odrobinę solimy (krakersy są słone, więc musimy uważać, żeby z solą nie przesadzić). Każdy kotlet moczymy w jajku a następnie obtaczamy w panierce. Kładziemy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy w piekarniku ok. 10-12 minut. W połowie pieczenia można kotlety obrócić i podpiec z drugiej strony.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      czwartek, 25 października 2012 08:10
  • wtorek, 23 października 2012
    • Mocno czekoladowe ciasteczka miętowe

       

      Najpierw był przepis, potem dostałam w prezencie olejek miętowy, za który bardzo serdecznie dziękuję :)) , a potem nie pozostało mi nic innego jak zabrać się do stworzenia ciasteczek miętowych. Mięta jest delikatnie wyczuwalna, ale nie przytłacza swą "miętowościa" . Jedni lubią ja w potrawach, inni wręcz przeciwnie. Mnie miętowe ciasteczka smakowały :)


      mocno czekoladowe ciasteczka miętowe

       

      320 g mąki pszennej

      100 g gorzkiego kakao

      1 łyżeczka sody oczyszczonej

      1/4 łyżeczki soli

      kostka miękkiego masła

      200 g białego cukru

      130 g brązowego cukru

      2 jajka

      1 łyżeczka olejku miętowego

      tabliczka gorzkiej czekolady

      pół paczki orzechów włoskich (ok. 75 g)

       

      Orzechy i czekoladę posiekać na kawałki. Razem zmieszać mąkę, sodę, kakao i sól. W osobnej misce zmiksować razem masło i cukier, aż powstanie puszysta masa. Dodać jajka i olejek miętowy i ponownie wszystko razem wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę z kakao, miksować aż do całkowitego połączenia. Już łyżką wymieszać masę z czekoladą i orzechami.

      Rozgrzać piekarnik do 180 *C. Nakładać łyżką małe kupki ciasteczkowej masy. My decydujemy o wielkości ciastek, musimy tylko pamiętać o tym żeby zachować odstęp między nimi , po ciasto troszeczkę urośnie i mogą się nasze ciasteczka połączyć w jedno duże ciacho :) Pieczemy je króciutko 8-10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Mocno czekoladowe ciasteczka miętowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      wtorek, 23 października 2012 17:57
  • sobota, 20 października 2012
    • Zapiekanka z brązowym ryżem i szpinakiem

       

      I znowu ryżowo. Tym razem brązowy ryż w towarzystwie warzyw. Zapiekanki to jedne z moich ulubionych dań. Trochę czasu zajmuje przygotowanie produktów, ale później to już tylko czekanie na rezultat. Nie trzeba stać przy kuchni, mieszać, smażyć, gotować. Wkładamy nasza potrawę do piekarnika i mamy przepyszną (w przypadku tej zapiekanki to nie są puste słowa) kolację.

      Szpinak nie jest za bardzo fotogeniczny, ale zapewniam, że zapiekanka smakuje wyśmienicie :)

       

      zapiekanka z brazowym ryżem i szpinakiem

       

      3 średnie marchewki

      20 dag selera

      1 średnia cebula

      1 ząbek czosnku

      400 ml bulionu grzybowego

      400 g śmietany 18 %

      opakowanie (450 g) mrożonego rozdrobnionego szpinaku, rozmrożonego i wyciśniętego

      250 g brązowego ryżu

      15-20 dag gotowanej szynki

      150 dag sera Cheddar

      2-3 łyżki startego parmezanu

      oliwa z oliwek

      sól, pieprz

      zioła prowansalskie

       

      Marchewkę, seler, czosnek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy parę minut na patelni, na oliwie z oliwek, aż się warzywa zeszklą. Mieszamy śmietanę z bulionem grzybowym i dodajemy do warzyw. Doprowadzamy do zagotowania. Następnie dodajemy szpinak, ryż, zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku. Ponownie zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy pokrojona w kosteczkę szynkę, 1/3 sera cheddar i parmezan. Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy pod przykryciem (folia aluminiowa) na 50 minut do piekarnika nastawionego na 180 *C. Po tym czasie zdejmujemy folie, posypujemy zapiekankę pozostałym serem i wstawiamy ponownie, tym razem już bez przykrycia, do piekarnika do czasu aż ser się roztopi.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      sobota, 20 października 2012 16:51
  • wtorek, 16 października 2012
    • Zapiekane risotto z kurczakiem i grzybami

       

      Do gotowania risotto najlepszy będzie ryż z okrągłymi ziarnami Arborio. Nie należy używać ryżu preboiled (o skróconym czasie gotowania) ani ryżu w torebkach, bo nie wchłoną sosu i nie zlepią się. Do risotta nie nadaje się też ryż długoziarnisty bo się nie sklei.Ważne tez jest aby go nie płukać, bo tylko wtedy ma odpowiednia kleistość.

      Zazwyczaj ryż gotuje się w bulionie, ja natomiast znalazłam przepis na upieczenie go :) i późniejsze połączenie ze składnikami przygotowanymi osobno.


      zapiekane risotto


      1 1/2 szklanki ryżu do risotto (Arborio)

      1 litr bulionu drobiowego

      3 łyżki masła

      30 dag pieczarek

      1 duża cebula

      2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku (lub 2/3 łyżeczki suszonego)

      pieprz, sól

      2 piersi kurczaka

      starty parmezan

       

      Nagrzać piekarnik do 180*C. Żaroodporne naczynie posmarować masłem, wsypać ryż i zalać bulionem. Wstawić do piekarnika i nieprzykryte piec ok. 45 minut aż ryż wchłonie cały bulion. Wymieszać po 25 minutach.

      Piersi kurczaka pokroić na małe kawałeczki i podsmażyć na maśle. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki (gdy są duże w półplasterki) i razem z posiekana cebulą również podsmażyć na maśle. Do grzybów dodać kurczaka i tymianek. Całość dodać do ryżu i razem wymieszać. Na koniec dodajemy też 2 łyżki masła aby całość nabrała aksamitnej konsystencji. Posypać wszystko startym parmezanem. Podawać od razu :)



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      wtorek, 16 października 2012 17:11
  • wtorek, 09 października 2012
    • Cynamonowy jabłecznik

       

      Dawno niczego nie piekłam. Po pierwsze dlatego, że z czasem ostatnio u mnie krucho. Po drugie, jak upiekę to później zjadam bez opamiętania, bo straszny ze mnie łasuch. Ale... gość w dom, ciasto na stół, postanowiłam upiec sezonowe ciasto. Jabłek zatrzęsienie a więc czas nastał na cynamonowy jabłecznik :) Nieskromnie powiem, że był przepyszny.

       

       cynamonowy jabłecznik

      490 g maki pszennej

      3 łyżeczki cynamonu

      1 łyżeczka sody oczyszczonej

      1 łyżeczka soli

      230 g miękkiego masła

      60 ml oleju

      400 g cukru

      cukier waniliowy

      3 duże jajka

      3 duże jabłka

      1 łyżka cukru brązowego

      polewa:

      150 g cukru pudru

      5 łyżeczek mleka


      W misce mieszamy razem mąkę, 2 łyżeczki cynamonu, sodę i sól. W drugiej mikserem ucieramy na gładka masę masło, olej, cukier i cukier waniliowy. Dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Następnie stopniowo wsypywać suchą mieszankę.

      Jabłka obrać, pokroić w szesnastki, a następnie w jedno centymetrowe kawałki. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką, tak aby każdy kawałek jabłka był dokładnie oblepiony.

      Foremkę posmarować tłuszczem i obsypać mąką. Ciasto nakładać łyżką. Całość wyrównać i posypać brązowym cukrem wymieszanym z 1 łyżeczką cynamonu.

      Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C na 1 godzinę 10 minut. Po upieczeniu należy odczekać 15-20 minut nim wyjmiemy ciasto z formy.

      Można polać polewą zrobioną z cukru pudru i mleka.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      wtorek, 09 października 2012 18:21
  • poniedziałek, 01 października 2012
    • Jambalaya

       

      Jambalaya – potrawa kreolska, składająca się głównie z ryżu, z dodatkiem cebuli, czosnku, papryki i pomidorów. To co później dodamy do potrawy jest całkowita dowolnością. Może to być mięso, mogą to być owoce morza. Ja kupiłam uda kurczaka, pozbawiłam kości i pokroiłam na małe kawałki. Do smaku dodałam też podsmażona szynkę i kiełbasę, a całość doprawiłam ostrym pieprzem cayenne.


      Jambalaya

       

      40 dag mięsa drobiowego

      25 dag szynki gotowanej

      25 dag kiełbasy

      2 łodygi selera naciowego

      jedna średnia czerwona cebula

      3 roztarte ząbki czosnku

      1 puszka pomidorów w kawałkach

      180 g ryżu

      250 ml bulionu warzywnego

      1 zielona papryka

      2 gałązki natki pietruszki

      6 szczypiorków

      sól, ostry pieprz cayenne

      oliwa z oliwek

       

      Mięso z kurczaka pokroić na 2-3 centymetrowe kawałki, podsmażyć na oliwie aż zbrązowieje. Odstawić. Szynkę pokroić w centymetrową kostkę a kiełbasę w plasterki. Również podsmażyć na patelni. Dodać do kurczaka. Seler naciowy pokroić w plasterki, cebulę w piórka i razem z przeciśniętym czosnkiem podsmażyć na patelni na oliwie aż zmiękną. Wymieszać z pomidorami, dodać ryż, bulion, pokrojoną w kostkę paprykę, natkę pietruszki i przyprawić według uznania. Dodajemy odstawionego kurczaka i wędlinę. Wszystko razem dokładnie mieszamy i wstawiamy w naczyniu żaroodpornym naczyniu do piekarnika (180* C) na 35-40 min. Potrawa musi być przykryta, więc jeżeli nie mamy naczynia żaroodpornego z przykrywką, spokojnie możemy wykorzystać folię aluminiową, matową strona do góry, aby przepuszczała ciepło. Po upieczeniu posypujemy szczypiorkiem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 01 października 2012 09:07

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters