Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpisy

  • poniedziałek, 31 października 2011
    • Grochówka mazowiecka na kiełbasie i boczku

       

      Grochówka jest tradycyjną polską zupą. Myślę, że jest wiele jej wersji, ale podstawą każdej jest groch, wędzonka i spora ilości majeranku. Planując gotowanie grochówki należy tylko pamiętać o tym by dzień wcześniej namoczyć groch. Groch namoczony ? a więc do dzieła :)

       

      grochówka mazowiecka z kiełbasą i czosnkiem

       

       

      1/2 szklanki łuskanego grochu

      15 dag wędzonego boczku

      20 dag wędzonej kiełbasy

      2 marchewki

      1 pietruszka

      pół selera

      1 cebula

      50 dag ziemniaków

      3 ząbki czosnku

      1 liść laurowy

      2 ziarna ziela angielskiego

      majeranek

      sól, pieprz

       

      Groch płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Następnie gotujemy w nieosolonej wodzie do miękkości. Warzywa obieramy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy 1,5 l wody. Dodajemy boczek i przyprawy. Po 45 minutach wrzucamy do zupy pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy będą miękkie, warzywa i boczek wyjmujemy. Warzywa odkładamy a boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni razem z posiekaną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Łączymy wszystkie składniki zupy - wywar, ugotowany groch, przesmażony boczek, a także pokrojona w kostkę kiełbasę. Zagotowujemy. Gotową zupę doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Grochówka mazowiecka na kiełbasie i boczku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 31 października 2011 10:24
  • sobota, 29 października 2011
  • piątek, 28 października 2011
    • Racuchy z jabłkami - Apple pancakes

       

      I kolejny racuchowy piątek :) Tym razem będą to racuchy z grubo tartymi jabłkami. Są przepyszne. Chrupiące z zewnątrz, dzięki jabłkom mokre wewnątrz.

      Przepis znaleziony na blogu Smitten kitchen

       

      racuchy z jabłkami

       

      Przepis na ok. 40 racuchów

       

      2 jajka

      1,5 szklanki mleka (360 ml)

      2 szklanki mąki (35 dag)

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      1/2 łyżeczki soli

      4 łyżki cukru

      3 średnie jabłka (obrane i starte na tarce o grubych oczkach)

      zapach waniliowy lub cukier waniliowy z prawdziwą wanilią

      olej do smażenia

      cukier puder do posypania

       

      Ubić jajka a następnie zmiksować z mlekiem. W osobnej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia sól i cukier. Połączyć mokre i suche składniki razem. Chwilę miksować. Dodać starte jabłka i jeszcze raz wszystko razem wymieszać. Jeżeli chcemy dodać zapach to zróbmy to teraz :) Smażyć racuchy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Przed podaniem racuchy posypać cukrem pudrem.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      piątek, 28 października 2011 21:19
  • czwartek, 27 października 2011
    • Schab pod wielowarstwową pierzynką

       

      Kolejna schabowa wariacja :) Tym razem kotlety pod wielowarstwowa pierzynką.  Bardzo lubię kotlety schabowe przygotowane w ten sposób, nie trzeba ich panierować i stać cały czas przy patelni. W czasie gdy gotują się ziemniaki, my wyczarowujemy pyszne danie. Przepis znaleziony w dodatku kulinarnym Świata Kobiety.


       schab pod wielowarstwową pierzynką

       

      6-8 kotletów schabowych

      4 łyżki masła

      musztarda miodowa

      2 cebule

      10 dag salami

      15 dag żółtego sera

      2 jajka

      bułka tarta do posypania kotletów

      sól, pieprz

       

      Kotlety umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz z obu stron sola i pieprzem.

      Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Ułóż kotlety i wierzch każdego posmaruj musztardą.

      Cebulę obierz i dość drobno poszatkuj. Ułóż warstwę cebuli na musztardzie, a następnie połóż na cebuli pokrojone w plastry salami, tak aby tworzyły kolejna warstwę.

      Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190* C i zapiekaj ok. 15 minut.

      W tym czasie zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach i wsyp do miski. Dodaj do sera rozkłócone jajka. Przypraw sola i pieprzem.

      Po 15 minutach wyjmij naczynie z kotletami z piekarnika i każdy kotlet polej masą serową. Wierzch posyp bułka tartą a na samym końcu obłóż kotlety wiórkami masła, tak aby roztapiające się masło przyrumieniło warstwę bułki.

      Kotlety wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut, ale już w temperaturze 180* C.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Schab pod wielowarstwową pierzynką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      czwartek, 27 października 2011 18:06
  • wtorek, 25 października 2011
    • Zupa krem z brokułów Julii Child

       

      Dawno nie zaglądałam do książki Julii Child Gotuj z Julią. Niezbędne przepisy i porady mistrzyni kuchni. Postanowiłam zmierzyć się z kremem brokułowym przygotowanym na bazie wywaru drobiowego i mleka. Nowością dla mnie jest wykorzystanie całego brokuła łącznie z łodygą. Zupa okazała się naprawdę pyszna. Zdjęcie niestety nie oddaje piękna jej pistacjowego koloru :) ale zapewniam, że wygląda i smakuje rewelacyjnie.

       

      zupa krem z brokułów Julii Child

       

      Baza do zupy

      2 łyżki masła

      1 szklanka drobno posiekanej cebuli

      1/4 szklanki mąki

      6 szklanek mleka

      1 szklanka gorącego wywaru drobiowego


      Cebulę podsmażyć na maśle w rondlu o grubym dnie. Smażyć pod przykryciem 7-8 minut, aż się zeszkli i zmięknie. Dodać mąkę i smażyć powoli przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i stopniowo dolewać gorący wywar. Powoli doprowadzić do wrzenia, a potem dolać mleko.


      Zupa

      2 brokuły

      sól

      masło

      1/2 szkl. śmietany kremówki


      Przygotować opisaną wyżej bazę do zupy. Oddzielić różyczki z brokułów i odłożyć na później. Obrać i pokroić łodygi w paski, a następnie zagotować w takiej ilości wody, która przykryje je na wysokość 1 cm. Gdy zmiękną odcedzić (ale wodę pozostawić) i zetrzeć łodygi na puree z 1 szklanką bazy do zupy, a następnie wlać powoli pozostałą część bazy. Odłożone różyczki brokułów ugotować w wodzie pozostawionej po gotowaniu łodyg. Przelać je zimną wodą, żeby odzyskały kolor, osuszyć i odłożyć. Przed podaniem podgrzać je na patelni z łyżką masła.

      Przed podaniem jeszcze raz doprowadzić zupę do wrzenia i cały czas mieszając, gotować na wolnym ogniu 2-3 minuty ze śmietaną. W razie potrzeby doprawić do smaku. Przed podaniem udekorować każdą porcję zupy różyczkami brokułów.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa krem z brokułów Julii Child”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 października 2011 20:02
  • niedziela, 23 października 2011
    • Rożki serowe z jabłkami

       

      Kiedy zobaczyłam ten przepis w ostatnim, listopadowym Moim Gotowaniu wiedziałam już co podam do popołudniowej weekendowej kawy. Niezbyt słodkie, cudownie chrupiące i pyszne serowe rogaliki z uwięzionymi wewnątrz kawałkami jabłka okazały się strzałem w dziesiątkę.

       

      rozki serowe z jabłkami

       

      Przepis na ok. 40 rożków

      25 dag mąki

      1 opakowanie cukru waniliowego

      25 dag masła

      25 dag mielonego twarogu

      2 jabłka

      cukier puder do posypania

       

      Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier waniliowy i masło. Posiekać nożem. Dodać twaróg i razem posiekać. Szybko zagnieść ciasto, ulepić z niego kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.

      Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, każdą ćwiartkę pokroić na paski. Ciasto podzielić na 2 części i kolejno rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy placki ok. pół-centymetrowej grubości. Szklanką wycinać w cieście kółka, na każdym placku położyć kawałek jabłka i zlepić brzegi ciasta. Układać na dwóch blaszkach i piec na złoty kolor ok. 20 min. w temperaturze 200*C. Studzić na metalowej kratce. Przed podaniem oprószyć obficie cukrem pudrem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Rożki serowe z jabłkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      niedziela, 23 października 2011 19:47
  • piątek, 21 października 2011
    • Sznycle drobiowe pod pieczarkami

       

      Dzisiejsza propozycja to panierowane piersi kurczaka odświętnie ubrane :) Podsmażone pieczarki i paseczki żółtego sera zmieniają nie do poznania zwyczajne panierowane kotlety w królewskie danie. Przepis z dodatku kulinarnego do Świata Kobiety.

       

      sznycle drobiowe pod pieczarkami

       

      sznycle drobiowe pod pieczarkami1

       

      1 podwójna pierś kurczaka

      15 dag pieczarek

      1 jajko

      mąka

      bułka tarta

      masło

      tłuszcz do smażenia

      2 łyżki mleka

      4 plasterki żółtego sera (edamskiego, mazurskiego, gouda)

      sól, pieprz

       

      Mięso opłucz, podziel na pojedyncze filety, a te rozetnij poprzecznie na dwa plastry. Jeżeli kotlet wciąż jest duży podziel go na dwa mniejsze części. Lekko rozbij tłuczkiem.

      Pieczarki oczyść, umyj i osusz. Pokrój w cieniutkie plasterki, a następnie wrzuć na patelnię z rozgrzanym masłem. Smaż aż odparuje cały płyn, na koniec oprósz solą i pieprzem.

      Jajko roztrzep z mlekiem. Do jajka dodaj sól i pieprz. Mięso panieruj najpierw w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Smaż na złoto na rozgrzanym tłuszczu.

      Gotowe sznycle przełóż do naczynia żaroodpornego. Na każdym kotleciku ułóż po porcji pieczarek, przykryj paskami żółtego sera. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. i zaczekaj aż ser się roztopi.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Sznycle drobiowe pod pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      piątek, 21 października 2011 20:03
  • wtorek, 18 października 2011
    • Rosół z zielonym groszkiem

       

      Ostatnio bardzo często przeglądam czasopisma kulinarne. Zdjęcia potraw kuszą a ciekawe przepisy zachęcają do ich przygotowania. Ale czy to co proponują czasopisma jest "zjadalne"? :) W dodatku do Świata Kobiety znalazłam rosół z dodatkiem zielonego groszku, podawany z lanymi kluskami. Rosół okazał się pyszny. Tak więc, przepis wypróbowany i jak najbardziej przeze mnie polecany :)

       

      rosół z zielonym groszkiem

       

      1 mały kurczak

      2 małe cebule

      pęczek włoszczyzny

      1/2 główka włoskiej kapusty

      2 liście laurowe

      2 ziarna ziela angielskiego

      puszka zielonego groszku

      sól, pieprz

      natka pietruszki


      Kurczaka umyj, oczyść i podziel na porcje. Zalej zimną wodą, zagotuj i zbierz szumowinę. Obrane cebulę opal nad płomieniem kuchenki, dodaj do mięsa. Włoszczyznę obierz, pokrój na kawałki. Kapustę oczyść z wierzchnich liści i razem z włoszczyzną dodaj do gotującego się rosołu. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe sól i pieprz. Gotuj do momentu aż mięso będzie miękkie, które należy wyjąć z zupy i pokroić na małe kawałeczki i ponownie wrzucić do zupy. Groszek osącz, przelej na sicie zimną wodą a następnie dodaj do rosołu. Całość doprowadzić do wrzenia. Doprawić do smaku. Przed podaniem posypać drobno pokrojona natką pietruszki.


      Lane kluski

      8-10 łyżek mąki

      2 jajka

      sól

      Jajka rozkłócić z odrobiną wody, dodać mąkę i mieszać tak długo aż uzyskamy gładką masę. Posolić. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto wlewać cienką strużką do wrzącego rosołu. Gotować 2 minuty.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Rosół z zielonym groszkiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      wtorek, 18 października 2011 19:45
  • niedziela, 16 października 2011
    • Duszona czerwona kapusta

       

      Przepis na duszoną czerwoną kapustę dostałam od mojej cioci, która gotuje bardzo tradycyjnie. Ja sama muszę przyznać, że mimo poszukiwania wciąż nowych smaków, uwielbiam kluski śląskie podane z pyszną pieczenią i z kapustą duszoną bądź zasmażaną. Nowością dla mnie jest tutaj dodatek maggi. Dodawać ją należy bardzo ostrożnie, aby przyprawa ta nadawała smak, ale go nie zdominowała.

       

      duszona czerwona kapusta

       

      1 czerwona kapusta

      1 cytryna

      1 średnia cebula

      boczek lub słonina tyle aby po stopieniu uzyskać 2 łyżki smalcu ze skwarkami

      1 łyżeczka Vegety

      1 łyżka masła

      sól, pieprz, maggi

       

      Kapustę poszatkować i obgotować 10 minut w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Odcedzić jak ziemniaki czyli nie do ostatniej kropli. Do kapusty dodać pokrojoną cebulę i tłuszcz ze skwarkami, doprawić maggi, solą i vegetą. Razem wszystko mieszamy i dusimy na małym ogniu do miękkości. Gdyby się okazało, że kapusta jest za sucha dodajemy odrobinę wody, aby nam się nie przypaliła. Na koniec dodajemy do kapusty łyżkę masła. Jeżeli jest jeszcze taka potrzeba doprawiamy solą i pieprzem. Podawać na ciepło.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      niedziela, 16 października 2011 19:58
  • środa, 12 października 2011

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters