Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpisy

  • niedziela, 14 września 2014
  • środa, 03 września 2014
    • Babka bezglutenowa - przepis baza

       

      Przepis baza czyli doskonała podstawa naprawdę pysznej babki bezglutenowej. Przed rezygnacją z glutenu, obawiałam się, że ciasta bez normalnej mąki będą niezjadliwe. Nic mylnego. Ta babka jest rewelacyjna. Prosty przepis baza, na podstawie którego można tworzyć babkowe wariacje. Bez żadnych dodatków tez smakuje wyśmienicie. Na razie wypróbowałam przepis podstawowy, z dodatkiem 2 łyżek kakao a także dodając skórkę i sok z cytryny - i tak powstała babka czekoladowa i cytrynowa :)

      babka bezglutenowa - baza

      4 jajka

      220 g mąki bezglutenowej

      200 g cukru

      125 g miękkiego masła

      2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)

      125 ml mleka

      Masło z połowa cukru rozetrzeć na puszysta masę. Rozdzielić żółtka od białek. Białka ubić z pozostałym cukrem a żółtka dodać do masła. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, połączyć z ciastem. Dodać mleko i wszystko razem dokładnie wymieszać. Na sam koniec delikatnie połączyć ciasto z ubitymi białkami. Nagrzać piekarnik do 180* C. Piec około 35-40 minut.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Babka bezglutenowa - przepis baza”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 03 września 2014 13:39
  • wtorek, 02 września 2014
    • Bezglutenowe mleczne ciasto czekoladowe

       

      Wszelkie bezglutenowe ciastka są o wiele droższe od tradycyjnych. Mąki i mieszanki bezglutenowe też nie należą do najtańszych, mimo to najekonomiczniejszym (czy istnieje takie słowo ;) ) wyjściem jest upieczenie ciasta. Ponieważ dopiero zaczynam moją bezglutenową przygodę, testuję wyszperane w internecie przepisy.

      To mleczne czekoladowe ciasto nie należy do suchych wypieków. Spora ilość mleka i jogurtu sprawia, że jest  bardzo delikatnie nasączone. Niewypałem jest tylko polewa, z uwagi na sporą ilość mleka jest za rzadka. Polałam nią mimo wszystko ciasto po upieczeniu i jak widać wsiąkła a nie zastygła.


      bezglutenowe mleczne ciasto czekoladowe

       

      5 łyżek kakao

      125 ml mleka

      200 g masła

      250 g cukru

      250 g mąki bezglutenowej

      1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

      1 jajko

      200 g jogurtu naturalnego

       

      Mleko, masło, cukier i kakao rozpuścić w rondlu. Odlać 1/3 szklanki do polania ciasta. Pozostałą mieszankę wystudzić. Przesianą mąkę wymieszać z sodą i po łyżce dodawać do masy czekoladowej. Następnie dodajemy jajko i stopniowo jogurt. Całość ubijać około 3 minut. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180 * (wstawiamy do nagrzanego piekarnika). Ciasto po wystudzeniu należy trzymać w lodówce.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Bezglutenowe mleczne ciasto czekoladowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      wtorek, 02 września 2014 17:10

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters