Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpisy

  • wtorek, 25 września 2012
  • niedziela, 23 września 2012
  • niedziela, 09 września 2012
    • Knedle z chleba

       

      Tegoroczne wakacje spędziłam za naszą zachodnią granicą. Tam skosztowałam bardzo oryginalnego dania - knedli z chleba lub bułki paryskiej (wersje są różne) w połączeniu z pysznym sosem gulaszowym.  Co ciekawego mogło być w bułce paryskiej wymieszanej z mlekiem, jajkiem i cebulą, zastanawiałam się. Kiedy pozostają nam kawałki niezjedzonego chleba lub bułki, po prostu wysuszmy je i stwórzmy rewelacje na talerzu. Knedle z chleba to moje odkrycie sezonu wakacyjnego.

      knedle z chleba 1


      40 dag wysuszonej bułki paryskiej

      3/4 litra mleka

      1 cebula

      masło

      2 jajka

      mąka ziemniaczana

      sól

      knedle z chleba


      Dzień wcześniej kroimy w kromki bułkę paryską i suszymy. Na drugi dzień w dużej misce łamiemy na kawałki wysuszona bułkę i solimy. Zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy pod przykryciem na 30 minut. W międzyczasie na maśle szklimy posiekana w drobna kostkę cebulę. Kiedy minie 30 minut i bułka jest już miękka dodajemy do niej cebule i 2 jajka. Wszystko razem dokładnie mieszamy ręką. Formujemy małe knedle , obtaczamy je w mace ziemniaczanej i wkładamy do gotującej się osolonej wody. Tak na granicy wrzenia trzymamy knedle ok. 20 minut. Odcedzamy i podajemy z gulaszem. Potrzebujemy bowiem dużo pysznego sosu :) wtedy knedle są najsmaczniejsze.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Knedle z chleba”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      niedziela, 09 września 2012 14:43

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters