Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpisy

  • czwartek, 29 września 2011
    • Soczysta polędwica z pieczarkami i papryką

       

      Wrześniowy numer miesięcznika Sól i Pieprz zawiera kilka ciekawych przepisów z polędwicą wieprzową w roli głównej. Na pierwszy ogień poszła delikatna i soczysta polędwica podana ze smażonymi warzywami, czyli przepis dla dbających o linię :). Nie byłam pewna czy uda mi się uzyskać odpowiednie wypieczenie mięsa w środku, ale wszystko pięknie się upiekło. Polędwica była bardzo soczysta, różowa z jasno brązową otoczką.

       

      soczysta polędwica z pieczarkami i papryką

       

      500 g małych pieczarek

      1 czerwona papryka

      1 żółta papryka

      3-4 marchewki

      4 gałązki tymianku

      1 polędwica wieprzowa ok. 600 g

      sól, pieprz

      oliwa z oliwek

      2 puszki pomidorów


      Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w ćwiartki. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie 3 centymetrowe paseczki. Marchew obrać i pokroić w ukośne niezbyt cienkie talarki. Tymianek umyć, osuszyć i oberwać listki.

      Polędwicę umyć, osuszyć i pozbawić tłuszczu i błon. Oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć na rozgrzanej oliwie. Zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze 15 minut, co jakiś czas obracając mięso. Wyjąć, zawinąć w folię aluminiową i odstawić w ciepłe miejsce.

      Na tym samym tłuszczu podsmażyć pieczarki, paprykę i marchew. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Dodać pomidory w zalewie i tymianek. Dusić jeszcze ok. 15 minut. Polędwicę pokroić w plastry i wyłożyć z potrawką na talerze.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Soczysta polędwica z pieczarkami i papryką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      czwartek, 29 września 2011 17:00
  • wtorek, 27 września 2011
    • Gęsta zupa-krem ziemniaczano-kalafiorowa z tymiankową nutą

       

      Właśnie wróciłam z tygodniowego pobytu w Izraelu. Dotykałam historii spacerując starożytnymi uliczkami, ale też obserwowałam jak żyją współcześni mieszkańcy Tel Avivu czy Jerozolimy. Włóczyłam się po targach warzywnych i odkrywałam nowe smaki. Współczesna kuchnia żydowska jest inna niż ta, którą znamy z książek kulinarnych (a może tylko ja obracałam się w towarzystwie ludzi otwartych na kuchnię całego świata). Pierwszy raz jadłam humus, przepyszną pastę z ciecierzycy czy popularną potrawę o pięknej nazwie falafel czyli smażone kulki z ciecierzycy lub mielonego bobu. Z Izraela przywiozłam też przepis na zupę krem ziemniaczano-kalafiorową z dodatkiem świeżego tymianku. Nie wiem dokładnie czy jest to potrawa żydowska, ponieważ do współczesnej kuchni żydowskiej wkradło się wiele potraw arabskich a także dań królujących na stołach całego świata. Mnie bardzo ta zupa smakowała, więc dziś dziele się z Wami tym ciekawym przepisem.

       

      zupa krem ziemniaczano-kalafiorowa

       

      oliwa z oliwek do smażenia

      1 cebula

      3-4 ząbki czosnku

      4 ziemniaki (ok. 50 dag)

      1 cukinia (ok. 30 dag)

      1/4 kalafiora

      około 1 łyżki liści świeżego tymianku

      sól

      szczypta gałki muszkatołowej


      Pokrojoną cebulę smażymy w garnku na oliwie z oliwek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażymy, aż odrobinę zbrązowieje. Pokrojone ziemniaki, kalafior i cukinię dodajemy do cebuli. Solimy, dodajemy tymianek i gałkę muszkatołową. Zalewamy wodą, nie przykrywając w całości warzyw, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy do miękkości. Blendujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Na koniec przyprawiamy do smaku solą.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Gęsta zupa-krem ziemniaczano-kalafiorowa z tymiankową nutą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      wtorek, 27 września 2011 19:00
  • piątek, 16 września 2011
    • Po prostu ... kartoflanka

       

      Kartoflanka, czyli tradycyjna zupa ziemniaczana. Istnieje sporo wersji tej zupy, podstawą są oczywiście ziemniaki a reszta to całkowita dowolność. Pokrojone warzywa plus zasmażka z dużą ilością cebuli i czosnku oraz szczypta imbiru nadają tej pospolitej zupie oryginalny smak.

       

      bielska kartoflanka

       

      40 dag ziemniaków

      pęczek włoszczyzny

      2 litry wywaru mięsnego

      duża cebula

      3- 4 ząbki czosnku

      4 łyżki oleju

      2 łyżki mąki

      2 listki laurowe

      pieprz, sól

      mielony imbir

      koperek


      Ziemniaki i włoszczyznę obierz, opłucz. Warzywa pokrój w kostkę i wrzuć do wrzącego wywaru. Dołóż listki laurowe. Poczekaj, aż wywar ponownie zawrze, zmniejsz płomień, gotuj 30 minut.

      Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę i czosnek zeszklij na rozgrzanym oleju. Oprósz mąką, zasmaż. Rozprowadź kilkoma łyżkami zupy. Wlej do garnka i zamieszaj. Poczekaj aż zupa ponownie zawrze. Zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 5 minut. Przypraw solą, pieprzem i imbirem. Posyp posiekanym koperkiem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Po prostu ... kartoflanka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      piątek, 16 września 2011 19:55
  • czwartek, 15 września 2011
    • Maślankowe muffiny cytrynowe

       

      Muffiny robi się naprawdę błyskawicznie. Szybkie wymieszanie w misce paru składników nie zajmuje wiele czasu, a w nagrodę otrzymujemy pyszne, cytrynowe babeczki, Które smakują o niebo lepiej niż te kupione w sklepie. Jeszcze nim zaczęłam moją kulinarną przygodę, często robiłam muffiny z proszku. Wtedy wydawało mi się, że niczego nie tracę, aż do czasu upieczenia muffin samodzielnie.

      Przepis pochodzi z dodatku Palce lizać.


      maślankowe muffiny cytrynowe

       

      300 g mąki

      1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      125 g cukru pudru

      185 ml maślanki

      2 łyżki startej skórki cytrynowej

      1 łyżka soku z cytryny

      2 jajka

      110 g stopionego masła

      szczypta soli

      Formę na 12 muffinek posmaruj olejem lub wyłóż papilotkami. W dużej misce połącz suche składniki. W drugiej misce wymieszaj jajka, maślankę, sok, skórkę z cytryny i masło i wszystkie połączone "mokre" składniki połącz z suchymi. Szybko wymieszaj. Nie należy mieszać zbyt długo, ponieważ ciasto powinno być grudkowate.

      Masę nałożyć do foremek do 3/4 wysokości. Wstaw do nagrzanego do 170* C piekarnika i piecz 20 minut. Zrób test suchego patyczka.

      Upieczone muffinki zostaw w formie jeszcze przez 5 minut, a następnie delikatnie wyjmij i wystudź na kratce.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Maślankowe muffiny cytrynowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      czwartek, 15 września 2011 10:28
  • poniedziałek, 12 września 2011
    • Karkówka z żurawiną

       

      Uczciwie przyznaję, że zawsze, kiedy miałam ochotę na danie z dodatkiem żurawiny przygotowywałam drób, nigdy wieprzowinę. Przepis na karkówkę z żurawiną  znalazłam w starym numerze Przyjaciółki. Kiedy przeczytałam, że oprócz dodatku żurawiny karkówkę uprzednio marynujemy w majeranku, miodzie i czerwonym winie, to koniecznie musiałam wypróbować, jak smakuje tak przyrządzone mięso. W rezultacie otrzymałam pyszne i wykwintne danie, pięknie prezentujące się na talerzu :)

       

      karkówka z żurawiną

       

      ok. 1.5 kg schabu karkowego

      2 łyżki miodu

      majeranek

      150 ml czerwonego wytrawnego wina

      2-3 łyżki oleju

      20 dag żurawiny

      1-2 łyżeczki musztardy

      cukier, sól, pieprz

      Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i miodem. Włóż do niedużego naczynia, polej winem, wstaw na 5-6 godzin do lodówki. Po 2-3 godzinach mięso obróć.

      Karkówkę przełóż do natłuszczonego, żaroodpornego naczynia. Posmaruj olejem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200* C i piecz ok. 30 minut. Po tym czasie obniż temperaturę do 180-190* C i piecz jeszcze mięso ok. 50 min. W czasie pieczenia karkówkę polewaj wytwarzającym się sosem .

      Żurawinę opłucz, przełóż do rondelka, zagotuj. Duś na małym ogniu, aż zacznie się rozpadać i odparuje połowa płynu. Dopraw musztardą i cukrem.

      Mięso pokrój na plastry i podawaj z sosem pieczeniowym wymieszanym z duszona żurawiną.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 12 września 2011 08:06
  • piątek, 09 września 2011
    • Meksykańska tortilla z warzywami i kurczakiem

       

      Parę wpisów temu przygotowałam tortillę hiszpańska, dziś dla odmiany będzie wersja meksykańska czyli warzywa z marynowanym kurczakiem polane sosem czosnkowym, zawinięte w placek pszenny.

       

      meksykańska tortilla z warzywami i kurczakiem

       

      Gotowe placki tortilli

      2 płaty piersi z kurczaka

      kapusta pekińska

      pomidorki cherry

      ogórek zielony

      papryka czerwona

       

      Marynata:

      łyżka przyprawy do gyros

      1/2 łyżeczki papryki

      przeciśnięty ząbek czosnku

      1 łyżeczka sosu sojowego

      2 łyżki oliwy z oliwek

      łyżka świeżego tymianku (bądź pół łyżeczki suszonego)

      łyżka posiekanej świeżej bazylii

       

      Sos czosnkowy:

      3 łyżki majonezu

      3 łyżki jogurtu naturalnego

      1-2 ząbki przeciśniętego czosnku

       

      Mięso drobiowe dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na małe kwadraty. Składniki na marynatę dokładnie mieszamy i dodajemy do pokrojonego kurczaka. Marynujemy ok. 30 minut. Po upływie tego czasu mięso smażymy na patelni w niewielkiej ilości tłuszczu.

      Placki tortilli przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Kapustę szatkujemy, pomidorki przekrawamy na pół, ogórki kroimy w półplasterki a paprykę w cienkie paseczki. Przygotować sos, czyli połączyć wszystkie składniki. Na każdy placek nakładamy warstwę warzyw oraz mięso i polewamy sosem czosnkowym. Zawijamy w zgrabne ruloniki :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Meksykańska tortilla z warzywami i kurczakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      piątek, 09 września 2011 08:12
  • czwartek, 08 września 2011
    • Zapiekanka makaronowa w pomidorach

       

      W tym znalezionym na kartach mojego starego segregatora przepisie na zapiekankę, najbardziej spodobał mi się sos pomidorowy, w którym zapiekamy makaron. Nie śmietana, którą zazwyczaj dodajemy do zapiekanek, ale pomidory. Ciekawe, pomyślałam i jakby lżejsze :). Całkiem przyjemne doświadczenie smakowe :)

       

      zapiekanka makaronowa w pomidorach

       

      20 dag makaronu np. rurki

      20 dag pieczarek

      20 dag szynki wędzonej

      szklanka przecieru pomidorowego

      4 dag startego parmezanu (można dodać tez goudy)

      2 cebule

      masło do podsmażania

      2 ząbki czosnku

      1/2 łyżeczki oregano

      natka pietruszki

      sól, pieprz

       

      Makaron ugotować w osolonej wodzie na pół miękko, zalać zimna wodą i odcedzić. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i włożyć do niego makaron.

      Czosnek i cebule kroimy na drobno i podsmażamy na masełku, dodajemy do makaronu. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w półplasterki, podsmażamy na maśle. Gdy woda z pieczarek odparuje, dodajemy pokrojoną szynkę i smażymy jeszcze chwilkę. Zawartość patelni dodajemy do makaronu. Całość wymieszać. Przecier pomidorowy rozcieńczyć w wodzie. W przepisie radzą, aby dodać szklankę wody. Tak też zrobiłam. Następnym razem spróbuje z mniejszą ilością wody, sos będzie gęściejszy i ładniej "oblepi" makaron. Do powstałego sosu dodajemy sól, pieprz, oregano i połowę sera. Zalewamy makaron sosem a całość posypujemy pozostałym serem. Wstawiamy na 25 minut do nagrzanego do 180* C piekarnika. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka makaronowa w pomidorach”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      czwartek, 08 września 2011 08:54
  • poniedziałek, 05 września 2011
    • Zupa katalońska

       

      Zupa katalońska, to jednogarnkowe danie hiszpańskie. Mimo, ze przygotowanie składników zajmuję trochę czasu, samo gotowanie to już kwestia 30 minut, ponieważ mięsem dodawanym do zupy jest polędwica wieprzowa (moje ulubione mięso, jeżeli chodzi o szybkość przygotowywania dania :)). Zupa jest naprawdę bardzo smaczna i podobnie jak węgierski bogracz bardzo pożywna. 

       

      zupa katalońska

       

      

       

      50 dag polędwicywieprzowej

      50 dag pomidorów

      50 dag ziemniaków

      50 dag marchewek

      15 dag kiełbasy czosnkowej

      2 cebule

      2 ząbki czosnku

      bulion

      oliwa z oliwek

      3 liście laurowe

      sól, biały pieprz

       

      Mięso starannie umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Pomidory naciąć z wierzchu, zalać wrzątkiem, po czym zdjąć skórkę. Podzielić na ćwiartki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i również pokroić w równą kostkę. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę w kostkę a czosnek przecisnąć przez praską.

      W garnku mocno rozgrzać oliwę i usmażyć na niej pokrojone mięso. Usmażone wyjąć z garnka do miseczki, posypać solą i pieprzem, odstawić na krótko, najlepiej pod przykryciem. Na tym samym tłuszczu podsmażamy wszystkie przygotowane wcześniej warzywa. W drugim garnku zagotowujemy rosół i taki gorący wlewamy do warzyw. Dodajemy mięso i liście laurowe. Całość gotować jeszcze 30-40 minut, tak aby wszystkie warzywa były miękkie. Kiełbasę czosnkową pokroić w kostkę, a następnie 5 minut przed końcem gotowania dodać do zupy. Całość doprawić do smaku.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa katalońska”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 05 września 2011 08:23
  • piątek, 02 września 2011

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters