Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpisy

  • środa, 20 sierpnia 2014
    • Bezglutenowe placuszki z cukinii

       

      Od jakiegoś czasu jestem "bezglutenowa". Nie będę wchodzić w szczegóły, ale moja dieta zmieniła się o 45 stopni. Tylko o tyle, ponieważ owoce, warzywa , mięso, nabiał - to wszystko zostaje bez zmian, zmiana dotyczy tylko glutenu, a właściwie jego eliminacja. Zamiast mąki pszennej używam kukurydzianej lub mąki "Mehl-Farine" firmy Schar i właśnie dodałam do cukiniowych placków. Przepis Ewy Wachowicz jest rzeczywiście rewelacyjny. Mimo, że cukinia nie należy do wyrazistych w smaku warzyw, to dodatek koperku sprawia, iż całość jest bardzo aromatyczna.

       

      bezglutenowe placuszki z cukinii

       

      1 średnia cukinia lub 2 małe

      4 łyżki mąki bezglutenowej

      2 jajka

      1 mała cebula

      1 ząbek czosnku

      2 łyżki jogurtu

      kilka gałązek koperku

      sól, pieprz

      olej do smażenia

      Cukinie umyć, odciąć końcówki i nie obierając ze skórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić i odstawić na chwilę a następnie dokładnie odcisnąć wodę. Do cukinii dodać pokrojoną w kostkę cebulę, mąkę, jajka, jogurt, przeciśnięty czosnek i pokrojony koperek. Przyprawić do smaku. Smażyć małe placuszki na tłuszczu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Bezglutenowe placuszki z cukinii”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 20 sierpnia 2014 18:53

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters