Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpisy

  • czwartek, 29 sierpnia 2013
    • Papryka nadziewana indykiem

       

      Dzisiejsza propozycja to pieczona papryka nadziewana mięsem indyka i pieczarkami. To taka lżejsza wariacja na temat nadziewanej papryki, chude mięso, pieczarki i garść natki pietruszki. Samo zdrowie :)

       

      Papryka nadziewana indykiem

       

      2 zółte i 2 czerwone papryki

      1 cebula

      400 g mielonego mięsa z indyka

      25 dag pieczarek

      oliwa z oliwek

      15 dag startego sera gouda

      4-5 łyżek posiekanej natki pietruszki

       

      Papryka nadziewana indykiem1

       

      Papryki umyć, odciąć czapeczki i oczyścić z nasion. Na oliwie z oliwek zeszklić posiekana na drobno cebulę, dodać pieczarki, pocięte w plasterki. Chwile razem podsmażyć i dodać mielone mięso indyka. Smażymy ok. 10 minut . Dodajemy natkę pietruszki i jeszcze chwile dusimy. Ponieważ mięso indyka jest dość suche, można dodać do mięsa jeszcze odrobinę oliwy z oliwek. Odstawić na bok. Ostudzić i dopiero wtedy dodać starty ser. Dokładnie wymieszać. Nabić farszem papryki, przykryć czapeczkami. Wstawić papryki do żaroodpornego naczynia i piec 20 minut w temperaturze 180* C.

      Przepis bierze udział w akcji

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Papryka nadziewana indykiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      czwartek, 29 sierpnia 2013 08:26
  • niedziela, 25 sierpnia 2013
  • środa, 21 sierpnia 2013
    • Leczo z cukinią

       

      Zaczęło się od tego, że dostałam sporej wielkości cukinię. Dzięki :) A że sezon w pełni to pomyślałam, że nie mogę jej użyć do niczego innego jak do lecza. Na leczo miałam też ogromny apetyt, tak więc innej propozycji nawet nie rozważałam :)


       leczo z cukinią

       

      Duża cukinia

      40 dag dobrej kiełbasy

      3 czerwone papryki

      3 średniej wielkości cebule

      4-5 pomidorów (wersja dla leniwych 2 puszki pomidorów krojonych)

      szklanka soku pomidorowego

      6 ząbków czosnku

      sól, pieprz

      łyżka słodkiej papryki w proszku

      oliwa z oliwek

      Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na oliwie z oliwek. Przerzucić do sporego garnka. Następnie na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Dorzucamy do cebuli i zabieramy się za paprykę i pomidory. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Paprykę kroimy w dwu centymetrowe paski. Pomidory i paprykę wrzucamy do garnka, w którym już mamy przygotowaną cebulę i kiełbasę. Na koniec ścieramy na tarce cukinię, wcześniej obraną i z usuniętymi nasionami. Wszystko razem mieszamy w garnku, dodając na koniec przecier pomidorowy i szklankę wody. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką w proszku.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Leczo z cukinią”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 21 sierpnia 2013 08:20
  • niedziela, 04 sierpnia 2013
    • Pierś indyka zapiekana z brokułami

       

      Lubie przeglądać cotygodniowy dodatek do GW Palce lizać. Oczywiście nie wszystkie przepisy mnie interesują. Czasami przyglądam się tylko pięknym fotografiom, czasami przepisy odkładam z adnotacją "do zrobienia w przyszłości", a czasami, jak było w tym przypadku, rezerwuję sobie pierwszy wolny termin na wypróbowanie przepisu.

      Zapraszam więc na przepyszną zapiekankę znalezioną w dodatku Palce lizać.

       

      Pierś indyka zapiekana z brokułami

       

      500 g piersi indyka

      30 dag pieczarek

      1 brokuł, nie za duży

      1/2 szklanki bulionu drobiowego

      kubeczek śmietany kremówki

      2 łyżki mąki

      150 g sera gouda

      pieprz, sól

      łyżka masła

      łyżka oleju

      Mięso myjemy i kroimy na cienkie plastry. Pieczarki oczyszczamy i pokrojone w ćwiartki podsmażamy na suchej patelni. Kiedy już się odrobinę podsmażą dodajemy masło i olej, i smażymy jeszcze 3 minuty. Do pieczarek dodajemy bulion i kiedy się zagotuje dodajemy do pieczarek pokrojone mięso. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 15-20 minut. W międzyczasie blanszujemy różyczki brokuła w osolonej i posłodzonej wodzie. Odcedzamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Do mięsa pod sam koniec gotowania dodajemy śmietanę wymieszana z mąką. Doprawiamy solą i pieprzem. Przelewamy zawartość patelni do naczynia, w którym jest już brokuł. Całość posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy ok. 15-20 minut w temperaturze 220 *C.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pierś indyka zapiekana z brokułami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      niedziela, 04 sierpnia 2013 17:45

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters