Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpisy

  • poniedziałek, 27 sierpnia 2012
    • Kurczak w porach

       

      Dzisiejsza propozycja to danie dla zabieganych. Piersi kurczaka, por i trochę przypraw pozwoli nam wyczarować szybkie i pyszne danie. Ja przyprawiłam kurczaka klasycznie solą i pieprzem, ale możemy jeszcze dodać ulubione zioła.

       

      kurczak w porach

       

      2 piersi drobiowe pojedyncze

      1 duży por

      majonez

      sól, pieprz

      2 ząbki czosnku

      10 dag startego żółtego sera

       

      Por pokroić na półplasterki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Mięso pokroić na mniejsze kawałeczki, przyprawić solą i pieprzem i ułożyć na porach. Każdy kawałek posmarować cienką warstwa majonezu i posypać startym serem. Między mięso powciskać kawałki czosnku. Zapiekać pod przykryciem 40 minut w nagrzanym do 220*C.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak w porach”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 sierpnia 2012 19:38
  • niedziela, 19 sierpnia 2012
    • Zielono-żółta zupa kukurydziana

       

      Po wakacyjnej przerwie zapraszam na przepyszną zupę kukurydzianą. Kukurydza w niej nie jest osamotniona, towarzyszą jej ziemniaki, seler naciowy, biała fasola i zielona papryka. Pierwszy raz zrobiłam zupę z dodatkiem kukurydzy, choć samą kukurydzę bardzo lubię, ale nawet nie przypuszczałam, że będzie mi tak smakowała.

       

      zupa kukurydziana

       

      2 łyżki masła

      2 łyżki oleju słonecznikowego

      1 cebula

      1 ząbek czosnku

      2 łodygi selera naciowego

      1 zielona papryka

      puszka białej fasoli

      puszka kukurydzy

      3 ziemniaki

      filiżanka śmietany

      1/2 litra bulionu warzywnego

      sól, pieprz

       

      W garnku rozpuścić masło i olej. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony drobno czosnek. Chwilę razem podsmażyć. W międzyczasie pokroić drobno seler naciowy i paprykę. Dodać do cebuli i ponownie podsmażyć. Dodać do warzyw bulion i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować około 10 minut na małym ogniu. Śmietanę wymieszać z odrobina gorącej zupy, tak aby się nie zważyła i wlać do garnka. Następnie dodać odsączoną z zalewy fasolę i razem gotować przez parę minut. Ostatnia do garnka wędruje kukurydza, którą także musimy pogotować jeszcze przez 10 minut. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Zielono-żółta zupa kukurydziana”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      niedziela, 19 sierpnia 2012 15:13

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters