Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpisy

  • niedziela, 05 lipca 2015
    • Szakszuka

       

      Szakszuka to oryginalne, syte, weekendowe śniadanie. Pełne aromatów świeżych pomidorów , papryki i bazylii. To śniadanie kuchni izraelskiej, marokańskiej, tunezyjskiej i egipskiej. Szakszuka po arabsku znaczy wielki bałagan.......i rzeczywiście patelnia tak wygląda :) Podstawą są jajka, pomidory i papryka, reszta to dowolność. Niektórzy dodają ostre kiełbaski, bakłażana czy ser kozi.

       

      szakszuka

       

      2 jajka

      2 pomidory

      1 mała czerwona papryka

      ząbek czosnku

      świeża bazylia

      sól, pieprz

      oliwa z oliwek

      Pomidory obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. W kostkę kroimy także paprykę. Rozgrzewamy oliwę na patelni, kroimy czosnek w cienkie plasterki i podsmażamy, uważając aby go nie spalić, bo wtedy potrawa nabierze goryczy. Do czosnku dodajemy pomidory i paprykę i smażymy kilka minut. Jeśli pomidory są za kwaśne, odrobinę dosładzamy. Gdy sos jest już gotowy, wbijamy 2 jajka, doprawiamy i smażymy do momentu, aż białka jajek będą ścięte. Potrawę posypujemy bazylią.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (85) Pokaż komentarze do wpisu „Szakszuka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      niedziela, 05 lipca 2015 12:18

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters