Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpisy

  • sobota, 27 lipca 2013
    • Piersi kurczaka w kremowym sosie szczypiorkowym

       

      Szczypiorkowo-śmietanowy sos z dodatkiem musztardy Dijon ? Dlaczego nie. Przepis ten znalazłam w amerykańskim czasopiśmie kulinarnym. Z początku nie byłam pewna połączenia szczypiorku i musztardy, ale okazało się, że szczypiorek doskonale neutralizuje ostrość musztardy i nadaje sosowi doskonały smak.

       

      piersi kurczaka w kremowym sosie szczypiorkowym

       

      4 piersi kurczaka

      mąka (1 łyżka do sosu + obtaczanie kotletów)

      tłuszcz do smażenia kotletów

      2 duże szalotki

      pół kieliszka białego wytrawnego wina

      400 ml bulionu drobiowego

      pół kubeczka śmietany 18 %

      1 łyżeczka musztardy Dijon

      pęczek szczypiorku

      oliwa z oliwek


      Piersi kurczaka umyć i podzielić wzdłuż na cienkie kotlety, delikatnie rozbić. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Przyprawione kotlety obtaczać w mące i smażyć na patelni na złoty kolor.

      W międzyczasie na drugiej patelni zeszklić na łyżce oliwy z oliwek pokrojoną drobno szalotkę. Dodać łyżkę mąki i energicznie mieszając połączyć składniki. Ciągle mieszając dodać bulion i białe wino, doprawić solą. Gotować ok. 6 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Dodać śmietanę i musztardę. Dokładnie wymieszać. Chwilę jeszcze pogotować i dodać pokrojony szczypiorek.

      Szczypiorkowym sosem polewać upieczone kotlety.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Piersi kurczaka w kremowym sosie szczypiorkowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      sobota, 27 lipca 2013 17:19
  • niedziela, 14 lipca 2013
    • Lazania ze szpinakiem i pieczarkami

       

      Dziś coś bez mięsa:) Pyszna lazania ze szpinakiem, pomidorami i pieczarkami. Całość dopełnia ser mozzarella. 

      lazania ze szpinakiem i pieczarkami

       

      płaty lazanii

      30 dag pieczarek

      1 opakowanie liści szpinaku

      500 ml sosu pomidorowego

      suszona bazylia

      200 g sera mozzarella

      sól, pieprz

      Pieczarki kroimy na plasterki i dusimy na patelni w odrobinie wody ok. 5-8 minut. Dodajemy wcześniej rozmrożony szpinak. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

      W naczyniu żaroodpornym układamy płaty lazanii. Smarujemy miksem pieczarkowo-szpinakowym (połową). Druga warstwa to sos pomidorowy, na który następnie sypiemy suszona bazylię. Ostatnia warstwa, to 1/3 część startego sera mozzarella. Czynność powtarzamy: makaron, szpinak, sos pomidorowy, bazylia i ser. Ostatnią warstwą jest makaron, dokładnie posmarowany sosem pomidorowym. Całość przykrywamy folą aluminiową (matową warstwą na zewnątrz) i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180* na ok. 40 minut (termoobieg). Po tym czasie na wierzch upieczonej lazanii układamy pozostały ser i już bez przykrywania wkładamy do piekarnika aż do jego rozpuszczenia.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      niedziela, 14 lipca 2013 15:39

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters