Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpisy

  • poniedziałek, 16 lipca 2012
    • Lasagne bolognese

       

      Wczoraj przygotowałam lasagnie troszeczkę jakby w zastępstwie. Plan pierwotny był zupełnie inny, mianowicie na obiad miały być cannelloni z mięsem. Wszystkie potrzebne produkty wylądowały już w koszyku, pozostał tylko wybór makaronu. Niestety okazało się to całkowita porażka, bowiem piękne makaronowe rurki były w przeważającej mierze popękane i pokruszone. Prawie każdej paczce coś dolegało. Pomyślałam, że z zaplanowanego obiadu nic nie wyjdzie do momentu, aż spojrzałam na płaty lasagne i olśnienie, przecież zamiast nadziewać można poprzekładać. Tak więc dziś, zainspirowana popękanymi cannelloni, tradycyjna lasagnie bolognese.

       

      lasagne z mięsem

       

      płaty lasagne

      70 dag mięsa mielonego

      1 1/2 puszki pomidorów krojonych

      2 cebule

      ząbek czosnku

      oliwa z oliwek

      bazylia, oregano

      25 dag żółtego sera

      sól, pieprz

      sos beszamelowy

      3 łyżki masła

      4 łyżki maki

      ok. 300 ml mleka

       

      Cebule i czosnek drobno pokroić i zeszklić na oliwie z oliwek, dodać mięso mielone i podsmażać aż straci różową barwę, następnie dodać pomidory z puszki i całość doprawić solą i pieprzem , dodać również bazylię i oregano. Dusić pod przykryciem 30-40 minut. W międzyczasie przygotować sos beszamelowy. Masło rozpuścić w rondelku na małym ogniu, dodać mąkę i energicznie wymieszać. Stopniowo dodawać zimne mleko i cały czas mieszając zagęścić sos. 

      Naczynie żaroodporne natłuścić masłem, układać warstwy w następującej kolejności. Płaty makaronu, sos mięsny, następnie warstwa startego żółtego sera i na koniec cienka warstwa sosu beszamelowego. Powtarzamy kolejność pamiętając aby ostatnia warstwą był makaron, który należy posypać warstwą sera i grubszą warstwa sosu beszamelowego , tak aby dokładnie przykryć makaron i nie dopuścić do spieczenia. Piec ok. 35 min. w temperaturze 180*C.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Lasagne bolognese”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 16 lipca 2012 09:29
  • poniedziałek, 09 lipca 2012
    • Schab po bakońsku

       

      Nie za bardzo po drodze mi do Tesco. Moja koleżanka jednak często robi tam zakupy i co jakiś czas podrzuca mi przepisy kulinarne, które można znaleźć w tym sklepie, a które sygnuje swoim nazwiskiem Robert Makłowicz. Spodobał mi się przepis na kotlety wieprzowe po bakońsku. Troszeczkę zmodyfikowałam proporcje, pomidory zamieniłam na  puszkowe, dodałam więcej pieczarek i zwiększyłam ilość kotletów, ale nie pominęłam żadnego składnika :) Tak więc zapraszam dzisiaj na schab po bakońsku wg Roberta Makłowicza.

       

      schab po bakońsku

       

      8 kotletów schabowych

      olej do smażenia

      125 dag wędzonego boczku

      1 duża cebula

      30 dag pieczarek

      1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

      1 podłużna papryka zółta

      2 pomidory lub pół puszki pomidorów krojonych

      100 ml kwaśnej śmietany

      1 łyżeczka mąki

      sól, pieprz

       

      Schab lekko rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Obsmażamy krótko na patelni z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Odkładamy na bok. Na tej samej patelni smażymy drobno pokrojona cebulę i pokrojony boczek. Kiedy cebula nam się zaszkli dokładamy pokrojone w plastry pieczarki i podduszamy jeszcze chwile aż cały sok z nich wyparuje. przyprawiamy papryką, sola i pieprzem. Do cebuli, boczku i pieczarek dokładamy podsmażone kotlety , całość podlewamy wodą, tak by przykrywała mięso i tak dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie ok. 30 minut. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojona w kostkę żółtą paprykę i pokrojone pomidory obrane ze skóry, albo pomidory z puszki. Gdy wszystko jest już miękkie, wlewamy śmietanę wymieszana z mąką, zagotowujemy i podajemy.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Schab po bakońsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 lipca 2012 12:43
  • środa, 04 lipca 2012

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters