Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpisy

  • środa, 29 czerwca 2011
    • Tarta z jabłkami o śmietankowym smaku - Tarte aux pommes

       

      Grzegorz Ostrowski jest autorem wielu przepisów kulinarnych, a także prowadzi kulinarną stronę www.MniamMniam.pl. Tarta z jabłkami o śmietankowym smaku pochodzi z książki Wakacje w kuchni autorstwa właśnie Grzegorza Ostrowskiego. Autor zaprasza nas w niej na wakacje w kuchni, kuchni w różnych zakątkach świata i proponuje oryginalne potrawy, których przygotowanie nie zabiera dużo czasu i nie wymaga wielkich umiejetności kulinatnych.

      Pierwszą potrawą przygotowaną przeze mnie jest francuska tarta z jabłkami o śmietankowym smaku. Jak pisze autor, a ja powtarzam za nim, tej tarty nigdy nie jest za dużo.


      tarta jabłkowa o śmietankowym smaku

       

      Ciasto:

      1 1/2 szklanki mąki

      10 dag masła

      2 żółtka

      2-3 łyżki śmietany

      2 czubate łyżki cukru

      1/2 paczki cukru z prawdziwą wanilią (można zastąpić cukrem waniliowym)

      szczypta soli


      Nadzienie:

      6 kwaśnych jabłek

      1/2 szklanki słodkiej śmietanki (co najmniej 18 %)

      2 żółtka

      opakowanie cukru z prawdziwą wanilią

      2 łyżki cukru

      sok z cytryny

      Mąkę przesiać, dodać masło i razem posiekać nożem. Dodać żółtka, cukier, cukier z wanilią, śmietanę i szybko zagnieść, aby składniki dobrze się połączyły. Ciasto powinno być miękkie, ale zwarte. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 min.

      Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, następnie pokrój na cienkie plastry i od razu pokrop sokiem z cytryny. Odstaw na bok. Większą ilość jabłek można włożyc do miski i zalać wodą wymieszaną z sokiem cytrynowym.

      Śmietankę wlej do wysokiego naczynia, dodaj cukier, cukier waniliowy oraz zółtka i zmiksuj na jedwabista masę.

      Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkuj oziębione ciasto na placek grubości 1/2 cm. Owiń nim wałek i przenieś do formy. Zwisające kawałki ciast obetnij nożem. Ciasto w formie nakłuj widelcem i ozięb jeszcze kilkanaście minut w lodówce.

      Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200*C na 10-15 minut. Powinna się lekko zarumienić, to ważne, aby układać jabłka na przyrumienione ciasto. Kiedy ciasto będzie lekko złote, wyjmij je z piekarnika , ułóż na nim jabłka i zalej masą śmietankową. Tarte ponownie wstaw do piekarnika i piecz ok. 30 min. Tarte mozna jeść zarówno ciepłą jak i na zimną,

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z jabłkami o śmietankowym smaku - Tarte aux pommes”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 29 czerwca 2011 19:34
  • poniedziałek, 27 czerwca 2011
    • Racuchy z kwaśnego mleka

       

      Od dawna miałam ochotę na racuchy z kwaśnego mleka. Znalazłam nawet na takowe przepis w Kuchni warszawskiej, książce, którą kupiłam na stoisku antykwarycznym na ostatnich Warszawskich Targach Ksiązki. Ochota na racuchy to jedno, a znalezienie kwaśnego mleka to drugie. Dawno minęły czasy, kiedy pozostawione na noc w cieple mleko pięknie się zsiadło. Dostępu do wiejskiego mleka też nie miałam, więc racuchy wciąż pozostawały w sferze planów. I nagle zobaczyłam tuż przy jogurtach 250 ml kubeczki z napisem zsiadłe mleko :)) tak więc, mleko kupiłam i pyszne racuchy zrobiłam :))

       

      racuchy z kwaśnego mleka

       

      2 szklanki kwaśnego mleka

      3 jaja

      3 szklanki mąki

      1 łyżeczka sody

      sól

      Mleko roztrzepać, dodać jaja, mąkę, sodę i sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto będzie miało konsystencję ciasta drożdżowego. Nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażyć racuchy z obu stron na złoty kolor. Ponieważ nie dodaje się do ciasta w ogóle cukru przed podaniem obficie posypujemy cukrem pudrem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Racuchy z kwaśnego mleka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 czerwca 2011 19:21
  • sobota, 25 czerwca 2011
    • Schab w młodej kapuście

       

      Danie typu dwa w jednym. W jednym garnku przygotowujemy mięso i dodatek. Takie danie jednogarnkowe jest szybkie w przygotowaniu i możemy je podawać tradycyjnie z młodymi ziemniakami, obficie posypanymi koperkiem lub z pieczywem. Bardzo lubię schab, a wiadomo tradycyjny, panierowany nie należy do dietetycznych i zdrowych dań, dlatego wciąż poszukuję zdrowszych alternatyw :)

       

      schab w młodej kapuście

       

      70 dag ładnego schabu

      dość duża główka młodej kapusty

      2 spore cebule

      pęczek koperku

      1/2 kostki masła

      świeżo zmielony pieprz

      tłuszcz do smażenia

      Schab dokładnie umyj, starannie osusz, podziel na kotlety a następnie lekko rozklep. Po rozbiciu pokrój mięso na dość grube paski, po czym oprósz je lekko solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

      Cebulę obierz, a następnie dość drobno je posiekaj w kostkę. Kapustę oczyść, po czym poszatkuj ją. W sporym garnku mocno rozgrzej masło, a następnie zeszklij na nim posiekaną cebulę. Do cebuli w garnku dodaj poszatkowaną kapustę, dopraw solą i pieprzem i podlej wodą. Duś tak długo, aż kapusta widocznie zmniejszy swoją objętość. Gdy kapusta się dusi, na patelni usmaż paski schabu na rumiano. Następnie dodaj mięso do kapusty i duś razem na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aby danie sie nie przypaliło. Gdy kapusta będzie całkowicie miękka dodaj posiekany koperek i wszystko razem wymieszaj.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Schab w młodej kapuście”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      sobota, 25 czerwca 2011 16:23
  • czwartek, 23 czerwca 2011
  • środa, 22 czerwca 2011
    • Duszona łopatka z grzybami

       

      Dzisiejsza propozycja to pyszna pieczeń z grzybami. Już niedługo (mam taką nadzieję) pojawią się grzyby. Mnie zostało jeszcze trochę suszonych z ubiegłego roku, więc postanowiłam przygotować danie, które jest bardzo lubiane przez moją rodzinę :) mianowicie, duszoną łopatkę z sosem grzybowym.

       

      łopatka z grzybami

       

      1 - 1,5 kg łopatki

      2 średnie cebule

      garść grzybów suszonych

      listek laurowy

      śmietana

      ziele angielskie

      sól, pieprz

      Mięso pokroić w plastry i każdy plaster obsmażyć na tłuszczu aż do zarumienienia. Przełożyć do rondla. W tłuszczu pozostałym po zarumienieniu mięsa podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy do rondla. Mięso solimy, opruszamy pieprzem, podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu aż będzie miękkie. Nie zapominamy o wrzuceniu do duszącego się mięsa grzybów, ziela angielskiego i liścia laurowego. Na koniec dodajemy do sosu śmietanę lub śmietanę z dodatkiem łyżeczki mąki aby zagęścić sos.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 22 czerwca 2011 17:31
  • poniedziałek, 20 czerwca 2011
  • sobota, 18 czerwca 2011
    • Sałatka Waldorf z miodowym dressingiem

       

      Odświeżona wersja klasycznej Sałatki Waldorf, chociaż można by się pokusić o stwierdzenie, że jest to wariacja na temat. Do jabłek dodałam gruszki i banany, a majonez zastąpiłam dressingiem musztardowo-miodowym. W klasycznej wersji sałatki użyłam bulwy selera, tym razem, zresztą zgodnie z przepisem, dodałam seler naciowy. Jak dla mnie bomba :))

       

      Sałatka Waldorf z miodowym dressingiem

       

      Dressing:

      1 łyżeczka soli

      1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu

      1 łyżka majonezu

      1 łyżka śmietany

      1 łyżeczka musztardy

      3 łyżki miodu

       

      Sałatka:

      2 łodygi selera naciowego

      2 jabłka

      2 gruszki

      2 banany

      1/2 szklanki orzechów włoskich połamanych na duże kawałki

       

      Przygotowanie dressingu - wszystkie składniki umieścić w małym słoiku z nakrętką i wstrząsnąć, aż składniki się połączą. Odstawić.

      Przygotowanie  sałatki - łodygi selera pokroić w 1 cm kostki, Jabłka i gruszki również pokroić w kostkę a banany w półplasterki. Umieścić wszystkie pokrojone składniki w misce, dodać orzechy, polać dressingiem i dobrze wymieszać.

      Sałatkę chłodzić w lodówce co najmniej godzinę. Jeśli sałatka znajdowała się w lodówce dłużej niż godzinę, przed podaniem trzymać przez 20 minut w temperaturze pokojowej.

      Przepis pochodzi z książki Miód. Ponad 75 smakowitych i zdowych przepisów.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka Waldorf z miodowym dressingiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      sobota, 18 czerwca 2011 18:53
  • czwartek, 16 czerwca 2011
    • Piersi kurczaka w miodowej glazurze

       

      Ponownie miodowa propozycja :) tym razem piersi kurczaka w miodowej glazurze. To pyszne, ekspresowe w przygotowaniu danie i doskonała odmiana smakowa po klasycznie przygotowywanych piersiach kurczaka. Przepis pochodzi z książki Miód. Ponad 75 smakowitych i zdrowych przepisów.

       

      pierś kurczaka w miodowej glazurze

       

      2 piersi kurczaka, około 300-350 g każda

      1 łyżka musztardy Dijon

      3 łyżki miodu

      1 łyżeczka sosu sojowego

      2 łyżki oleju słonecznikowego

      1 łyżeczka soli

      1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego

       

      Piekarnik nagrzać do temperatury 220*C. Małą blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. W małej misce połączyć wszystkie składniki oprócz kurczaka ;) i wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Piersi kurczaka ułożyć na przygotowanej blasze i polać glazurą tak, aby mięso było pokryte z każdej strony. Piec przez 15-20 minut lub aż wyciekający z mięsa sok będzie przejrzysty. Gotowe przełożyć na deskę do krojenia i pokroić w plastry. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Piersi kurczaka w miodowej glazurze”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 czerwca 2011 08:56
  • wtorek, 14 czerwca 2011
    • Chrupiąca sałatka z rzodkiewkami

       

      Ciepło, ciepło coraz cieplej. W takie upalne dni niezastąpione są sałatki. Zdrowe, lekkie i pożywne. Sałatka ta może być samodzielną lekką przekąską, albo dodatkiem do mięs. W obu wersjach sprawdza się znakomicie. Przepis pochodzi z książki Sałatki na 4 pory roku.

       

      chrupiąca sałatka z rzodkiewkami

       

      2 młode ziemniaki

      sałaty (mix różnych) lub dowolne w główce

      3 pomidory

      mały świeży ogórek

      strąk żółtej papryki

      mała cebula

      4 - 5 rzodkiewek

      koperek

      sól

       

      SOS:

      1/3 szklanki jogurtu naturalnego

      3 łyżki oleju słonecznikowego

      łyżka soku z cytryny

      mielona papryka, sól, pieprz

       

      Wszystkie warzywa umyć i oczyścić. Mix sałat jest już w kawałkach, natomiast jeżeli kupimy w główkach, to oczywiście należy ją porwać na kawałki. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i ostudzone pokroić w kostkę. Obrany ogórek pokroić w plastry, paprykę w kostkę, pomidory - w ósemki, cebulę w krążki, rzodkiewkę w plasterki a koperek posiekać :)))

      Jogurt wymieszać z olejem i sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Warzywa przełożyć do salaterki, wymieszać, polać sosem i posypać koperkiem. Ilość koperku zależy od siły miłości do niego. Ja go uwielbiam, więc dorzuciłam całkiem sporo :))

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Chrupiąca sałatka z rzodkiewkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 czerwca 2011 17:20
  • niedziela, 12 czerwca 2011
    • Tradycyjne żydowskie ciasto miodowe

       

      Były czasy, kiedy prawie nie jadłam miodu. Wiadomo miód to słodkość, a słodycze to dodatkowe kalorie. Jednak organizm sam domaga się pewnych rzeczy dla niego wartościowych i właśnie mój już od jakiegoś czasu zaczął domagać się miodu. Ponieważ starałam się ograniczać słodycze i słodkie owoce, pomyslałam, że trochę miodu nie zaszkodzi i tak oto ostatnio często goszczą na moim stole mięsa w miodowo-musztardowej marynacie, a dzisiaj upiekłam żydowskie ciasto miodowe. Zgodnie z tradycją podczas obchodów Żydowskiego Nowego Roku, zwanego po hebrajsku Rosz Haszna, je się miód, aby cały rok był słodki. Ja nie czekałam do nowego roku :) i osłodziłam sobie życie już dzisiaj :) Przepis pochodzi z książki Avner Laskin Miód. Ponad 75 smakowitych i zdrowych przepisów.

       

      żydowskie ciasto miodowe

       

      żydowskie ciasto miodowe1

       

      1 szklanka masła (to ok. 240 g)

      1/2 szkl. brązowego cukru

      3 jaja

      1 szklanka miodu (ok. 360 g)

      1 1/2 szkl. mąki pszennej

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      1 łyżka kawy instant rozpuszczona w 1 łyżce wrzątku

      1 łyżeczka cynamonu

      3/4 szklanki dużych kawałków orzechów włoskich

      1/2 szkl. suszonej żurawiny

       

      Piekarnik nagrzać do temperatury 190 *C. Natłuścić formę o wymierach 35 x 10 cm.

      W dużej misce ucieramy razem masło i brązowy cukier na średnich obrotach około 2 minut, aż uzyskamy gładką konsystencję masy. Dodać jaja, miód, mąkę, proszek do pieczenia, kawę oraz cynamon i zmniejszyć obroty miksera do niskiej prędkości. Miksować, aż składniki połączą się. Za pomocą łopatki wmieszać orzechy i żurawinę.

      Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec ok. 35-40 minut, kiedy wbity w środek patyczek po wyjęciu będzie suchy. Po upieczeniu pozostawić w fornie do całkowitego ostygnięcia i dopiero wtedy wyjąć i pokroić.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Tradycyjne żydowskie ciasto miodowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      niedziela, 12 czerwca 2011 17:37

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters