Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpisy

  • środa, 22 maja 2013
  • niedziela, 19 maja 2013
    • Zrazy drobiowe ze szpinakiem

       

      Niedzielna propozycja na przygotowanie smacznego, wyrazistego dania z drobiu. Robi się go naprawdę bardzo szybko. Sos można przygotować sobie odrobinę wcześniej, rolady smarować zimnym a resztę, bo jest go naprawdę sporo, podgrzać tuz przed podaniem mięsa .

       

      zrazy drobiowe ze szpinakiem

       

      4 filety z piersi kurczaka

      1 opakowanie szpinaku mrożonego

      1 ser pleśniowy lazur niebieski (100 g)

      200 ml śmietany kremówki

      1 śmietankowy serek topiony

      100 ml bulionu drobiowego

      2 ząbki czosnku

      sól, pieprz

       

      Na rozgrzany olej wrzucić pokrojony drobno czosnek, następnie dodać rozmrożony wcześniej szpinak i dusić razem aż do odparowania wody. Dodać ser pleśniowy, serek topiony, śmietanę. Wszystko razem dokładnie wymieszać, przyprawić sola i pieprzem.

      Filety przeciąć wzdłuż na dwie części, rozbić tłuczkiem na cienkie kotlety. Każdy kotlet posmarować zielonym szpinakowym sosem, zawinąć, spiąć wykałaczkami i podsmażyć na patelni. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Do naczynia z ułożonymi zrazami wlać bulion i zapiekać pod przykryciem w piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180* C.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      niedziela, 19 maja 2013 10:24
  • środa, 01 maja 2013
    • Kolorowe ptasie mleczko

       

      Dzisiaj coś słodkiego. Przyznam się szczerze, że staram się unikać słodyczy w nadmiarze (to moje coroczne wiosenne postanowienie :)) ale kiedy spróbowałam tego ptasiego mleczka momentalnie podbił moje serce.


      kolorowe ptasie mleczko

       

      2 puszki mleka skondensowanego słodzonego

      1 galaretka cytrynowa

      1 galaretka malinowa

      8 łyżeczek żelatyny

      3 łyżki kakao


      kolorowe ptasie mleczko1


      Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w połowie wody podanej na opakowaniu. Studzimy. Miksujemy z połową puszki mleka skondensowanego. Wlewamy do formy i wstawić do lodówki.

      Kakao mieszamy dokładnie ze szklanką zimnej wody. 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Kakao miksujemy z pozostałą połówką mleka. Dodajemy ostudzoną żelatynę i ponownie mieszamy. Masę wlewamy na warstwę cytrynową i ponownie schładzamy.

      Pozostałe 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w szklance gorącej wody, studzimy i miksujemy z całą puszką mleka skondensowanego. Wylewamy na dwie wcześniej schłodzone warstwy i ponownie wstawiamy do lodówki.

      Ostatnią warstwą naszego kolorowego ptasiego mleczka będzie galaretka malinowa, którą należy przygotować według przepisu na opakowaniu.

      Całość chłodzimy jeszcze kilka godzin, aż do momentu kiedy galaretka całkowicie stężeje.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Kolorowe ptasie mleczko”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 01 maja 2013 17:03

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters