Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpisy

  • środa, 30 maja 2012
    • Kalafior w sosie Mornay

       

      Sos Mornay, to sos wywodzący się z kuchni francuskiej. Przygotowywany jest na bazie beszamelu z dodatkiem utartego sera i śmietany. Dodawany jest najczęściej do zapiekanek z dodatkiem drobiu, ryb , cielęciny i warzyw, ale można po nim zapiec naprawdę wszystko :) Moja dzisiejsza propozycja to kalafior z dodatkiem szynki zapiekany w sosie Mornay.

       

      kalafior w sosie mornay

       

      kalafior

      10 dag szynki

      250 ml mleka

      100 ml śmietany kremówki

      2 żółtka

      10 dag startego parmezanu

      5 dag masła

      łyżka maki

      3 łyżki tartej bułki

      gałka muszkatołowa

      tymianek

      cukier, sól, pieprz

       

      Kalafior ugotować na półmiękko w wodzie z sola i cukrem. Odcedzić, podzielić na  różyczki. Szynkę pokroić w drobna kostkę. Różyczki kalafiora przełożyć do posmarowanej łyżką masła i oprószonej tarta bułką żaroodpornej formy. Kalafior obsypać pokrojona szynką.

      Sos Mornay:

      Roztopić łyżkę masła, oprószyć łyżka mąki i zasmażyć na biało. Rozprowadzić wlewanym stopniowo zimnym mlekiem. Cały czas mieszając, zagotować i zestawić z ognia. Żółtka roztrzepać z kremówką, wlać do sosu i wymieszać. Dodać połowę sera, doprawić gałka muszkatołową, solą i pieprzem.

       

      Kalafior polac sosem, posypać resztka sera i tarta bułką oraz obłozyć wiórkami masła. Zapiekać 20 minut w temperaturze 180 *C. Udekorować  tymiankiem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Kalafior w sosie Mornay”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 30 maja 2012 08:55
  • poniedziałek, 28 maja 2012
  • środa, 23 maja 2012
    • Sos pomidorowy

       

      Ten sos pomidorowy przygotowuje do gołąbków, ale jest to jak najbardziej sos pomidorowy do wszystkiego :)

      Przecier pomidorowy możemy zrobić samodzielnie, podduszając kawałki obranych pomidorów na odrobinie masła i miksujemy blenderem.

       

      gołąbki z młodej kapusty

       

      1/2 kg przecieru pomidorowego

      2 łyżki cukru

      1/2 łyżeczki mąki

      łyżeczka masła

      2-3 łyżki gęstej śmietany

      sól do smaku


      Do zimnego przecieru pomidorowego dodajemy wszystkie składniki, dokładnie roztrzepujemy aby nie było grudek, podgrzewamy i mieszając zagotowujemy.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 23 maja 2012 10:17
  • wtorek, 22 maja 2012
    • Gołąbki z młodej kapusty

       

      Uwielbiam ten czas gdy w sklepach pojawia się młoda kapusta. Na moim blogu znajdziecie już przepis na bigos z młodej kapusty, młoda kapustę duszoną z marchewką i koperkiem, kapuśniak i schab duszony w młodej kapuście. Dzisiejsza propozycja to gołąbki. Można je podawać w sosie własnym posypane koperkiem, albo z pysznym sosem pomidorowym.

      Przepis na sos podam jutro :)

       

      gołąbki z młodej kapusty

       

      2 główki młodej kapusty

      50 dag ryżu

      1 kg mielonego mięsa (najlepiej karkówki)

      1 duża cebula

      2 jajka

      sól, pieprz

      3 łyżki masła

      1/2 łyżeczki cukru

      1 łyżka vegety


      Kapustę obieramy z wierzchnich liści, dokładnie myjemy i całą główkę zanurzamy w garnku z wrzątkiem, delikatnie zdejmując jeden liść za drugim. Odkrawamy nożem zgrubienie na liściu.

      Ugotowany al dente ryż mieszamy z mięsem. Dodajemy jajka i drobno posiekaną i zeszkloną na maśle cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Porcje mięsa zawijamy liśćmi kapusty, tak by powstały małe paczuszki. Kilka dużych liści zostawiamy luzem.

      W dużym rondlu zagotowujemy wodę (ok. 1/3 rondla) z 1 łyżką masła, cukrem i vegetą. Na dno rondla układamy liście kapusty a na nich układamy warstwowo gołąbki. Wstawiamy do nagrzanego do 180 *C  piekarnika i pieczemy pod przykryciem około 1 godziny.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Gołąbki z młodej kapusty”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      wtorek, 22 maja 2012 08:34
  • środa, 16 maja 2012
    • Koperkowa z kaszą manną

       

      Tradycyjna zupa koperkowa, która zamiast ziemniakami kusi nas pysznymi kluseczkami z kaszy manny, to moja dzisiejsza propozycja. Na straganach już pojawiają się pęczki tegorocznych warzyw, więc nie pozostaje mi nic innego by zaapelować - gotujmy wiosenne zupy, pachnące i zdrowe :)

       

      koperkowa z kaszą manną

       

      włoszczyzna

      kawałek mięsa wołowego

      1 pęczek koperku

      2 jajka

      4 łyżki kaszy manny

      szklanka śmietany 18 %

      łyżka masła

      sól, pieprz

      Z kawałka mięsa i włoszczyzny ugotować ok. 2 litry bulionu. Opłukać i drobno pokroić koperek, dodać do bulionu i gotowac razem ok. 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem.

      Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, źółtka natomiast utrzeć z 1 łyżką masła i szczyptą soli. Pianę z białek dodać do utartej masy z żółtek. Wsypać mannę i dokładnie wymieszać. Na gotującą się zupę nakładać małą łyżczką kluseczki i gotować az do momentu aż wszystkie wypłyną. Na koniec dodać do zupy śmietanę, można także już do wyłączonej zupy dodać łyżkę masła do smaku.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Koperkowa z kaszą manną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 16 maja 2012 19:33
  • niedziela, 13 maja 2012
  • środa, 09 maja 2012
  • poniedziałek, 07 maja 2012

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters