Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpisy

  • niedziela, 21 kwietnia 2013
    • Kotleciki w niebanalnej panierce

       

      I znowu smażone mięso. Nie ukrywam, że z braku czasu na gotowanie, takie potrawy są często przygotowywane przeze mnie. Dlatego staram się wyszukiwać ciekawe panierki. Ta jest wyjątkowo ciekawa. Mamy tutaj i musztardę i czosnek, bazylię i wędzoną paprykę, słowem niebanalną oprawę banalnego mięsa.

       

      kotleciki w niebanalnej panierce

       

      4 piersi drobiowe

      2 jajka

      2 ząbki czosnku

      1 łyżka musztardy

      4 łyżeczki suszonej bazylii

      2 łyżeczki wędzonej, słodkiej papryki

      1 szklanka bułki tartej

      sól, pieprz,

      tłuszcz do smażenia

      Piersi drobiowe kroimy na paski szerokości 2 cm. W jednym naczyniu mieszamy rozbite widelcem jajka, musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek. W drugim bułkę tartą, bazylię, sól, pieprz i paprykę. Kawałki kurczaka maczamy w jajecznej miksturze i obtaczamy w bułce tartej z dodatkami. Smażymy na złoto na rozgrzanym tłuszczu. Ja ostatnio smażę na oleju ryżowym. Ma wysoką temperaturę dymienia i neutralny smak.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      niedziela, 21 kwietnia 2013 15:45
  • niedziela, 14 kwietnia 2013
    • Ziołowe kotlety w sosie szpinakowym

       

      Zwróciłam uwagę na ten przepis, bo zaciekawił mnie sos szpinakowy. Później dopiero zobaczyłam, że drobiowe kotlety nie są tradycyjne, ale w parmezanie, bazylii i oregano. Przepyszny był to obiadek :)

       

      kotlety ziołowe w sosie szpinakowym

       

      6 kotletów drobiowych

      100 g startego parmezanu

      pół łyżeczki suszonej bazylii

      pół łyżeczki suszonego oregano

      tłuszcz do smażenia

      sól, pieprz

      Wymieszać razem parmezan, bazylię i oregano. Przyprawione solą i pieprzem kotlety włożyć do woreczka. Dodawać stopniowo mieszankę serowo-ziołową i wymieszać w woreczku razem z kotletami. Kotlety smażyć na tłuszczu na złoty kolor.

      SOS SZPINAKOWY

      1 opakowanie mrożonego krojonego szpinaku

      2 cebule szalotki

      1 ząbek czosnku

      1 łyżka mąki

      pół szklanki mleka

      100 g kwaśnej gęstej śmietany

      masło do smażenia

      sól

      Na maśle podduszamy pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Jak zmiękną, dodajemy mąkę i mieszamy energicznie. Wlewamy zimne mleko i cały czas mieszamy aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy rozmrożony szpinak, doprawiamy do smaku. Gdy jak już dokładnie wszystko wymieszamy, ponownie podgrzewamy dodając śmietanę. Ciepłym sosem polewamy mięso.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      niedziela, 14 kwietnia 2013 17:43

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters