Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpisy

  • poniedziałek, 30 kwietnia 2012
  • poniedziałek, 23 kwietnia 2012
  • piątek, 20 kwietnia 2012
    • Charoset - tarte jabłka z bakaliami

      Pascha to żydowskie święto upamiętniające wyzwolenie Żydów z niewoli egipskiej i przejście przez Morze Czerwone. Trwa ono 7-8 dni, a rozpoczyna się wieczorem sederowym, kiedy to całe rodziny jedzą uroczystą kolację. Tradycyjna potrawą, którą spożywają Żydzi w tym dniu jest charoset.

      W tradycji aszkenazyjskich charoset robi się z jabłek, orzechów włoskich i słodkiego wina, czasem z dodatkiem miodu i podaje na surowo.

      W tradycji sefardyjskich charoset zazwyczaj gotuje się. 

      Ja przygotowałam tą pierwsza potrawę, dodając do jabłek nie słodkie czerwone, ale białe półwytrawne wino. Takie właśnie wino dodawaliśmy do charosetu przygotowując go na warsztatach kuchni żydowskiej i taka kompozycja bardzo mi smakowała.

       

      charoset

       

      1 kg jabłek

      100 ml białego wina

      250 g różnych bakalii (daktyle, suszone morele, figi, rodzynki)

      150 g orzechów włoskich

      2 opakowania płatków migdałowych

      100 ml miodu

      1 łyżeczka cynamonu

       

      Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do jabłek dolewamy wino i mieszamy. Bakalie myjemy, suszymy i drobno kroimy. Orzechy włoskie prażymy na patelni w całości i dopiero po uprażeniu kroimy na małe kawałki. Płatki migdałowe również prażymy na brązowy kolor, uważając aby nie spalić. Orzechy, migdały, cynamon i bakalie dodajemy do jabłek i mieszamy razem z miodem. Schładzamy w lodówce parę godzin.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Charoset - tarte jabłka z bakaliami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      piątek, 20 kwietnia 2012 13:40
  • wtorek, 17 kwietnia 2012
    • Pieczony kurczak zapiekany na ryżu

       

      Kurczak zapiekany na ryżu, to danie z jednego naczynia, gotowe do podania na stół tuż po upieczeniu. Przygotowujemy tylko jarzynowy dodatek i zdrowy, dietetyczny obiad gotowy.

       

      pieczony kurczak zapiekany na ryżu

       

      6-7 udek kurczaka

      4 łyżki vegety

      2 łyżki słodkiej papryki

      3 torebki ryżu basmati

      3 ząbki czosnku

      1 cebula

      oliwa z oliwek

      Udka dzielimy na 2 części. Myjemy i suszymy. W miseczce mieszamy vegetę i paprykę i tą mieszanką obtaczamy kawałki kurczaka. Pieczemy bez tłuszczu na teflonowej blaszce ok. 30 minut w temperaturze ok. 200*C. Mięso podlewamy niewielką ilością wody, aby wytapiany tłuszcz się nie przypalał i aby mięso było soczyste. Mniej więcej w połowie pieczenia kawałki kurczaka przewrócić na druga stronę, aby wszystko pięknie nam się przyrumieniło.

      Ryż ugotować al dente w osolonej wodzie (ok. 15 minut). Przesypać do miski. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie na złoty kolor, pod koniec smażenia dodać do cebuli drobno pokrojony czosnek. Podsmażać jeszcze 2 minutki, ale nie dopuścić do zbrązowienia czosnku, bo zgorzknieje. Cebulę z czosnkiem wymieszać razem z ryżem.Dodać do ryżu również wytopiony tłuszcz z upieczonego kurczaka.

      W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ryżu, a na warstwie ryżu układamy kawałeczki upieczonego kurczaka. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15-20 minut.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczony kurczak zapiekany na ryżu”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      wtorek, 17 kwietnia 2012 10:20
  • środa, 11 kwietnia 2012
    • Cymes czyli duszona marchewka na słodko

       

      Cymes, czyli coś dobrego, nadzwyczajnego, coś pysznego...Cymes to też nazwa tradycyjnej potrawy kuchni żydowskiej, która w swoim składzie najczęściej zawiera podsmażoną marchewkę. Istnieją rodzaje cymesu, które są daniem głównym i zawierają mięso oraz rodzaje, które zawierają tylko warzywa i owoce, i są podawane jako deser. Dzisiejsza propozycja to duszona marchewka z daktylami, suszonymi śliwkami, migdałami i rodzynkami, którą można podawać jako słodki dodatek do dania głównego...po prostu cymes :)

       

      cymes

       

      1 kg marchewki

      1 paczka (200g)  suszonych śliwek

      1 paczka daktyli

      ok. 50 g rodzynek

      płaska łyżeczka cynamonu

      płaska łyżeczka pieprzu

      pół słoika miodu

      sok z 1 cytryny

      100 g płatków migdałowych

      sól do smaku

       

      Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy na ukośne 1 centymetrowe kawałki. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą (ok. 1/2 szklanki). Podduszamy.

      Śliwki, daktyle i rodzynki myjemy i dodajemy do podduszonej marchewki , dodajemy miód i sok z cytrynu. Doprawiamy solą, pieprzem i cynamonem. Wszystko razem dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu często mieszając, aby nam się potrawa nie przypaliła. Na sam koniec, gdy już marchewka jest miękka a bakalie połączyły się w jedną masę, dodajemy płatki migdałowe. Podajemy na ciepło.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 11 kwietnia 2012 09:17
  • poniedziałek, 09 kwietnia 2012
  • środa, 04 kwietnia 2012
    • Schab w warzywach z ryżem

       

      Gdy dopadła nas przedświąteczna gorączka, gdy wciąż kupujemy, pichcimy, pieczemy, aby ten nasz wielkanocny stół wyglądał jak najpiękniej, ja proponuje dziś szybkie danie jednogarnkowe, które możemy przygotować w niecałą godzinę. Szybko się posilić i dalej kręcić drożdżowe baby i piec serniki :)

       

       

      schab w warzywach

       

      1/2 kg schabu bez kości

      2 czerwone papryki

      duży por

      cebula

      2 pomidory

      20 dag ryżu

      2-3 ząbki czosnku

      2-3 łyżki oleju

      3 szklanki bulionu warzywnego

      oregano

      tymianek

      sól, pieprz

      Schab umyć, dobrze wysuszyć i pokroić na kotlety, natrzeć solą i pieprzem. Warzywa umyć i oczyścić. Paprykę pokroić w kostkę, por w talarki, cebulę i czosnek posiekać. W rondlu na oleju obsmażyć mięso na rumiano. Dodać warzywa i mieszając smażyć jeszcze przez 3 minuty. Wsypać ryż, oregano i tymianek. Zalać bulionem i zagotować. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut, aż ryż wchłonie cały płyn a mięso będzie miękkie. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić, dodać do potrawy. Gotować razem przez 10 minut, co jakiś czas mieszając aby nic nam się nie przypaliło.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Schab w warzywach z ryżem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 04 kwietnia 2012 08:31
  • poniedziałek, 02 kwietnia 2012

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters