Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpisy

  • sobota, 30 kwietnia 2011
  • czwartek, 28 kwietnia 2011
    • Barszcz ukraiński wg Neli Rubinstein

       

      Pyszny barszcz ukraiński według przepisu żony Artura Rubinsteina Anieli Rubinstein. Barszcz bez fasoli, za to z dodatkiem pomidorów. Ponieważ nie lubię drobno pokrojonych warzyw, moje buraczki nie wyglądają zbyt subtelnie :) ale zapewniam, że zupa jest wyśmienita. Nie zabielałam też barszczu śmietaną, ale autorka pozostawia wybór w tej kwestii. Przepis pochodzi z książki Anieli Rubinstein Kuchnia Neli.

       

      barszcz ukraiński

       

      50 dag łopatki wieprzowej

      50 dag pręgi wołowej

      2 łyżki stołowe smalcu albo oleju

      4 duże buraki

      2 obrane cebule

      2 obrane marchewki

      1 obrana pietruszka

      2 listki laurowe

      10 ziarenek pieprzu

      pół główki kapusty

      spory kawałek skórki z cytryny lub 1 orzech włoski w łupinie

      4 świeże pomidory obrane ze skórki, poćwiartowane i pozbawione pestek

      sól do smaku

      1 łyżka stołowa soku z cytryny (według uznania)

      1/2 szklanki śmietany (według uznania)

       

      Wieprzowinę i wołowinę przyrumienić na smalcu lub oleju.Buraki ugotować w łupinach w odkrytym garnku, następnie obrać i pokroić w słomki. Mięso oraz ugotowane buraki włożyć do dużego rondla i zalać wodą. Cebulę, marchewkę, pietruszkę, liście laurowe i pieprz zawinąć w duży kawałek czystego płótna lub zrobić "pakunek" owijając nitką (w ten sposób łatwiej będzie je potem usunąć). Pakunek z warzywami włożyć do rondla i dusić pod przykryciem półtorej godziny.

      Kapustę posztakować i na 5 minut wrzucić do garnka z wrzącą wodą razem ze skórką z cytryny lub orzechem włoskim, które skutecznie zabijają nieprzyjemny zapach. Kapustę odcedzić i dodać do zupy. Dodać pomidory i gotować na małym ogniu dalsze 30 minut.

      Usunąć pakunek z warzywami. Mięso wyjąć i pokroić w drobną kostkę. Doprawić do smaku solą i cytryną.

      Barszcz ukraiński powinien mieć delikatny smak, nie powinien być kwaśny. Jeżeli ktoś lubi, barszcz można doprawić śmietaną.


       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Barszcz ukraiński wg Neli Rubinstein”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      czwartek, 28 kwietnia 2011 00:02
  • środa, 27 kwietnia 2011
    • Leczo

       

      Mimo, że jeszcze nie sezon postanowiłam zrobić leczo. W przepisie, który znalazłam w książce Potrawy z czosnkiem proponują aby użyć różnokolorowej papryki. Ja pokroiłam tylko czerwoną, z prostej przyczyny, tylko taką kupiłam w przydomowym warzywniaku. Pomidory, cebula i kiełbasa w lodówce, więc do dzieła :)

       

      leczo


      3-4 papryki

      2 duże mięsiste pomidory

      2 duże cebule

      3 ząbki czosnku

      5 łyżek oleju

      ok. 40 dag kiełbasy (może być czosnkowa)

      sól, pieprz, czerwona papryka w proszku.


      Paprykę przeciąć, usunąć szypułki, gniazda nasienne i zgrubienia. Opłukać i pokroić w paski.

      Pomidory sparzyć, ściągnąć skórkę i pokroić w kawałki.

      Cebulę obrać i pokroić w kostkę, a czosnek w plasterki.

      Na dużej patelni rozgrzać olej (chociaż ja osobiście dodaję odrobinę masła), włożyć jarzyny. Dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę i dusić pod przykryciem ok. 35 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i czerwoną papryką w proszku.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Leczo”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 27 kwietnia 2011 00:01
  • wtorek, 26 kwietnia 2011
    • Ekspresowa zapiekanka

       

      Tą ekspresową zapiekankę przygotowujemy rzeczywiście bardzo szybko, tylko tyle ile trwa pokrojenie produktów. Nie uwzgledniam oczywiście czasu pieczenia :)) . Ponieważ ilość produktów zależy od wielkości naczynia żaroodpornego, nie będę podawała dokładnie ile czego potrzebujemy. Dodam tylko, że układamy produkty warstwowo, pamiętając by ostatnią warstwą był ziemniak.

      ekspresowa zapiekanka

       

      ekspresowa zapiekanka1

       

      Plastry boczku

      czerwona lub biała cebula

      ziemniaki

      kiełbasa

      przyprawa do ziemniaków


      Na dno naczynia żaroodpornego układamy plastry boczku. Nastepną warstwą będzie cebula pokrojona w krążki, kiełbasa w pasterki i surowe ziemniaki pokrojone w plastry. Ziemniaki posypujemy przyprawą do ziemniaków i zaczynamy układac kolejne warstwy - cebula, kiełbasa, ziemniaki i tak do zapełnienia naczynia.

      Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika na 1,5 godziny.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Ekspresowa zapiekanka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      wtorek, 26 kwietnia 2011 00:01
  • niedziela, 24 kwietnia 2011
    • Rybne zawijańce

       

      Propozycja, która zagościła na naszym Wielkanocnym stole. Rybne tunele z warzywną masą w środku.Pyszne i dietetyczne :)

       

      nadziewana ryba

       

      Filety z dorsza lub makreli

      1 marchewka

      2 małe czerwona cebule

      1 czerwona papryka

      2 pomidory

      4 ząbki czosnku

      krążki suszonych jabłek

      oliwa

      przyprawa do ryb

      sól, pieprz, czerwona papryka w proszku


      Filety pociąć w drobne paski, aby bez problemu, móc zrobić rulon, który należy spiąć wykałaczką. Jeżeli ryba była mrożona, należy ją wcześniej rozmrozić i wytrzeć do sucha. Ryby posypać przyprawą do ryb i skropić cytryną.

      Paprykę, czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę, marchew w krążki. Pomidory pozbawione skóry, należy również pokroić w kostkę. Na rozgrzanej oliwie, smażymy warzywa (kolejność według twardości - najpierw czosnek, cebulę i paprykę , a na końcu marchew i pomidory). Masa jest gotowa jeżeli marchew jest krucha, ale nie rozgotowana. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku wg uznania.

      Na krążku suszonego jabłka (jeżeli nie mamy suszonego, można pokroić w krążki nizbyt słodkie jabłko) układamy rulony z ryby, a do środka nakładamy masę warzywną. Pieczemy w temp. 180*C ok. 30 minut.

      Przepis podpatrzony w TVN Style, w programie Rewolucja na talerzu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      niedziela, 24 kwietnia 2011 14:31
  • piątek, 22 kwietnia 2011
  • czwartek, 21 kwietnia 2011
    • Budyniowy sernik

       

      Przepis na ten sernik dostałam od koleżanki z pracy. Pyszne, puszyste ciasto, praktycznie bez mąki, za to z dodatkiem budyniu waniliowego. Po wymieszaniu wszystkich składników, ciasta było tak dużo (jakby nie było 8 jaj), że rodzynki które wrzuciłam zupełnie gdzieś zniknęły :)

       

      budyniowy sernik

       

      1 kg sera do serników

      250 g masła

      8 żółtek

      8 białek

      300 g cukru

      3 łyżki mąki

      2 łyżki budyniu waniliowego

      rodzynki

      Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku, dalej ucierając dodajemy partiami ser. Do utartej masy dodajemy mąkę i budyń waniliowy. Wszystko razem miksujemy. Dodajemy pianę z białek ubitą na sztywno. Na koniec dorzucamy wcześniej namoczone rodzynki. Przełożyc do wyłożonej papierem lub natłuszczonej blachy. Piec 40-50 minut w temp. 180*C.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Budyniowy sernik”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      czwartek, 21 kwietnia 2011 00:01
  • środa, 20 kwietnia 2011
    • Żurek na zakwasie

       

      Niezwykłość tego żurku polega na tym, że zamiast smażonej cebulki, dodajemy smażony, pokrojony por. Muszę się przeznać, że pierwszy raz jadłam żurek z porem (te żółte plamki na powierzchni zupy, to właśnie por). No i oczywiście samodzielnie robiony zakwas. Samo zdrowie :)

       

      żurek na zakwasie

       

      ZAKWAS:

      1 szklanka żytniej mąki razowej

      skórka chleba razowego

      4-5 ząbków czosnku

      1 cebula

      sól

      Wsyp mąkę do kamiennego lub szklanego naczynia i rozmieszaj z odrobiną wody.Następnie dodaj jeszcze pół litra przegotowanej wody oraz drobno pokrojona cebulę, zmiażdżony , utarty z odrobiną soli czosnek i skórkę chleba. Wymieszaj przykryj czysta, lniana ściereczką i odstaw w ciepłem miejsce na 4-5 dni. Nastepnie zlej płyn do butelek i szczelnie zakręć. Tak przygotowany zakwas mozna przygotowywać w lodówce nawet do dwóch tygodni.

       

      Do żurku potrzebujemy jeszcze

      400 g białej kiełbasy

      200 g wędzonego boczku

      200 g kiełbasy (najlepiej wędzonej)

      1/2 litra zakwasu

      1 marchewka

      1 por

      1/2 selera

      1 łyzka oleju

      1 łyżka smalcu

      1/2 szklanka śmietany 18 %

      2 ziarna ziela angielskiego

      liść laurowy

      majeranek

      sól, pieprz

      Marchewkę i seler obierz, umyj, pokrój i zalej wodą. Dodaj białą kiełbasę, liść laurowy i ziele angielskie, gotuj około 20 minut. Wyjmij białą kiełbasę i pokrój w plasterki, kiełbasę i boczek pokrój w paski, zarumień na łyżce smalcu. Por dokładnie umyj, pokrój drobno i przesmaż na rozgrzanym oleju. Do zupy dodaj boczek z kiełbasą, przesmażony por i plasterki białej kiełbasy. Gotuj 5-7 minut. Wlej zakwas, dopraw majerankiem, sola i pieprzem, gotuj jeszcze ok 10 minut. Zdejmij garnek z ognia i zabiel zupę śmietaną.

      Do żurku dodajemy ugotowane na twardo jajko. Ja również dodaję ziemniaki pokrojone w kostkę, tak lubimy :)

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Żurek na zakwasie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 20 kwietnia 2011 00:02
  • wtorek, 19 kwietnia 2011
    • Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo-miodowym

       

      Połączenie ostrej musztardy i słodkiego miodu daje powalający mix smakowy. Długo musiałam dojrzewać do zrobienia takich miodowo-musztardowych polędwiczek, ale jak je już zrobiłam, pokochałam ten smak. Marynowanie mięsa zajmuje trochę czasu, ale jak przygotuję się je wczesniej, samo smażenie to ekspresowa sprawa.


      polędwiczki miodowo-musztardowe

       

      polędwiczka wieprzowa

      2 łyżki ostrej musztardy

      2 łyżki jasnego miodu

      spora ilość tymianku, majeranku i ostrej papryki w proszku

      odrobina rozmarynu

      sól, pieprz

      oliwa, masło

       

      Polędwiczkę pokroić w 2-3 centymetrowe plastry, rozbić lekko dłonią, dodać sól i grubo zmielony pieprz. Przygotować marynatę.

      Musztardę, miód i przyprawy dokładnie wymieszać, do marynaty dodać polędwiczki. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny (można też na całą noc, smak wtedy będzie intensywniejszy). Na patelni rozgrzać oliwe z oliwek, smażyc polędwiczki na dużym ogniu, aż do zarumienienia z obu stron. Na koniec dodać na patelnie masło do smaku.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 kwietnia 2011 08:15
  • poniedziałek, 18 kwietnia 2011
    • Żeberka w kapuście wg Kuronia

       

      Może ta potrawa nie należy do dietetycznych, ale żeberka duszone w kapuście należą do jednych z moich ulubionych dań obiadowych. Godzinka w piekarniku i już mogę delektować się smakiem żeberek i pysznej kapusty. Może to bardziej chodzi o ten wspaniały smak kapusty duszonej w wieprzowinie :) Przepis Macieja Kuronia.

       

      żeberka w kiszonej kapuście

       

       

      1 kg żeberek

      1 kg kiszonej kapusty

      po łyżeczce majeranku, kminku i cząbru

      liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego

      pół łyżeczki ostrej mielonej papryki

      kilka ząbków czosnku

      2-3 cebule

      2 łyżki tłuszczu

      2 łyżki mąki

      sól, pieprz

      Żeberka obsypujemy majerankiem, posiekanym, utartym z solą czosnkiem, kminkiem, cząbrem, pieprzem i ostrą papryką. Pozostawiamy na co najmniej 2 godziny. Następnie obtaczamy żeberka w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron aż się zarumienią. Kiszoną kapuste szatkujemy. Żeberka w kapuście przygotowuje się na dwa sposoby. Można układać w brytfance lub naczyniu żaroodpornym warstwami żeberka i kapustę, tak aby kapusta stanowiła ostatnią warstwę. Dodajemy pomiędzy warstwy cebulę obrana i pokrojoną w plastry, a następnie liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Dolewamy troche wody i dusimy w piekarniku w temp. 200*C przez godzinę.

      Drugi sposób polega na tym, że kapustę gotujemy z przyprawami i w trakcie gotowania dodajemy żeberka nie obtoczone w mące. Na koniec przygotowujemy zasmażkę z mąki, do której dodajemy usmażoną cebulę. Wszystko wlewamy do żeberek i mieszamy.

      Ja osobiście wybrałam pierwszy sposób przyrządzania żeberek.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Żeberka w kapuście wg Kuronia”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 18 kwietnia 2011 08:14

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters