Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpisy

  • poniedziałek, 02 marca 2015
    • Papryka nadziewana kaszą jaglaną

       

      Kasza jaglana - żywieniowe dobrodziejstwo. Nie zawiera glutenu, nie uczula, wspomaga trawienie oraz skutecznie zwalcza zgagę. Zawiera krzemionkę, która ma zbawienny wpływ na skórę, włosy i paznokcie, a także przeciwdziała odwapnianiu kości. To wszystko zjemy wraz z dzisiejszą propozycją - nadziewaną papryką. Pysznie i bardzo zdrowo.

      Kasza jaglana zawiera krzemionkę, mającą zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Krzem pełni też ważną rolę w mineralizacji kości (zapobiega ich odwapnianiu)

      http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.ht

      

      Kasza jaglana zawiera krzemionkę, mającą zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Krzem pełni też ważną rolę w mineralizacji kości (zapobiega ich odwapnianiu)

      http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.htm

      papryka faszerowana kaszą jaglaną

       

      4 papryki

      1 szkl. kaszy jaglanej

      300 g pieczarek

      1 duża cebula

      8 suszonych pomidorów

      2 łyżki sosu sojowego

      2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów

      oliwa z oliwek

      sól, pieprz

      garść posiekanej zielonej pietruszki

       

      Kaszę jaglaną przepłukujemy kilka razy na zmianę zimną wodą i wrzątkiem, a następnie gotujemy na wolnym ogniu, w dwóch szklankach wody około 15 minut. Studzimy. W tym czasie kroimy pieczarki na małe kawałki i podsmażamy na suchej patelni kilka minut. Dodajemy do kaszy. Pokrojoną w drobna kostkę cebulę podduszamy na oliwie z oliwek. Pomidory kroimy i wraz z olejem z zalewy, sosem sojowym i cebulą dodajemy do kaszy. Przyprawiamy do smaku sola i pieprzem. Dokładnie mieszamy.

      Paprykę myjemy, przekrawamy na pół i oczyszczamy. Faszerujemy kaszą i układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą z oliwek. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180*C. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (20) Pokaż komentarze do wpisu „Papryka nadziewana kaszą jaglaną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 02 marca 2015 18:27

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters