Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpisy

  • piątek, 29 marca 2013
    • Polędwiczki w pomidorach

       

      Może trochę mało wielkanocny mój dzisiejszy przepis, ale nie samym jajkiem człowiek żyje :) W pracy urwanie głowy, terminy gonią, a tu święta tuz, tuż. W tagach pod hasłem WIELKANOC jest sporo przepisów na świąteczne potrawy i ciasta. Ale Wielkanoc to nie tylko śniadanie. Dlatego dziś moja nietypowa świąteczna propozycja - przepyszna polędwica w pomidorach.

       

      polędwiczki w pomidorach

       

      60-70 dag polędwiczek wieprzowych

      1 puszka krojonych pomidorów

      3 cebule

      pół łyżeczki suszonego oregano

      pół łyżeczki suszonej bazylii

      sól, pieprz, mąka

      odrobina oleju

       

      polędwiczki w pomidorach1

       

      Polędwiczki umyć, osuszyć i pokroić na plasterki. Każdy plaster delikatnie rozbić tłuczkiem, posolić, oprószyć pieprzem i mąką. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na odrobinie oleju. Zdjąć z patelni. Następnie z obu stron podsmażyć mięso. Kiedy już jest zarumienione, dodać ponownie cebulę i razem wszystko wymieszać.  Dodać puszkę pomidorów i dusić na małym ogniu około 30 minut. Już na sam koniec duszenia dodajemy bazylię i oregano, i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Polędwiczki w pomidorach”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      piątek, 29 marca 2013 08:34
  • czwartek, 14 marca 2013
    • Penne ze szpinakiem i grzybami

       

      Uwielbiam szpinak. Wstyd przyznać, ale odkryłam go stosunkowo niedawno. Dotychczas na słowo szpinak reagowałam - nie dziękuję, nie przepadam. Aż do czasu, gdy spróbowałam tarty ze szpinakiem. Oniemiałam. To było pyszne, szpinak jest pyszny.

      Zapraszam więc wszystkich na przepyszne danie, Penne ze szpinakiem i pieczarkami.

       

      penne ze szpinakiem i grzybami

       

      500 g makaronu penne

      1 opakowanie mrożonych liści szpinaku

      30 dag pieczarek

      6 łyżek masła

      2 szklanki mleka

      2 cebulki szalotki

      2 łyżki mąki

      łyżeczka soli

      pieprz

      1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej

       

      Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy na bok. Na 3 łyżkach masła podsmażamy posiekaną szalotkę i pokrojone w półplasterki pieczarki. Po ok. 7 minutach kiedy woda z pieczarek całkowicie odparuje dodajemy rozmrożony szpinak i całość dokładnie mieszamy. Chwilę trzymamy na ogniu i odstawiamy. W drugiej, głębokiej patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła dodajemy 2 łyżki mąki i energicznie robimy zasmażkę. Wlewany mleko i mieszamy aż do zgęstnienia. Dodajemy szpinak z grzybami, mieszamy. Na koniec dodajemy makaron i wszystko razem podgrzewamy mieszając.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 marca 2013 09:32
  • niedziela, 10 marca 2013
    • Kotlety schabowe w migdałach

       

      Dawno niczego nowego nie przygotowywałam.  Wyszukiwałam przepisy, planowałam zakupy i zawsze kończyło się na zrobieniu potrawy już wcześniej zamieszczonej na blogu, bo coś wypadło, bo czasu mało, bo zimowa depresja....każdy pretekst był dobry. Koniec z tym. Dziś nieśmiało wracam prościutkim przepisem na kotlety schabowe panierowane w płatkach migdałowych.

       

      kotlety schabowe w migdałach

       

      4 kotlety schabowe

      10 dag płatków migdałowych

      1/2 szk. bułki tartej

      2 jajka

      mąka

      olej do smażenia

      sól

      ostra papryka w proszku

      Płatki migdałowe połamać na mniejsze kawałki i pomieszać z bułką tartą. Jajka roztrzepać. Kotlety rozbić tłuczkiem, posolić i oprószyć papryką. Panierować w mące, jajku i migdałach z bułką. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      niedziela, 10 marca 2013 14:48

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters