Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpisy

  • piątek, 30 marca 2012
  • środa, 28 marca 2012
    • Krupnik ze śliwkami

       

      Zdrowa zupa dla poszukiwaczy nowych smaków. Dodatek śliwek sprawia, że zupa jest w smaku lekko słodka, taka trochę orientalna, ale bardzo ciekawa.

       

      krupnik ze śliwkami

       

      15 dag kaszy jęczmiennej

      1 filet z piersi kurczaka

      2 marchewki

      1 pietruszka

      kawałek selera

      10 dag suszonych śliwek

      2-3 ząbki czosnku

      2 liście laurowe

      ziele angielskie

      tymianek

      sól, pieprz

      oliwa z oliwek


      Suszone śliwki zalać letnią woda, odstawić do namoczenia na 10 minut. Następnie pokroić na mniejsze kawałki. Kurczaka umyć i pokroić w paski. Włoszczyznę obrać, umyć i drobno pokroić. Czosnek obrać i posiekać. W dużym garnku na rozgrzanej oliwie podsmażyć warzywa z czosnkiem (ok. 3-4 minuty). Dodać opłukana na sicie kaszę jęczmienną, mięso kurczaka, śliwki, liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego. Wlać 1,5 litra wrzątku. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Gotować ok. 40 minut.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Krupnik ze śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 28 marca 2012 08:52
  • poniedziałek, 26 marca 2012
    • Schab duszony w kapuście po czesku

       

      Kuchnia czeska jest mi praktycznie nieznana. Oprócz knedliczków, za którymi nie przepadam, niewiele jest potraw z kuchni czeskiej, które mogłabym tak z pamięci wymienić. Wycięty z gazety przepis zachęcał do przygotowania schabu duszonego w kapuście na sposób czeski. Ile w tym "regionalnej prawdy" nie mam pojęcia, ale danie okazało się całkiem fajne. Krótko podsmażany schab w połączeniu z ukochaną przez mnie kapustą kiszona okazał się strzałem w dziesiątkę :)


      schab duszony w kapuście po czesku

       

      6 kotletów schabowych

      50 dag kiszonej kapusty

      2 cebule

      pół czerwonej papryki

      bulion warzywny

      oliwa z oliwek

      łyżka miodu

      2 ząbki czosnku

      kminek

      2 listki laurowe

      ziele angielskie

      sól, pieprz

       

      Umyte i lekko obtłuczone kotlety natrzeć pokrojonymi ząbkami czosnku. W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę i na niej obsmażyć kotlety z obu stron na rumiano. Wyjąć, a na pozostałym ze smażenia tłuszczu zarumienić pokrojoną w półplasterki cebulę. Do podsmażonej cebuli dodać  kapustę kiszoną i pokrojona w kostkę paprykę. Do kapusty dodać miód, listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu oraz łyżeczkę kminku. Wlać 1 1/2 szklanki buliony i gotować ok. 30 minut, aż kapusta będzie miękka. Na wierzchu ułożyć kotlety, posolić, przykryć pokrywką i dusić razem aż do miękkości mięsa.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 26 marca 2012 09:19
  • środa, 21 marca 2012
    • Zapiekany makaron po nelsońsku

       

      Dzisiejsza propozycja jest daniem zrodzonym z potrzeby pozbycia się kupionych dwa dni wcześniej pieczarek. Połowę pojemniczka użyłam tuż po zakupie, połowa została. Nie może jednak stać w lodówce w nieskończoność. Szybki wgląd do zeszytu z przepisami i oto na moim stole zagościł makaron zapiekany z pieczarkami po nelsońsku. Nie mam pojęcia skąd nazwa i dlaczego po nelsońsku, ale zapewniam zapiekanka jest przepyszna :)

       

      zapiekany makaron po nelsońsku

       

      4 grzyby suszone

      20 dag pieczarek

      25 dag makaronu tagliatelle

      2 cebule

      2 łyżki masła

      4 jajka ugotowane na twardo

      10 dag tartego żółtego sera

      1 szklanka śmietany

      1 ogórek kiszony

      tłuszcz do wysmarowania naczynia

       

       

       zapiekany makaron po nelsońsku1

       

      Grzyby wypłukać i namoczyć w szklance wody, ugotować do miękkości w tej samej wodzie , odcedzić i pokroić w paski. Wywaru nie wylewać. Pieczarki oczyścić, wypłukać i pokroić w plasterki. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w półplasterki poddusić na maśle nie rumieniąc, dodać grzyby i pieczarki i wszystko razem dusić ok. 5 minut. Do podduszonej cebuli z grzybami dodać ugotowany makaron i wszystko razem wymieszać. Ugotowane jajka posiekać, wymieszać z makaronem, dodać połowę tartego sera, sól i pieprz.

      Włożyć do głębokiego, wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Polać śmietana wymieszaną z 1/2 szklanki wywaru z grzybów, posypać reszta sera.

      Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 *C i piec bez przykrycia około 20 minut.

      Po wyjęciu zapiekany makaron posypać obranym ze skórki, drobno posiekanym ogórkiem kiszonym.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekany makaron po nelsońsku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 21 marca 2012 08:39
  • poniedziałek, 19 marca 2012
    • Risotto z boczkiem i zielonym groszkiem

       

      Do wtorkowej Gazety Wyborczej dołączany jest papierowy dodatek Palce Lizać. Lubię wtorki właśnie z tego powodu :) Co tydzień dodatek poświęcony jest innemu tematowi, a ja z przyjemnością przeglądam zamieszczone w nim przepisy. W ostatni wtorek tematem było włoskie gotowanie i znalazło się w nim sporo propozycji risotto. Nigdy nie dodawałam do tej potrawy soku wyciśniętego z cytryny, więc tym bardziej postanowiłam wypróbować któryś z podanych przepisów. Szybkie spojrzenie do lodówki i już postanowione, na pierwszy ogień pójdzie risotto z boczkiem i zielonym groszkiem :)

      Nieznacznie zmieniłam przepis, rezygnując z dodania 125 ml białego wina (które należało dodać do ryżu po jego zeszkleniu. Wino należało odparować i dopiero wtedy wlewać bulion) i dodałam tylko jeden ząbek czosnku oraz zrezygnowałam z dodania skórki startej z cytryny. A co do soku z cytryny ... zawsze już będę go dodawała do risotta.

       

      rissotto z boczkiem i zielonym groszkiem

       

      300 g ryżu do risotto

      ok. 1 litra bulionu drobiowego

      100 g pokrojonego w kostkę boczku wędzonego

      150 g mrożonego groszku zielonego

      1 łyżka masła

      1 ząbek czosnku

      sok z 1/2 cytryny

      50 g startego żółtego sera typu parmezan

      sól, pieprz

      W rondlu o grubym dnie podsmażyć boczek aż tłuszcz się wytopi a boczek zarumieni. Wyjąć podsmażony boczek a na powstałym tłuszczu z dodatkiem łyżki oliwy lekko zarumienić pokrojony drobno czosnek. Dodać ryż i przesmaż aż ziarenka ryżu staną się szkliste, uważając by się nie przypalić. Następnie do rondla dolewać stopniowo bulion, aż ryż wchłonie płyn całkowicie a ryż będzie al dente (ok. 18-20 min.). Na tę ilość ryżu nie potrzebujemy aż litra bulionu, dlatego należy go dodawać stopniowo, kontrolując wchłanianie, aby nie wlać go za dużo i aby nie powstała nam risottowa papka. Dodać częściowo rozmrożony groszek, wymieszać i gotować kolejne 5 minut. Zdjąć z ognia, dodać masło, sok z cytryny, boczek oraz ser. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, przykryć pokrywką na dwie minuty. Podawać na gorąco.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 marca 2012 11:13
  • piątek, 16 marca 2012
    • Mięsny keks z kolorową papryką i mozzarellą

       

      Kiedy sklepowe półki uginają się pod ciężarem niewiadomego pochodzenia i składu wędlin, warto od czasu do czasu poświęcić chwilkę i przygotować coś pysznego do chlebka. Pisze, że do chlebka, ponieważ mnie najbardziej ten keks smakował na zimno,nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby kawałki paprykowego mięsa podawać podgrzane z ziemniaczkami i surówką. Na tym polu istnieje całkowita dowolność :) Ten przepis znalazłam bardzo dawno temu w Claudii. Keks smakuje wyśmienicie, a na przygotowanie go potrzeba naprawdę niewiele czasu, około pół godzinki (po uprzednim już zmieleniu mięsa).


      mięsny keks z kolorową papryką i mozzarellą

       

      800 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego

      po strąku czerwonej, żółtej i zielonej papryki

      250 g mozzarelli

      ząbek czosnku

      pół łyżeczki suszonego tymianku lub 2 łyżeczki świeżego

      2 łyżki musztardy

      2 łyżki ketchupu

      2 jajka

      sól, pieprz

      olej do smażenia

       

      Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w drobna kostkę. Czosnek posiekać i razem z papryką podsmażyć na oleju. Mozzarellę również pokroić w kostkę. Razem dokładnie wymieszać mielone mięso, podsmażoną paprykę, mozzarellę, jajka, musztardę, ketchup i tymianek. Doprawić sola i pieprzem. Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia, tak by wystawał poza brzegi formy. Dokładnie wypełnić przygotowana mięsna masą. Wierzch keksu wyrównać. Przykryć papierem do pieczenia.

      Keks wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 *C. Piec 15 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200*C i piec jeszcze przez 45 minut.

       

      

      Wielkanocne Smaki 2

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Mięsny keks z kolorową papryką i mozzarellą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      piątek, 16 marca 2012 08:31
  • środa, 14 marca 2012
  • poniedziałek, 12 marca 2012
    • Babka ziemniaczana z grzybami

       

      Babka ziemniaczana to tradycyjna potrawa podlaska. Przepis na moja babkę nie jest już taki tradycyjny, gdyż w oryginale dodajemy do ziemniaków tylko boczek wędzony, ja natomiast zrezygnowałam w dodatku boczku na rzecz kiełbasy, pieczarek i leśnych grzybów. Udała się znakomicie.


      Babka ziemniaczana

       

      1 kg ziemniaków

      3 cebule

      30 dag dobrej wędzonej kiełbasy

      25 dag pieczarek

      1 sucha kajzerka

      1 jajko

      3 ząbki czosnku

      3 suszone grzyby

      1/2 łyżeczki majeranku

      olej do smażenia

      bułka tarta do posypania

      sól, pieprz

       

      Grzyby namoczyć w 1/2 szklanki letniej wody, odcisnąć i drobno pokroić. W tej samej wodzie namoczyć kajzerkę. Jedną obraną cebulę posiekać, pieczarki pokroić w plasterki i razem podsmażyć na oleju dodając również grzyby leśne. W międzyczasie pokroić w kostkę kiełbasę , którą również wrzucamy na patelnię. Chwilę jeszcze razem podsmażać i odstawić.

      Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć z nich sok. Pozostałe 2 cebule również zetrzeć na drobno. Do masy ziemniaczanej dodajemy pieczarki i kiełbasę, jajko, wyciśnięta bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Masę wyłożyć na posmarowaną masłem i oprószoną tartą bułką blachę (foremka na małą babkę). Wierzch wyrównać. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 *C.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Babka ziemniaczana z grzybami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 12 marca 2012 08:41
  • piątek, 09 marca 2012
  • środa, 07 marca 2012
    • Pomidorowa na bogato z pulpetami

       

      Kiedyś dawno temu natrafiłam na tę zupę na blogu "Przy kuchennym stole". Spodobał mi się pomysł połączenia groszku, pieczarek i niezabielanej zupy pomidorowej. Całość cudownie uzupełniały małe pulpeciki. Wczoraj postanowiłam przygotować ją na obiad. Zrobiłam po swojemu, bazując jednak na pomyśle koleżanki-blogerki.

       

      pomidorowa na bogato z pulpetami

       

      kawałek mięsa drobiowego

      2 marchewki

      1 pietruszka

      kawałek selera

      5-6 łyżek koncentratu pomidorowego

      25 dag pieczarek

      15 dag mrożonego groszku zielonego

      50 dag mielonego mięsa wieprzowego

      1 cebula

      2 jajka

      sól, pieprz, cukier

      oliwa

       

      Ugotować na kawałku mięsa i warzywach bulion drobiowy (ok. 2-3 litrów). Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i podsmażyć na łyżce oliwy. Dodać do bulionu i chwilę jeszcze podgotować. Następnie wrzucić groszek a po 5 minutach koncentrat pomidorowy. Całość doprawić solą i cukrem do smaku.

      Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do mięsa razem z jajkami. Masę dokładnie wymieszać, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Formować małe klopsiki i wrzucać je do gotującej się wody. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Pomidorowa na bogato z pulpetami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 07 marca 2012 08:22

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters