Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpisy

  • wtorek, 30 grudnia 2014
    • pizza gryczana - bezglutenowa

       

      Pizza z mąki gryczanej jest zdrową alternatywą pizzy pszennej. Ciasto różni się oczywiście smakiem, ale również konsystencja. Dlatego według mnie im cieńsze ciasto tym lepsze. Ponieważ uwielbiam moje ostatnie odkrycie czyli domowej roboty ketchup, dodałam go do pizzy zarówno jako podkład, jak również później jako dodatek.

       

      pizza gryczana

       

      1 szklanka mąki gryczanej

      1 szklanka mąki kukurydzianej

      25 g drożdży

      1 łyżeczka cukru

      odrobina mleka

      2 szklanki ciepłej wody

      sól, oliwa z oliwek

      domowy ketchup lub sos pomidorowy

      i dodatki - według uznania

      Z mleka, drożdży i cukru zrobić zaczyn. Do miski wsypać mąkę gryczana i kukurydzianą, posolić, dodać zaczyn i ciepłą wodę. Dokładnie wymieszać, dodać trochę oliwy  oliwek i wyrobić ciasto. Jak za rzadkie dodać mąkę, jak za gęste dolać wody :). Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie, a może być troszkę wilgotne, formujemy pizzę cały czas maczając palce w mące gryczanej. Smarujemy ciasto sosem pomidorowym lub domowym ketchupem: przepis tutaj domowy ketchup 

      Na wierzch kładziemy dodatki według własnego uznania, mogą to być pieczarki, cebula, szynka, wszystko to co lubimy.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „pizza gryczana - bezglutenowa”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      wtorek, 30 grudnia 2014 08:15
  • niedziela, 28 grudnia 2014
    • Domowy majonez

       

      Domowy majonez to było moje marzenie. Niestety odkładałam jego zrobienie, ponieważ nie wierzyłam w to, że uda mi się go zrobić (tyle się słyszy o tym, że majonez często się warzy). Zmusił mnie do tego przypadek. Sałatka już pokrojona a w lodówce majonezu brak. Co wtedy robić ? Jak to co? Odważyć się :) i właśnie ta odwaga sprawiła, że już nigdy nie kupię majonezu, zrobię go sobie sama :)

       

      domowy majonez

       

      1 jajko

      2 łyżki octu ryżowego

      250 ml oleju słonecznikowego

      sól

      szczypta cukru

       

      W wąskim naczyniu roztrzepujemy jajko, dodajemy cukier, sól i ocet i ubijamy wszystko razem blenderem. Cienką stróżką, cały czas ubijając, wlewamy olej. Dosalamy do smaku.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Domowy majonez”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      niedziela, 28 grudnia 2014 10:17
  • sobota, 27 grudnia 2014
  • niedziela, 21 grudnia 2014
    • Bezglutenowe pierniczki

       

      Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta ..... a na świątecznym stole i choince nie może zabraknąć pierniczków. W tym roku po raz pierwszy zrobiłam pierniczki bezglutenowe. Różne bezglutenowe mąki, miód, cukier waniliowy, masło i żółtka i odrobina sody oczyszczonej.... tak niewiele potrzeba, aby wyczarować te pyszne i zdrowie pierniczki.

      bezglutenowe pierniczki

       

      150 g mąki migdałowej

      150 g mąki kukurydzianej

      50 g mąki kokosowej

      50 g mąki ryżowej

      100 g masła

      2 żółtka

      11 łyżek miodu

      2 łyżki cukru waniliowego

      1 łyżeczka sody oczyszczonej

      1 łyżka przyprawy do piernika

      2 łyżki jogurtu naturalnego lub niskotłuszczowej śmietany

      Podgrzewamy miód, rozpuszczając w nim masło. Odstawiamy do wystudzenia. W osobnej misce mieszamy mąki, cukier waniliowy, przyprawę do piernika i sodę. Na gładką masę ubijamy żółtka. Do mieszanki suchych składników dodajemy miód, śmietanę i żółtka, i dokładnie mieszamy. Gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy mąkę kokosową.

      Na stolnicy rozsypujemy mąkę kokosową i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 8 mm. Wykrawamy pierniczki i pieczemy w temperaturze 180*C 10 minut.

      Z tego przepisu upiekłam 3 blaszki ciastek.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Bezglutenowe pierniczki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      niedziela, 21 grudnia 2014 14:46

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters