Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpisy

  • niedziela, 23 grudnia 2012
  • sobota, 22 grudnia 2012
    • Śledzie z marchewką

       

      Przepis na świąteczne śledzie z marchewką. Posmakowane na koleżeńskim stole, zapisane i przekazane dalej :)

       

      śledzie z marchewką

       

      1/2 kg śledzi

      1/2 kg cebuli

      1/2 kg marchewki

      2 liści laurowe

      kilka ziarenek ziela angielskiego

      kilka ziarenek pieprzu

      1 słoik koncentratu pomidorowego 30 %

      1 łyżka octu winnego

      sól, pieprz, olej

      1 łyżeczka cukru

       

      Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, posolić, popieprzyć i odstawić do wystygnięcia.

      Marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach, poddusić na oleju, przyprawić solą i pieprzem, wystudzić.

      Koncentrat, ocet, cukier, liść laurowy, ziele i ziarenka pieprzu podgotować razem na małym ogniu przez 15 minut. W trakcie dodać 2 łyżki wody. odstawić do wystygnięcia.

      Połączyć razem cebulę i marchewkę. Dodać pokrojone, wcześniej namoczone, śledzie. Dokładnie wymieszać. Zalać sosem i ponownie dobrze . Wstawić do lodówki przynajmniej na 24 godziny.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      sobota, 22 grudnia 2012 19:56
  • wtorek, 18 grudnia 2012
    • Żurek z kapustą

       

      Gorąca zupa, na zimowe popołudnie? Zapraszam na żurek z kapustą :) Przyznam się szczerze, że pierwszy raz spotykam się z takim połączeniem. W przepisie, który znalazłam w starej gazecie, nie figurowały ziemniaki. Ja jednak je dodałam, bo bez nich wydawała mi się mało treściwa.

       

      żurek z kapusta

       

      Kawałek mięsa z kością lub boczku

      włoszczyzna do zupy

      pół małej kapusty słodkiej

      3 szklanki zakwasu na żurek

      liść laurowy

      ziele angielskie

      sól, pieprz, majeranek

      kilka ziemniaków

      2/3 szklanki śmietany

       

      Na mięsie i warzywach gotujemy wywar (ok. 2-3 litrów) Dodajemy do niego pokrojona w paseczki kapustę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Przyprawiamy, dodajemy ziele i listek laurowy.

      Gotujemy aż kapusta i ziemniaki będą miękkie. Wlewamy zakwas i jeszcze chwile gotujemy razem. Zabielamy śmietaną i posypujemy majerankiem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      wtorek, 18 grudnia 2012 08:45
  • poniedziałek, 10 grudnia 2012
  • środa, 05 grudnia 2012
    • Zapiekanka brokułowo-serowa

       

      Pyszna była ta brokułowa zapiekanka :) Nic trudnego - brokuły, ser, odrobina boczku, a wszystko to w mleczno-musztardowej zalewie z dodatkiem czarnego pieprzu.

       

      zapiekanka brokułowo-serowa

       

      2 małe brokuły

      3 paseczki boczku wędzonego

      1/3 szklanki mąki

      5 jajek

      1/2 szklanki śmietany

      1 szklanka mleka

      świeżo zmielony czarny pieprz (od 1/2 do 1 łyżeczki)

      sól

      2 łyżeczki ostrej musztardy

      200 g startego ostrego zółtego sera

       

      Brokuły dzielimy na kawałki i gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut (brokuły muszą być al dente). Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Kawałki bekonu podsmażamy na lekko brązowo. Odkładamy.

      W misce mieszamy jajka (wcześniej ubite widelcem), mąkę, mleko i śmietanę. Dodajemy pieprz, sól i musztardę oraz 1/3 część żółtego sera. Wszystko razem dokładnie mieszamy.

      Formę żaroodporną smarujemy masłem, układamy w niej brokuły. Posypujemy 1/3 częścią sera i układamy kawałki boczku. Wszystko to zalewamy mleczno-serowa masą, posypujemy pozostałą częścią sera i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 *C. Pieczemy bez przykrycia ok. 30 minut.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 05 grudnia 2012 08:30

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters