Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpisy

  • piątek, 30 grudnia 2011
    • Postrzępiona szarlotka

       

      Dzisiejsze ciasto jest z gatunku tych, którego przepis przekazujemy sobie na wyrwanych z zeszytu kartkach. Przynajmniej wśród moich znajomych ono krąży pod taką postacią. Nie znam pochodzenia tego przepisu, wiem jedno, ta postrzępiona szarlotka uzależnia:)

       

      postrzępiona szarlotka

       

      1 1/2 szklanki mąki pszennej

      1 1/2 szklanki mąki krupczatki

      6 żółtek

      1 margaryna

      1 łyżka smalcu

      1/2 szklanki cukru

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

       

      Wszystkie składniki razem posiekać nożem na stolnicy. następnie zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć ja w folie spożywczą i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

       

      1 1/2 kg jabłek (najlepsza będzie szara reneta)

      3 łyżki cukru

      sok z połówki cytryny

      6 białek

      1 szklanka cukru

      2 łyżki mąki ziemniaczanej

       

      Obrane jabłka utrzeć na tarce o grubych oczkach. Odparować w garnku dodając kilka łyżek wody. Pod koniec dodać 3 łyżki cukru. Odstawić do wystygnięcia, po czym już do ostudzonych dodać sok z cytryny.


      Ciasto podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować i wyłożyć na posmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką blachę. Na warstwę ciasta nałożyć jabłka , wyrównać.

      Białka ubić na sztywna pianę, dodając stopniowo szklankę cukru. Jak piana będzie bardzo sztywna wymieszać ją z mąką ziemniaczaną. Pokryć pianą warstwę jabłek. Pianę natomiast przykryć drugą warstwą ciasta, tym razem utartą  na tarce o grubych oczkach.

      Piec 45-50 minut w temperaturze 180-200* C. Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Postrzępiona szarlotka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      piątek, 30 grudnia 2011 08:12
  • czwartek, 29 grudnia 2011
    • Pierś indyka nadziewana warzywami

       

      Indyka najlepiej podawać nadziewanego jakąś smaczną masą :) Jeżeli mamy do dyspozycji tylko płat piersi indyczej, a nie chcemy jej podać tradycyjnie pokrojonej na kotlety i panierowanej, to najlepszym sposobem na pyszny obiad jest zrobienie w mięsie kieszonki i nadzianie go farszem. Istnieje całkowita dowolność co do smaku nadzienia, ja dziś proponuję warzywne z dodatkiem żółtego sera.

       

      pierś indyka nadziewana warzywami

       

       

      1-1,2 kg piersi z indyka
      15 dag fasolki szparagowej obgotowanej (ew. może być z puszki)
      1 marchewka, pokrojona w kostkę i obgotowana
      2 łyżki groszku - może być konserwowy
      2 łyżki czerwonej fasoli z puszki
      2 łyżki kukurydzy konserwowej
      10 dag żółtego sera, pokrojonego w kostkę
      oliwa, sól, pieprz, czerwona słodka papryka
      

       

      pierś indyka nadziewana warzywami 1



      Mięso umyć i osuszyć, ostrym nożem wyciąć głęboką "kieszeń", natrzeć z zewnątrz i od wewnątrz solą, pieprzem i papryką, odstawić na 30-40 minut. W tym czasie przygotować warzywa - jeśli świeże, obgotować ok. 5 minut w osolonym wrzątku, odsączyć. Ser pokroić w małą kostkę, dodać do warzyw i wymieszać.
      Otwór w mięsie napełnić farszem, spiąć wykałaczkami albo zaszyć. Mięso posmarować oliwą, lekko obsmażyć na tłuszczu, ułożyć w wysmarowanej oliwą brytfannie lub naczyniu żaroodpornym, wlać kilka łyżek wody (a jeszcze lepiej - wywaru z warzyw).
      Piekarnik nagrzać do 180 st. C, piec mięso ok. 1 h 15 min. (sprawdzając przed wyjęciem czy mięso jest miękkie). W połowie pieczenia przewrócić. W trakcie pieczenia polewać wytwarzającym się sosem.
      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Pierś indyka nadziewana warzywami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      czwartek, 29 grudnia 2011 08:20
  • czwartek, 22 grudnia 2011
  • środa, 21 grudnia 2011
  • poniedziałek, 19 grudnia 2011
    • Kapusta z grochem i grzybami

       

      Na naszym wigilijnym stole nie może zabraknąć kapusty z grochem.  Przygotowanie do gotowania należy rozpocząć już dzień wcześniej, kiedy to należy namoczyć groch i grzyby. Zazwyczaj nie dodawałam grzybów do tej tradycyjnej potrawy, ale w tym roku znalazłam przepis w którym grzyby są obowiązkowe. Powiem szczerze, to najsmaczniejsza kapusta z grochem jaką do tej pory ugotowałam :))

       

      kapusta z grochem i grzybami

       

      1 kg kapusty kiszonej

      1/2 kg łuskanego grochu

      5 dag suszonych grzybów

      2 cebule

      ziele angielskie

      liść laurowy

      masło, olej

      sól, pieprz

       

      Groch zalewamy zimną wodą i pozostawiamy najlepiej na całą noc. Grzyby zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na kilka godzin. Na drugi dzień groch gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczył, około 1 godziny. Groch powinien być miękki, ale nie rozgotowany.

      W osobnym dużym garnku gotujemy wcześniej posiekaną kapustę. Do kapusty dodajemy liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego oraz grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Gotujemy do miękkości. W zależności od upodobań i smaku z kapusty odlewamy wodę lub zostawiamy.

      Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle z domieszką oleju na złoty kolor.

      Następnie łączymy kapustę, groch, cebulę i gotujemy jeszcze przez chwilę, tak aby składniki połączyły się ze sobą. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kapusta z grochem i grzybami”
      Tagi:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 grudnia 2011 18:19
  • czwartek, 15 grudnia 2011
    • Kokosanki

       

      Koleżanka z pracy zapytała się mnie czy lubię kokosanki. Lubię, odparłam zgodnie z prawdą. A czy już je kiedyś samodzielnie zrobiłaś ? Zawstydzona odparłam , że nie - zawsze  je kupowałam ......czym prędzej więc naprawiam ten błąd i zamieszczam dziś bajecznie prosty i mega szybki w wykonaniu, przepis Roberta Makłowicza na fantastyczne i tak smakowite kokosanki, że chyba już nigdy się od nich nie uwolnię :))))

       

      kokosanki

       

      2 jajka

      14 dag cukru pudru (12 łyżek)

      200 g wiórków kokosowych

       

      Rozdzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Masę wymieszać z wiórkami kokosowymi. Nakładać łyżeczką małe porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można też uformować ręcznie małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego), pamiętając o odstępach między ciastkami, ponieważ w trakcie pieczenia delikatnie się rozpłaszczą i mogą się posklejać. Piec 15 minut w temperaturze 170 *C do lekkiego zrumienienia.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Kokosanki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      czwartek, 15 grudnia 2011 12:24
  • wtorek, 13 grudnia 2011
    • Miodowe pierniczki

       

      Czas grudniowy, to czas pieczenia pierniczków. Powtarzałam to sobie co roku, ale nigdy jakoś nie zabrałam się za ich przygotowywanie. W tym roku  jest inaczej, pierniczki upieczone, dom pachnący cynamonem...tylko śniegu jak na lekarstwo :)

      Przepis podpatrzony w dodatku Palce lizać.

       

      miodowe pierniczki

       

      125 g miękkiego masła

      1/2 szklanki brązowego cukru

      1/2 szklanki płynnego miodu

      2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

      1 łyżeczka mielonego imbiru

      1 łyżeczka cynamonu

      1 łyżeczka sody oczyszczonej

       

      Masło z cukrem utrzyj mikserem na puszysty krem. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Jeśli jest bardzo klejące, dosyp mąki i odwrotnie, jak za suche, dolej ostrożnie miodu. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

      Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na stolnicy, w razie potrzeby podsypując mąka. Foremkami wycinamy pierniczki (jeśli chcemy powiesić nasze pierniczki na choince, trzeba pamiętać o wycięciu dziurki np. rurką do picia).

      Gotowe pierniczki układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 *C i pieczemy 8-10 minut na złocistobrązowy kolor.

      Po wyjęciu z piekarnika pierniczki są miękkie, twardnieją w miarę stygnięcia. Wystudzone pierniczki dekorujemy według uznania :)



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Miodowe pierniczki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      wtorek, 13 grudnia 2011 08:24
  • piątek, 09 grudnia 2011
    • Bożonarodzeniowa tarta

       

      Kapusta z grzybami to jedno z głównych dań, które pojawią się na naszym stole w Wigilię. Dotychczas przygotowywana była zwyczajnie, w tym roku postanowiłam spróbować czegoś nowego, farsz grzybowo-kapuściany zapieczony w cieście drożdżowym. Całkiem nietradycyjnie podana kapusta :) Przepis Braci Kuroniów.


       bożonarodzeniowa tarta

      Ciasto:

      250 g mąki

      1 jajko

      25 g drożdży

      100-150 ml ciepłej wody

      szczypta soli


      Farsz:

      800 g kwaszonej kapusty

      50 g suszonych grzybów

      100 g suszonych śliwek

      2 łyżeczki kminku

      2 liście laurowe

      2 ziela angielskie

      1 cebula

      olej do smażenia i wysmarowania formy na tartę

      sól, pieprz


      bozonarodzeniowa tarta1

       

      Suszone grzyby zalej szklanką wody i odstaw na 2 godziny. Śliwki też zalej wodą i odstaw. Mąkę przesiej przez sito, drożdże wymieszaj z 50 ml ciepłej wody. Połącz razem mąkę, drożdże, jajko oraz sól i wyrabiaj ciasto, do momentu, aż będzie sprężyste i nie będzie przywierało do ręki.W miarę potrzeby dodawaj porcjami pozostałą wodę. Ciasto odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.

      Kapustę kwaszoną posiekaj, zalej szklanką wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, kminek i gotuj około godziny na wolnym ogniu. Po tym kapustę odcedź, usuń ziele i liście laurowe, dodaj posiekane grzyby i posiekane śliwki. Cebulę posiekaj i przesmaż na oleju i dodaj do kapusty. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

      Ciasto drożdżowe rozwałkuj i wyłóż nim nasmarowaną pozostałym olejem formę na tartę w taki sposób, by z ciasta powstał rant w wysokości 2-3 cm. Na ciasto nałóż farsz i piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170*C.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Bożonarodzeniowa tarta”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      piątek, 09 grudnia 2011 19:44
  • poniedziałek, 05 grudnia 2011
    • Makaron zapiekany w pomidorach

       

      Kiedy wszyscy jesteśmy przedświątecznie zabiegani i brak nam czasu na przygotowanie obiadu, z pomocą przychodzą nam dania na przeróżne zapiekanki. Robi się je szybko, a są niesamowicie sycące. Tym razem makaron nie z pomidorowym sosem , ale w pomidorach zapiekany.

       

      makaron zapiekany w pomidorach

       

      500 g makaronu wstążki

      1 duża cebula

      oliwa z oliwek

      500 g zmiksowanych pomidorów

      1 łyżka oregano

      15 dag startego żółtego sera np. goudy

      pół pęczka bazylii

      sól, pieprz

       

      makaron zapiekany w pomidorach1

       

      Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimna wodą i dokładnie osączyć. Piekarnik rozgrzać do 175*C.

      Cebulę oczyścić i pokroić w drobną kostkę. W rondelku rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać zmiksowane pomidory, krótko podgrzać, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz oregano.

      Naczynie żaroodporne dokładnie natłuścić. Wyłożyć makaron i polać sosem pomidorowym. Posypać startym serem.

      Naczynie włożyć do piekarnika, makaron piec ok. 20 minut. Bazylię umyć, osuszyć, listki poodrywać od łodyżek i pokroić w cienkie paseczki. Posypać nią gotowa zapiekankę.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Makaron zapiekany w pomidorach”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 05 grudnia 2011 08:32
  • piątek, 02 grudnia 2011
    • Polędwica w cieście francuskim z orzechami i migdałami

       

      Moją dzisiejszą propozycję, polędwicę w cieście francuskim można robić dwojako. Można podzielić mięso na mniejsze kawałki - tak było w moim przypadku - albo cały kawałek mięsa owinąć w ciasto francuskie i po upieczeniu pokroić w 5 centymetrowe kawałki. Przygotowując to danie wzorowałam się na przepisie zamieszczonym w książce Bożenny Mann Pasja pokoleń. Połączenie mięsa z farszem orzechowo-migdałowym smakuje bajecznie. Można dodać również posiekane suszone owoce (figi, daktyle), tak pierwotnie było w przepisie, ja jednak wolałam mniej słodką wersję i pozostałam przy samych orzechach i płatkach migdałowych.

       

      Polędwica w cieście francuskim

       

      1 kg polędwicy wieprzowej

      ciasto francuskie (1-2 opakowania)

      5 łyżek posiekanych orzechów włoskich

      5 łyżek płatków migdałowych

      pół pęczka natki pietruszki

      pół łyżeczki posiekanego rozmarynu

      1 łyżka bułki tartej

      cienkie plastry masła (tyle ile mamy kawałków polędwicy)

      1 jajko

      1 zółtko

      sól, pieprz

       

      Mięso pociąć na 5 centymetrowe kawałki i obsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Posolić i posypać pieprzem. Przygotować farsz : posiekane orzechy, płatki migdałów, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą i jajko wymieszać razem. Ciasto francuskie pokroić na kawałki takiej wielkości, aby można było mięso owinąć ciastem. Na plackach ciasta układać farsz, na farszu mięso a na mięsie kawałek masła i całość zawinąć w paczuszkę z ciasta. Wierzch ciasta posmarować żółtkiem. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i na nim delikatnie ułożyć polędwicę w cieście. Całość piec około 30 minut w temperaturze 160*C. Po upieczeniu wyjąć mięso z piekarnika i owinąć folią aluminiową na 5 min., aby doszło.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Polędwica w cieście francuskim z orzechami i migdałami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      piątek, 02 grudnia 2011 08:13

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters