Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpisy

  • niedziela, 30 listopada 2014
    • Domowy zdrowy ketchup

       

      Od dawna rozglądałam się za zdrowym ketchupem. Niestety, ceny mnie odstraszały. Na blogu Kwestia Smaku znalazłam przepis na pyszny, zdrowy (bez masy niepotrzebnego cukru w środku) i niedrogi ketchup. Wypróbowałam przepis i jestem zachwycona.

       

      domowy ketchup

       

      oliwa z oliwek

      1 ząbek czosnku

      700 g passaty pomidorowej

      1 mała czerwona cebula

      3 łyżki cukru trzcinowego

      3 łyżki octu ryżowego

      1/2 łyżeczki soli

      1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu

      1/2 łyżeczki suszonego oregano

      1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku

      1 łyżeczka nasion gorczycy

      1/3 łyżeczki kminu rzymskiego

      1/3 łyżeczki nasion kopru włoskiego

      1/3 łyżeczki czosnku w proszku

       

      W garnku o grubym dnie na łyżce oliwy z oliwek zeszklić pokrojony na plasterki czosnek. Dodać passatę pomidorową i pokrojona drobno cebulę. Zagotować. Dodać cukier, ocet i przyprawy.Gotować pod przykryciem na małym ogniu 45 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie całość zmiksować blenderem. Przechowywać w lodówce. Można również poddać ketchup pasteryzacji w gorącej wodzie.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Domowy zdrowy ketchup”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      niedziela, 30 listopada 2014 19:32

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters