Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpisy

  • środa, 30 listopada 2011
    • Zupa kalafiorowa do kalafiorowej niepodobna

       

      Przepis na tę zupę dostałam od sąsiadki. Kalafiorowa jak kalafiorowa, wielkiej filozofii do jej przygotowania nie potrzeba. W jak wielkim byłam błędzie okazało się już w trakcie czytania...biała kiełbasa, papryka, zielony groszek i oczywiście kalafior.....pomyślałam wtedy, ta zupa do kalafiorowej niepodobna, i tak już zostało :)


      kalafiorowa

       

      marchewka. pietruszka, kawałek selera, kawałek pora

      mały kalafior

      20 dag białej kiełbasy

      3 łyżki ryżu pełnoziarnistego

      pół strąka zielonej i czerwonej papryki

      1 cebula

      pół puszki groszku konserwowego

      łyżka mąki

      2 łyżki masła

      pół szklanki kwasu z ogórków

      pęczek posiekanego koperku

      sól, pieprz

       

      Ugotować wywar z warzyw. Wsypać do niego opłukany ryż, dodać białą kiełbasę i gotować pod przykryciem 15 minut. Kiełbasę wyjąć, pokroić na plasterki. Kalafior podzielić na małe różyczki i wraz z pokrojona w cienkie paski papryką dodać do gotującej się zupy.

      Cebulę posiekać, podsmażyć na tłuszczu na złoto, dodać mąkę i energicznie wymieszać. Zdjąć z ognia, rozprowadzić kwasem z ogórków i wlać do zupy gdy warzywa będą prawie miękkie. Na sam koniec dodać groszek i pokrojona białą kiełbasę. Doprawić do smaku i posypać koperkiem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa kalafiorowa do kalafiorowej niepodobna”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 30 listopada 2011 08:33
  • poniedziałek, 28 listopada 2011
    • Ciasto cynamonowe z jabłkami

       

      W poszukiwaniu doskonałego ciasta na Boże Narodzenie, zaczęłam od wypróbowania przepisu na cynamonowy jabłecznik. Już w trakcie przygotowywania miałam wątpliwości czy ciasto w ogóle się uda. Po wymieszaniu składników mokrych i suchych powstała dość gęsta masa, którą należało połączyć z pokrojonymi jabłkami. Jabłek dużo, masa gęsta.... powstało coś na kształt kawałków owoców obtoczonych w budyniu czekoladowym ;))) Z pesymistycznym nastawieniem włożyłam blaszkę tego "tworu" do piekarnika i po godzinie otrzymałam pyszne ciasto o ciekawym, nierównym wierzchu, pełne jabłek, których po upieczeniu wcale nie było za dużo :)


      ciasto cynamonowe z jabłkami

       

      1 kg jabłek

      1/2 szklanki rodzynek

      1/2 szklanki orzechów włoskich

      1 szklanka cukru

      1 szklanka oleju

      3 jajka

      3 szklanki mąki

      1 łyżeczka sody oczyszczonej

      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      1 łyżka ciemnego kakao

      1 łyżka cynamonu

       

      Jabłka obieramy i kroimy w dużą kostkę. Orzechy siekamy, rodzynki należy sparzyć. Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą, natomiast jajka, cukier i olej ucieramy. Do suchych składników dodajemy utarta masę jajeczną, mieszamy, a następnie dodajemy jabłka i bakalie. Całość próbujemy wymieszać łyżką. Ciasto przekładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170-180*C na ok. 1 godzinę.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto cynamonowe z jabłkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 28 listopada 2011 08:32
  • piątek, 25 listopada 2011
    • Schabowy po białostocku

       

      Podlasie to swoista mieszanka kultur, a co za tym idzie różnorodnych tradycji kulinarnych - litewskich, białoruskich, tatarskich, ukraińskich. W kuchni tej dominują potrawy z ziemniaków, grzybów, mąki i kaszy czyli wszystko to, co dostarcza nam podlaska wieś. Mnie coraz częściej zdarza się sięgać po przepisy regionalne. Zachwyciły mnie te schabowe rolady nadziewane kapustą i pieczarkami. Przygotowanie tej potrawy jest bardzo proste, należy tylko pamiętać aby bardzo cienko rozbić kotlety, by łatwiej je było później zawinąć. Można wspomóc się oczywiście nitką przy zawijaniu, ale wtedy, już po usmażeniu, należy pamiętać o tym by ją bardzo delikatnie ściągać z kotletów, tak aby panierka nie "odpadła".

      Przepis na schabowy po białostocku znalazłam w książeczce Kuchnia Podlaska, wydanej przez Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego w Białymstoku.

       

      schabowy po białostocku

       

      1 kg schabu

      25 dag kapusty kiszonej

      25 dag pieczarek

      duża cebula

      bułka tarta

      2 jajka

      maka pszenna

      tłuszcz do smażenia

      sól, pieprz

      Mięso umyć i rozdzielić na porcje, rozbić. Ugotować kiszoną kapustę. Pieczarki oczyścić i pokroić na drobne kawałki. Cebulę drobno posiekać.

      Cebulę i pieczarki usmażyć na odrobinie tłuszczu i dodać do ugotowanej i odcedzonej kiszonej kapusty. Wszystko razem wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Odstawić aż do wystygnięcia.

      Na rozbite płaty mięsa nakładać farsz  i zawijać rolady. Kotlety panierować w mące, jajku i tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Schabowy po białostocku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      piątek, 25 listopada 2011 08:27
  • wtorek, 22 listopada 2011
    • Pieczony kurczak z kuskusem wg Jamiego Olivera

       

      Od bardzo dawna na moim stole nie gościł kuskus. Nie miałam ochoty na sałatkę, ale na konkretne danie. Wertując starsze numery Kuchni, natrafiłam na przepis Jamiego Olivera, kurczak z dodatkiem kuskusu i pieczonych warzyw. Pomysł fantastyczny a potrawa rewelacyjna. Niestety nie miałam i tak naprawdę nie udało mi się nigdzie kupić mielonego kuminu, którym autor oprócz soli, pieprzu i oliwy naciera mięso. Pominęłam więc tę przyprawę przygotowując drób.

       

      pieczony kurczak z kuskusem

       

      4-5 udek kurczaka

      1 cytryna

      2 czerwone cebule, obrane i pokrojone na ćwiartki

      2 marchewki, obrane i pokrojone w talarki

      kilka gałązek świeżej mięty

      oliwa z oliwek

      200 g pieczonej czerwonej papryki ze słoika

      1 łyżeczka papryki wędzonej

      250 g kuskusu

      1 łyżka mielonej kolendry

       

      W umytych i osuszonych udkach zrób kilka głębokich nacięć ostrym nożem, dzięki temu przyprawy łatwiej wnikną w mięso. Natrzyj solą, pieprzem i oliwą. Poukładaj na blaszce, pomiędzy wciśnij przepołowioną cytrynę. Wstaw do nagrzanego do 200* C piekarnika i piecz 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180* C i dodaj do kurczaka marchew oraz cebulę. Piecz jeszcze przez około godzinę, od czasu do czasu mieszając warzywa, aby równomiernie się przypiekły. Kurczak jest upieczony, kiedy mięso na udkach można łatwo oddzielić od kości, a wypływający sok jest przezroczysty.

      Przełóż kurczaka na talerz i przykryj folia aluminiową. Naczynie w którym pozostały warzywa postaw na ogniu. Do warzyw dodaj 1/2 litra wody i mieszając drewnianą łyżką, zdrap z dna blaszki smakowity tłuszczyk i wymieszaj razem z warzywami. Dodaj posiekaną smażoną paprykę, kuskus, paprykę wędzoną, wyciśnięty sok z upieczonych cytryn oraz kolendrę. Doprowadź do wrzenia, wyłącz piekarnik i poczekaj 5 minut aż kuskus wchłonie płyn. Przemieszaj, dodaj posiekana miętę oraz parę łyżek oliwy i ponownie wymieszaj. Podawaj na warstwie kuskusu z pieczonymi warzywami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczony kurczak z kuskusem wg Jamiego Olivera”
      Tagi:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      wtorek, 22 listopada 2011 08:47
  • piątek, 18 listopada 2011
    • Kalafior zapiekany z sosem serowym

       

      Zapiekany kalafior w sosie serowym to doskonała i przepyszna propozycja na piątkowy obiad. Najważniejsze w tym daniu jest to, aby nie przegotować kalafiora, ma być miękki ale nie rozgotowany. Może moja dzisiejsza propozycja nie jest zbyt dietetyczna z uwagi na sos serowy, ale niech to, od czasu do czasu można przecież zaszaleć :)

       

       kalafior zapiekany z sosem serowym

      1 duży kalafior

      50 g masła (1/4 kostki)

      500 ml mleka

      200 g tartego sera np. gouda lub cheddar

      1/4 szklanki maki

      sól

       

      Umytego kalafiora gotujemy w całości przez 4 minuty. Odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia. Gdy ostygnie, dzielimy go na różyczki i układamy w naczyniu żaroodpornym.

      W dużym rondlu roztapiamy masło, do którego dodajemy mąkę. Oczywiście cały czas energicznie mieszamy, aż mąka się zarumieni. Zwiększamy płomień (zasmażkę robimy na małym ogniu) i nie przerywając mieszania dolewamy mleko. Gotujemy, wciąż mieszając ok. 5 minut czyli do czasu aż sos zgęstnieje. Następnie ponownie zmniejszamy ogień i dodajemy do sosu 2/3 porcji utartego na grubej tarce sera. Ser powinien dokładnie rozpuścić się w mleku.

      Ułożonego w naczyniu kalafiora polewamy serowym sosem, posypujemy pozostałą 1/3 częścią sera i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C. pieczemy około 30-40 minut aż kalafior będzie złocisty.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Kalafior zapiekany z sosem serowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      piątek, 18 listopada 2011 09:38
  • wtorek, 15 listopada 2011
    • Parzybroda

       

      Parzybroda jest jednogarnkową potrawą wiejską, rodzajem słodkiego kapuśniaku pochodzącą z regionu częstochowskiego. W dawnych czasach, z uwagi na łatwość przyrządzania i dostępność produktów była serwowana w czasie żniw lub wykopków. Zupa ta jest kolejnym produktem, który znalazł się na liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. Promujmy więc nasze regionalne przysmaki :)

       

      Parzybroda


      główka białej kapusty

      kawałek żeberka

      włoszczyzna

      50 dag ziemniaków

      10 dag wędzonego boczku

      1 łyżka smalcu

      1 łyżka mąki

      cukier, sól, pieprz

      1 łyżeczka nasion kminku

       

      Na mięsie i warzywach ugotować bulion. Umytą kapustę pokroić w niezbyt cienkie kawałki, włożyć do garnka i zalać 1 litrem bulionu. Gotować ok. 30 minut. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, kminek, sól oraz pieprz, zamieszać i dusić ok. 20 minut.

      Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, dodać smalec i mąkę, zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją odrobiną bulionu i dodać do zupy. Doprawić do smaku solą , pieprzem i szczypta cukru.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Parzybroda”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 listopada 2011 21:10
  • poniedziałek, 14 listopada 2011
    • Zapiekanka makaronowa z porem, boczkiem i serem

       

      Coraz częściej brakuje mi czasu ani ochoty na długie gotowanie. Szczególnie w tygodniu, po całym dniu pracy. Potrawy, które gotuję nie są zbyt skomplikowane, więc nie mogę powiedzieć, że nie mam nastroju na wymyślne dania ;) po prostu są dni kiedy wstępuję we mnie wielki leń, a jeść trzeba. Zazwyczaj wtedy sięgam po jakiś przepis na zapiekanki, ten znalazłam na blogu Pinch My Salt

      Zapiekanka bardzo nam wszystkim smakowała. Osobiście uwielbiam duszone pory, ale moje dziecko za nimi nie przepadało. Podane jednak w tej zapiekance z dodatkiem bekonu i sera, nabrały zupełnie nowego, "zjadliwego" smaku :)

      zapiekanka makaronowa z porem, boczkiem i serem

       

      450 g makaronu (średnie muszelki, kolanka itp.)

      200 g cienko pokrojonego boczku wędzonego

      2 pory (część biała i jasnozielona)

      1 łyżeczka świeżych listków tymianku

      3 łyżki masła

      4 łyżki mąki

      700 ml śmietany

      350 g sera cheddar

      1 łyżeczka soli

      świeżo zmielony pieprz


      zapiekanka makaronowa z porem, boczkiem i serem 1

       

      Ugotować makaron al dente. Plastry bekonu podsmażyć z obu stron na chrupiąco, odsączyć na ręczniku papierowym i pociąć na małe kawałeczki. Na tłuszczu pozostałym po bekonie smażymy pokrojoną w plasterki porę, do momentu aż zmięknie i zacznie brązowieć, czyli tak ok. 10 minut. Do pora dodajemy tymianek oraz podsmażony bekon i ponownie chwilę podsmażamy na patelni. Odstawiamy na bok.

      W dużym rondlu rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę czyli robimy zasmażkę. Ciągle mieszając gotujemy ok. 2 minut, aż do momentu zbrązowienia. Po tym czasie dodajemy śmietanę i wszystko razem ciągle mieszając, gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Do śmietanowej masy dodajemy 2/3 startego na grubej tarce sera (1/3 pozostawić do posypania zapiekanki). Mieszamy aż do jego rozpuszczenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie do serowo-śmietanowej masy dodajemy ugotowany wcześniej makaron i por z bekonem. Wszystko razem dokładnie mieszamy i przekładamy do nasmarowanego masłem żaroodpornego naczynia. Z wierzchu zapiekankę posypujemy pozostałym serem.

      Pieczemy 25 minut w temperaturze 190*C.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka makaronowa z porem, boczkiem i serem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 listopada 2011 08:49
  • czwartek, 10 listopada 2011
    • Pikantna brukselka

       

      Brukselka inaczej zwana kapustą brukselską, swoją nazwę zawdzięcza stolicy Belgii - Brukseli. W Belgii uprawiana jest od stuleci, ale znalazła uznanie w całej Europie. Również w Polsce potrawy z brukselką często goszczą na naszych stołach i całkiem słusznie, gdyż brukselka jest warzywem o dużej wartości odżywczej, pełną witamin, soli mineralnych i błonnika.

      Dzisiejszy przepis na brukselkę w suszonych pomidorach znalazłam w listopadowym Moim Gotowaniu.

       

      pikantna brukselka

       

      50 dag brukselki

      cebula

      ząbek czosnku

      2 łyżki oliwy

      szklanka suszonych pomidorów

      sól, pieprz

       

      Brukselkę opłukać, odciąć twarde końcówki i usunąć wierzchnie liście. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Brukselkę, cebulę i czosnek włożyć do dużego rondla, wlać oliwę i około 1/2 cm wody na dno. Przykryć szczelnie pokrywą i wstawić na średni ogień. Gotować 10-15 minut, aż brukselka będzie miękka i nabierze jasnozielonego koloru. Dodać drobno pokrojone suszone pomidory, wymieszać, doprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Podawać od razu na ciepło.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pikantna brukselka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      czwartek, 10 listopada 2011 08:33
  • środa, 09 listopada 2011
  • poniedziałek, 07 listopada 2011
    • Lekkie i puszyste cytrynowe pankejki

       

      W poszukiwaniu przepisu na racuchy doskonałe postanowiłam sięgnąć do zagranicznych źródeł. Te puszyste paklejki, lub jak kto woli racuchy, zaskoczyły mnie swoja delikatnością. Nie dodałam do nich ani grama cukru, swoją słodycz zawdzięczają tylko i wyłącznie miodowi. To czy posypiemy placki cukrem pudrem przed podaniem czy nie, to już zależy od indywidualnych potrzeb, a więc cukier puder się nie liczy :)

      Przepis pochodzi z książki Marka Bittmana How to cook everything vegetarian.

      lekkie i puszyste cytrynowe pankejki

       

      160 g mąki

      pół łyżeczki proszku do pieczenia

      1/8 łyżeczki soli

      4 jajka

      240 ml maślanki

      2 łyżeczki miodu

      skórka starta z jednej cytryny

      2 łyżki soku z cytryny

      tłuszcz do smażenia

      cukier puder do posypania

       

      W misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstawić. Oddzielić żółtka od białek. W drugiej misce połączyć maślankę, żółtka, miód, sok i skórkę z cytryny. Przy czym należy pamiętać o tym aby miód dodawać do maślanki o temperaturze pokojowej, wtedy ładnie się rozprowadzi. Wlać maślankową miksturę do mąki i dobrze razem połączyć składniki. Ubić pianę z białek. Delikatnie wymieszać z ciastem.

      Piec na rozgrzanej patelni z obu stron na brązowy kolor. Posypać cukrem pudrem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Lekkie i puszyste cytrynowe pankejki”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 07 listopada 2011 08:16

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters