Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpisy

  • środa, 12 lutego 2014
    • Zapiekanka z kurczakiem i zieloną fasolką szparagową

       

      Zimą generalnie zjadamy mało warzyw, a to błąd. Mrożonki są nie mniej wartościowe niż warzywa świeże i te właśnie zimą powinny królować na naszym stole.

      Dzisiejsza propozycja to wykorzystanie zielonej fasolki szparagowej w zapiekance drobiowej. Pomysł jak najbardziej trafiony :) 

       

      zapiekanka z kurczakiem i zieloną fasolką

       

      450 g zielonej fasolki szparagowej (o tej porze roku można użyć mrożonki)

      oliwa z oliwek lub olej rzepakowy

      4 duże płaty piersi z kurczaka

      30 dag pieczarek

      średniej wielkości cebula

      2 ząbki czosnku

      1 łyżka suszonego tymianku

      sól, pieprz

      2 łyżki mąki

      2 kubeczki śmietany

      pół szklanki bułki tartej

      pół szklanki startego parmezanu

      Fasolkę szparagową wrzucić do osolonego wrzątku i gotować parę minut, tak by była al dente. Odcedzić i zalać zimną wodą, aby nie straciła koloru.

      Kurczaka pokroić na średniej wielkości kwadraty, przyprawić solą i pieprzem i obsmażyć na złoto na patelni. Odstawić, a na tym samym tłuszczu podsmażyć pieczarki, posiekaną cebulę, drobno pokrojony czosnek i tymianek. Przyprawić solą i pieprzem. Gdy już pieczarki będą gotowe posypać je mąką i szybko zamieszać. Dodać śmietanę i chwilę jeszcze razem podgotować i odstawić na 10 minut.

      W międzyczasie przygotować mieszankę parmezanu z bułką tartą i wymieszać razem z łyżką oleju.

      Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać fasolkę i polać wszystko sosem śmietanowym. Całość posypać mixem bułki i parmezanu. Zapiekać przez 10-15 minut w temperaturze ok 220 *C.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka z kurczakiem i zieloną fasolką szparagową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 12 lutego 2014 08:25

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters