Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpisy

  • czwartek, 23 lutego 2012
    • Zapiekana tortilla z kapustą

       

      Przepis na tortille z kapustą kiszoną znalazłam na stronach jednego ze starszych wydań Mojego Gotowania. Patrząc na zdjęcie w gazecie pomyślałam, że to fajna odmiana tradycyjnie podanych meksykańskich tortill, taka nasza regionalna, kapuściana. Nadzienie wyszło bardzo smaczne, placek natomiast po zapieczeniu nie jest twardy (czego się skrycie obawiałam) ale chrupiący. Należy jednak pamiętać o tym, aby dobrze natłuścić naczynie w którym zapieczemy tortille.

       

      zapiekana tortilla z kapustą

       

      3-5 tortilli pszennych (ilość zależy od wielkości placków i ilości nadzienia w każdym z nich)

      40 dag kapusty kiszonej

      1 jabłko

      duża cebula

      10 dag wędzonego pokrojonego w kostkę boczku

      5 ziarenek pieprzu

      listek laurowy

      posiekany szczypiorek

      starty żółty ser do posypania

      1/2 szklanki bulionu warzywnego

      sól

      tłuszcz do smarowania formy

       

      Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i również pokroić w drobna kostkę. Boczek podsmażyć na odrobinie tłuszczu, dodać do niego cebulę i jabłko, i chwilę jeszcze wszystko razem podsmażać, aż cebula się zeszkli.

      Kapustę cienko pokroić, dodać do boczku, wrzucić ziarna pieprzu i listek laurowy. Wlać bulion, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Od czasu do czasu zamieszać, ewentualnie dodać jeszcze odrobinę bulionu lub wody aby kapusta się nie przypaliła. Ugotowana kapustę osączyć na sicie, usunąć ziarna pieprzu i listek laurowy. Posolić do smaku.

      Tortille rozłożyć, na każdą położyć porcję kapusty i zwinąć. Placki włożyć do żaroodpornego naczynia wcześniej natłuszczonego, posypać żółtym serem i zapiekać około 10-12 minut w temperaturze 200*C aż się zarumienią. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekana tortilla z kapustą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 lutego 2012 08:39
  • wtorek, 21 lutego 2012
    • Kurczak w ostrej paprykowej panierce

       

      Jest to jedno z moich ulubionych dań. Odkąd pamiętam moja mama przygotowywała je gdy zjawiali się goście. Pieczone udka kurczaka, to nie jest za bardzo wyszukane danie, ale przyrządzone w ten sposób nabiera zupełnie innego smaku, a gościom bardzo smakowały. Pikantna skórka, pięknie chrupie, a mięso w środku nie jest wysuszone. Należy pamiętać tylko o tym by zadbać o jego odpowiednie natłuszczenie (często przewracamy i tym samym obtaczamy w tłuszczu) i nawilżeniu (w razie potrzeby, wlewamy odrobinę wody do brytfanny, w której pieczemy mięso).

       

      drobiowe podudzia w paprykowej panierce

       

      10 sztuk pałek drobiowych

      2 łyżeczki vegety

      3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

      pół łyżeczki papryki ostrej w proszku

      1/3 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego

      sól

      masło

       

      Z vegety, papryki słodkiej i ostrej, pieprzu i soli sporządzamy panierkę, czyli wszystko razem mieszamy.

      Mięso dokładnie myjemy i obtaczamy w panierce. Układamy na blaszce teflonowej. Na każdy kawałek obtoczonego kurczaka kładziemy kawałeczek masła, tak aby pięknie nam się w czasie pieczenia rozpuścił i aby powstała chrupiąca skórka. Można dodać na dno brytfanki odrobinę wody by mięso nie było za suche. Kurczaka piec ok. 40 minut w temperaturze 180*C co jakiś czas go przewracając.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      wtorek, 21 lutego 2012 08:31
  • sobota, 18 lutego 2012
    • Klopsiki w sosie pieczarkowym

       

      Klopsiki czyli kotlety mielone w wersji mini. Bardzo lubię klopsiki, może dlatego, że nie przepadam za mięsem bez sosów, a w ich przypadków to obowiązek. A może dlatego, że jak smażę kotlety mielone, to zawsze się denerwuję czy to już odpowiedni stopień wysmażenia i czy wewnątrz nie natrafię na niedopieczone kawałki mięsa, a tak w przypadku klopsików, co się nie dosmaży to się dodusi :))

       

      klopsiki w sosie pieczarkowym

       

      60 dag mielonego mięsa wieprzowego

      3 łyżki mąki pszennej

      1 jajko

      1 czerstwa kajzerka

      1 cebula

      1 łyżka masła

      tłuszcz do smażenia klopsików

      sól, pieprz


      SOS:

      25 dag pieczarek

      1 cebula

      4 łyżki oliwy z oliwek

      1/2 szklanki śmietany 18 %

      1 łyżka przyprawy do zupy

      sól, pieprz


      Kajzerkę namoczyć w wodzie. Cebulę obrać, drobno posiekać i zarumienić na maśle. Do miski włożyć mięso, dodać jajko, odciśniętą bułkę, cebulę, sól i pieprz. Dokładnie wszystko wymieszać. Następnie formować małe owalne klopsiki, obtaczać je w mące i smażyć na tłuszczu na jasnobrązowy kolor.

      Pieczarki oczyścić, opłukać i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę , do cebuli dodać pieczarki i dalej razem smażyć 3-5 minut. Następnie wlać 1 szklankę wody i przyprawę do zupy. Wszystko dusić razem pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 20 minut. Pod koniec duszenia dodać usmażone klopsiki. Na koniec dodać śmietanę i w razie potrzeby przyprawić do smaku.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Klopsiki w sosie pieczarkowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      sobota, 18 lutego 2012 09:59
  • wtorek, 14 lutego 2012
    • Mini pączki serowe

       

      Te przepysznie chrupiące serowe pączki są wspaniałą propozycja na nadchodzący Tłusty Czwartek.  Pączki te, w przeciwieństwie do tradycyjnych drożdżowych, nawet na drugi dzień zachowują świeżość, więc nie trzeba pomimo tego, że z przepisu powstanie ich całkiem sporo, zjeść wszystkich od razu :)

       

      mini pączki serowe

       

      1/2 kg twarogu sernikowego

      2 szklanki mąki

      1 cukier waniliowy

      4 jajka

      1 łyżeczka spirytusu

      1 szklanka cukru

      1 łyżeczka sody oczyszczonej

      tłuszcz do głębokiego smażenia

       

      Wszystkie składniki wymieszać razem mikserem. Rozgrzać tłuszcz. Nabierać ciasto małą łyżeczką, drugą zrzucać ciasto bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz. Pączki po upieczeniu odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym a po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Mini pączki serowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 lutego 2012 08:21
  • niedziela, 12 lutego 2012
  • czwartek, 09 lutego 2012
  • poniedziałek, 06 lutego 2012
    • Ziemniaczane małe pizze

       

      Dzisiejsza propozycja to danie z niczego. Pusta lodówka to nie przeszkoda. Z kilku ziemniaków, pieczarek, cebuli i żółtego sera w niecałe pół godziny możemy wyczarować pożywny i niebanalny obiad. 

       

      ziemniaczane małe pizze

       

      1/2 kg ziemniaków

      3 łyżki mąki

      1 jajko

      30 dag pieczarek

      1 mała cebula

      tarty zółty ser

      olej do smażenia

      sól, pieprz

       

      ziemniaczane małe pizze1

       

      Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do startych ziemniaków dodać mąkę i jajko. Wszystko dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć na nim małe placuszki.

      Pieczarki umyć i oczyścić. Pokroić w plastry. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju razem z pieczarkami. Doprawić do smaku.

      Usmażone placuszki układać na dużej blaszce do pieczenia, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym placku położyć warstwę pieczarek, a na niej starty żółty ser.

      Rozgrzać piekarnik do 200* C. Zapiekać placki przez parę minut, do momentu aż ser się roztopi.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ziemniaczane małe pizze”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 06 lutego 2012 10:02
  • piątek, 03 lutego 2012
    • Po prostu lemoniada

       

      Pogoda za oknem raczej nie zachęca do popijania orzeźwiających napojów. Mimo to proponuje dzisiaj szklankę lemoniady domowej roboty. Pojawiają się już w mediach artykuły na temat szkodliwości herbaty z cytryną. W liściach herbaty znajduje się glin (aluminium). Po zalaniu liści wrzątkiem, do naparu trafia około 25 proc. pierwiastka. Nasz organizm w takiej postaci na szczęście go nie przyswaja. Jeśli jednak dodamy do herbaty sok z cytryny, to powstanie cytrynian glinu. I w takiej postaci, aluminium jest już przyswajalne przez nasz organizm. Cytryna jednak jest bardzo zdrowa i należy ją spożywać, najlepiej właśnie w postaci lemoniady.

       

      lemoniada

       

      1 litr wody mineralnej gazowanej lub niegazowanej jak kto woli

      2 cytryny + 2-3 plastry cytryny do dekoracji

      3 łyżki cukru

       

      Niewielką ilość wody podgrzać, rozpuścić w niej cukier i ostudzić. Po ostudzeniu dodać resztę zimnej wody mineralnej. Wycisnąć sok z cytryn i dodać do wody. Całość wymieszać. Do dzbanka z lemoniadą wrzucić plastry cytryny.

      Latem oczywiście całość schładzamy w lodówce i dorzucamy kostki lodu :))

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Po prostu lemoniada”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      piątek, 03 lutego 2012 08:43
  • środa, 01 lutego 2012

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters