Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpisy

  • środa, 07 stycznia 2015
    • Kotlety mielone jaglane

       

      Kotlety mielone zawsze kojarzyły mi się z bułka moczoną w wodzie i dodawanej do mięsa. Potem, jakby tej bułki pszennej było mało, panierowało się w niej jeszcze kotlety przed smażeniem. Odkąd zrezygnowałam z pszenicy, nie robiłam kotletów mielonych, aż do teraz.... po prostu postanowiłam zastąpić bułkę pszenną - kaszą jaglaną.

       

      mielone jaglane

       

      500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego

      1-2 jajka

      1/2 szkl. kaszy jaglanej

      1 cebula

      olej ryżowy

      pół pęczka zielonej pietruszki

      sól, pieprz

      mąka kukurydziana

      Gotujemy kasze jaglaną w jednej szklance wody, pamiętając o tym, aby przed gotowaniem przelewać kaszę naprzemiennie, raz gorącą, raz zimna wodą. Wystudzoną, ugotowana kaszę dodajemy do mięsa. Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju i również dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko, dodajemy sól i pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Zielona pietruszkę siekamy na drobno i mieszamy z mięsem. Formujemy kotlety, obtaczamy w mace kukurydzianej i smażymy na oleju ryżowym na złoto.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Kotlety mielone jaglane”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 07 stycznia 2015 09:56
  • piątek, 02 stycznia 2015

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters