Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpisy

  • środa, 29 stycznia 2014
    • Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami

       

      Uwielbiam lazagne. Doskonale zdaję sobie sprawę, że jest to bomba kaloryczna, ale nie mogę się jej oprzeć. Wszak wszystko zależy nie od kaloryczności, a od wielkości zjedzonej porcji :) Dzisiejszy przepis podpatrzyłam w książce kucharskiej Lidla, gdzie swoimi przepisami dzielą się Karol Okrasa i Pascal Brodnicki. Dzisiejsza lasagna to wariacja na temat klasycznej lasagne bologneze, gdzie oprócz warstwy sosu mięsno-pomidorowego i beszamelowego, dodajemy krojone suszone pomidory i warstwy mozzarelli.

       

      lasagne z mozzarellą

      400 g mozzarelli

      9 płatów makaronu lasagne

      1 słoik suszonych pomidorów

      1 cebula

      500 g mielonego mięsa wieprzowego

      2 puszki krojonych pomidorów

      1 łyżka ziół prowansalskich

      oliwa z oliwek

      30 g masła

      50 g mąki

      300 ml mleka

      gałka muszkatołowa

      sól, pieprz

      Zaczynamy od przygotowania mięsnego sosu pomidorowego czyli bolognese. Na oliwie z oliwek szklimy pokrojona w drobną kostkę cebulę. Dodajemy mięso mielone i smażymy razem, aż mięso straci czerwony kolor. Następnie dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Dusimy razem ok. 5 minut.

      Pierwszą warstwę już mamy przygotowaną, teraz zabieramy się za kolejną czyli za sos beszamelowy. W garnku podgrzewamy mleko. W kolejnym roztapiamy masło i dodajemy do niego mąkę. Przez ok. 2 minuty intensywnie mieszamy i podgrzewamy. Po tym czasie dodajemy cieple mleko i całość dokładnie mieszamy trzepaczką tak, aby nie było w sosie grudek. Doprawiamy mielona gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

      Pomidory suszone kroimy na półcentymetrowe paski, mozzarelle na cienkie plastry.

      Kiedy już wszystkie składniki mamy przygotowane, zabieramy sie za układanie warstw naszej zapiekanki. Na dno naczynia żaroodpornego wkładamy pierwszą warstwe sosu bolońskiego. Przykrywamy 3 płatami makaronu nastepnie smarujemy makaron pierwszą warstwą  sosu beszamelowego, połowę pomidorów i połowę mozzarelli. Ponownie sos boloński 3 płaty lasagne, sos beszamelowy, suszone pomidory i ponownie sos boloński. Zakrywamy wszystko 3 płatami makaronu, dokładnie przykrywamy makaron warstwa sosu beszamelowego i warstwą pokrojonej mozzarelli.

      Całość wkładamy do nagrzanego do 180 *C piekarnika i pieczemy ok. 30 minut (przy termoobiegu czas skracamy o 5 minut).


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 29 stycznia 2014 09:50
  • środa, 22 stycznia 2014

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters