Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpisy

  • środa, 23 stycznia 2013
    • Penne w kremowym sosie z kurczakiem

       

      Dzisiejsza propozycja to sycące danie z makaronu z dodatkiem lekkiego kurczaka. Szczypiorek dodaje tej kompozycji oryginalny smak a kremowy sos z pieczarkami doskonale "otula" makaronowe rurki. Jednym słowem - to jeden z moich ulubionych sosów.

       

      penne w kremowym sosie z kurczakiem

       

      300 g makaronu penne

      300 g pieczarek

      2 piersi kurczaka

      pęczek szczypioru

      masło

      250 ml bulionu drobiowego

      1 ząbek czosnku

      łyżka mąki

      200 g śmietany kremówki

      sól, pieprz, parmezan

       

      Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy. Kurczaka kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Na maśle podduszamy do miękkości pokrojone pieczarki i szczypior. Dodajemy bulion i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy aż wyparuje połowa płynu. Mąkę roztrzepujemy w 100 ml wody i dodajemy do bulionu. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 2 minuty. Dodajemy śmietanę i już bez przykrycia gotujemy sos jeszcze przez 5 minut. Dodajemy makaron i podpieczonego kurczaka. Przyprawiamy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i trzymamy jeszcze chwilę na ogniu, aż makaron będzie ciepły. Podajemy posypany tartym parmezanem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Penne w kremowym sosie z kurczakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 23 stycznia 2013 16:27
  • piątek, 18 stycznia 2013
    • Risotto z kaszy

       

      Risotto na sposób regionalny ? - Dlaczego nie :) zamiast ryżu kasza jęczmienna. Dodajemy tylko zielony groszek i pyszne danie gotowe.

       

      Risotto z kaszy

       

      1 cebula

      2 ząbki czosnku

      1 szklanka kaszy jęczmiennej

      800 ml bulionu warzywnego

      pół łyżeczki tymianku suszonego lub 1 łyżka posiekanego świeżego

      szklanka mrożonego zielonego groszku

      szklanka startego parmezanu

      sól, pieprz, olej

       

      Na odrobinie oleju podsmażamy posiekaną cebule. Kiedy zmięknie dodajemy drobno pokrojony czosnek i tymianek. Chwilkę jeszcze razem smażymy, dodajemy bulion i kaszę. Mieszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż cały bulion się wchłonie. Dodajemy groszek i 3/4 porcji parmezanu. Gotujemy aż do roztopienia się sera. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypane pozostałą częścią sera.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      piątek, 18 stycznia 2013 18:26
  • środa, 02 stycznia 2013
    • Zapiekanka z chleba

       

      Już dawno nosiłam się z zamiarem zrobienia zapiekanki chlebowej czy raczej puddingu chlebowego, jak mówią na Wyspach. Chociaż pudding chlebowy robiony jest raczej na słodko. Przepis na wytrawna zapiekankę z chleba znalazłam w miesięczniku Family Circle i z nią właśnie postanowiłam przywitać Nowy Rok.

       

      zapiekanka z chleba

       

      4 kiełbasy np. śląskie

      1 duża cebula

      2-3 ząbki czosnku

      5 jajek

      olej rzepakowy

      1 szklanka śmietany

      3 szklanki mleka

      sól, pieprz

      1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

      250 g sera cheddar

      12-14 kromek chleba

       

       

      zapiekanka z chleba 1

       

      Kiełbasę pokroić w półplasterki i podsmażyć na oleju rzepakowym przez ok. 4 minuty. Dodać posiekaną cebulę i jeszcze przez parę minut smażyć i pokrojony w drobna kosteczkę. Wymieszać i po minucie zdjąć patelnie z ognia.

      Wymieszać razem jajka, śmietanę, mleko, sól, pieprz i pieprz cayenne. Dodać pokrojony w dwucentymetrowe kawałki chleb i podsmażona kiełbasę z cebulą, wymieszać. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i połowę porcji dodać do chleba. Ponownie wszystko wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na pół godziny.

      Rozgrzać piekarnik do 190 *C, przełożyć schłodzone produkty do żaroodpornego naczynia, posypać pozostałą porcją sera i piec ok. 40 minut lub do momentu zbrązowienia.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka z chleba”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 02 stycznia 2013 08:50

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters