Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpisy

  • środa, 12 lutego 2014
    • Zapiekanka z kurczakiem i zieloną fasolką szparagową

       

      Zimą generalnie zjadamy mało warzyw, a to błąd. Mrożonki są nie mniej wartościowe niż warzywa świeże i te właśnie zimą powinny królować na naszym stole.

      Dzisiejsza propozycja to wykorzystanie zielonej fasolki szparagowej w zapiekance drobiowej. Pomysł jak najbardziej trafiony :) 

       

      zapiekanka z kurczakiem i zieloną fasolką

       

      450 g zielonej fasolki szparagowej (o tej porze roku można użyć mrożonki)

      oliwa z oliwek lub olej rzepakowy

      4 duże płaty piersi z kurczaka

      30 dag pieczarek

      średniej wielkości cebula

      2 ząbki czosnku

      1 łyżka suszonego tymianku

      sól, pieprz

      2 łyżki mąki

      2 kubeczki śmietany

      pół szklanki bułki tartej

      pół szklanki startego parmezanu

      Fasolkę szparagową wrzucić do osolonego wrzątku i gotować parę minut, tak by była al dente. Odcedzić i zalać zimną wodą, aby nie straciła koloru.

      Kurczaka pokroić na średniej wielkości kwadraty, przyprawić solą i pieprzem i obsmażyć na złoto na patelni. Odstawić, a na tym samym tłuszczu podsmażyć pieczarki, posiekaną cebulę, drobno pokrojony czosnek i tymianek. Przyprawić solą i pieprzem. Gdy już pieczarki będą gotowe posypać je mąką i szybko zamieszać. Dodać śmietanę i chwilę jeszcze razem podgotować i odstawić na 10 minut.

      W międzyczasie przygotować mieszankę parmezanu z bułką tartą i wymieszać razem z łyżką oleju.

      Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać fasolkę i polać wszystko sosem śmietanowym. Całość posypać mixem bułki i parmezanu. Zapiekać przez 10-15 minut w temperaturze ok 220 *C.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka z kurczakiem i zieloną fasolką szparagową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 12 lutego 2014 08:25
  • środa, 29 stycznia 2014
    • Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami

       

      Uwielbiam lazagne. Doskonale zdaję sobie sprawę, że jest to bomba kaloryczna, ale nie mogę się jej oprzeć. Wszak wszystko zależy nie od kaloryczności, a od wielkości zjedzonej porcji :) Dzisiejszy przepis podpatrzyłam w książce kucharskiej Lidla, gdzie swoimi przepisami dzielą się Karol Okrasa i Pascal Brodnicki. Dzisiejsza lasagna to wariacja na temat klasycznej lasagne bologneze, gdzie oprócz warstwy sosu mięsno-pomidorowego i beszamelowego, dodajemy krojone suszone pomidory i warstwy mozzarelli.

       

      lasagne z mozzarellą

      400 g mozzarelli

      9 płatów makaronu lasagne

      1 słoik suszonych pomidorów

      1 cebula

      500 g mielonego mięsa wieprzowego

      2 puszki krojonych pomidorów

      1 łyżka ziół prowansalskich

      oliwa z oliwek

      30 g masła

      50 g mąki

      300 ml mleka

      gałka muszkatołowa

      sól, pieprz

      Zaczynamy od przygotowania mięsnego sosu pomidorowego czyli bolognese. Na oliwie z oliwek szklimy pokrojona w drobną kostkę cebulę. Dodajemy mięso mielone i smażymy razem, aż mięso straci czerwony kolor. Następnie dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Dusimy razem ok. 5 minut.

      Pierwszą warstwę już mamy przygotowaną, teraz zabieramy się za kolejną czyli za sos beszamelowy. W garnku podgrzewamy mleko. W kolejnym roztapiamy masło i dodajemy do niego mąkę. Przez ok. 2 minuty intensywnie mieszamy i podgrzewamy. Po tym czasie dodajemy cieple mleko i całość dokładnie mieszamy trzepaczką tak, aby nie było w sosie grudek. Doprawiamy mielona gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

      Pomidory suszone kroimy na półcentymetrowe paski, mozzarelle na cienkie plastry.

      Kiedy już wszystkie składniki mamy przygotowane, zabieramy sie za układanie warstw naszej zapiekanki. Na dno naczynia żaroodpornego wkładamy pierwszą warstwe sosu bolońskiego. Przykrywamy 3 płatami makaronu nastepnie smarujemy makaron pierwszą warstwą  sosu beszamelowego, połowę pomidorów i połowę mozzarelli. Ponownie sos boloński 3 płaty lasagne, sos beszamelowy, suszone pomidory i ponownie sos boloński. Zakrywamy wszystko 3 płatami makaronu, dokładnie przykrywamy makaron warstwa sosu beszamelowego i warstwą pokrojonej mozzarelli.

      Całość wkładamy do nagrzanego do 180 *C piekarnika i pieczemy ok. 30 minut (przy termoobiegu czas skracamy o 5 minut).


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 29 stycznia 2014 09:50
  • środa, 22 stycznia 2014
  • wtorek, 17 grudnia 2013
  • wtorek, 12 listopada 2013
  • czwartek, 07 listopada 2013
    • Sos winno-śmietanowy

      Do wczorajszych piersi kurczaka duszonych w maśle doskonale pasuje sos winno-śmietanowy Julii Child. Delikatnej drobiowej potrawie nadaje on wyrazistego smaku. A natka pietruszki dodatkowo potęguje wrażenia smakowe :)

      Zapraszam dziś na drugi przepis z najnowszej książki Julii Child Francuski szef kuchni.

       

      sos winno-śmietanowy

       

      1/4 szklanki bulionu wołowego

      1/4 szklanki białego wytrawnego wina

      2 łyżki masła

      200 g tłustej śmietany

      sól, pieprz

      kilka kropel soku z cytryny

      2 łyżki posiekanej natki pietruszki

      Masło rozpuścić w naczyniu, dodać bulion i wino. Gotować na dużym ogniu, aż płyn nabierze konsystencji syropu. Dodać śmietanę i nadal gotować na dużym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Polać sosem piersi kurczaka i posypać natką pietruszki.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Sos winno-śmietanowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      czwartek, 07 listopada 2013 08:43
  • środa, 06 listopada 2013
    • Piersi kurczaka duszone w maśle

      Pierwszy obiad francuskiego szefa kuchni w moim wykonaniu. 25 października miała miejsce premiera książki Julii Child "Francuski szef kuchni" czyli zbiór wszystkich przepisów jakie Julia zaprezentowała w swoim kulinarnym show. Czekałam na tę książkę już od bardzo dawna i jak tylko ją kupiłam, zasiadłam wygodnie w fotelu i zaczęłam niecierpliwie przerzucać kartki. No nie, tak nie można, muszę od czegoś zacząć i wybrałam ... pierś kurczaka duszona w maśle, podana z sosem winno-śmietanowym z dodatkiem zielonej fasolki z sokiem cytrynowym i zieloną pietruszką.

      Dziś przepis na mięso, jutro zapraszam na sos, a zakończymy przepisem na fasolkę :)


      piersi kurczaka duszone w maśle

      4 filety piersi kurczaka

      sok z cytryny

      sól, pieprz

      4 łyżki masła

      Natrzyj piersi kurczaka sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Rozgrzej masło w naczyniu żaroodpornym. Gdy masło zacznie się pienić, szybko obtocz w nim filety i zostaw w naczyniu. Przykryj pokrywką i wstaw do nagrzanego do 200 *C piekarnika. Po 6 minutach sprawdź czy są upieczone i czy w dotyku są jędrne i sprężyste. Jeżeli nie, należy jeszcze chwilę je podpiec.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 06 listopada 2013 19:15
  • poniedziałek, 28 października 2013
    • Karkówka prowansalska z leśnymi grzybami

      Połączenie smaków Francji i Polski. Wieprzowina w ziołach prowansalskich z sosem z grzybów leśnych. W mojej opinii całkiem udana próba.


      karkówka prowansalska

       

      1200 g karkówki wieprzowej

      sól, pieprz

      zioła prowansalskie

      garść suszonych grzybów

      100 g śmietany

      łyżeczka mąki

      tłuszcz do smażenia

      1 cebula

      Karkówkę nacieramy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Tłuszcz rozgrzewamy na patelni i smażymy na brązowo. Cebulę obieramy, dzielimy na pół i również podsmażamy na tłuszczu. Kiedy już wszystko mamy pięknie podsmażone, usuwamy cebulę, dodajemy odrobinę (ok. 1 cm) wody i wrzucamy grzyby. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 2 godzin, aż mięso będzie mięciutkie, w razie czego dolewając wody. Wyciągamy karkówkę na deskę i jak odrobinę przestygnie kroimy w plastry. W międzyczasie rozrabiamy mąkę z odrobina wody, dodajemy śmietanę i wlewamy do sosu. Przyprawiamy solą i pieprzem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 28 października 2013 08:18
  • środa, 23 października 2013
    • Bograczgulasz

      Gulasz gotowany w kociołku (bograczu) jest najbardziej znaną węgierską zupą. Najlepiej przygotować ją z wołowiny, w tym przypadku najlepszą jest pręga wołowa. Jeżeli natomiast chcemy wykorzystać wieprzowinę, to autor Nobla dla papryki, którego przepis z drobnymi zmianami prezentuję, poleca szynkę. Na bograczgulasz z jagnięciny lub baraniny najlepiej nadaje się podudzie.

       

      bograczgulasz

       

      800 g pręgi wołowej

      1/3 kostki smalcu

      2 duże cebule

      2-3 ząbki czosnku

      1 marchewka

      1 pietruszka

      kawałek selera

      puszka krojonych pomidorów

      2 strąki papryki

      5-6 średniej wielkości ziemniaków

      ok. 100 g makaronu łazanek

      3 czubate łyżki słodkiej papryki w proszku

      łyżeczka ostrej papryki

      sól, pieprz, kminek

      Posiekaną cebulę przysmażyć na smalcu na złoty kolor. Odsunąć z ognia, skropić wodą i dopiero wtedy dosypać paprykę. Odparować i następnie obsmażyć pokrojoną w kostkę wołowinę. Dodać kminek, ząbki czosnku, pokrojone w paski jarzyny, pomidory oraz pokrojoną w drobne paski paprykę. Posolić, zalać wodą tak, aby nie przykrywała zawartości garnka i dusić na wolnym ogniu. Dodać ostrą paprykę. W miarę potrzeby dolewać wodę. Gdy mięso jest już prawie gotowe dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i dopiero zalać wodą tak, aby ta przykryła wszystko. Gotować do momentu aż mięso i ziemniaki będą miękkie. Dodać łazanki. Doprawić jeszcze solą i jeżeli trzeba słodką papryką w proszku i chwilę jeszcze razem gotować aż makaron będzie miękki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Bograczgulasz”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 23 października 2013 08:46
  • poniedziałek, 14 października 2013
    • Rakott burgonya - Węgierska zapiekanka ziemniaczana

       

      Ta węgierska zapiekanka nim trafi do piekarnika jest już prawie gotowa. Ziemniaki i jajka ugotowane, kiełbasa tylko do pokrojenia. Więcej czasu poświęcamy tylko cebuli i boczkowi, które podsmażamy nim dołożymy do pozostałych produktów i serowi, który należy zetrzeć. Układamy tylko warstwy produktów, zalewamy śmietana, posypujemy serem i gotowe.

      Przepis pochodzi z książki Nobel dla papryki Tadeusza Olszańskiego.

      węgierska zapiekanka ziemniaczana

       

      1 kg ziemniaków

      4 jajka

      300 g kiełbasy

      100 g wędzonego boczku

      200 g śmietany

      100 g tartego żółtego sera

      1 cebula

      masło

      tarta bułka

      słodka papryka w proszku

      pieprz, sól

      Ziemniaki ugotować, ostudzić i pokroić w plasterki. Jajka ugotować na twardo i również pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i obsypać tartą bułką. Układać warstwami ziemniaki, jajka i pokrojona w plastry kiełbasę, którą posypujemy papryką w proszku. Dodajemy tez pokrojony w kostkę boczek wędzony i podsmażoną na maśle cebulę. Ostatnią warstwą powinny stanowić ziemniaki, którą zalewamy śmietaną, posypujemy tartą bułką i startym żółtym serem. Dekorujemy plasterkami boczku. Zapiekamy w piekarniku ogrzanym do 200*C najpierw przez 20 minut pod folią, a potem bez folii do przyrumienienia warstwy wierzchniej na chrupiąco.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 października 2013 08:34

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters