Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpisy

  • niedziela, 14 września 2014
  • środa, 03 września 2014
    • Babka bezglutenowa - przepis baza

       

      Przepis baza czyli doskonała podstawa naprawdę pysznej babki bezglutenowej. Przed rezygnacją z glutenu, obawiałam się, że ciasta bez normalnej mąki będą niezjadliwe. Nic mylnego. Ta babka jest rewelacyjna. Prosty przepis baza, na podstawie którego można tworzyć babkowe wariacje. Bez żadnych dodatków tez smakuje wyśmienicie. Na razie wypróbowałam przepis podstawowy, z dodatkiem 2 łyżek kakao a także dodając skórkę i sok z cytryny - i tak powstała babka czekoladowa i cytrynowa :)

      babka bezglutenowa - baza

      4 jajka

      220 g mąki bezglutenowej

      200 g cukru

      125 g miękkiego masła

      2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)

      125 ml mleka

      Masło z połowa cukru rozetrzeć na puszysta masę. Rozdzielić żółtka od białek. Białka ubić z pozostałym cukrem a żółtka dodać do masła. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, połączyć z ciastem. Dodać mleko i wszystko razem dokładnie wymieszać. Na sam koniec delikatnie połączyć ciasto z ubitymi białkami. Nagrzać piekarnik do 180* C. Piec około 35-40 minut.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Babka bezglutenowa - przepis baza”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 03 września 2014 13:39
  • wtorek, 02 września 2014
    • Bezglutenowe mleczne ciasto czekoladowe

       

      Wszelkie bezglutenowe ciastka są o wiele droższe od tradycyjnych. Mąki i mieszanki bezglutenowe też nie należą do najtańszych, mimo to najekonomiczniejszym (czy istnieje takie słowo ;) ) wyjściem jest upieczenie ciasta. Ponieważ dopiero zaczynam moją bezglutenową przygodę, testuję wyszperane w internecie przepisy.

      To mleczne czekoladowe ciasto nie należy do suchych wypieków. Spora ilość mleka i jogurtu sprawia, że jest  bardzo delikatnie nasączone. Niewypałem jest tylko polewa, z uwagi na sporą ilość mleka jest za rzadka. Polałam nią mimo wszystko ciasto po upieczeniu i jak widać wsiąkła a nie zastygła.


      bezglutenowe mleczne ciasto czekoladowe

       

      5 łyżek kakao

      125 ml mleka

      200 g masła

      250 g cukru

      250 g mąki bezglutenowej

      1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

      1 jajko

      200 g jogurtu naturalnego

       

      Mleko, masło, cukier i kakao rozpuścić w rondlu. Odlać 1/3 szklanki do polania ciasta. Pozostałą mieszankę wystudzić. Przesianą mąkę wymieszać z sodą i po łyżce dodawać do masy czekoladowej. Następnie dodajemy jajko i stopniowo jogurt. Całość ubijać około 3 minut. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180 * (wstawiamy do nagrzanego piekarnika). Ciasto po wystudzeniu należy trzymać w lodówce.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Bezglutenowe mleczne ciasto czekoladowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      wtorek, 02 września 2014 17:10
  • środa, 20 sierpnia 2014
    • Bezglutenowe placuszki z cukinii

       

      Od jakiegoś czasu jestem "bezglutenowa". Nie będę wchodzić w szczegóły, ale moja dieta zmieniła się o 45 stopni. Tylko o tyle, ponieważ owoce, warzywa , mięso, nabiał - to wszystko zostaje bez zmian, zmiana dotyczy tylko glutenu, a właściwie jego eliminacja. Zamiast mąki pszennej używam kukurydzianej lub mąki "Mehl-Farine" firmy Schar i właśnie dodałam do cukiniowych placków. Przepis Ewy Wachowicz jest rzeczywiście rewelacyjny. Mimo, że cukinia nie należy do wyrazistych w smaku warzyw, to dodatek koperku sprawia, iż całość jest bardzo aromatyczna.

       

      bezglutenowe placuszki z cukinii

       

      1 średnia cukinia lub 2 małe

      4 łyżki mąki bezglutenowej

      2 jajka

      1 mała cebula

      1 ząbek czosnku

      2 łyżki jogurtu

      kilka gałązek koperku

      sól, pieprz

      olej do smażenia

      Cukinie umyć, odciąć końcówki i nie obierając ze skórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić i odstawić na chwilę a następnie dokładnie odcisnąć wodę. Do cukinii dodać pokrojoną w kostkę cebulę, mąkę, jajka, jogurt, przeciśnięty czosnek i pokrojony koperek. Przyprawić do smaku. Smażyć małe placuszki na tłuszczu.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Bezglutenowe placuszki z cukinii”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 20 sierpnia 2014 18:53
  • niedziela, 15 czerwca 2014
  • wtorek, 10 czerwca 2014
    • Brownie z orzechami

       

      Uwielbiam brownie. Zawsze robiłam je z dodatkiem rozpuszczonej gorzkiej czekolady. Tym razem znalazłam przepis z kakao. Poza tym reszta bez zmian... bez proszku, prawie bez mąki i cudnie w środku niedopieczone :)

       

      brownie z orzechami

       

      170 g masła

      1 szkl. cukru

      1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

      1/4 łyżeczki soli

      3 jajka

      3/4 szkl. kakao

      1/3 szkl. mąki

      szklanka orzechów (dowolne)

      Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy i sól. Mieszamy. Następnie kolejno dodajemy jajka i ubijamy na kremowa masę. Dodajemy mąkę i kakao i wszystko dokładnie mieszamy. Posiekane orzechy dodajemy do masy i mieszamy łyżką. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 *C i pieczemy brownie ok 25 minut.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Brownie z orzechami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      wtorek, 10 czerwca 2014 18:02
  • piątek, 06 czerwca 2014
    • Pieczony kurczak z kalafiorem

       

      Po długiej nieobecności powracam przepisem, w którym w niebanalny sposób można wykorzystać kalafiora. Po młodej kapuście jest to warzywo, po które o tej porze roku sięgam najczęściej. Do tego dania już nic więcej nie jest potrzebne, chociaż jak pomyśle o młodych ziemniaczkach z koperkiem to .....;)

       

      pieczony kurczak z kalafiorem

       

      1 kg pałek drobiowych

      1 kalafior

      olej

      kilka gałązek rozmarynu

      4 ząbki czosnku

      3 łyżki posiekanej natki pietruszki

      1 cytryna pokrojona w plastry

      sól, pieprz

      Pałki drobiowe nacieramy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni na oleju. Kiedy już mięso zbrązowieje przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Równomiernie układamy na drobiu plastry cytryny. Dodajemy cztery zmiażdżone ząbki czosnku i gałązki rozmarynu. Pieczemy do miękkości mięsa w temperaturze 200 *C.

      W międzyczasie dzielimy kalafior na różyczki i podsmażamy na patelni. Po kilku minutach wlewamy ok. 1 cm. wody przykrywamy pokrywką i tak na małym ogniu gotujemy kalafior do miękkości. Doprawiamy.

      Przekładamy mięso i kalafior na półmisek i posypujemy natką pietruszki.

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczony kurczak z kalafiorem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      piątek, 06 czerwca 2014 18:37
  • środa, 12 lutego 2014
    • Zapiekanka z kurczakiem i zieloną fasolką szparagową

       

      Zimą generalnie zjadamy mało warzyw, a to błąd. Mrożonki są nie mniej wartościowe niż warzywa świeże i te właśnie zimą powinny królować na naszym stole.

      Dzisiejsza propozycja to wykorzystanie zielonej fasolki szparagowej w zapiekance drobiowej. Pomysł jak najbardziej trafiony :) 

       

      zapiekanka z kurczakiem i zieloną fasolką

       

      450 g zielonej fasolki szparagowej (o tej porze roku można użyć mrożonki)

      oliwa z oliwek lub olej rzepakowy

      4 duże płaty piersi z kurczaka

      30 dag pieczarek

      średniej wielkości cebula

      2 ząbki czosnku

      1 łyżka suszonego tymianku

      sól, pieprz

      2 łyżki mąki

      2 kubeczki śmietany

      pół szklanki bułki tartej

      pół szklanki startego parmezanu

      Fasolkę szparagową wrzucić do osolonego wrzątku i gotować parę minut, tak by była al dente. Odcedzić i zalać zimną wodą, aby nie straciła koloru.

      Kurczaka pokroić na średniej wielkości kwadraty, przyprawić solą i pieprzem i obsmażyć na złoto na patelni. Odstawić, a na tym samym tłuszczu podsmażyć pieczarki, posiekaną cebulę, drobno pokrojony czosnek i tymianek. Przyprawić solą i pieprzem. Gdy już pieczarki będą gotowe posypać je mąką i szybko zamieszać. Dodać śmietanę i chwilę jeszcze razem podgotować i odstawić na 10 minut.

      W międzyczasie przygotować mieszankę parmezanu z bułką tartą i wymieszać razem z łyżką oleju.

      Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać fasolkę i polać wszystko sosem śmietanowym. Całość posypać mixem bułki i parmezanu. Zapiekać przez 10-15 minut w temperaturze ok 220 *C.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka z kurczakiem i zieloną fasolką szparagową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 12 lutego 2014 08:25
  • środa, 29 stycznia 2014
    • Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami

       

      Uwielbiam lazagne. Doskonale zdaję sobie sprawę, że jest to bomba kaloryczna, ale nie mogę się jej oprzeć. Wszak wszystko zależy nie od kaloryczności, a od wielkości zjedzonej porcji :) Dzisiejszy przepis podpatrzyłam w książce kucharskiej Lidla, gdzie swoimi przepisami dzielą się Karol Okrasa i Pascal Brodnicki. Dzisiejsza lasagna to wariacja na temat klasycznej lasagne bologneze, gdzie oprócz warstwy sosu mięsno-pomidorowego i beszamelowego, dodajemy krojone suszone pomidory i warstwy mozzarelli.

       

      lasagne z mozzarellą

      400 g mozzarelli

      9 płatów makaronu lasagne

      1 słoik suszonych pomidorów

      1 cebula

      500 g mielonego mięsa wieprzowego

      2 puszki krojonych pomidorów

      1 łyżka ziół prowansalskich

      oliwa z oliwek

      30 g masła

      50 g mąki

      300 ml mleka

      gałka muszkatołowa

      sól, pieprz

      Zaczynamy od przygotowania mięsnego sosu pomidorowego czyli bolognese. Na oliwie z oliwek szklimy pokrojona w drobną kostkę cebulę. Dodajemy mięso mielone i smażymy razem, aż mięso straci czerwony kolor. Następnie dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Dusimy razem ok. 5 minut.

      Pierwszą warstwę już mamy przygotowaną, teraz zabieramy się za kolejną czyli za sos beszamelowy. W garnku podgrzewamy mleko. W kolejnym roztapiamy masło i dodajemy do niego mąkę. Przez ok. 2 minuty intensywnie mieszamy i podgrzewamy. Po tym czasie dodajemy cieple mleko i całość dokładnie mieszamy trzepaczką tak, aby nie było w sosie grudek. Doprawiamy mielona gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

      Pomidory suszone kroimy na półcentymetrowe paski, mozzarelle na cienkie plastry.

      Kiedy już wszystkie składniki mamy przygotowane, zabieramy sie za układanie warstw naszej zapiekanki. Na dno naczynia żaroodpornego wkładamy pierwszą warstwe sosu bolońskiego. Przykrywamy 3 płatami makaronu nastepnie smarujemy makaron pierwszą warstwą  sosu beszamelowego, połowę pomidorów i połowę mozzarelli. Ponownie sos boloński 3 płaty lasagne, sos beszamelowy, suszone pomidory i ponownie sos boloński. Zakrywamy wszystko 3 płatami makaronu, dokładnie przykrywamy makaron warstwa sosu beszamelowego i warstwą pokrojonej mozzarelli.

      Całość wkładamy do nagrzanego do 180 *C piekarnika i pieczemy ok. 30 minut (przy termoobiegu czas skracamy o 5 minut).


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Lasagne z mozzarellą i suszonymi pomidorami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 29 stycznia 2014 09:50
  • środa, 22 stycznia 2014

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters