Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpisy

  • niedziela, 05 lipca 2015
    • Szakszuka

       

      Szakszuka to oryginalne, syte, weekendowe śniadanie. Pełne aromatów świeżych pomidorów , papryki i bazylii. To śniadanie kuchni izraelskiej, marokańskiej, tunezyjskiej i egipskiej. Szakszuka po arabsku znaczy wielki bałagan.......i rzeczywiście patelnia tak wygląda :) Podstawą są jajka, pomidory i papryka, reszta to dowolność. Niektórzy dodają ostre kiełbaski, bakłażana czy ser kozi.

       

      szakszuka

       

      2 jajka

      2 pomidory

      1 mała czerwona papryka

      ząbek czosnku

      świeża bazylia

      sól, pieprz

      oliwa z oliwek

      Pomidory obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. W kostkę kroimy także paprykę. Rozgrzewamy oliwę na patelni, kroimy czosnek w cienkie plasterki i podsmażamy, uważając aby go nie spalić, bo wtedy potrawa nabierze goryczy. Do czosnku dodajemy pomidory i paprykę i smażymy kilka minut. Jeśli pomidory są za kwaśne, odrobinę dosładzamy. Gdy sos jest już gotowy, wbijamy 2 jajka, doprawiamy i smażymy do momentu, aż białka jajek będą ścięte. Potrawę posypujemy bazylią.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Szakszuka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      niedziela, 05 lipca 2015 12:18
  • niedziela, 19 kwietnia 2015
    • Czekoladowe muffiny

      Zaniedbałam ostatnio mój blog. W międzyczasie wypróbowałam kilka nowych przepisów, ale zabrakło mi czasu aby usiąść i je zaprezentować :)

      Moja bratanica Magda piecze bajeczne muffiny. Ponieważ bardzo dawno nie upiekłam tych pysznych babeczek, dzisiejszy wpis jest odpowiedzią na wspomnienie muffinek, które jadłam u Madzi, a ponieważ jestem czekalodoholiczką, to są to muffiny czekoladowe.

       

      czekoladowe muffiny

      2 szklanki mąki

      pół szklanki cukru

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      2 czubate łyżki kakao

      100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady

      1/2 szkl. oleju

      1 jajko

      1 szklanka mleka

      W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre. Czekoladę kroimy na kawałki. Dodajemy mokrą mieszankę do suchych i łączymy składniki. Dodajemy czekoladę. Krótko mieszamy i napełniamy papilotki. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180*C.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Czekoladowe muffiny”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      niedziela, 19 kwietnia 2015 16:58
  • poniedziałek, 02 marca 2015
    • Papryka nadziewana kaszą jaglaną

       

      Kasza jaglana - żywieniowe dobrodziejstwo. Nie zawiera glutenu, nie uczula, wspomaga trawienie oraz skutecznie zwalcza zgagę. Zawiera krzemionkę, która ma zbawienny wpływ na skórę, włosy i paznokcie, a także przeciwdziała odwapnianiu kości. To wszystko zjemy wraz z dzisiejszą propozycją - nadziewaną papryką. Pysznie i bardzo zdrowo.

      Kasza jaglana zawiera krzemionkę, mającą zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Krzem pełni też ważną rolę w mineralizacji kości (zapobiega ich odwapnianiu)

      http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.ht

      

      Kasza jaglana zawiera krzemionkę, mającą zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Krzem pełni też ważną rolę w mineralizacji kości (zapobiega ich odwapnianiu)

      http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.htm

      papryka faszerowana kaszą jaglaną

       

      4 papryki

      1 szkl. kaszy jaglanej

      300 g pieczarek

      1 duża cebula

      8 suszonych pomidorów

      2 łyżki sosu sojowego

      2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów

      oliwa z oliwek

      sól, pieprz

      garść posiekanej zielonej pietruszki

       

      Kaszę jaglaną przepłukujemy kilka razy na zmianę zimną wodą i wrzątkiem, a następnie gotujemy na wolnym ogniu, w dwóch szklankach wody około 15 minut. Studzimy. W tym czasie kroimy pieczarki na małe kawałki i podsmażamy na suchej patelni kilka minut. Dodajemy do kaszy. Pokrojoną w drobna kostkę cebulę podduszamy na oliwie z oliwek. Pomidory kroimy i wraz z olejem z zalewy, sosem sojowym i cebulą dodajemy do kaszy. Przyprawiamy do smaku sola i pieprzem. Dokładnie mieszamy.

      Paprykę myjemy, przekrawamy na pół i oczyszczamy. Faszerujemy kaszą i układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą z oliwek. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180*C. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Papryka nadziewana kaszą jaglaną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 02 marca 2015 18:27
  • piątek, 27 lutego 2015
  • środa, 07 stycznia 2015
    • Kotlety mielone jaglane

       

      Kotlety mielone zawsze kojarzyły mi się z bułka moczoną w wodzie i dodawanej do mięsa. Potem, jakby tej bułki pszennej było mało, panierowało się w niej jeszcze kotlety przed smażeniem. Odkąd zrezygnowałam z pszenicy, nie robiłam kotletów mielonych, aż do teraz.... po prostu postanowiłam zastąpić bułkę pszenną - kaszą jaglaną.

       

      mielone jaglane

       

      500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego

      1-2 jajka

      1/2 szkl. kaszy jaglanej

      1 cebula

      olej ryżowy

      pół pęczka zielonej pietruszki

      sól, pieprz

      mąka kukurydziana

      Gotujemy kasze jaglaną w jednej szklance wody, pamiętając o tym, aby przed gotowaniem przelewać kaszę naprzemiennie, raz gorącą, raz zimna wodą. Wystudzoną, ugotowana kaszę dodajemy do mięsa. Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju i również dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko, dodajemy sól i pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Zielona pietruszkę siekamy na drobno i mieszamy z mięsem. Formujemy kotlety, obtaczamy w mace kukurydzianej i smażymy na oleju ryżowym na złoto.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Kotlety mielone jaglane”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 07 stycznia 2015 09:56
  • piątek, 02 stycznia 2015
  • wtorek, 30 grudnia 2014
    • pizza gryczana - bezglutenowa

       

      Pizza z mąki gryczanej jest zdrową alternatywą pizzy pszennej. Ciasto różni się oczywiście smakiem, ale również konsystencja. Dlatego według mnie im cieńsze ciasto tym lepsze. Ponieważ uwielbiam moje ostatnie odkrycie czyli domowej roboty ketchup, dodałam go do pizzy zarówno jako podkład, jak również później jako dodatek.

       

      pizza gryczana

       

      1 szklanka mąki gryczanej

      1 szklanka mąki kukurydzianej

      25 g drożdży

      1 łyżeczka cukru

      odrobina mleka

      2 szklanki ciepłej wody

      sól, oliwa z oliwek

      domowy ketchup lub sos pomidorowy

      i dodatki - według uznania

      Z mleka, drożdży i cukru zrobić zaczyn. Do miski wsypać mąkę gryczana i kukurydzianą, posolić, dodać zaczyn i ciepłą wodę. Dokładnie wymieszać, dodać trochę oliwy  oliwek i wyrobić ciasto. Jak za rzadkie dodać mąkę, jak za gęste dolać wody :). Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie, a może być troszkę wilgotne, formujemy pizzę cały czas maczając palce w mące gryczanej. Smarujemy ciasto sosem pomidorowym lub domowym ketchupem: przepis tutaj domowy ketchup 

      Na wierzch kładziemy dodatki według własnego uznania, mogą to być pieczarki, cebula, szynka, wszystko to co lubimy.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „pizza gryczana - bezglutenowa”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      wtorek, 30 grudnia 2014 08:15
  • niedziela, 28 grudnia 2014
    • Domowy majonez

       

      Domowy majonez to było moje marzenie. Niestety odkładałam jego zrobienie, ponieważ nie wierzyłam w to, że uda mi się go zrobić (tyle się słyszy o tym, że majonez często się warzy). Zmusił mnie do tego przypadek. Sałatka już pokrojona a w lodówce majonezu brak. Co wtedy robić ? Jak to co? Odważyć się :) i właśnie ta odwaga sprawiła, że już nigdy nie kupię majonezu, zrobię go sobie sama :)

       

      domowy majonez

       

      1 jajko

      2 łyżki octu ryżowego

      250 ml oleju słonecznikowego

      sól

      szczypta cukru

       

      W wąskim naczyniu roztrzepujemy jajko, dodajemy cukier, sól i ocet i ubijamy wszystko razem blenderem. Cienką stróżką, cały czas ubijając, wlewamy olej. Dosalamy do smaku.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Domowy majonez”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      niedziela, 28 grudnia 2014 10:17
  • sobota, 27 grudnia 2014
  • niedziela, 21 grudnia 2014
    • Bezglutenowe pierniczki

       

      Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta ..... a na świątecznym stole i choince nie może zabraknąć pierniczków. W tym roku po raz pierwszy zrobiłam pierniczki bezglutenowe. Różne bezglutenowe mąki, miód, cukier waniliowy, masło i żółtka i odrobina sody oczyszczonej.... tak niewiele potrzeba, aby wyczarować te pyszne i zdrowie pierniczki.

      bezglutenowe pierniczki

       

      150 g mąki migdałowej

      150 g mąki kukurydzianej

      50 g mąki kokosowej

      50 g mąki ryżowej

      100 g masła

      2 żółtka

      11 łyżek miodu

      2 łyżki cukru waniliowego

      1 łyżeczka sody oczyszczonej

      1 łyżka przyprawy do piernika

      2 łyżki jogurtu naturalnego lub niskotłuszczowej śmietany

      Podgrzewamy miód, rozpuszczając w nim masło. Odstawiamy do wystudzenia. W osobnej misce mieszamy mąki, cukier waniliowy, przyprawę do piernika i sodę. Na gładką masę ubijamy żółtka. Do mieszanki suchych składników dodajemy miód, śmietanę i żółtka, i dokładnie mieszamy. Gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy mąkę kokosową.

      Na stolnicy rozsypujemy mąkę kokosową i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 8 mm. Wykrawamy pierniczki i pieczemy w temperaturze 180*C 10 minut.

      Z tego przepisu upiekłam 3 blaszki ciastek.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Bezglutenowe pierniczki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      niedziela, 21 grudnia 2014 14:46

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters