Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpisy

  • środa, 07 stycznia 2015
    • Kotlety mielone jaglane

       

      Kotlety mielone zawsze kojarzyły mi się z bułka moczoną w wodzie i dodawanej do mięsa. Potem, jakby tej bułki pszennej było mało, panierowało się w niej jeszcze kotlety przed smażeniem. Odkąd zrezygnowałam z pszenicy, nie robiłam kotletów mielonych, aż do teraz.... po prostu postanowiłam zastąpić bułkę pszenną - kaszą jaglaną.

       

      mielone jaglane

       

      500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego

      1-2 jajka

      1/2 szkl. kaszy jaglanej

      1 cebula

      olej ryżowy

      pół pęczka zielonej pietruszki

      sól, pieprz

      mąka kukurydziana

      Gotujemy kasze jaglaną w jednej szklance wody, pamiętając o tym, aby przed gotowaniem przelewać kaszę naprzemiennie, raz gorącą, raz zimna wodą. Wystudzoną, ugotowana kaszę dodajemy do mięsa. Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju i również dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko, dodajemy sól i pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Zielona pietruszkę siekamy na drobno i mieszamy z mięsem. Formujemy kotlety, obtaczamy w mace kukurydzianej i smażymy na oleju ryżowym na złoto.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Kotlety mielone jaglane”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      środa, 07 stycznia 2015 09:56
  • piątek, 02 stycznia 2015
  • wtorek, 30 grudnia 2014
    • pizza gryczana - bezglutenowa

       

      Pizza z mąki gryczanej jest zdrową alternatywą pizzy pszennej. Ciasto różni się oczywiście smakiem, ale również konsystencja. Dlatego według mnie im cieńsze ciasto tym lepsze. Ponieważ uwielbiam moje ostatnie odkrycie czyli domowej roboty ketchup, dodałam go do pizzy zarówno jako podkład, jak również później jako dodatek.

       

      pizza gryczana

       

      1 szklanka mąki gryczanej

      1 szklanka mąki kukurydzianej

      25 g drożdży

      1 łyżeczka cukru

      odrobina mleka

      2 szklanki ciepłej wody

      sól, oliwa z oliwek

      domowy ketchup lub sos pomidorowy

      i dodatki - według uznania

      Z mleka, drożdży i cukru zrobić zaczyn. Do miski wsypać mąkę gryczana i kukurydzianą, posolić, dodać zaczyn i ciepłą wodę. Dokładnie wymieszać, dodać trochę oliwy  oliwek i wyrobić ciasto. Jak za rzadkie dodać mąkę, jak za gęste dolać wody :). Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie, a może być troszkę wilgotne, formujemy pizzę cały czas maczając palce w mące gryczanej. Smarujemy ciasto sosem pomidorowym lub domowym ketchupem: przepis tutaj domowy ketchup 

      Na wierzch kładziemy dodatki według własnego uznania, mogą to być pieczarki, cebula, szynka, wszystko to co lubimy.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      wtorek, 30 grudnia 2014 08:15
  • niedziela, 28 grudnia 2014
    • Domowy majonez

       

      Domowy majonez to było moje marzenie. Niestety odkładałam jego zrobienie, ponieważ nie wierzyłam w to, że uda mi się go zrobić (tyle się słyszy o tym, że majonez często się warzy). Zmusił mnie do tego przypadek. Sałatka już pokrojona a w lodówce majonezu brak. Co wtedy robić ? Jak to co? Odważyć się :) i właśnie ta odwaga sprawiła, że już nigdy nie kupię majonezu, zrobię go sobie sama :)

       

      domowy majonez

       

      1 jajko

      2 łyżki octu ryżowego

      250 ml oleju słonecznikowego

      sól

      szczypta cukru

       

      W wąskim naczyniu roztrzepujemy jajko, dodajemy cukier, sól i ocet i ubijamy wszystko razem blenderem. Cienką stróżką, cały czas ubijając, wlewamy olej. Dosalamy do smaku.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      niedziela, 28 grudnia 2014 10:17
  • sobota, 27 grudnia 2014
    • Bezmięsne gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami

       

      Moim ostatnim odkryciem jest kasza jaglana. Kasza prawie nie goszcząca na polskich stołach. Tym razem postanowiłam dodać ją do bezmięsnych pieczarkowych gołąbków. Oprócz tego, że jest to danie bezmięsne, to także jest potrawą bezglutenową, a właśnie dania bezglutenowe coraz częściej goszczą na moim stole.

       

      bezmięsne gołąbki

       

      1/2 szkl. kaszy jaglanej

      1 jajko

      1/2 kg pieczarek

      1 duża cebula

      8-10 liści kapusty włoskiej

      sól, pieprz

      1 mała marchewka

      1 łyżka masła

      oliwa z oliwek

      1-2 kostki bulionu warzywnego bezglutenowego

       

      Kaszę jaglana naprzemiennie przelewać gorącą i zimną wodą, aby pozbyć się goryczki. Gotujemy ją w osolonej wodzie w proporcji 1:2 ok. 15 minut bez mieszania na wolnym ogniu. Pokrojona w kosteczkę cebulę podsmażamy na złoty kolor na oliwie z oliwek. Zdejmujemy z patelni. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Krótko podsmażamy na tej samej patelni. Cebulę i pieczarki mieszamy z kaszą, dodajemy jajko i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

      Do każdego sparzonego liścia kapusty włoskiej nakładamy farsz i zawijamy gołąbki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, posypujemy pociętą w paski marchewką i wiórkami masła. Zalewamy bulionem do wysokości połowy gołąbka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200* C ( gdy się zagotują zmniejszamy temperaturę do 150 *C), dusimy przez ok. 1 godzinę.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Bezmięsne gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      sobota, 27 grudnia 2014 18:04
  • niedziela, 21 grudnia 2014
    • Bezglutenowe pierniczki

       

      Coraz bliżej święta, coraz bliżej święta ..... a na świątecznym stole i choince nie może zabraknąć pierniczków. W tym roku po raz pierwszy zrobiłam pierniczki bezglutenowe. Różne bezglutenowe mąki, miód, cukier waniliowy, masło i żółtka i odrobina sody oczyszczonej.... tak niewiele potrzeba, aby wyczarować te pyszne i zdrowie pierniczki.

      bezglutenowe pierniczki

       

      150 g mąki migdałowej

      150 g mąki kukurydzianej

      50 g mąki kokosowej

      50 g mąki ryżowej

      100 g masła

      2 żółtka

      11 łyżek miodu

      2 łyżki cukru waniliowego

      1 łyżeczka sody oczyszczonej

      1 łyżka przyprawy do piernika

      2 łyżki jogurtu naturalnego lub niskotłuszczowej śmietany

      Podgrzewamy miód, rozpuszczając w nim masło. Odstawiamy do wystudzenia. W osobnej misce mieszamy mąki, cukier waniliowy, przyprawę do piernika i sodę. Na gładką masę ubijamy żółtka. Do mieszanki suchych składników dodajemy miód, śmietanę i żółtka, i dokładnie mieszamy. Gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy mąkę kokosową.

      Na stolnicy rozsypujemy mąkę kokosową i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 8 mm. Wykrawamy pierniczki i pieczemy w temperaturze 180*C 10 minut.

      Z tego przepisu upiekłam 3 blaszki ciastek.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Bezglutenowe pierniczki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      niedziela, 21 grudnia 2014 14:46
  • niedziela, 30 listopada 2014
    • Domowy zdrowy ketchup

       

      Od dawna rozglądałam się za zdrowym ketchupem. Niestety, ceny mnie odstraszały. Na blogu Kwestia Smaku znalazłam przepis na pyszny, zdrowy (bez masy niepotrzebnego cukru w środku) i niedrogi ketchup. Wypróbowałam przepis i jestem zachwycona.

       

      domowy ketchup

       

      oliwa z oliwek

      1 ząbek czosnku

      700 g passaty pomidorowej

      1 mała czerwona cebula

      3 łyżki cukru trzcinowego

      3 łyżki octu ryżowego

      1/2 łyżeczki soli

      1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu

      1/2 łyżeczki suszonego oregano

      1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku

      1 łyżeczka nasion gorczycy

      1/3 łyżeczki kminu rzymskiego

      1/3 łyżeczki nasion kopru włoskiego

      1/3 łyżeczki czosnku w proszku

       

      W garnku o grubym dnie na łyżce oliwy z oliwek zeszklić pokrojony na plasterki czosnek. Dodać passatę pomidorową i pokrojona drobno cebulę. Zagotować. Dodać cukier, ocet i przyprawy.Gotować pod przykryciem na małym ogniu 45 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie całość zmiksować blenderem. Przechowywać w lodówce. Można również poddać ketchup pasteryzacji w gorącej wodzie.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Domowy zdrowy ketchup”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      niedziela, 30 listopada 2014 19:32
  • poniedziałek, 27 października 2014
  • niedziela, 19 października 2014
    • Kurczak z suszonymi pomidorami

       

      Bardzo lubię suszone pomidory. Zazwyczaj dodaję je do dań z makaronem, ale tym razem postanowiłam przyrządzić z nimi kurczaka (podpatrzone u Pascala). Ponieważ sama nie suszę pomidorów, muszę się wiec zadowolić kupnymi. W słoiku powinny znaleźć się tylko pomidory, olej i przyprawy, więc na takie właśnie poluję. Upolowałam je dzięki firmie Społem. Kupiłam je raz i zdobyły moje najwyższe uznanie. Nie wszystko więc co polskie jest gorsze. 


      kurczak z suszonymi pomidorami

      8-10 pałek kurczaka

      1 por

      słoiczek suszonych pomidorów

      1 cebula

      2 ząbki czosnku

      olej ryżowy

      suszona bazylia

      sól, pieprz

      Podudzia solimy, pieprzymy i smażymy w żeliwnym garnku na oleju ryżowym aż zbrązowieją. W międzyczasie ucieramy czosnek z solą, kroimy por, cebulę w piórka i pomidory w paski. Podsmażonego kurczaka wyciągamy na talerz, a do garnka dodajemy czosnek i cebulę. Po chwili dodajemy por i wszystko razem podduszamy. Solimy do smaku i dodajemy pokrojone suszone pomidory. Na koniec posypujemy wszystko suszoną bazylia, dodajemy kurczaka, zalewamy wszystko wodą (ok. 1/2 l) przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na ok. 45 minut (190*C - termoobieg lub 210*C - bez).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak z suszonymi pomidorami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      wrotka_online
      Czas publikacji:
      niedziela, 19 października 2014 13:00
  • niedziela, 14 września 2014

Wyszukiwarka

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters