Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

poniedziałek, 02 marca 2015

Papryka nadziewana kaszą jaglaną

 

Kasza jaglana - żywieniowe dobrodziejstwo. Nie zawiera glutenu, nie uczula, wspomaga trawienie oraz skutecznie zwalcza zgagę. Zawiera krzemionkę, która ma zbawienny wpływ na skórę, włosy i paznokcie, a także przeciwdziała odwapnianiu kości. To wszystko zjemy wraz z dzisiejszą propozycją - nadziewaną papryką. Pysznie i bardzo zdrowo.

Kasza jaglana zawiera krzemionkę, mającą zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Krzem pełni też ważną rolę w mineralizacji kości (zapobiega ich odwapnianiu)

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.ht



Kasza jaglana zawiera krzemionkę, mającą zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Krzem pełni też ważną rolę w mineralizacji kości (zapobiega ich odwapnianiu)

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.htm

papryka faszerowana kaszą jaglaną

 

4 papryki

1 szkl. kaszy jaglanej

300 g pieczarek

1 duża cebula

8 suszonych pomidorów

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów

oliwa z oliwek

sól, pieprz

garść posiekanej zielonej pietruszki

 

Kaszę jaglaną przepłukujemy kilka razy na zmianę zimną wodą i wrzątkiem, a następnie gotujemy na wolnym ogniu, w dwóch szklankach wody około 15 minut. Studzimy. W tym czasie kroimy pieczarki na małe kawałki i podsmażamy na suchej patelni kilka minut. Dodajemy do kaszy. Pokrojoną w drobna kostkę cebulę podduszamy na oliwie z oliwek. Pomidory kroimy i wraz z olejem z zalewy, sosem sojowym i cebulą dodajemy do kaszy. Przyprawiamy do smaku sola i pieprzem. Dokładnie mieszamy.

Paprykę myjemy, przekrawamy na pół i oczyszczamy. Faszerujemy kaszą i układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą z oliwek. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180*C. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
poniedziałek, 02 marca 2015 18:27

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • krisskala napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/03 11:20:04:

    Jadłem już kiedyś takie pyszności, tyle że papryka ostatecznie była położona na grilla, efekt super!

  • macie-j111 napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/12 09:58:29:

    Często nadziewam papryką i stosuję różne nadzienia o kaszy jaglanej nie wiedziałam ale chętnie wypróbuję

  • krzysztofkastek napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/15 12:57:16:

    Papryka nadziewana kaszą jaglaną to bardzo dobry pomysł ja bym jeszcze dodała parę pikantnych produktów i było by dopełnienie :)

  • aluubaluu napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/16 09:14:32:

    Mniam ! Palce lizać :)
    Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie Wielkanocnym na moim blogu i pozdrawiam serdecznie :)

  • fotografkonin napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/16 22:25:51:

    Wygląda smakowicie ;) Dziękuję za przepis - będzie trzeba wypróbować ;) Zapraszam też do mnie Fotograf Konin

  • ar.iana napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/17 09:03:52:

    Wczoraj zrobiłam tą pyszną papryczkę i muszę przyznać że naprawdę jest to popisowe danie i do tego bardzo łatwe w wykonaniu

  • andrzej15001009000 napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/26 11:31:03:

    Witam bardzo fajne danie. Pierwszy raz widzę takie połaczenie papryki i kaszy jaglanej razem. Fajnie, że eksperymentujesz, ponieważ właśnie po to jest kuchnia, żeby odkrywać coś nowego. Ja jestem za tym byś drogi autorze gotował bo naprawdę trzeba powiedzieć, że ci to wychodzi nieźle.

  • bramkasms365 napisał(a) komentarz datowany na 2015/04/08 19:14:34:

    uwielbiam takie połączenia.... i najlepsze jest to, że można ten przepis zmodernizować jak tylko ma się ochotę.... papryka równie smaczna jest także nafaszerowana kurczakiem lub mięsem mielonym

  • k.gizka napisał(a) komentarz datowany na 2015/06/13 11:11:22:

    To danie jest dla mnie tak doskonałe, że powinien być walutą. Nieważne czy zwykły czy internetowy kantor powinien przyjmować je w cenie jedna papryka za 100 Euro! :)

  • mareckoni napisał(a) komentarz datowany na 2015/12/10 11:04:43:

    Jak dla mnie to jedno z najlepszych dan jakie można sobie zafudnować. Dodatkowo często dodaje też jagody acai <a href=odchudzanie-blog.pl/jagody-acai-opinie-cena-oraz-gdzie-kupic-apteka>zeby byl lepszy smak wszystkiego.</a>

  • gruntowik napisał(a) komentarz datowany na 2015/12/20 12:07:56:

    Ciekawy artykul twojapotencja.pl

  • pawel-lll napisał(a) komentarz datowany na 2016/02/19 14:40:31:

    Ciekawe :)

  • tomasz659 napisał(a) komentarz datowany na 2016/03/25 12:04:00:

    Dobra jest papryka nadziewana jak gołąbek :)

  • k-katarzyna-93 napisał(a) komentarz datowany na 2016/11/07 11:01:33:

    super przepis !!!!!!!!

  • roksana95-95 napisał(a) komentarz datowany na 2016/11/23 08:32:45:

    super :)

  • aala1993 napisał(a) komentarz datowany na 2016/12/01 13:30:53:

    moja ulubiona

  • nastka307 napisał(a) komentarz datowany na 2016/12/21 13:58:24:

    uwielbiam

  • monadaily napisał(a) komentarz datowany na 2017/01/23 11:43:59:

    :)

  • jjolanta.87 napisał(a) komentarz datowany na 2017/04/19 12:28:17:

    bardzo dobra ta papryka :)

  • zzofia90 napisał(a) komentarz datowany na 2017/04/25 19:28:43:

    mega

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters