Co w książce kulinarnej ukryte

Całe życie kupowałam, czytałam i kolekcjonowałam książki o gotowaniu, smakach małych i dużych ojczyzn, ciekawostkach kulinarnych i anegdotach kulinarnych. Dzisiaj chcę do nich wrócić i odkryć to co przez lata było zakryte.

Wpis

piątek, 27 lutego 2015

Biszkoptowa szarlotka

 

Lekkie, puszyste i bez grama proszku do pieczenia pyszne ciasto z jabłkami. Ponieważ nie wszyscy tolerują proszek do pieczenia, będzie to dla nich doskonała propozycja. Jabłek mamy w sklepach jeszcze pod dostatkiem więc do dzieła :)

Ciasto podpatrzone u Agnieszki Kręglickiej

 

 

biszkoptowa szarlotka

 

6 jajek

6 jabłek

2 szkl. mąki

1, 5 szkl. cukru

cukier puder do posypania

Bardzo długo ubijamy mikserem jajka z cukrem na biały, puszysty krem. Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy. Obrane jabłka kroimy na ósemki albo szesnastki. Dodajemy do ciasta. Pieczemy około godziny w temp. 180*C. Oczywiście przed wyciągnięciem sprawdzamy patyczkiem  :)

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
wrotka_online
Czas publikacji:
piątek, 27 lutego 2015 17:02

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • kasia-01234 napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/11 00:53:24:

    Upiekę! Na pewno upiekę! Około tydzień temu dostałam dużą skrzynkę jabłek i stale zastanawiam się, jak wykorzystać te owocki. A tutaj napatoczył mi się taki smakowity i jednocześnie bardzo prosty przepis. Zrobię więc na pewno w przyszły weekend ten biszkopcik z jabłkami, ślinka leci mi już na samą myśl :)

  • adamgabka napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/14 14:10:26:

    szarlotka w tym wydaniu jest bardzo dobra aczkolwiek dodałam bym tu jeszcze galaretkę

  • cieleckimikolaj napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/24 21:22:15:

    Uwielbiam biszkopt a taki z jabłkami smakuje naprawdę dobrze. I dlatego na pewno skorzystam z Twojego przepisu. Tym bardziej, że niedługo święta i będzie ku temu okazja. Biszkoptowa szarlotka na pewno zrobi furrorę w te Wielkanocne Święta.

  • serwis.laptopow2 napisał(a) komentarz datowany na 2015/04/17 15:29:32:

    Prosto, smacznie i przyjemnie, czyli tak jak lubie. Niebo w gębie!

  • andrzej3700 napisał(a) komentarz datowany na 2015/06/25 12:29:36:

    Kurcze fajnie ci wyszła ta szarlotka. Taka pulchna naprawdę ładna to muszę ci przyznać. Ja jak robię to dodaję do szarlotki 4 jajka. Pewnie dlatego nie wychodzi mi tak ładnie wyglądająca jak tobie. Poza tym fajnego masz bloga bardzo mi się spodobał. Będę tu często zaglądał pozdrawiam.

  • wielgah napisał(a) komentarz datowany na 2016/02/13 13:22:14:

    bujne-wlosy.pl/profolan-opinie-cena-apteka/

  • tomasz-pu napisał(a) komentarz datowany na 2016/04/05 14:28:05:

    Bardzo dobra szarlotka :)

  • magda91.9 napisał(a) komentarz datowany na 2016/11/15 08:55:28:

    oj tak zjadłabym całą :)

  • zuzanna93-93 napisał(a) komentarz datowany na 2016/11/25 07:29:07:

    wygląda cudnie

  • paula95.5 napisał(a) komentarz datowany na 2017/01/02 13:59:36:

    na ciepło najlepsza

  • laura.90 napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/21 14:24:51:

    ona musi być genialna

  • mmarianna90 napisał(a) komentarz datowany na 2017/04/19 13:10:24:

    biszkoptowa szarlotka? Musi być obłędna !!!!!!!!

  • ddanuta91 napisał(a) komentarz datowany na 2017/04/25 20:01:36:

    <3

  • albiniarin napisał(a) komentarz datowany na 2017/05/22 11:48:53:

    zakochałam się w tym zdjęciu, muszę zrobić <3

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Top blogi Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi free counters